• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Работилница с Ink
/
Писане на уеб базирана интерактивна литература с Ink

• 1
  • 1
05 Юни 2023 15:50 06 Юни 2023 18:59 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 844
Topic Author
Писане на уеб базирана интерактивна литература с Ink #141805
Предисловие

Откакто всеки може да накара домашния си компютър да изпише „Hello world” на екрана на кой да е програмен език, има много ентусиасти, които искат да пишат текстови игри с избори. Не съм нито първият, нито последният, който е искал да пренесе магията на книгите-игри на дигитален носител. Но тъй като имам щастието да си изкарвам хляба с това в последните години, в мен започна да се заформя практическа идея как да се „овласти“ средния човечец, който не е програмист, да седне и да пусне своята дигитална творба в дивия интернет. Как да се смъкне технологичната бариера достатъчно ниско, че тя вече да не е пречка?
Или иначе казано – как да надскочим интерактивния PDF без да сме технически гуру?

Кратка история

www.primegames.bg/bg/blog/%D0%BA%D0%BD%D...BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD

Още в първите години на форума бях пълен с планове как да се дигитализират книгите-игри.

phase-i-screenshot.png
phase-i-screenshot-2.png

Не е трудно да автоматизираш една книга-игра. Много подходящо упражнение за студенти и начинаещи по софтуерно инженерство. Виждали сме най-различни подобни проекти през годините.

Трудната част кристализира, когато се опиташ да автоматизираш повечко на брой книги-игри. Нещата стават твърде времеемки, а накрая получаваш резултат, който вероятно няма да достигне до много хора освен ако не е безплатен. Това се дължи както на действителностите на пазара за дигитални удоволствия, така и на уникалността на феномена книги-игри в България – имаме огромно многообразие от механики, системи, полу-реализирани хрумки и какво ли още не!

Сиреч, седнеш и опишеш в своя програмен код как работят „кодови думи“, „инвентар“, „предмети“, „стацове на персонажи“, „хвърляне на зарове“, „бойна система ала Битки Безброй“ и насреща ти дойде нова книга-игра, в която, например, има движение по карта.

– Ама движение по карта по пътища или движение по карта с координатна система? – би попитал Спас.
– Няма проблем, ще го реализираме и по двата начина!
– Добре, а измислил ли си как да разпределиш 20 точки между показателите на своя екипаж на летящия си кораб, така че да не слагаш по-малко от 4 и повече от 16 на една позиция? И да не пропуснеш всеки път да проверяваш дали не си превишил товара на кораба ако правиш промени по горивото!
– А-хаа…
– Да не забравиш и онази гадателка, на която ако й платиш имаш право да отгърнеш на произволна страница в книгата-игра и да направиш 3 избора без да изпълняваш инструкциите, надниквайки в бъдещето си… или пък в алтернативна реалност!
– О, я се разкарай!

Сигурен съм, че по подобен начин биха протекли повечето разговори между автор на книги-игри и програмист.

hwarang_gamebook_alpha_v1_ii.png
hwarang_gamebook_alpha_v1_i.png

Вярвам, че начинанието на Ян и Вилиян в момента на gamebook.bg, ако и да е похвално в замисъла си, страда от същите проблеми. Книгите-игри качвани там се превръщат в едни дигитални PDF-и, в които няма нищо автоматизирано, просто защото няма време сам програмист да обхване и пребори всяка една причудлива авторова хрумка, при която – съвсем очаквано – въображението на читателя е единственият лимит.

Да не говорим, че един интерактивен текст в днешни дни трябва да е поднесен по много атрактивен начин, за да спечели вниманието на някого! Задължително с хубав дизайн и дори базови анимации. А пък битката да задържиш вниманието на някого за повече от броени секунди е чутовна…

Истината е, че и аз не разполагам с време дори чрез Прайм Геймс да реализирам множеството проекти, които ми хрумват или да дигитализирам бързо книги-игри, които смятам, че си заслужават да бъдат изиграни от западния свят.

И ето тук идва идеята, която всъщност не е моя, дала плодове в UK. Да обучиш авторите сами да пишат своите интерактивни истории по начин, по който да станат напълно автоматизирани, да имат версия за браузър, и да са готови да се заеме с тях кое да е технологично лице, да им сложи приятна опаковка и да ги публикува.
Чрез отварянето на кода на своя скриптов език за писане на интерактивни истории, Inkle направиха това възможно. Всяка година на големия фестивал за дигитални интерактивни истории LUDONARRACON, се честват множеството компютърни игри, чийто фундамент са интерактивните истории, а немалко от тях са реализирани именно чрез Ink.

За тези от вас, които не знаят кои са Inkle, те пробиха на пазара с адаптация по книгите-игри Sorcery! на Стийв Джаксън, а сетне се прочуха с невероятната 80 Days. Игра с над един милион продадени копия, която е архивирана и достъпна за поколенията в Британската библиотека в Лондон.
Именно с Ink са реализирани и компютърните игри на Прайм Геймс – Dust and Salt, Trap for Winners и Fabled Lands.

Защо сега?

Чувствам, че е назрял моментът да споделя наученото с общността под формата на различни примери с отворен код, както и няколко поста тип „ръководства“. Със завръщането си на форума с новини за своите Android приложения, xsmind ме вдъхнови, че може да обединим усилията си в свободното си време и да вдигнем нивото на българските интерактивни приложения за смартфони. Надявам се, че по този начин на него би му се спестило много време, което да вложи в подобряване на своя engine.
В края на деня, разбира се, е редно да погледна реалистично на тази инициатива – не очаквам да има фурор, потоп от нови произведения и армия от хора, желаещи да творят по този начин. Напротив, да седнеш и да напишеш добър интерактивен текст само по себе си е предизвикателство, както сме се убедили за последните 10 години от Новата вълна. Но пък, ето че „Хуранг и Кумихо“ и „Съновидение“ – едни безплатни приложения, чрез които се учих да правя игри, достигнаха до десетки, дори стотици хиляди потребители, получавайки множество ревюта и оценки. Макар че числата на български език няма да са такива, това за мен е една нелоша мотивация за един творец. А и в крайна сметка инициативата ще е я приема за успешна просто да се погрижа тези ресурси да останат свободни и леснодостъпни във времето, за който желае да се учи.

Наблюдавайте новият раздел във форума Работилница с Ink за постове с tutorials, материали и въпроси и отговори!

За напълно начинаещи!

Лесно е да пишете истории за уеб с Ink! Това, което липсваше досега, е урок, който демонстрира основите на писане на история с Ink, експортирането й за уеб и предоставянето й на разположение за игра от други.

Това ръководство предполага нулеви предварителни познания за Ink и уеб технологиите, така че по-малко технически вещите автори да имат всичко необходимо, за да започнат.

Ето грубата структура, която ще следваме. Чувствайте се свободни да пропуснете всички теми, с които вече сте запознати.

• Първи стъпки с Ink: изтегляне на инструментите и писане на прост разклонен разказ.

• Експортиране за уеб: как да създадете лесна за споделяне уеб страница с вашата история.

• По избор: Персонализиране на външния вид и усещането на страницата, включително обяснение на основите на CSS.

• Качване в itch.io: идеалното място да качите работата си, за да могат другите да играят.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Прикачени файлове:
phase-i-screenshot.png
hwarang_gamebook_alpha_v1_i.png
phase-i-screenshot-2.png
hwarang_gamebook_alpha_v1_ii.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Cliff_Burton, Opk, Stayfun, banskidedo

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

08 Юни 2023 21:07
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 586
Писане на уеб базирана интерактивна литература с Ink #141810
Използвам тая висока трибуна да попитам любезно дали е книгите ще участват в Златна никса? А корицата им и илюстрациите особено ако са генерирани?

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

09 Юни 2023 10:36
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 844
Topic Author
Писане на уеб базирана интерактивна литература с Ink #141811

Rahvin писа:
Използвам тая висока трибуна да попитам любезно дали е книгите ще участват в Златна никса? А корицата им и илюстрациите особено ако са генерирани?

Рахвине, това зависи в най-голяма степен от това кои ще са организаторите за идната година, не мога кажа от сега. А корицата и илюстрациите са за Пъстрата никса, не за Златната, където има други организатори обичайно, дори да има някакво припокриване в помагащите. Така като гледам как се развива AI-то, догодина може би вече няма и да може да се отсее кои са генерираните, кои са дорисуваните и т.н. :side:

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

12 Юни 2023 19:24
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 586
Писане на уеб базирана интерактивна литература с Ink #141835
генерираните мисля че ще изместят артистите за много дълго време напред което за мен е положително явление защото се бяха взели всички насериозно а не внасят добър продукт..... парите които съм дал за арт ако са изражение на цифрата 100 съм получил към 40 накрая ... ако ме разбираш.... трагедия пълна

иначе ми отговори на въпроса много добре в смисъл разбрах това което питах, благодаря

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Работилница с Ink
/
Time to create page: 0.310 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Карибски вълни 2: Съкровището на вълчицата (66 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Georgi
    • Today 10:29
    • Приключения в Балара (171 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Efix7
    • 20 Сеп 2023 13:37
    • Премиерни дати (147 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Ал Торо
    • 19 Сеп 2023 15:09

За контакти