• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон"

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
31 Авг 2019 18:37
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2344
Topic Author
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #131939
Не я зачеркваш, ако не е изрично написано. Няма полза и да я пишеш втори път, ако вече я имаш.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Сеп 2019 11:58
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1188
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #131949
Добре дошъл.
Кодовата дума си ти седи до края на играта, тя каква на играта какво си правил преди време, за да може да реагира адекватно на действията ти. Ако си отключил сандъкът от вътре, после не може да се правиш на тапа като те питат: Можеш ли да отвориш тоя катинар.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

06 Ян 2021 22:08
Dessy
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #137141
Здравейте! Ако може малко помощ за книгата, колко е максималния брой живот? С колко живот се започва? Благодаря предварително!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Rahvin

07 Ян 2021 10:14
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #137145
Здравей;
Ако играеш по опростените правила (в началото на книгата), там няма такъв показател и никога не ти се налага да го променяш.
Ако играеш по правилата за напреднали, Живот = Сила х 5

27 Фев 2021 09:49
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #137561
Разгледах отново системата на "Абаносовия дракон" и мисля, че уменията ще работят по-добре, ако лесните проверки се намалят на 10 точки, нужни за успех (трудните си остават както са). Може да го считате за официална корекция, ако някой случайно хване да преиграва книгата.

02 Юни 2022 10:28 02 Юни 2022 10:36 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #140105
Ето че и аз изиграх "Котарака и абаносовия дракон". Първо да се похваля - първо изиграване и имам 78 т. (с кодова дума Блиц натрупах сума ти точки)

Сега за самата книга-игра. Аз както си ме знаете първо гледам илюстрациите. (корицата и илюстрациите са лицето на една художествена книга). В случая Йоан Викторовна се е справила чудесно, рядко съм виждал толкова хубави илюстрации в Новата вълна (в старата Иванчев редеше "бисери" ). Висок реализъм и много детайлност.
Играта разчита основно на информирани избори, а сетинга е типично пиратски - все неща които ми допаднаха. Допадна ми също, че можеш да избереш да имаш връзка с Криси, с Мелинда или и с двете
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
(записах пламък , а накрая предупредих Мелинда)

Торо е добавил и точки уважение, които са заместили точките Отношения с Елинор от предната игра, но пак имат значение едновременно за играта и в същото време - за оценяването. Вкарването им в играта е по чудесен начин
одобрявам и новата врътка - дали владееш едно умение майсторски или основно

Какво обаче не ми хареса?
Основната ми критика е срещу механиката - на няколко места се иска да смятам точки издръжливост, щети и пр. Колко щети нанася кортика, какви са статистиките на елфа на 227, ако се биеш в началото на играта, колко т- отнемаш на Сержо и т.н. Добре че взех умението Смъртоносни поражения, иначе трябваше да хвърлям шансове при битките.
Принципно Сашо се е усетил и е вкарал зарчета по страниците (за което го поздравявам), но аз мразя да разчитам на случайността в КИ - това ми убива удоволствието..
Предвид че в Котарак и черния нарцис битките се водят по съвсем друг начин, не виждам за какво му е било да усложнява механиката

Няколко по-дребни минуса
Също така макар самото да приключение да е много добре разгърнато, рязката смяна на сетинга - котарък от наемен убиец става пират- ме подразни. Много ми се иска да разбера какво става с Елинор междувременно.
Също така ме подразни и корицата. Макар че е в унисон с приключението, то тя не е в унисон с ребрандираната корица на Черния нарцис. В случая корицата на Абаносовия остров е много по-детска, прилича ми на извадена от пиратски комикс, докато от другата корица ме гледа един типичен асасин.
Двата различни шрифта на двете книги - Абаносовият дракон и Черният нарцис (2 редакция) и факта че едната книга има символа на Никсата, а другата - не - ме подразниха

Въпреки забележките ми, Котарак и Абаносовия остров е хубава книга-игра.

Давам и оценка за илюстрации 6
и цялостна оценка- 5 (най-вече заради излишно усложнената механика, иначе щях да й дам 6)

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо

02 Юни 2022 12:28 02 Юни 2022 12:31 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #140109
Благодаря за отзивите и се радвам, че като цяло ти е харесала.

Малко разяснения само:
- Илюстраторката се казва Йоанна Викторова, българка е, популярна под псевдонима си Drawly. Добро и талантливо момиче.
- Играта предлага два (на практика три) режима на игра и в първия няма зарове и елемент на шанс. Там няма битки в механичния смисъл на думата. В него случай се пропускат инструкциите, започващи с кръгче и се играе без кодова дума "играч", която препраща на епизоди за по-сложната система. Сложният вариант наистина има битки и зарове, а междинният - само зарове за проверки и умения, но не и битки. Ако си избрал правилния за теб режим и си следвал стриктно инструкциите, не би трябвало да си попаднал на такива места, така че ако се е случило, или ти, или аз съм объркал нещо :) Може би не съм обяснил и достатъчно ясно режимите в началото, ще погледна какво може да се подобри, а от теб би ми било полезно ако погледнеш и кажеш какво те е объркало, ако имаш време и желание, разбира се.

- Съгласен съм напълно с критиката за разминаването в дизайна на кориците, но не беше и добра идея да се запази старият в новото издание - имаше проблеми за оправяне, че даже и в заглавието :) Ако някой ден се стигне до ново издание на "Абаносовият дракон", желанието ми е да е максимално консистентно с новото издание на "Черният нарцис". Преди година направих преглед на "Абаносовият дракон" и не видях сериозна нужда от промени текстово и игрално, така че ако се пуска допечатка, може би единствената разлика ще е в дизайна на корицата.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

02 Юни 2022 13:01
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 66
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #140110
На фона на изключително впечатляващото твърдение, че автор на Реката, от която никой не се завръща е Конан, "Йоан Викторовна" направо изглежда простимо.

29 Дек 2024 03:08 29 Дек 2024 03:11 от dredknight.
dredknight's Avatar
dredknight
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 48
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #143259
Гранд ревю: Нарциси и Дракони в света на Крея

Продължение на първа част...

Котарака и Абаносовият Дракон
Книгата е по голяма от първата, и с задоволство потрих ръце (и очи) от този факт. Зачитаме се в това ново приключение на Котарака и с какво може да ни изненада Ал Торо!

Сюжет
Светът е все същия като от онзи първи Котарак, но стилът силно клони в ареала на пиратите. Произведението започва със заместването на краткосрочният успех на Котарака, в укриването му на борда на "Абаносовия Дракон" с непосредствения проблем да се докаже пред екипажа, който се и оказва пиратски - проблем развиван, украсяван и разнообразяван с новости след всяко решение на читателя, което го е накарало да си помисли "И ето намерих своето място, сега всичко ще е наред". Но нека навлезем в подробностите...
Котарака бързо е изровен измежду съндъците, екпажа е готов да го захвърли в морето, като преди това си "поиграят с него", но Капитана решава да му даде шанс. Поставен е сред най-нисшите юнги и му е дадена най-неприятната задача - да остане да живее в трюма където е намерен и да пази товара намиращ се там.
Докато го прави и кораба плава - читателя бавно е въведен в живота който води цялото корабно общество от водачите - капитана, дъщеря му, Магъосницата Мелинда, Боцмана и моряците - които са разделен нисша класа. Автора изправя читателя пред избори, от които зависи живота му чрез отношението:
  • показано към екипажа (най-вече в началото на книгата)
  • взето срещу фракциите на които е разделен екипажа, като съсловие (визсшестоящи и низсшестоящи) и като последователи (кап. Финеган и помощник Дрейп)
  • предано към командващите екипажа, те му отварят или затварят някой врати за напред, с което маневрира гъвкаво между гнева на визсшестоящите и презрението на служещите
Всеки от основните персонажи е описан в дълбочина, надминаваща първата част:
  • капитан Финигън говори рядко, но винаги с мъдрост и план зад гърба си
  • помощник-капитан Дрейп е див, непринуден и с остър език. Това му придава определена командваща харизма пред част от екипажа.
  • Огнената Мелинда бегло се интересува от живота на кораба, но решителна при нужда в горещи ситуации - бойни и емоционални
  • Боцмана - човек на правилата, знае и 2 и 200
  • Дъщерята на капитана Криси Финигън - Друид манипулатор на вуздушните струи, крехка и ранима личност пазена като златно яйце от баща си.
Има още дузина подробно развити основни и второстепенни персонажи, Торо е майстор на описанията по време на действие. Няма момент, в който читателя да е отегчен от описания, а скоростта на историята не пада под тази на Абаносовият Дракон по време на попътен вятър.
Отново и основно на преден план са отношенията. Единствения елемент извън борда на кораба, случаен Търговски кораб пълен с елфи, служи като иска за катрана обливащ отношения между Финеган и Дрейп. Катран сипещ се от кофа продупчена от загубата на вяра в целта на пътеществието на Абаносовия Дракон - Островът на Белязаният Чък.

С напредване на приключението Котарака лека полека се изкачва по един или друг начин в очите на екипажа (и йерархията) и точно когато става "брат" настъпва разединението между кап. Финигън и Дрейп, в което той трябва да вземе страна, а в битието пиратско тежестта на взетите решения е често равна на оценката за собствения ти живот и това е добре втъкано в цялото произведение до самия му край. Решенията в края на книгата зависят изцяло от хората с които се е сближил и издърпването на някой конци из екипажа в последния момент.

В крайна сметка се стига до бунт и единия от двамата капитани загива, а малко след това кораба стига до земя, не коя да е а този толкова дълго търсен остров!
Но развръзката на него чакаме в книга 3 :).

Правила
Предоставени са три режима на игра основен и разширен, като втория се дели на два вида - с походови битки и без.
Героя разполага с 2 основни характеристики - Сила и Ловкост, от които чрез формули се формират неговия максималния живот, атака и защита.
Отново има списък с умения като в зависимост от режима на игра читателя може да избере:
  • основен: избира между 3 и 5 умения, които притежава на майсторско или основно ниво
  • разширен: вместо избор, читателя разпределя 25 точки измежду всички като максималната стойност е 10 а минималната 0.

Като тип уменията се делят на:
  • бойни: Акробатика, Арбалети, Ножове, Смъртоносни поражения - като някой дават бонус към атаката (ръкопашна или далекобойна) и защитата на героя
  • приключенски: катерене, ключарство, прикриване, бдителност, заблуда
Не ми допадна умешаното разяснение на основни и разширени правила в началото на книгата. Мисля че могат да се поберат в по малко думи и по събрано:
В момента е: Дневник на приключението, опция за правила за напреднали играчи,избор на умения(основни правила)
Какво мисля че може да е по добре: Дневник на приключението, Избор на умения (основни), две изречения за напредналите да ходят към мазето на книгата.

Проверка на умения
Всяка проверка се състои от 3 изхода - успешен (ако си майстор), възможен но не винаги с максимален ефекнт и неуспешен при липса умение.
В разширените правила типа успех се определя от сбора на 2 зара и стойността на умението срещу два числови прага. Примерно: 2d6 + Катерене > 15 за майсторки изход или >= 10 изход за основно ниво. Мнението ми е подобно на първата книжка, но поради нуждата от зар за разширените правила с битки кантара е на средата, не е в плюс, не е и в минус - изцяло зависи от субективната гледна точка на читателя.

Битки
  1. Започват с кратко интерактивно въведение - набор от тактически решения, които моделират харакетеристиките на врага в полза или ущърб на героя. Това дава допълнителен цвят на ситуацията и сухата абстракция на зара, при разширен вариант на игра (виж 2.). Няколко примера:
    • описана е спортната натура и боен подход на Елфа/Сержо, чрез няколко бойни маневри читателя променя позиция на противника и започва походовата битка при свои или негови редуцирани характеристики
    • Абаносовият дракон е в двубой с противников кораб - може да се включиш в битката по няколко начина - помогаш с гасене на пожар, влизаш в атака или заемаш задна позиция като снайперист с арбалет, този разклон поднася разнородни придизвикатестлва двубой
  2. При добри решения и базисен режим на игра, битката е спечелена. При разширен режим, продължава с походова игра. Всеки рунд Котрака и врага се редуват в раздаването на удари като сравняват 2 зара + атака с защита на противника. Ако общата атака е по голяма от защитата, се нанася щета. Големината зависи от използваното оръжие и се състои от 3 компонента - заров, константен и бонус, даден заради голяма разлика между атака и защита.
    Харесах идеята с бонуса, но на практика читателя няма контрол върху зара и често шанса за получаване на бонус е малък.
  3. Ако не е указано друго, рундовете от точка 2. продължават докато живота на едната страна не падне до 0.
Намират се някой недостатъци свързани с разширените правила:
  • липсва дъга на развитие - играча не става по силен с битките в точков аспект, ако не броим няколко бонус предмета
  • бавно темпо - някой битки са мудни, в ръкопашния бой с Елфа имах множество рундове без щета и от двете страни, поради високи показатели за защита и ниска атаки.
  • баланса на местта куца - въпреки че имах 10 точки за Арбалет и притежавах тежък арбалет нямам почти никакъв шанс да елиминирам 4-те елфа с 5 изстрела (еп. 202: имам 10 + 3 атака от умението)
  • отчет на консумативи - възможността за позлване на стрели/ножове е екзотично сравнено с малкото битки из книгата. Ако целта е ограничаване броя рундове, това може да се заложи в условието на стълкновението.
Класифицирайте критиката към разширениете правилата като "бели кахъри". Създадениете от тях преживявания са с рядка проява и имат малка тежест върху украсата на историята и най-важното - са незадължителни.

Заключителни думи
Освен пиратския флаг, Абаносовият Дракон е поел щафетата с флага на добрите приоми от "Черният Нарис" - завладяващ сюжет умесен със стойностни решения. С пожелания за свободно време и пориви на креативност към автора - чакаме третатата част :)!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, ze BG, turbobobi

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Time to create page: 0.104 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (522 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 14:37
    • P(L)AY THE GAME: Залози с живота (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • 14 Юли 2025 11:44
    • Бележки от Саракт (77 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 20:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност