Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
1. Преди години бях гледал едно закачливо руско анимационно филмче, в което вещицата Яга не беше нито грозна, нито стара, а злото й бе леко съмнително. За жалост имам много смътен спомен за него. Ако някой се сеща името - ще съм му благодарен, ако ми го каже.1. Според мен Баба Яга е събирателен образ на "лошата вещица": Грозна, зла и винаги губеща от добрия. Това си е типичен фолклор.
2. Герълт - унищожител на всякаква пъплеща сган, предимно митологична... - Това предполагам трябва да отговатя на "вещер". Ще вметна, че ако древните гърци знаеха думата сигурно щаха да нарекат Тезей (убива Минотавъра), Персей (убива Медуза), Херкулес(всички го знаят) и т.н. "Вещери" не "Герои". Затова казвам, че в литературата може да се пише всичко.
Ами Накор синият ездач? Оня дето твърди, че магия не съществува, а просто трябва правилно да се борави с онези много мънички градивни нещица, за които няма точна дума.
A бе човек, кой казва, че не искаме включвания. Пиши колкото искаш и каквото искаш. Нали все това повтарям - много си падам по такива приказки. В предния пост само обясних на каква база мотивирам разсъжденията си. Помислих, че ни укоряваш дето има разминаване на писанките със заглавитето, затова.П.П. Темата я има и е кръстена по съответния начин, ако не искате включвания по така формулираната тема - само кажете и ще ходя да спамя някъде другаде. Все пак и аз искам да заслужа някой готин статус
![]()
Ами Накор синият ездач? Оня дето твърди, че магия не съществува, а просто трябва правилно да се борави с онези много мънички градивни нещица, за които няма точна дума.
Щото си знаем "матриала".
![]()
Ааа, не "фокуси", а "номера"Според Накор, наистина няма магия. Всичко са "фокуси". Портокал?
![]()
Е как без "Войната на Мрачния"?! Между другото, до колкото зная, този свят е сътворен от Фиист в началото като поле за изява на някакви ролеви игриЧел ли си "Войната на мрачния"? Там Фийст най-накрая дава някакво обяснение кой какъв е и за какво се бори. Бтв, излязоха първите две части на "Сага за империята", ако някой не е разбрал. Инджой.
Темата за светли и тъмни мен лично ме интересува.A бе човек, кой казва, че не искаме включвания. Пиши колкото искаш и каквото искаш. Нали все това повтарям - много си падам по такива приказки. В предния пост само обясних на каква база мотивирам разсъжденията си. Помислих, че ни укоряваш дето има разминаване на писанките със заглавитето, затова.
Малко по-късно ще се включа с мои разсъждения по темата светли/тъмни и кой как борави с магията.
Малко по-късно ще се включа с мои разсъждения по темата светли/тъмни и кой как борави с магията.
Щото си знаем "матриала".
![]()
И на мен ще ми е повече от интересно, макар че имам някакъв смътен спомен да сме обсъждали темата по мейл. В историята за Джейк, която мъча в момента, се появиха някои интерсни въпроси.
1. Силата на доброто (Светлината) може ли да се използва за нанасяне на щети? Ако да, само на демони ли? Какво се случва, ако се използва срещу демони свещеници?
2. Какво би се случило, ако лечебна молитва се използва върху демон?
3. По какъв начин могат да се комбинират силите на Светлината и Мрака, за да се постигнат цели немислими за последователите и на двете школи? В света на Джейкъб, вещиците / вещерите си служат и с двете. До известна степен това важи и за демоните свещеници, които могат да възкресяват...при определени условия (това е малко като с възкресяването на магьосника от Гората на Демона - трябва да използваш мъртва и жива вода, за да се получи).
... Мъж практикуващ занаята на вещиците трябва да се нарича вещер, освен ако не се сещате за друга дума със същия корен
Жена практикуваща занаята на магьосник е магьосница.
Кукер. Какво е кукера, технически - шаман-екзорсист.
.В момента като се замисля, езика ни няма много думи за подобни шарлатани, та можем да си правим, каквото щем
И да заемаме от комшии и познати.
Фолклорът ни, всъщност е много богат на създания и хора със специални способности. Въпросът е, че някой път разкритията са шашкащи. А и все ще се появи някой, за който шаманите са истински магьосници, вампирите съществуват, а вещиците наистина проклинат хората наляво и надясно, за да развали дискусията.
1. Женски кукер, може да е кукерка - няма по принцип жени кукери, но ако имаше - предполагам, чр така щеше да се казва.Женски кукер е "кукерица", да ме извинявате и двамата
. Тази дискусия ми напомни за един спор със съученици. Въпросът беше как е "гард" в женски род. Първият заяви гордо, че определено било "гарда", вторият се сети за "гардянка". Аз настоявах за "гардеса". И до ден днешен не знам дали някой е бил прав. А женски гардове много - във всеки дамски баскетболен отбор се срещат.
Хами, гледаш твърде технически на нещата, което е нормално за сай-фай гай. Как светлината лекува ли? Представи си, че всъщност става въпрос за светещи наноботи (примерно).
А че тъмнината е липса на светлина си го знаем ние, съвременните хора. Но светът на Джейк е с някои псевдо средновековни мотиви. Като спомена Близърд, знаеш, че свещениците в УаУ могат да избират свещени и тъмни таланти.
След като направи анализ на светлината и тъмнината, как пък реши да намесиш и химията??? И между другото, не случайно пиша Светлина (главно С). Ти ми обясняваш за нещо друго.
Книги-игри в България, 1991–днес
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas