• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Чуждоезични книги-игри
/
Assassins of Allansia - Иън Ливингстън

• 1
  • 1
25 Сеп 2019 09:26 25 Сеп 2019 09:28 от nixata.
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Topic Author
Assassins of Allansia - Иън Ливингстън #132063
ass_retail.jpg

Странно, че е нямало досега тема във форума за новата книга-игра на Иън Ливингстън - Assassins of Allansia. Премиерата на книгата беше на тазгодишния Fighting Fantasy Fest в края на август, където се предлагаше и лимитираното колеционерско издание, от което успях да се сдобия с бройка. Определено Иън Ливингстън приятно ни изненада с тази книга. Честно казано преди да публикува във фейсбук снимка как приключва книгата, дори не бях разбрал, че пише нова. Предполагах, че "Port of Peril" e написана, за да даде начален тласък на преиздаването на класиките през Scholastic, и не очаквах толкова скоро да издаде нова книга-игра.
Assassins of Allansia e пряко продължение на Port of Peril. Героят е същият, който убива Zangar Bone в предходното приключение, a в началото на книгата е приел облог, че ще оцелее определен брой дни на Змийския остров. Ще се постарая да не правя спойлери, тъй като този път Иън Ливингстън се е постарал да има сюжет в книгата, който да търпи развитие в хода на играта. Това и нещото, което ми хареса в тази книга. Признавам си, че не съм фен на Битки Безброй. Поне тези, които съм чел още в увода в ясна финалната ти цел, като играта се състои в това да намериш правилния път до нея, избивайки десетки чудовища. Тук определено не е така, което поне за мен е плюс. По петите ти са безброй наемни убийци, които са изпратени от владетеля на Градът на Крадците (Port Blacksand) – Lord Azzur, заради това, че си убил неговия господар Zangar Bone в Port of Peril. Приключението те отвежда, както в известния Град на крадците, така и на доста други места в света на Allansia. Книгата е доста трудна. Започнах с Умение 10, което ми помогна доста, но не и да превъртя книгата, въпреки че на моменти смятах, че моят герой е доста “нагрухан“. Това, че действието на книгата не е затворено в една зона (като Гората на обречените или Магьосника от огнената планина), не значи, че не трябва да се прави карта на приключението. Самият автор в правилата казва, че има само един верен път през книгата и трябват няколко изигравания, за да бъде намерен. Дори и да стигнеш до края на приключението, както направих аз, не значи че си превъртял успешно играта. Оказа се, че съм се справил малко над 60%, което си го броя за доста слабо. Книгата ще е стимул за тези, които обичат да разкостват подобни книги, докато намерят правилния път. Пише, че може да бъде превъртяна без значение началните ти показатели, но имам силни съмнения за това. Още втората ми битка на острова беше срещу чудовище с Умение 10, така че не виждам как при начално Умение от 7 ще се справя с него, освен ако не съм сериозен късметлия на заровете. Но пък това винаги го е имало в тази поредица, така че не е болка за умиране
Илюстрациите са една идея по-добри от тези на Port of Peril. Липсват ми илюстрациите от едно време, но какво да се прави. Но пък за сметка на това корицата на колекционерското издание е страхотна.
Като тегля чертата, Assassins of Allansia e сериозна крача напред спрямо Port of Peril, а най-хубавото е, че май Иън Ливингстън е обявил, че започва да пише нова книга-игра.

Ass_collected_2019-09-25.jpg

Ass_signed_2019-09-25.jpg

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Прикачени файлове:
ass_retail.jpg
Ass_signed.jpg
Ass_collected_2019-09-25.jpg
Ass_signed_2019-09-25.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: tonystarks, harlequin, ninja_senso, Monevwww, George-AL, Nixter

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

25 Сеп 2019 12:58
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Assassins of Allansia - Иън Ливингстън #132064
Навитаци за форума поръчка?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ninja_senso

25 Сеп 2019 13:01
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 781
Assassins of Allansia - Иън Ливингстън #132065
След нескопосани опити за бартер с Никсата, си поръчвам твърдокоричното издание от конкуренцията...

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

21 Ян 2020 21:05
Nixter
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 8
Assassins of Allansia - Иън Ливингстън #133785
Не мога да се сдържа да не се похваля с поръчката си от Scholastic. И Assassins of Allansia е вътре ;)
D7C51907-A784-4481-8212-F5AFF4908F48.jpeg
Прикачени файлове:
D7C51907-A784-4481-8212-F5AFF4908F48.jpeg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, ringlas, Асен, nixata, ninja_senso, Monevwww, George-AL, Coblin

02 Авг 2020 13:49 02 Авг 2020 19:48 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Assassins of Allansia - Иън Ливингстън #136329
2020-08-0213.30.48.jpg

Тези дни се заех с лимитираното твърдокорично издание на най-новата (засега) FF книжка. Запазвайки приятното чувство от Port of Peril, бях с нагласата, че ще си доставя неимоверно удоволствие, поради което бях оставил книжката да "отлежи" и да й дойде времето.

Все още не съм изиграл цялата книга, затова мнението ми може да търпи промени и всъщност се надявам накрая да остана доволен. Засега обаче съм доста разочарован. Този път, по мое мнение, Йън не се е справил добре дори със знакови неща за поредицата, каквито за мен са интересните чудовища, причудливите случки и level design-а на "лабиринта". В желанието си да те прекара през много емблематични местностни от времето на класиките, историята страда от твърде много фиктивни и напълно слепи избори. Противниците ми са скучни, предметите, които намирам - безинтересни, а сюжетът не успява да ме грабне.

Конкретно за FF мисля, че нямам розовите очила на носталгията, тъй като не помнех нищо от старите преводни книжки, когато през 2017-та година преоткрих поредицата, нито имах асоциирана някаква емоция с тях. Въпреки това станах голям фен на някои заглавия, но със сигурност не на всичко, което е излязло под този знак. Ала за мен тази книжка засега се очертава като една от най-слабите. Дано разкостването и превъртането й да ми смекчи и промени оценката, тъй като това е нещо, което попринцип ми носи голямо удоволствие.

Прикачени файлове:
2020-08-0213.30.48.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, Shin, Monevwww, turbobobi, Der

23 Авг 2020 13:01
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Assassins of Allansia - Иън Ливингстън #136372
Най-сетне разкостих книгата и разбрах всичките й тънкости. От една страна съм силно удовлетворен, че съм "решил задачата", но от друга - съм разочарован от самата "задача".

Книгата няма анти-чийт механика на финалната проверка, от което страда силно. Цялата игра е конструирана по начин, по който трябва да пробваш абсолютно на сляпо всякакви разклонения, за да намериш предмети и/или хора, които обезателно не трябва да пропуснеш и то в определена последователност. Не се сещам за друга FF, която се минава по този начин цялата. В предишната - Port of Peril, имаше само една-две подобни скрити ситуации. В случая "верния път", характерен за поредицата, минава през почти всички епизоди, в които не те застига фатален край или не те заблуждават, така че да "skip"-неш част от съдържанието без да искаш.

Например, Никсата е стигнал до края на книгата и е чийтнал, за да види финала, поради което не мисля, че някога ще се завърне към нея и ще оцени замисъла й (било то и отрицателно). Самият финал е готино намигване към старите фенове на FF и е обвързан с една от "класиките".

За мен много "по-хитри" и по-приятни си остават Citadel of Chaos и Creature of Havoc. Дори изключително трудната Bloodbones, която ме е зорила много, също ми хареса много повече. А Sorcery! поредицата си остава своеобразен връх на FF, постигнат още преди доста години, с много по-интересен свят, разгърнат в 4 книги, отколкото ми е интересна самата Allansia. Може би просто предпочитам Стийв Джаксън и Джонатан Грийн във FF формата пред Йън Ливингстън.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, tonystarks, Вилорп, Mindcrime, Monevwww, turbobobi

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Чуждоезични книги-игри
/
Time to create page: 0.178 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти