• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Чуждоезични книги-игри
/
Книгата-Игра на 2012 – „Кръв на Зомбитата” на Иън Ливингстън

• 1
  • 1
12 Ян 2013 21:39
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 180
Topic Author
Книгата-Игра на 2012 – „Кръв на Зомбитата” на Иън Ливингстън #65593
Здравейте, приятели на трудно (не)умиращия жанр!

И така, днес ще Ви дам едно ревю на най-яката книга за зомбита, но не тези в мола, а на лавиците по книжарниците в Англия, където Иън Ливингстън захрани феновете с нова книга-игра (засега само на английски, но кой знае – може би скоро ще я видим и на български). Става дума за най-новата история от поредицата „Битки Безброй” („Fighting Fantasy” на английски), която излезе през тази 2012 или 30 години след поставянето на началото на великата поредица през далечната 1983 година. Иън се хванал на бас с другия голям гранд на игрите Стийв Джаксън, че може да напише нова Книга-Игра по случай юбилея на жанра и го направи! Сега тази книга вече е факт (излезе в края на август тази година) и аз лично успях да се запозная с нея, след като приятел ми я достави от Англия. Благодаря ти, Орлине! Ти си БОГ! :-)

А ДНЕС всички вие ще научите за какво става въпрос. По-долу давам кратко ревю на книгата:

И така. Новата Книга-Игра на Иън Ливингстън се казва „Кръв на Зомбитата”, или „Blood of the Zombies” на английски. Аналогията с нашенската „Зомбикалипсис” на Ал Торо от сборника „Призвание Герой” не е никак случайно: макар сюжетът на чуждестранната книга да се развива в нещо като средновековен замък, самият Иън пише в самото начало (още в предговора демек) на книгата си: „Ще забележиш, че приключението се развива в замък, макар че по-скоро отчаяно ми се искаше читателят да се почувства като на обиколка в търговски мол по улиците на 21-ви век – всички знаем, че старите навици (не) умират трудно!” :-) Ето защо, съчетано с другите явления в поп културата по света (като филмите със зомбита и вампири, за които се говори и които масово се гледат напоследък или се очакват да излязат, или романите в света на свръх-естественото и т.н.), очевидно Иън и Ал Торо са напипали пулса на времето, прословутия Зейтгейст, или изобщо са открили какво се търси и чете в момента. Да ги поздравим за техния избор, а сега да видим конкретно за какво става дума при Иън...

Книгата на Иън Ливингстън, за която говорим, НЕ Е джобен формат като по-старите издания на FF, а е нормална като нашенска книга от ИК „Бард”, но в нея страниците не са упоменати (като не са упоменати в „Замъкът на таласъмите” например, виж по-долу), а в горния ляв и десен ъгъл на всяка страница са указани епизодите, които се намират и се четат в момента. В стила на „Асасините на Персия” (къде си, приятелю Уейн сега, за да видиш в какъв филм се оказахме всички :-) в долната част на всяка страница има нарисувани зарчета, които се падат на случаен принцип при всяко ново разтваряне на страниците. Всъщност тази идея не е нито на Уейн, нито е нова за FF, още в поредицата „Магьосничества” на Стийв Джаксън (която е издадена на български от ИК „Хермес”) има такива посочени зарчета. Друг е въпросът, че онази голяма книга на Майкъл Уорд („Поход на съдбата”), която излезе една година по-рано в Англия, тя си дойде в пакет със зарчетата в комплект, но да не ставаме капризни, защото дори и нарисуваните зарчета ни вършат (почти) същата работа! Амин и Бог да пази Зара! :-)

Корицата на зомбитата е перфектна и нарисувана от Грег Стапъл (не съм го чувал, но е добър), а надписът на заглавието е блиндиран (усеща се с напипване), а също така е блиндирано и логото на „Битки Безброй”. Самата корица представлява една врата, която е разбита с трясък (подобно на корица на AD&D на Джеф Еазли от 1995) и от нея излиза едно... ъъъъ, зомби, какво друго да излезе?!, но забележете – то носи часовник и пионерска връзка (едно време всички добри деца от 80те носиха такива :-) В същия момент на гърба на корицата (2ра страница от книгата) В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ се казва, че Иън е „водещ пионер” в игровата индустрия в Обединеното Кралство, започнал още през 1975, когато е основал прочутата Работилница за игри и е стартирал – тук се дръжте да не паднете – Dungeons & Dragons в Европа. Няма лъжа, няма измама, точно така си пише :-)

След това се казва за кариерата му на гейм дизайнер, че е работил във видео индустрията с игри и зад него стоят хитове като „Томб Райдър”, носител на специалната награда BAFTA и др. В същия момент не може да се отрече внушителния тираж на книгите-игри, които започват през 1982 с „Магьосникът от Огнената Планина” (в съавторство със Стийв Джаксън) и стигат до висините на продадени от порядъка на 16 000 000 копия и в същия момент преведени на 28 езика, вкл. на Български чрез ИК „Селекта” от Бургас, за която вече стана дума в предишните новини в сайта от мен.

В началото на книгата са изброени по-важните заглавия на Битки Безброй, повечето от които са вече преведени на български и могат да бъдат намерени за четене на сайта и от феновете. Самото вътрешно оформление на книгата е перфектно и дело на друг английски художник, чието име отново и обаче не ми говори нищо (Кевин Кросли!?). Както и да е, следва предговор от Иън, за който вече споменахме, и в който става дума, че Иън и Стийв дори не са предполагали за успеха, който ги е последвал, след написването на първите книги-игри в началото на 80те. След това книгата започва и ВНИМАНИЕ – книгата НЕ Е Фентъзи и не се развива в миналото!!! Книгата е СЪВТРЕМЕННА и макар че действието се развива в замък, обладан от силите на злото, главният герой всъщност е един... беден студент от колеж, където следва Митологии, и който тръгва на пътешствие из Европа в търсене на чудовища. Първо отива до Крит в Гърция, за да търси Минотавъра, но не го намира. После тръгва да търси Циклопа (не става ясно къде го търси...), но също удря на камък. Тогава заминава за Унгария и се рови из прашасали средновековни подземия в търсене на призраци и духове, но... Най-накрая нюхът му на студент второкурсник го отвежда в... Румъния при „Граф Влад” (или може би на Дунав Мост в близост до Русе, България :-), както се казва, и тук той е заловен от злите сили и е вкаран в древна крепост, пълна със зомбита, от която той трябва да се измъкне и всичко това в най-добрите традиции на жанра фентъзи... от 2012 :-) И ВНИМАНИЕ – книгата има съвсем нови правила и ТЯ няма нищо общо (като механика най-вече) със старите книги и статистики, елексири на съдбата и др. Но това не е я прави по-малко интересна и заслужаваща да се прочете и изиграе!

Другото забавно нещо в нея (в книгата на Иън де, нали за нея си говорим), че дневникът в края ПОРАЗИТЕЛНО напомня като стилистика на Дневника от „Замъкът на Таласъмите” на ИК „Плеяда” от 1992, чийто автор е Любомир Николов, ака Колин Уолъмбъри, дори фонът на заден фон на дневника е като този на българския от ДИМО, а за капак дневникът включва няколко празни и готови за попълване страници, а така беше досущ и при „Замъка” у нас по онова златно време през 90те!!! :-)

Така, сега за механиката на битките няма да говоря, нито за това, какво се случва като история, след като Героят се събужда и решава да избяга от замъка. Няма да направя това по ред причини, но най-вече защото не смятам, че разбирам от игрова механика повече от ВАС, а за сюжета няма да кажа нищо, защото не смятам да играя книгата. Не защото не смятам, че тя е добра, а по мои сантиментални причини, които не искам тук да обяснявам. Но Вие не ме чакайте, вземете и си поръчайте книгата по Амазон, ако искате да научите повече! Тази книга ми се струва, че няма да е по-добра от онази със Загор, но Ви увярвам – ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ СЛУЧВА НЕЩО и съвсем скоро ще започнат да излизат нови книги-игри в още по-нови и съвременни жанрове...

В края искам да спомена, че тази книга е посветена на две неща: на семейството на Иън и на всички фенове на „Битки Безброй” по света, но аз си мисля, че именно феновете по света са семейството (или поне част от него) на Иън. И, разбира се, след толкова много убити зомбита в книгата (в дневника им се води строг отчет!), няма начин да не се зачудим дали самият студент-герой не е зомби?! Или пък дали това не е първата книга-игра в света, в която „Зомбито си самият ТИ!” :-) :-) :-)

Приятно четене на всички фенове и приятно разкриване на тайните на света от останалите! :-)

ПС: Прочетохте ли внимателно това: „ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ СЛУЧВА НЕЩО и съвсем скоро ще започнат да излизат нови книги-игри в още по-нови и съвременни жанрове...”? Е, това вече се случва наистина, защото ТОКУ ЩО случайно научих, че Майкъл Уорд е издал следващата си книга „Сърце от Огън”. Весела Коледа и Щастлива на всички, които най-накрая ще зацепят КАКВО се случва и на КЪДЕ ще върви светът през 2013...!!! :-) :-) ;-)

Линк с корицата на новата книга на Иън:
www.amazon.co.uk/Blood-Zombies-F ... =8-1-fkmr0

Линк с корицата на новата книга на Уорд:
www.amazon.co.uk/Heart-Fire-Dest ... 469&sr=1-1

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Ян 2013 06:39
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Книгата-Игра на 2012 – „Кръв на Зомбитата” на Иън Ливингстън #65596
Корицата е много силна. С такава може да се продадат мемоарите на баба ми (предполагам). Разликата с тази на ПГ(ерой)? Зомбито е с 1-2 идеи по-реалистично.

Чел съм увода, в youtube бях попаднал на малко игра от апликацията за Андроид / iPhone от началото. Имаше тактическа битка, в която ти си окован и трябва да вземеш ключа от зловещия си надзирател.

13 Ян 2013 10:52
lodshadow's Avatar
lodshadow
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Книгата-Игра на 2012 – „Кръв на Зомбитата” на Иън Ливингстън #65600
Някой навит да купува тези книги ?

FOR HONOR !!!

13 Ян 2013 19:42
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Книгата-Игра на 2012 – „Кръв на Зомбитата” на Иън Ливингстън #65611

Рони# Мейдей писа: писа:
Корицата е много силна. С такава може да се продадат мемоарите на баба ми (предполагам).
Мемоарите на баба ти, ако някак си са интерактивни, сто на сто ще са по-интересни от това.

16 Апр 2013 15:11
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Книгата-Игра на 2012 – „Кръв на Зомбитата” на Иън Ливингстън #72203
Купих си я като апликация за Андроид. Тин и художниците са си скъсали дупетата да направят нещо уникално, но самият Ливингстън не е задобрял кой знае колко много, макар че има бегли наченки на тактически битки.
Ако ви се дават 10 лв. за такава апликация, сигурен съм, че има доста по-добри алтернативи.

16 Апр 2013 17:27
dredknight's Avatar
dredknight
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 52
Книгата-Игра на 2012 – „Кръв на Зомбитата” на Иън Ливингстън #72211

lodshadow писа: писа:
Някой навит да купува тези книги ?

На Word книгата мисля да си я поръчам ако преди това не ме уморят от работа. :/

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Чуждоезични книги-игри
/
Time to create page: 0.065 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• САЩ`94 (3 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Ал Торо
    • Today 08:25
    • Форумна среща - 14 ноември, петък, в бирария Донду... (6 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Branimer
    • 12 Ное 2025 14:46
    • Ледено Безмълвие (17 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Върджил Дриймънд
    • от Вълева
    • 12 Ное 2025 13:42

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност