• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Хиперкосмос
/
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
24 Май 2017 00:43 24 Май 2017 22:17 от Вилорп.
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Topic Author
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #121958
Докато си мислех, че Катарзис е някаква фантастика (защото такъв беше анонса), то се оказа, че е киберпънк. И то от добрите традиции на жанра. Колкото и да не харесвам руската литература, не мога да не призная, че последните години, само те вкарват доста силна фантастика и киберпънк на книжния пазар.

Сюжетът, както при Генезис не е чак толкова оригинален, но пък за книга-игра, особено в жанр, който почти никой не пише си е направо удар в десятката.
Става дума за това, че нашият герой се оказва в неправилното място, в неправилното време и неговите шефове от корпорацията го обявяват за издирване.
На моменти си мислех, че съм попаднал на клонинг на Специален доклад, докато през останалото време героят ми - буца и половина железарии без памет, приличаше на по-добрата версия на робокоп. Беше бърз, агресивен и на моменти сеещ разруха. Финалът на играта много ми напомни на Портата на Птолемей - трета книга от Трилогия за Бартимеус (която е страхотна), но ако беше запазил мааалко повече фабулата на развръзката, щеше да се получи наистина един сърцераздирателен финал.

Механиката е запазена от Генезис. Тя представлява скил чекове, с чиято помощ можеш да се справиш с дадена ситуация, като загубиш по-малко кръв. Кръв ли казах? О, да. Споменах КРЪВ. Започваме със 100 точки и по едно време без да се усетим, вече сме на 10 и започваме да помпаме аптечките, които ни прибавят величествените 10 точки, при положение, че има престрелки, които ти смъкват нищожните 40. За хардкор феновете това е добре дошло.

Най-забавното в киберпънк историите знаете ли кое е? Ако не знаете ще ви кажа, това е виртуалната реалност. Това е мястото на хакерите, които искат да припечелят малко кинти на гърба на богатите, или пак тези хилави създания, да се пробват да извлекат информация, която е със свръх секретен статут, или все още тези гадни крадливи копелета, когато вече са станали възрастни да искат да създадат своя виртуален бог.
В тази книга-игра, виртуалната реалност се нарича Катарзис. В нея всичко можеш да правиш от гореспоменатите неща, но никой от хакерите не се е сетил да създаде божество, както и на героят ни не е дадена възможност да открадне малко кинти за черни дни.

За разлика от различните кибърпънк игри, тук нямаме шанс да си закупим, разни джунджурийки и импланти, с които да станем още по-мега мощни, но пък има скришни местенца, които чрез избори по време на играта, могат да дадат някоя друга точка, с която да се облажиш.

В заключение ще кажа, че играта, въпреки че е линейна, е доста интересна. Не само заради системата за точкуване, която, както в Генезис е с медали, но и заради самият сюжет.

За самият край ще кажа, че с първото изиграване направих 105 точки от възможни 100. Възможно е някъде да съм допуснал грешка при пресмятането. И аз съм човек и аз греша, но 105 са си 105.

Избери своето приключение
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, nixata, ninja_senso

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

24 Май 2017 00:55 24 Май 2017 00:57 от Ейдриън Уейн.
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #121959
Готино ревю за зарибявка. Киберпънка винаги ми е бил любим. Само още един въпрос ми е важен: как е тази книга в сравнение с класиката в този жанр: "Роди се сянка". Като свят/сетинг най-вече - но и герои, сюжет и стил?

ПП: Хаха, само Джордж-ал хич няма да е щастлив като види това ревю, лол.

24 Май 2017 06:09
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Topic Author
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #121960
Роди се сянка също е киберпънк, но общите неща между двете са прекалено малки. Допирната точка между двете е Виртуалната реалност, която в Катарзис е по-добре направена.
Ако трябва наистина да сравнявам двете книги (което според мен е напълно неудачно, защото едната книга е излязла в края на 90те, а другата 2017 година), бих предпочел Катарзис.

Избери своето приключение

24 Май 2017 12:00
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1869
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #121961
Каквото Танер каза. Странно ми е, че не спомена "Съдята Дред", защото поведението на главния герой и въобще концепцията за "шерифите" е директно базирана на това, по мое мнение. Есенцията на виртуалната реалност наистина е много близка до тази на "Роди се сянка". Между другото на мен точно виртуалните реалности в тези книги ми харесват най-малко, защото ме вадят от един готин киберпънк свят и ме вкарват в някакво "парче" свят, което е примерно фентъзи или нещо от сорта, със странни правила, вторична връзка със сюжета и никаква стойност като изграждане на свят. Ако исках да чета фентъзи, щях да чета фентъзи.

За играта: много е важно началното разпределение на точки - започнах с балансиран герои и мисля че първо разиграване приключих с нещо от сорта на 13 от 15 неуспешни проверки. Този път структурата наистина е по-праволинейна заради сюжета, но краищата са поразклонени, например при второ разиграване стигнах до алтернативен добър (полу-добър) край, т.е. в края историята е малко по-разклонена.

Интересно ми е как се стига до 105 точки, можеш ли да напишеш медалите си, Танер? Според мен си объркал нещо.

Ако трябва да сравнявам с "Роди се сянка", нашенската книга има по-силно изграден (взет на заем) свят, но пък като механики и баланс е едно към гьотере, има доста проблемни моменти, а идеята с картите там беше странна - разлистваш епизоди и нищо не се случва, същевременно картите са почти праволинейни и не давят реален избор. Но пак бих избрал "Роди се сянка", много ми е на сърце светът й.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG, nixata

24 Май 2017 16:01 24 Май 2017 17:09 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 547
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #121962
Започвам да пиша това Ревю и честно казано съм затруднен. Книгата е качествена, но сравненията с „Генезис” от същия автор сякаш са неуместни, въпреки че не могат да бъдат избегнати. Промени има – и те са за добро.
Първо корицата - тук е гонен повече ефект, отколкото в Генезис, но там Корицата директно ни въвеждаше в действието, а тук – не. Интересното е, че художникът е един и същ, но не е избрал един и същ подход за двете корици. Вътрешните илюстрациите са качествени- вярно нямат мрачния реализъм на предната книга, но все пак са добри, напомниха ми някои качествени изпълнения на Станко Гелев (Евала на Никсата, че е дал шанс на българин). Единственото илюстрацията на стр. 135 ми дойде малко сюреалистична в стил „Виртуална полиция”, но за сметка на това илюстрациите на стр. 197 и стр.12 са перфектни. Цветните планшети допринасят за качеството – всички кодови думи са тук, имате максимума и минимума на качествата, броя гранати, медалите с точките и т.н.

Сюжета няма да ви изненада – който е гледал филма за Съдия Дред със Сталоун, ще се сети за какво става въпрос. Първата книга се движеше по филма с Пришълецът, а втората – най-вече по Съдия Дред и донякъде по втория Робокоп. Въпреки това книгата е добре литературно издържана, а нивото на трудност е покачено. Тук имате различни мисии – нещо което отсъстваше в първата книга – и в някоя от тях е по-важна стрелбата, в друга нюхът, трета ръкопашният бой. Героят трябва вече да е много комплексен. Аз например минах първата мисия без да понеса една рана, а после като погнах един терузиански контрабандист загубих 75 точки живот (от общо сто), защото не владеех ръкопашен бой достатъчно добре.
Аптечките пак ги има, но сега можете да ги давате и на други хора (включително и като разплащателно средство, което е голям бонус).
Неприятно впечатление ми направи, че в играта „Катарзис” загубих бластера си и в по- следващия епизод ме питаха дали ще стрелям с бластер? Аз естествено използвах граната, а чак като свърши мисията ми приех че са ми върнали бластера, но тези „бъгове” правят неприятно впечатление. Също така в епизод 87 се споменава че имам цилиндър и ръкавици, а на края на епизода ме питат дали имам само цилиндър или имам и ръкавици?
Очевидно или преводача не е свършили работата както трябва или е останала някаква недомислица.
Голям плюс тук са ви трите гранати, които могат да заместят бластера, ако закъсате яко откъм бройка врагове. Все пак съобразявайте се дали сте в затворени помещения или в открито пространство, както и колко са точките ви за стрелба.
Като цяло обаче играта е добра, доста е подобрена, откъм предната версия. Повече епизоди – по-трудно е да стигнете положителен финал в сравнение с "Генезис", за една грешка губите по 10-20 точки живот, а влезете ли в „Катаризис” всяка грешка води до смърт, поне ако сте на първо ниво, където можете пряко да влияете на нещата. Приятно впечатление прави разделението на първо и второ ниов, възможността да се връщаш назад ако си второ ниво и т.н.Много качествено изпълнение тук. По времето когато героят ви е преследван от вертокоптерите отново всяка грешка води до смърт. Друг голям бонус е, че вече има точкова система. Медалите ги има, но вече се знае колко точки е максимума, а това е добре- Цветните планшети правят точкова система още по-хубава.
механиката ви е позната, но е подобрена - тук имате 100 точки живот, а не 40, но пък ви отнемат много по лесно живота. Нямате точки ловкост;, умението "боравене с хладно оръжие", тук в тази игра е"ръкопашен бой" - останалите умения- нюх и аура вече са ви познати от първата книга, имате и ново умения- стрелба. Нямате и артефакти, вероятно защото не играете с героят от първата книга, но пък имате гранати Постиженията са си си тук. Имате и точкова система. Като бонус слагам, че макар в цялост да е запазена механиката, по нея е работена, за да бъде подобрена.
Книгата отново има няколко различни финала – може да идете при наместника направо и да изискате признание за престъпленията или да Влезете в Катарзис и да откриете там призрака му и да го накарате да предаде пълномощията. Има и други финали, засега стигнах до този в Който Призрака Пълномощник удостовери, че е мъртъв

Външна корица – 6/6
Илюстрации 5/6
Сюжет 5 /6
Литература 6/6
Механика 6/6
Изживяване 5,5 /6

Танер, ще се караме. Нарочно си пуснал първото ревю, за да да ме превариш, а? :angry:

П.С. както се каза и аз имах усещане че съм се пренесъл в "Пустинен огън", където влизате в "Кибспейс" или във войните "Алфа срещу Омега" на Тед Грей.... но като цяло бе по-добре пипнато, с повече мисъл, въпреки че и онези неща бяха на високо ниво. Много добър киберпънк.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata, ninja_senso

24 Май 2017 16:49
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 47
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #121963

George-AL писа: писа:
Също така в епизод 87 се споменава че имам цилиндър и ръкавици, а на края на епизода ме питат дали имам само цилиндър или имам и ръкавици?

Не мога да го разбера този коментар. Във версията, която аз имам, накрая на епизод 87 няма въпрос дали героят разполага само с цилиндър или само с ръкавици, а кое от нещата, които са му под ръка, иска да хвърли:

◘ Имаш под ръка само цилиндър ► Епизод 118
◘ И ръкавици ► Епизод 194.

Или вкратце идеята е, че имаш изречението "Имаш под ръка само цилиндър и ръкавици", разбито със съответните отпратки (което arguably би било по-удачно във варианта "Имаш под ръка само цилиндър (118) и ръкавици (194)", както вероятно е в оригинала, а не с номенклатурата, която ние сме възприели).

На кой епизод впрочем губиш бластера си?

24 Май 2017 17:13 24 Май 2017 17:29 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #121964
в средата на епизод 87 се казва, че героят има цилиндър и ръкавици. "черен фрак, цилиндър на главата ти и ръкавици в дясната ръка" ;) и накрая на текста те питат имаш ли ръкавици или нямаш? Струва ми се безсмислено, след като в текста ти е казано, че ги имаш, да те питат дали ги имаш, ясно е, че това е някаква техническа грешка? Може би е трябвало да бъде "Ще използваш ли цилиндъра" (118) или " ще се довериш на ръкавиците" (194), но зададено по такъв начин човек веднага разбира колко важни са ръкавиците, а пък ги нося в себе си.*

като се срещам се дуелирам с хакера при първата мисия го губя

аха ето - епизод 18 - "ти ми даваш пистолета си, а аз на теб - изход от Катарзис.. Поколебаваш се, но му даваш оръжието" слеват епизоди 267-31-11 и на 11 ме пе тита "ще се възползваш ли от фактора на изненадата и отваряйки вратата ще ги застреляш - 120 " с какво?**
*сега виждам, че не е "имаш ли", а "имаш" ....но начинът по който е поставено, едно над друго цилиндъра и ръкавиците, ми се струва недобър, подсказва, че едното е по-важно от другото. Достатъчно такива игри при Сим съм играл. Отчитам разположението на изречението като техническа грешка. Дребен детайл, но е неприятно
**в една електронна игра просто нямаше да ти предпложи този избор, защото щеше да "скрие" този епизод, докато не се изпълни мисията и не ти дадат оръжие.

24 Май 2017 17:17
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #121965
в средата на епизод 87 се казва, че героят има цилиндър и ръкавици. "черен фрак, цилиндър на главата ти и ръкавици в дясната ръка" и накрая на текста те питат имаш ли ръкавици или нямаш? Струва ми се безсмислено, след като в текста ти е казано, че ги имаш, да те питат дали ги имаш, ясно е, че това е някаква техническа грешка?

24 Май 2017 18:24
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #121967

аха ето - епизод 18 - "ти ми даваш пистолета си, а аз на теб - изход от Катарзис.. Поколебаваш се, но му даваш оръжието" слеват епизоди 267-31-11 и на 11 ме пе тита "ще се възползваш ли от фактора на изненадата и отваряйки вратата ще ги застреляш - 120 " с какво?

Не че в тази книга няма много глупости, но в случая просто не четеш внимателно, пък и не си правиш труда да мислиш B).

И в света на тази книга, точно както в реалния свят, не можеш да си пренесеш реален предмет във виртуалната реалност. В тази връзка кремъчният пистолет, за който става дума на епизод 18, се предоставя на героя ти в началото на дуела му с хакера и няма нищо общо с бластера му.

24 Май 2017 19:10 24 Май 2017 19:45 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #121969
това че не можеш да пренасяш реални предмети във виртуалната реалност никъде не е указано, защото използваш шлема си, за да влезеш в играта.. Ако героят умре във виртуалната реалност има твърде голяма опасност да умре наистина. Да не говорим, че всички сме гледали Матрицата, как Нео си скаччаше от едната реалност в другата с бластера.
Както и да е като цяло ми хареса доста играта не искам да се заяждам за един-два тънки момента. Ще има много да се преиграва трудността е висока, вариантите - много. Сюжета пак не е оригинален, но какво пък.

24 Май 2017 22:43 24 Май 2017 22:44 от Monevwww.
Monevwww's Avatar
Monevwww
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 741
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #121970
Ревю от Юри- e-lect.net/?p=13585

25 Май 2017 10:09
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1193
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #121987

в средата на епизод 87 се казва, че героят има цилиндър и ръкавици. "черен фрак, цилиндър на главата ти и ръкавици в дясната ръка" ;) и накрая на текста те питат имаш ли ръкавици или нямаш? Струва ми се безсмислено, след като в текста ти е казано, че ги имаш, да те питат дали ги имаш, ясно е, че това е някаква техническа грешка? Може би е трябвало да бъде "Ще използваш ли цилиндъра" (118) или " ще се довериш на ръкавиците" (194), но зададено по такъв начин човек веднага разбира колко важни са ръкавиците, а пък ги нося в себе си.*

аха ето - епизод 18 - "ти ми даваш пистолета си, а аз на теб - изход от Катарзис.. Поколебаваш се, но му даваш оръжието" слеват епизоди 267-31-11 и на 11 ме пе тита "ще се възползваш ли от фактора на изненадата и отваряйки вратата ще ги застреляш - 120 " с какво?**
*сега виждам, че не е "имаш ли", а "имаш" ....но начинът по който е поставено, едно над друго цилиндъра и ръкавиците, ми се струва недобър, подсказва, че едното е по-важно от другото. Достатъчно такива игри при Сим съм играл. Отчитам разположението на изречението като техническа грешка. Дребен детайл, но е неприятно
**в една електронна игра просто нямаше да ти предпложи този избор, защото щеше да "скрие" този епизод, докато не се изпълни мисията и не ти дадат оръжие.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Жорка, Юри добре ти е обяснил, но и аз да се включа:

еп. 87. - Питат те кое от двете да хвърлиш по картите.

Може би да хвърлиш нещо по хакера?
◘ Имаш под ръка само цилиндър ► Епизод 118
◘ И ръкавици ► Епизод 194.

Не те питат какво имаш, а кое от двете неща ще хвърлиш.

2. Не губиш никъде бластера си. Във виртуалната реалност се озоваваш с кремъчен пистолет в ръката, с който се дуелираш, а после може да заемеш на Кибритлията. Това не е твоят бластер от реалния свят. Затова е напълно нормално след като излезеш от Катарзис да продължаваш да си имаш бластера си. В Катарзис не влизаш с оборудването си от реалния свят. Да видя някъде да можеш да хвърляш гранати във виртуалната реалност? :)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

25 Май 2017 11:23
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #121989

Да не говорим, че всички сме гледали Матрицата, как Нео си скаччаше от едната реалност в другата с бластера.

Не, не! Баш тая версия на Матрицата подозирам, че единствено ти си я гледал :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .

28 Май 2017 15:44
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #122047
Никса, мислиш ли вече, за "Отражение на Разума"???

28 Май 2017 15:46
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 48
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #122048
Ами ... то всъщност няма да е ревю,а просто едно голямо БЛАГОДАРЯ за тази книга. Чета, препрочитам и ми се иска още да чета. Благодаря момчета за тази поредица. Ако може издавайте и други неща от този автор.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Хиперкосмос
/
Time to create page: 0.081 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Мината на Орките" е вече налична за сва... (11 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 23:15
    • КИ Мемета (23 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Rahvin
    • Yesterday 18:44
    • Твърдокорични версии на Призвание герой (16 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой
    • от Ал Торо
    • Yesterday 11:04

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg