• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Спасението на Аврея - коментари върху книгата

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
17 Юни 2015 00:13
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Topic Author
Спасението на Аврея - коментари върху книгата #106956
Точно в момента нямам нито MS офис, нито мога отварям pdf-и, за да ти кажа конкретно (колкото и да е абсурдно), но нещо от сорта на 140 епизода на 20-25к думи.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

17 Юни 2015 08:43
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 129
Спасението на Аврея - коментари върху книгата #106964
Тенкс! Точен брой не ми трябва, исках да се ориентирам горе-долу колко са. Много добра игра се е получила за такъв малък обем.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

31 Дек 2016 03:33
Цъфто's Avatar
Цъфто
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Спасението на Аврея - коментари върху книгата #118545
:hello:
Като за начало бих искал да ви кажа БЛАГОДАРЯ за положения труд по написването на тази приятна книга-игра,така да се каже прелюдийна, която обогати моите познания за света на Крея и миналото на Котарака. Прочетох я на компютъра в PDF формат и се радвам, че е достъпна безплатно.

Хареса ми сюжетната линия и да си призная аз съм от играчите, които предпочитат повече да четат /поне за момента/, отколкото да хвърлят зарове и пресмятат нанесени щети. От първия път я изиграх със 75 точки. Имайки предвид обема на книгата /около 140 епизода/, смятам, че тя може да послужи като добър образец за бъдещи произведения от такъв калибър.

Все пак някои части не успях да разбера.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Изиграх я няколко пъти, за да видя различните възможности, но така и не получих обратно скритите си предмети, както трябваше да бъде указано/епизод 78/. С коя сюжетна линия се стига до тяхното ползуване? Реално така се получи, че оставих въжето и куката, защото сметнах, че може да ме разобличат /прибегнах към отровата/, но направих и същото с куфара инструменти, който впоследствие ми е жизнено важен за спасяването на Аврея.
Кодовата дума "Феръл" на епизод 96 не влезе в употреба. Прочетох от предишните коментари, че смятате да я използвате в историята между Котарака 0,5 и 1, но аз от читателска гледна точка предпочитам книгите-игри от дадена поредица да имат своята пълна самостоятелност. Да, сюжетно да са обвързани, но не до там, развитието на героя да е предугадено от действия в друга книга, която може да не е прочетена. Интересно как ще се развие продължението на Абаносовия дракон.
Също така ми е любопитно дали в случая наистина са необходими умения? Ако се използват, то е само един път, за сметка на това някои от тях са изключително полезни, ако съответстват на ситуацията. Като че ли "Заблуда" и "Ориентиране в града" не си струват толкова.

Благодаря предварително!

31 Дек 2016 11:34 31 Дек 2016 11:38 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Topic Author
Спасението на Аврея - коментари върху книгата #118550
Благодаря и аз за коментарите и въпросите :)

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
За първия ти въпрос ще си позволя да задълбая в теория. Има два противпоставени неща в игрите, които се наричат immersion (потапяне/вглъбяване) и meta. Целта ми в Котарака е да постигна максимално потапяне и механиките да са невидими за играча. Това означава играчът да знае минимален брой неща, които Котарака не знае.
Конкретно за скриването на предметите, така разсъждава Котарака, така искам да разсъждава и играча. Тези предмети не се вземат в рамките на историята, но това няма как да се знае в този момент. Може да се предположи, че трудно след проникване при стражите Котарака ще си излезе да си ги вземе.
Знам че този подход е странен за играчите, те са свикнали да мислят в кодови думи, инструкции и механики, аз искам да им предложа мислене в рамките на историята. За мен щеше да е по-глупаво и като описание, и като игра, ако бях писал "Избери си кои предмети да оставиш, (за да не те разкрият по тях), но знай, че вече няма да можеш да си ги вземеш. Зачеркни ги от дневника си.
Да, така биха направили (повечето от) останалите автори и е стандарт в КИ, но не и в гейм дизайна :)
По подобни причини в електронната версия бях скрил ползването на умения - те си дават ефект, но читателя мисли в мета логика и си казва "баси тъпото, тези умения никога не ги ползвах". В действителност човек трудно преценява кога едно умение е било ключово за живота му и да, тук по същия начин може играчът да предположи, че умението му е сработило на базата на текста и развитието, но трябва да се обясни предварително, иначе не могат да се избегнат мета очакванията. Даже в игри на компании като TellTale games изрично се появяват мета надписи от типа на "She will remember that you were rude to her", просто защото масата играчи имат нужда да им се каже "Ето това ти решение ще има значение, вервай ми". Дори в началото на играта държат да подчертаят "Изборите ти променят историята", колкото и да се подразбира. Мета feedback-a (обратна връзка за действие) е необходима в някаква доза, вече според играта и публиката се преценява колко. Само някои по-арт игри я елиминират напълно. КИ играчите са супер мета ориентирани, често критиките и въпросите са от типа на "тази кодова дума къде се ползва и не е ли грешка че се взема два пъти", а не замисляне какво се е случило във въпросните сцени и има ли логика в това - има ли логика Котарака да се застрахова с два начина за премахване на една и съща магия, например и може ли да се съмнява, че единият начин може да не е ефективен. Аз също играя изключително мета след първо разиграване (това е характе4но за гейм дизайнери), а някои игри са си създадени за мета и това им е якото. Не е грешен подход.

Така, следващите въпроси - според мен и много читатели е хубаво да има пренасяне на елементи от книга в книга. Да, кофти е ако това доминира и превръща първата книга в незавършена - например огромната част от действията ти за момента да нямат ефект (минусът на Калоян), да няма кулминация или завършеност на историята, но това не е случаят с Аврея по мое мнение.

Баланс в уменията не търся, още повече мисля на ниво "поредица". Така е и в живота. Избери си най-полезната комбинация според теб, не е ли това идеята на уменията? В едната книга едно ще е по-полезно, в друга - друго. Забележи и ролята на уменията в книгите за Котарака - можеш да ги минеш без никакви умения.

Дали се ползват малко или много - ами, малко се ползват, книгата е кратка, но според мен с тях си е по-интересна. Да, мога да я напиша и без тях. По-скоро обаче бих унифицирал поредицата и бих ги вкарал и в Черния нарцис.

Благодаря още веднъж за отделеното време и интересните въпроси, най-вече и ъгълът, под който си ги задал.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Shin, Цъфто

15 Юли 2019 12:58
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 988
Спасението на Аврея - коментари върху книгата #131687
Прочетох я изцяло едва през 2019г.
Добра игра се е получила за малкия обем. Даже се затрудних и се провалях няколко пъти, преди да намеря най-добрият финал.
Изборите са логични, без да са твърде прозрачни, което ми допадна най-много.
Кефометърът ми беше някъде около - 7/10.

kiril-ps.itch.io/

06 Мар 2022 20:44
Away
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 614
Спасението на Аврея - коментари върху книгата #139793
Няколко думи за "Котарака и Спасението на Аврея":

retrospectionzone.blogspot.com/2022/03/blog-post.html

Always Outnumbered, Never Outgunned
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, kiril_ps, vikenti

28 Май 2025 14:29 28 Май 2025 14:30 от dechoto.
dechoto's Avatar
dechoto
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Спасението на Аврея - коментари върху книгата #143876
Тази книга къде мога да я намеря?

28 Май 2025 16:34
harlequin's Avatar
harlequin
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 343
Спасението на Аврея - коментари върху книгата #143877

dechoto писа:
Тази книга къде мога да я намеря?

Не е излизала на хартия, ако това е въпросът.

Има я в различни електронни формати:

chitanka.info/text/38525-kotarakyt-i-spasenieto-na-avreja

kiril-ps.itch.io/avreya
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

28 Май 2025 18:32
dechoto's Avatar
dechoto
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Спасението на Аврея - коментари върху книгата #143878
Да, благодаря.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Time to create page: 0.067 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • Yesterday 21:47
    • Таблица с наказанията на потребителите (64 Мнения)
    • в Форум, сайт, дейности, общност / За форума и сайта
    • от ringlas
    • Yesterday 21:21
    • Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност