• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Вещери и ритуали в книгите.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
21 Юни 2012 12:51
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 509
Вещери и ритуали в книгите. #57673
bersek, темата тръгна от съвсем различно място, по различен повод и не е озаглавена правилно. По тази причина се получава недоразумение за какво си говорим.

Рони спомена едно мое схващане за терминологията в контекста на "Мечът на истината". После аз се отплеснах по една от любимите ми теми: "Класификация и структуриране на мистичната и митологичната терминология". Така че разговора не е за литература или определени книги, и темата не е за нещо определено. Просто тръгна разговор по въпроси, които ми допадат.

Специално за терминологията аз съм възприел една доктрина, която до известна степен е изградена с мое участие, затова давам обяснения от нейните позиции. Не е задължително да е единствено вярна... то е като в теологията всяка религия и секта си е със Собствено Единствено Правилно Мнение :lol:

За "Меча на истината" без да е "най-любимата" книга също ми прави кеф да приказвам. Има сравнително добре изграден свят и герои, значи има какво да се обсъжда... разбира се ако човек си пада по такива работи.

Пак казвам за мистика, магии и религия съм готов да дърдоря безкрайно. Мога да възприема и включа в "системата" почти всяка гледна точка, стига да дава нещо ново и интересно.

Да вземе примера на Вилорп. Дал е много яки и категорични определения, затова коментирам:

- Според мен Баба Яга е събирателен образ на "лошата вещица": Грозна, зла и винаги губеща от добрия. Това си е типичен фолклор.
- Вихронорав - (... Щото вещиците не лъжат). - Това не виждам как се връзва с вещицата Баба Яга, тя лъже на поразия.
Следователно ако и двете са вещици те просто са различни вещици. Да се дава общо определение "вещиците са лоши" или "вещиците не лъжат" е като да се твърди "блондинките са глупави".

-Герълт - унищожител на всякаква пъплеща сган, предимно митологична... - Това предполагам трябва да отговатя на "вещер". Ще вметна, че ако древните гърци знаеха думата сигурно щаха да нарекат Тезей (убива Минотавъра), Персей (убива Медуза), Херкулес(всички го знаят) и т.н. "Вещери" не "Герои". Затова казвам, че в литературата може да се пише всичко.

За Магьосник няма да се съглася. Магьосникът е обобщено понятие "мъж, който прави магии" и изисква талант(способности) + познания + опит, умения. Да кажем като "Музикант е човек, който може да свири и създава музика". Едва след това следва профилиране според наклонностите и способностите.
Същото се отнася за жените, които вместо Магьоснички са Вещици.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

21 Юни 2012 14:31
bersek
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Вещери и ритуали в книгите. #57676
Според Есмералда Вихронрав (разбирай според Тери Пратчет) разликата между магьосниците и вещиците не е толкова въпрос на пол, а на това как подхождат при решаването на задачите си.
Това, че повечето магьосници са мъже (най-вече защото в Невидимия университет приемат само мъже) и повечето вещици са жени (по подобни причини) още не е гаранция, че всички магьосници са мъже, а всички вещици - жени. Все пак в края на краищата Ескарина я приеха в университета, а Ринцуид, колкото и да се нарича магьосник (магесник) си се справя основно без магии (сиреч като вещица).

От друга страна Сергей Лукяненко нарича вещици тези жени, които боравят с магията посредством разни джаджи (талисмани, артефакти, отвари и прочее) и са на тъмната страна. Вълшебница - същото, но на светлата страна, а мъжете, които боравят директно със сумрака, са съответно тъмни и светли магове. Естествено има и върколаци (тъмни) и трансформиращи магове (светли). Като авторът прави забележката, че това е било в древни времена, а сега всички магове използват талисмани, а вещиците и вълшебничките - боравят със сумрака (разбирайте - директно със силата).

П.П. Темата я има и е кръстена по съответния начин, ако не искате включвания по така формулираната тема - само кажете и ще ходя да спамя някъде другаде. Все пак и аз искам да заслужа някой готин статус :twisted:

Формата на Вселената е пустота, пустотата е форма.

21 Юни 2012 14:38
bersek
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57677

gbm писа: писа:
1. Според мен Баба Яга е събирателен образ на "лошата вещица": Грозна, зла и винаги губеща от добрия. Това си е типичен фолклор.

2. Герълт - унищожител на всякаква пъплеща сган, предимно митологична... - Това предполагам трябва да отговатя на "вещер". Ще вметна, че ако древните гърци знаеха думата сигурно щаха да нарекат Тезей (убива Минотавъра), Персей (убива Медуза), Херкулес(всички го знаят) и т.н. "Вещери" не "Герои". Затова казвам, че в литературата може да се пише всичко.
1. Преди години бях гледал едно закачливо руско анимационно филмче, в което вещицата Яга не беше нито грозна, нито стара, а злото й бе леко съмнително. За жалост имам много смътен спомен за него. Ако някой се сеща името - ще съм му благодарен, ако ми го каже.

2. Между другото Гералт е генетично променен по време на обучението си и е до някъде съмнително до колко може да се нарече човек (то това е и една от драмите в поредицата).

21 Юни 2012 15:51
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1344
Вещери и ритуали в книгите. #57681

bersek писа: писа:
Ами Накор синият ездач? Оня дето твърди, че магия не съществува, а просто трябва правилно да се борави с онези много мънички градивни нещица, за които няма точна дума.

Според Накор, наистина няма магия. Всичко са "фокуси". Портокал? ;)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

21 Юни 2012 16:21
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57685

П.П. Темата я има и е кръстена по съответния начин, ако не искате включвания по така формулираната тема - само кажете и ще ходя да спамя някъде другаде. Все пак и аз искам да заслужа някой готин статус :twisted:
A бе човек, кой казва, че не искаме включвания. Пиши колкото искаш и каквото искаш. Нали все това повтарям - много си падам по такива приказки. В предния пост само обясних на каква база мотивирам разсъжденията си. Помислих, че ни укоряваш дето има разминаване на писанките със заглавитето, затова.

Малко по-късно ще се включа с мои разсъждения по темата светли/тъмни и кой как борави с магията.

21 Юни 2012 16:53
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Вещери и ритуали в книгите. #57688

Ами Накор синият ездач? Оня дето твърди, че магия не съществува, а просто трябва правилно да се борави с онези много мънички градивни нещица, за които няма точна дума.

Чел ли си "Войната на мрачния"? Там Фийст най-накрая дава някакво обяснение кой какъв е и за какво се бори. Бтв, излязоха първите две части на "Сага за империята", ако някой не е разбрал. Инджой.

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

22 Юни 2012 00:06
bersek
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57734

nixata писа: писа:
Според Накор, наистина няма магия. Всичко са "фокуси". Портокал? ;)
Ааа, не "фокуси", а "номера"

Bloucester писа: писа:
Чел ли си "Войната на мрачния"? Там Фийст най-накрая дава някакво обяснение кой какъв е и за какво се бори. Бтв, излязоха първите две части на "Сага за империята", ако някой не е разбрал. Инджой.
Е как без "Войната на Мрачния"?! Между другото, до колкото зная, този свят е сътворен от Фиист в началото като поле за изява на някакви ролеви игри :)

gbm писа: писа:
A бе човек, кой казва, че не искаме включвания. Пиши колкото искаш и каквото искаш. Нали все това повтарям - много си падам по такива приказки. В предния пост само обясних на каква база мотивирам разсъжденията си. Помислих, че ни укоряваш дето има разминаване на писанките със заглавитето, затова.

Малко по-късно ще се включа с мои разсъждения по темата светли/тъмни и кой как борави с магията.
Темата за светли и тъмни мен лично ме интересува.

22 Юни 2012 05:53
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 35
Topic Author
Вещери и ритуали в книгите. #57740

И на мен ще ми е повече от интересно, макар че имам някакъв смътен спомен да сме обсъждали темата по мейл. В историята за Джейк, която мъча в момента, се появиха някои интерсни въпроси.
1. Силата на доброто (Светлината) може ли да се използва за нанасяне на щети? Ако да, само на демони ли? Какво се случва, ако се използва срещу демони свещеници?

2. Какво би се случило, ако лечебна молитва се използва върху демон?

3. По какъв начин могат да се комбинират силите на Светлината и Мрака, за да се постигнат цели немислими за последователите и на двете школи? В света на Джейкъб, вещиците / вещерите си служат и с двете. До известна степен това важи и за демоните свещеници, които могат да възкресяват...при определени условия (това е малко като с възкресяването на магьосника от Гората на Демона - трябва да използваш мъртва и жива вода, за да се получи).

23 Юни 2012 14:57
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57794
[align=justify]Може да използваш широкоразпространен принцип - специализация на героя от типа Holy wrath, Fervor или нещо подобно - когато използва лечебна магия, тя да нанася щети на враговете ти или да увеличава уменията ти. И да, защо тъмните свещеници да не могат да правят "добри магии"? Представи си evil cleric - също има blesses, cures, heals, дори resurrection, просто черпи сили от "лошо" божество. Всички сме чували за dark hierophants. Разбира се, някои от уменията му ще се различават от уменията на "добрите" клерици, но това е съвсем нормално. В интерес на истината в новото Диабло има доста добра хрумка за лечебните магии, ще си позволя да я цитирам и тук. Имаме лечебно умение Breath of Heaven, което лекува всички в групата:[/align]

В зависимост от специализацията, която избереш, получаваш един от следните бонуси:

Circle of Scorn
Breath of Heaven also sears enemies for 80% weapon damage as Holy.

Circle of Life
Increases the healing power of Breath of Heaven.

Blazing Wrath
Breath of Heaven increases the damage of your attacks by 15% for 45 seconds.

Infused with Light
Gain 6 additional Spirit from Spirit generating attacks for 5 seconds after using Breath of Heaven.

Penitent Flame
Enemies exposed to Breath of Heaven run away in Fear for 1.5 seconds.

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

25 Юни 2012 19:02
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Вещери и ритуали в книгите. #57960

Рони# Мейдей писа: писа:

И на мен ще ми е повече от интересно, макар че имам някакъв смътен спомен да сме обсъждали темата по мейл. В историята за Джейк, която мъча в момента, се появиха някои интерсни въпроси.
1. Силата на доброто (Светлината) може ли да се използва за нанасяне на щети? Ако да, само на демони ли? Какво се случва, ако се използва срещу демони свещеници?

2. Какво би се случило, ако лечебна молитва се използва върху демон?

3. По какъв начин могат да се комбинират силите на Светлината и Мрака, за да се постигнат цели немислими за последователите и на двете школи? В света на Джейкъб, вещиците / вещерите си служат и с двете. До известна степен това важи и за демоните свещеници, които могат да възкресяват...при определени условия (това е малко като с възкресяването на магьосника от Гората на Демона - трябва да използваш мъртва и жива вода, за да се получи).

1. Не се сещам за нещо, което може да бъде класифицирано като "лошо". Ако се чудиш за светлината и щетите - питай лазерно заточените ножове, дали може. Аз пък бих искал да разбера, как точно фотоните ме лекуват?
2. Молитва или магия? Молитва - зависи на къв бог служиш. Магия - ще го излекува.
3. Никакъв, освен ако не пуснеш някакъв буфер между тях. всъщност зависи каква философия си възприел, но мрака е технически "липса на светлина", та не виждам, как ще ги комбинираш. Ако ги приемаш като един вид едва ли не "химически" елементи - или ще се унищожат или няма да имат проблеми. Възкресяването на на мага е на коренно различен принцип - първо лекуваш тялото, после напъхваш душата в него - "жива" и "мъртва" вода са просто фолклорна заемка.

Относно цялата тема.

Мъж практикуващ занаята на вещиците трябва да се нарича вещер, освен ако не се сещате за друга дума със същия корен ;)
Жена практикуваща занаята на магьосник е магьосница.
В момента като се замисля, езика ни няма много думи за подобни шарлатани, та можем да си правим, каквото щем :) И да заемаме от комшии и познати.

Фолклорът ни, всъщност е много богат на създания и хора със специални способности. Въпросът е, че някой път разкритията са шашкащи. А и все ще се появи някой, за който шаманите са истински магьосници, вампирите съществуват, а вещиците наистина проклинат хората наляво и надясно, за да развали дискусията.

Веднага се сещам за добър пример от нашия език:
Кукер. Какво е кукера, технически - шаман-екзорсист. Просто не се ползва в литературата ни. Не малко влияние има западната школа, която е истинска манджа с грозде - уизърд, уорлок, уич, шаман, мейдж, некромант и още няколко не толкова известни примера (не успели да стигнат до игрите на близърд, че да ги знае всичко живо).

А вещици и вещери има навсякъде из фентъзито. Пратете Вещера на Сапоковски да умира в гърчове, аз за пръв път прочетох за "вещер" в поредицата за "Влад Талтош". И вещерът на Бръст е десетократно по-як и забавен :)

С горното искам да кажа, че наименованията са абсолютно безсмислени - няма дори груби общоприети рамки за ползването им. Всички изброени по-горе се характеризират като едно: "Пичове, които правят неща, дето не може да станат толкоз лесно".

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

25 Юни 2012 19:36
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57964

hameleona писа: писа:
... Мъж практикуващ занаята на вещиците трябва да се нарича вещер, освен ако не се сещате за друга дума със същия корен ;)
Жена практикуваща занаята на магьосник е магьосница.
Кукер. Какво е кукера, технически - шаман-екзорсист.

И от трите горни разбира се следва, че "жена, която практикува занаята на кукер" е "кукерка" или "кука" - въпрос на избор. :D
Cпоред мен бързаш да правиш категорични заключения само на база твоите знания и опит. Харесва ми твоя подход към темата! Честно!

hameleona писа: писа:
В момента като се замисля, езика ни няма много думи за подобни шарлатани, та можем да си правим, каквото щем :) И да заемаме от комшии и познати.

Фолклорът ни, всъщност е много богат на създания и хора със специални способности. Въпросът е, че някой път разкритията са шашкащи. А и все ще се появи някой, за който шаманите са истински магьосници, вампирите съществуват, а вещиците наистина проклинат хората наляво и надясно, за да развали дискусията.
.
Съвсем вярно! Както и повечето от останалите разсъждения... Поне от твоята гледна точна може да се приеме за вярно.

25 Юни 2012 19:53
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57966
Е па кукерка ще да е.

Изключение са сетингите, като този на пратчет, където магьосник и вещица са двете страни на една монета. Т.е. сетинг, в който има жени кукери и им викат примерно... "Пъдилки" :lol:

Писна ми от вещици и вещери в български роизведения. Я дайте малко кукери, един-двама прокобници, и група Юнаци, която да се бори с тях... на моменти се дразня на западното влияние в литературата ни, на моменти се радвам... и обикновено се дразня, като видя как има някакви откраднати концепции, зашити набързо с бели конци и използвани като основа и фон за "историята" на произведението.

25 Юни 2012 19:58
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 35
Topic Author
Вещери и ритуали в книгите. #57968
Женски кукер е "кукерица", да ме извинявате и двамата :). Тази дискусия ми напомни за един спор със съученици. Въпросът беше как е "гард" в женски род. Първият заяви гордо, че определено било "гарда", вторият се сети за "гардянка". Аз настоявах за "гардеса". И до ден днешен не знам дали някой е бил прав. А женски гардове много - във всеки дамски баскетболен отбор се срещат.

Хами, гледаш твърде технически на нещата, което е нормално за сай-фай гай. Как светлината лекува ли? Представи си, че всъщност става въпрос за светещи наноботи (примерно).

А че тъмнината е липса на светлина си го знаем ние, съвременните хора. Но светът на Джейк е с някои псевдо средновековни мотиви. Като спомена Близърд, знаеш, че свещениците в УаУ могат да избират свещени и тъмни таланти.

След като направи анализ на светлината и тъмнината, как пък реши да намесиш и химията??? И между другото, не случайно пиша Светлина (главно С). Ти ми обясняваш за нещо друго.

25 Юни 2012 20:36
Greed
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57974
Това все едно да питаш как е гъз или мост в женски род :).

26 Юни 2012 00:24
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57992

Рони# Мейдей писа: писа:
Женски кукер е "кукерица", да ме извинявате и двамата :). Тази дискусия ми напомни за един спор със съученици. Въпросът беше как е "гард" в женски род. Първият заяви гордо, че определено било "гарда", вторият се сети за "гардянка". Аз настоявах за "гардеса". И до ден днешен не знам дали някой е бил прав. А женски гардове много - във всеки дамски баскетболен отбор се срещат.

Хами, гледаш твърде технически на нещата, което е нормално за сай-фай гай. Как светлината лекува ли? Представи си, че всъщност става въпрос за светещи наноботи (примерно).

А че тъмнината е липса на светлина си го знаем ние, съвременните хора. Но светът на Джейк е с някои псевдо средновековни мотиви. Като спомена Близърд, знаеш, че свещениците в УаУ могат да избират свещени и тъмни таланти.

След като направи анализ на светлината и тъмнината, как пък реши да намесиш и химията??? И между другото, не случайно пиша Светлина (главно С). Ти ми обясняваш за нещо друго.
1. Женски кукер, може да е кукерка - няма по принцип жени кукери, но ако имаше - предполагам, чр така щеше да се казва.

2. Всъщност почнах да се занимавам със сай-фай доста по-късно от фентъзи. Не може да нямаш изградена основа на света. Трябва да имаш точни отговори на "Какво е Светлината/Мрака?'', "Какви видове мистични ресурси има в света ми?", "Какво могат и не могат тези ресурси?" и т.н.

Всяка мистика - магия, молитва, псионика дори - трябва да има поне някакво обяснение, за да задаваш горния въпрос. Ако обяснението е Плясни с ръце, ако вярваш , или нещо от тоя род - тогава отговорът е бърз и лесен - така е и точка.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.082 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

503 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Представяме ви "Моята Колекция" - интера... (18 Мнения)
    • в Форум, сайт, дейности, общност / За форума и сайта
    • от Nichy
    • 02 Окт 2026 16:23
    • Бри и мистерията на Слендърмен (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Radko
    • 02 Окт 2026 13:28
    • Мочила (15 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от comics_ross
    • 29 Сеп 2026 16:21

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност