• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Форумни игри
/
История, фентъзи, спорт?

История, фентъзи, спорт?

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
07 Сеп 2011 15:16
KirilS
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Topic Author
История, фентъзи, спорт? #28615
Привет на всички. Не бях сигурен къде ще е най-подходящото място за тази тема, но този раздел като че ли е правилен :) Та така, напоследък имах повечко свободно време, а този хубав сайт ми върна спомените и тръпката от книгите-игри.
Интересно ми е да получа мнение от любителите на жанра относно три различни идеи:

1) История, развиваща се в периода между 1870-та докъм 1930-та година в Бразилия. Главен герой е син на роби (освободен съгласно закон през 1871-а) и търсещ своя път в живота. Въпросният исторически период е доста бурен за Бразилия и по-специално Рио де Жанейро.

Героят може да избира различни начини за прехрана или кариера в зависимост от уменията си. Може да бъде маландро (уличен мошеник), докер, моряк, политически активист, член на банда, полицай, религиозен водач (на религията кандомбле) и т.н. Може да се озове в затвора, което естествено ще се отрази сериозно на бъдещето и опциите му. Може да успее да се занимава с капоейра (забранено за практикуване бойно изкуство на негрите през периода), което обикновено е водело до търкания с властта.

Като основни моменти са робството, премахването му (1888 г.), потискането на "черната" култура и опитите за изкореняването й (изключително успешни в Рио де Жанейро), както и силното социално неравенство между "бели" и "цветнокожи" (негри, индианци, мулати), което съществува и до днес в Бразилия.

2) Малко пародийно фентъзи, което ми се въртеше в главата преди 10-тина години. Обикновено в книгите-игри основната цел е да оцелявш. А защо да няма герой, чиято основна задача е да загива? За главен герой подходящ ми се струва млад и неопитен вампир (да, на всички им е писнало от тях, знам :lol: ).

И понеже в тази книга вампирите стават по-силни след всяко възкресение и добиват по-голяма слава в зависимост от начина на загиването им, нашият герой непрекъснато се стреми да умира колкото може повече и по различни начини. И открива, че хич не е лесно да си уредиш тълпа с факли и вили, защото горките хорица предпочитат да склонят глава вместо да въстанат. А и повечето хора от близките села имат голям проблем при нацелването на сърцето с помощта на подострен кол. Да не говорим, че е страшно трудно да привлечеш вниманието на църквата и тя да прати ловци след теб.

Самото вампирско общество гледа с лошо око на "натегачите", така че всяка смърт трябва да изглежда "естествена" ;) А след всяка смърт става все по-трудно да се умре отново. Ако преди време слънцето и чесънът са вършели работа, то в един момент се изгражда имунитет. А ако много те бива, накрая те погва самия д-р Ван Хелсинг, пък и нищо чудно да посръбнеш малко отлежала АВ отрицателна в компанията на Дракула.

Като алтернативни сюжетни линии може да се добавят опити да се преобразиш отново в човек, както и приключение, стартиращо от началото, в чийто край може да избегнеш "вампирясването" изобщо.

3) Някъде тук четох изказвания за липсата на индивидуален спорт в книгите-игри. Хрумна ми, че е възможно да се напише нещо подобно. Като интересен вариант ми се струва спортната гимнастика (понеже съм имал досег с нея).

Главен герой ще бъде състезател (може би състезателка също) и ще проследяваме кариерата му от юношески години (прояви на местно ниво) до към максимум 35-годишна възраст (национални, европейски, световни, олимпийски игри).

Изборите ще бъдат свързани с намиране на треньори и въпрос дали да се тренира у дома или в чужбина (ако е в чужбина, идва проблемът с парите и се налага да се комбинира работа с тренировки, но пък качеството на залите и треньорите е по-високо и т.н.). Потенциално е възможно да се вземе чуждо гражданство и да се реши въпросът с финансирането, но така се увеличава качеството на конкуренцията за класиране на първенства.

Контузиите се натрупват, като е възможно заради малшанс да се пропусне мероприятие дори от ранга на Олимпиада. Годините на героя са от значение - при възраст над 30г. показателите вече почват да падат сериозно. Отношението с публиката и съдиите се отразява на оценките.

Хубавото на спортната гимнастика е, че има голям брой уреди и съответно играчът може да избира къде и как да специализира при всяко изиграване. Негативната част на спортните книги-игри според мен е, че за да са наистина добри, им трябва сложна система от оценки, както и поне средна доза ползване на шанс. Преди години такива книги бяха интересни, но днес ми се струва, че публиката ще ги приеме за отегчителни :)

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

07 Сеп 2011 15:21
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
История, фентъзи, спорт? #28616
Гласувам с две ръце за суицидното вампирско фентъзи

07 Сеп 2011 16:28
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
История, фентъзи, спорт? #28621
Аз гласувам за първият вариант, макар че и другите два не са лоши. Аз бях този дето спомена за книга-игра за индивидуален спорт, но честно казано гимнастиката не ме ентусиазира особено :).

07 Сеп 2011 16:40
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
История, фентъзи, спорт? #28625
Суицидно вампирско фентъзи, ухаааа!!!!!!!!!!!!!!!!!!! С много ръце за!

** ...квантите са магически частици, чието поведение има пряка зависимост от упражнената върху тях вяра... **

07 Сеп 2011 17:15
Blackjack
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
История, фентъзи, спорт? #28633
Аз съм много за и за 1 и за 2. Не ми допада много третата идея и то именно поради причините, упоменати от автора по-гора - твърде много сметки/изчисления/оценки, твърде малко книга ...

07 Сеп 2011 17:32
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
История, фентъзи, спорт? #28636
И аз бих искал да играя второто.

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

07 Сеп 2011 19:50
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
История, фентъзи, спорт? #28652
Първият вариант е най-интересен.

07 Сеп 2011 20:11
Coblin King's Avatar
Coblin King
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
История, фентъзи, спорт? #28654
Аз казвам да ги обединиш в едно. :D

Фен съм на първите две.
Първата си е предизвикателство, все пак темата е доста чужда и няма да е лесно да се следва някаква историческа достоверност и същевременно да се подходи с разбиране към далечните за нас култури и раси. Още фактът, че ползваш думата негър е доста стряскащ.

Второто звучи доста приятно и май е най-добре да започнеш с него. Леко, весело, дава свобода на въображението и ще ти даде възможност да си опресниш писането преди да се метнеш в дълбокото.

Третото... Не съм фен на спортните игри и не мога да ти кажа нищо за леката атлетика. Честно казано, трудно бих се навил да го чета.

My deviantART page.

07 Сеп 2011 20:51
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
История, фентъзи, спорт? #28662
Личи си, че не си фен на спорта, тъй като леката атлетика и спортната гимнастика са два съвсем различни спорта :D . За да не излизам извън темата, продължавам да съм за първият вариант.

07 Сеп 2011 22:39
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 77
История, фентъзи, спорт? #28686
Вариант 1: звучи интересно и обещаващо
Вариант 2: звучи .... нестандартно - ако успееш да го реализираш както трябва ще стане хит :idea:
Вариант 3: ами ... незнам ... резервиран съм поради изброените от останалите, а и теб самия причини

07 Сеп 2011 23:41
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1610
История, фентъзи, спорт? #28692
Южна Америка, вампири, спортна гимнастика - какво е общото ?

Шегувам се. Насочи се само към едно, но ти реши към кое. Ние тука имаме всякакви вкусове и всеки ще каже различни работи. Все пак хора сме.

:)

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

08 Сеп 2011 09:46
Moore
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
История, фентъзи, спорт? #28719
Нали КирилС е Кевин Слейтър?
Нали Кевин Слейтър има само книги игри на спортна тематика? Надпреварата. Франция 98. Бойците на Кунг фу.
Ако силата ти е в спорта и бойните изкуства, те съветвам да напишеш КИ на тема футбол.
България отива на световно в Бразилия.
Избистри механиката и действай.
А да и без досадни грешки от рода на:
За да отнеме бекът топката на Клинсман трябва да има нужната БЪРЗИНА и ПЛАСИРАНЕ.
Събери оценката му за БЪРЗИНА и ШПАГАТ. (???????????????)
Ако сбора е 18 и нагоре си ок.
Ако не - Клинсмън бележи.

08 Сеп 2011 13:18
KirilS
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
История, фентъзи, спорт? #28735
[offtopic]

Coblin King писа: писа:
същевременно да се подходи с разбиране към далечните за нас култури и раси. Още фактът, че ползваш думата негър е доста стряскащ.

В България думата "негър" няма и никога не е имала обидно значение :lol: Още Алеко си я ползва свободно в "До Чикаго и назад". Значението е "черен". Единствено в Щатите са обявили думата за обидна и дори там обидното значение вече е един изкуствено поддържан и лицемерен мит. Самите "афроамериканци" свободно се обръщат един към друг с "nigger" :lol: Расизмът е голяма индустрия в САЩ, няма да се отърват от него скоро ;)
Що се отнася до Бразилия (държавата, която последна е премахнала робството), там думата "негър" няма абсолютно никакво обидно значение и ползването й си е точно на място. Употребява се с гордост от африканските наследници под път и над път. Имена на школи и клубове използват в имената си "негро" и "негра", има песни, в които се възпяват делата на "негро" и т.н. Естествено думата на португалски означава "черен", но имат и алтернативна дума "preto". Въпреки това не смятат, че използването на "негър" е расистко. Първият български капоейра клуб се казва "Лута Негра" и досега нито един от гостуващите ни бразилци не е възразил и с една дума. Напротив, считат името за хубаво и подходящо :)
Колкото й да им се иска на северноамериканците да са център на света, културата им не е единствена. В България обидно е обръщението "печка", което е равносилно на американския "nigger". Един колега разказваше как години си е правел майтап със съквартиранта си като го наричал "oven". Негърът все си мислел, че заради източноевропейските си корени на нашенеца му е трудно да произнася името му - Оуен.[/offtopic]

Moore, написал съм две футболни книги. Тематиката не ми е интересна отдавна ;) Пък и както е видно общата нагласа към спортните книги-игри е по-скоро отрицателна. Не е сигурно, че въобще ще се захвана да пиша или дали ще довърша в близко време започнатото :) Но в момента тези три теми ми се сториха интересни и затова поисках и чужди мнения за насока и мотивация.

Efix7, какво ще кажеш за южноамерикански вампир с детска мечта да стане шампион по спортна гимнастика? :lol: Като изпива кръвчицата на конкуренцията.

08 Сеп 2011 13:42
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
История, фентъзи, спорт? #28736
Moore е прав обаче, пиши това в което си най-силен, а на мен ми е ясно, че това е първият вариант с Бразилия и Капоейра :). А и би станала страхотна книга, според мен. За Южноамерикански вампир с детска мечта да стане гимнастик, може да е четвъртият вариант :).

08 Сеп 2011 13:55
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
История, фентъзи, спорт? #28737
На мен бразилската тема ми е по-подходяща за чиста литература, а не за игра. Едва ли са много феновете на книги-игри, които се интересуват от бразилската история в началото на двайсети век, изобщо сериозната тематика и този жанр за мен не се припрокриват. Може би, защото не съм фен на историческите романи, знам ли.
А историята за вампира, който иска да умре, ми се струва доста приятна.

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Форумни игри
/
История, фентъзи, спорт?
Time to create page: 0.083 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Луска" Изгубени пътеки част 6-та . (7 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Efix7
    • Today 13:40
    • Коментари и въпроси относно Инициативата (509 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Mindcrime
    • Yesterday 17:10
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (534 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 00:17

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност