• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Мочила

Мочила

• 1
  • 1
08 Юни 2026 01:06 08 Юни 2026 12:15 от pycku.
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 93
Topic Author
Мочила #145157
Предполагам "Гигаигри" ще се сдобие с подфорум раздел, нека модераторът да прецении евентуално да премести темата. Днес бях на пролетния панаир на книгата и една от придобвиките бе "Мочила". Като изключим вестника "Гигаигри", това е първата от придобитите книги-игри, която прочетох. Не съм разкостил книгата и едва ли ще го направя, но ще напиша впечатленията ми от първия прочит.

Останах с приятно чувство, макар и да не е "уау". На първо място, книгата ме върна в старите индиански истории от първата вълна, макар че тук индианците да не са сред основните персонажи (главният герой го възприех като мексиканче, предвид ръста и познанията му в християнството, може и да бъркам). А щом ме върна на тази вълна, мога да кажа браво! Книгата е в сравнително дребен формат, съдържа само 100 епизода, развити на около 120 страници (без въведението, правилата и рекламите), но пък в едно преиграване има много епизоди и текст. Прави впечатление, че разклоненията са малко, обикновено на различните локации можеш да провериш 3-4 неща и често минаваш през всичките. Историята е приемлива, без някаква кой знае каква оригиналност или неочаквани обрати. Действието е линейно и с твоите избори не променяш историята, а само минаваш по различен начин и трупаш (или съответно не) различни знания и показатели. Механиката е добра и сравнително опростена. Аз лично не ползвах зарчета, а разгръщах страници и не знам дали имах късмет, ама почти всеки път имах поне една петица или шестица. Изборите бяха логични, един път нарочно избрах нещо алогично и бях наказан.

Част от мнението е скрито за гости. Моля, регистрирайте се или си влезте в профила за да го видите.

Като цяло книгата беше сравнително лесна, завърших с почти първоначалната си оценка сили и като цяло търпи да е малко по-трудна.
Оформлението е добро. Корицата е ефектна и ми хареса как е направена. Единствено илюстрациите, подобни на снимки, щеше да е добре да са по-контрастни и ясни.

Естествено, имам и някои критики и забележки.

Част от мнението е скрито за гости. Моля, регистрирайте се или си влезте в профила за да го видите.

Няма да е произведението на годината, но е приятно и леко четиво. Като цяло позитивите са повече от негативите. Бих дал оценка 7, но заради приятните носталгични чувства ще бъда щедър и давам 7.5/10.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, Monevwww, turbobobi, Etom

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

08 Юни 2026 13:12
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1219
Мочила #145158
Благодаря за ревюто. Интересно ми е успя ли да хванеш някое от постиженията в играта? Освен другаря Монев в книгата още един член на екипа има „камео”. =)

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

08 Юни 2026 14:16
logus
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 88
Мочила #145159
Хареса ми книжлето, изпих едно кафе с него на верандата. Върна ме в годините на Старата вълна. Историята е поднесена леко, уменията и системата бяха интересни. Аз лично съм голям фен на джобния формат издания.
Имам 3 забележки по оформлението: изображението на корицата е с ниска резолюция; претрупани ми дойдоха страниците с толкова много графични елементи; няма ги обещаните на същите тези страниците зарчета.

Очаквайте по Коледа Little Book of Darkness, малка книжка с големи истории!

08 Юни 2026 15:27
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Мочила #145160

logus писа:
Хареса ми книжлето, изпих едно кафе с него на верандата. Върна ме в годините на Старата вълна. Историята е поднесена леко, уменията и системата бяха интересни. Аз лично съм голям фен на джобния формат издания.
Имам 3 забележки по оформлението: изображението на корицата е с ниска резолюция; претрупани ми дойдоха страниците с толкова много графични елементи; няма ги обещаните на същите тези страниците зарчета.

Благодаря за включването. Радвам се че книжката ти е допаднала.
Да вметна само че множеството графични елеминти по страниците (черепчетата) всъщност са обещаите зарове и във всеки череп има от 1 до 6 дупки.

Цвят за модериране
Следните потребител(и) изказаха благодарност: logus, Etom

08 Юни 2026 16:05
logus
Автор
Автор
Скрий Още
Мочила #145161

Вилорп писа:

logus писа:

Благодаря за включването. Радвам се че книжката ти е допаднала.
Да вметна само че множеството графични елеминти по страниците (черепчетата) всъщност са обещаите зарове и във всеки череп има от 1 до 6 дупки.

Интерен подход, сега ми стана ясно!

08 Юни 2026 20:17 08 Юни 2026 20:19 от pycku.
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Мочила #145162

Вилорп писа:
Благодаря за ревюто. Интересно ми е успя ли да хванеш някое от постиженията в играта? Освен другаря Монев в книгата още един член на екипа има „камео”. =)

Предполагам Маргарет, защото не си спомням да съм попадал на илюстрации на друг герой, но може да съм пропуснал нещо.

This message contains confidential information

09 Юни 2026 12:44
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Мочила #145164
Доктор Куин е постижението ако си излекувал Маргарет иначе имаше идея да е тя, но отпадна. Друк е героя с камерото ама не идваш достатъчно често на форумни срещи и не сте си виждали лизата вероятно.

file_5624a20.png

Цвят за модериране
Прикачени файлове:
file_5624a20.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: pycku

09 Юни 2026 16:02
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Мочила #145166
Аз ли пропускам нещо, но май по правилата на играта приключението свършва при 0 живот ? Последното постижение с някакъв предмет ли става възможно и дали това е описано в книгата или е възможно при чийтване само? :)

За форумните сбирки търпя критика.

10 Юни 2026 12:57 10 Юни 2026 12:58 от logus.
logus
Автор
Автор
Скрий Още
Мочила #145170

pycku писа:
Аз ли пропускам нещо, но май по правилата на играта приключението свършва при 0 живот ? Последното постижение с някакъв предмет ли става възможно и дали това е описано в книгата или е възможно при чийтване само? :)

За форумните сбирки търпя критика.

Има една битка, която както и да привърши, продължаваш напред - дори и да си останал с 0 точки.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: pycku

11 Юни 2026 16:34
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Мочила #145174
Някой е решил да се бие със змия явно =)

Цвят за модериране

20 Юни 2026 10:26
dechoto's Avatar
dechoto
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 69
Мочила #145203
Тази книга от къде мога да я намеря?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom

22 Юни 2026 09:33 22 Юни 2026 09:34 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1259
Мочила #145204

dechoto писа:
Тази книга от къде мога да я намеря?

Магазинът на сайта няма да работи до 29-ти, но би трябвало след това да е заредена.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

06 Юли 2026 15:33
dechoto's Avatar
dechoto
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 69
Мочила #145236
Все още я няма. Дали ще се появи скоро? И дали магазина работи със Спиди отново?

08 Юли 2026 10:01
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1344
Мочила #145237
От другата седмица ще е налична в магазина. Само да мине участието на Комикона. Иначе съ сигурност няма да работим със Спиди изцяло по тяхна вина. Евентуално BoxNow може да се добави.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

29 Сеп 2026 16:21 29 Сеп 2026 18:10 от comics_ross.
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 327
Мочила #145436
„Мочила“ ме остави със смесени чувства. По-долу ще синтезирам защо:

Плюсове
+ Интересна комбинация от хорър и уестърн. Първият жанр ми е любим и сега, а вторият беше преобладаващото ми четиво по времето, когато четях и книги-игри, поради което съм запазил много топли чувства към приключенията на самотни смелчаци с револвери, препускащи на коне с цел въздаване на справедливост.
+ Хем има игра с немалко показатели, хем тя не натоварва. Правилата са ясни и добре описани. Битките са лесни за провеждане, не са много и не продължават твърде дълго.
+ Винаги съм обичал таблиците с „постижения“, които подсказват какво можеш да направиш и дават стимул за преиграване и разкостване на книгата. Тук разбрах, че това е нововъведение, направено от нашия екип, и според мен се е получило доста добре.

Неутрални
+/- Има само 100 епизода. Това не позволява да се развие кой знае каква история. В случая даже се е получило учудващо добре за толкова малък обем. Поради тази причина го поставям в тази графа.
+/- Предвид горното не е изненада, че играта е относително линейна. Когато стигнах до финала обаче, се изненадах колко много постижения са изброени и разбрах, че има доста малки отклонения от основната фабула и странични неща, които съм можел да направя. Това ми даде стимул да мина книгата още веднъж, като този път правех съвсем различни избори, за да видя какво съм пропуснал.
+/- Историята ми беше интересна, макар и относително предвидима като развитие. Проблемът е, че някак си не ме развълнува. Просто четях сцена след сцена и не усетих емоция от развитието на сюжета.
+/- Преводът не е лош, но определено има какво да се желае. На моменти просто ме вадеше от историята и се чудех как трима четящи и грамотни човека (преводач и двама редактори) са оставили толкова очевидно „счупени“ изречения и неправилно употребени изрази.
+/- Без да съм водил статистика, горе-долу половината избори бяха логични, както и последиците от тях. Другата половина обаче бяха недостатъчно информирани. Или аз поне не се ориентирах. Разбирам, че идеята е, че произведението е кратко и авторът е искал да даде стимул за преиграване, но честно казано, ако не беше таблицата с постижения в края на книгата, най-вероятно бих си останал с първия прочит и с по-лошо мнение за произведението.
+/- Оформлението е готино. Не е лоша корицата, но е твърде тъмна. Илюстрациите са хубави и някои от тях съдържат великденски яйца (част от екипа на изданието е изобразен като герои в книгата). Вътре е малко претруфено с тези странни зарчета по страниците и трудночетимия дневник. Въпреки това си личи, че е вложено много старание и крайният резултат е на ниво.

Минуси
- Както вече споменах - има само 100 епизода. Повечето не са много дълги и като цяло си мисля, че подобни произведения не трябва да излизат в самостоятелни книжки. Особено предвид цената, която е идентична, а дори и по-висока от тази на други интерактивни издания с многократно по-голям обем. Ясно ми е, че причината е малкият тираж и че това е издание от фенове за фенове, с което не цели печалба. Все пак го отчитам като фактор, който неминуемо влияе при вземането на решение за покупката на книгата.
- Трите характеристики, между които разпределяш точки в началото не са балансирани. Едната има много малко значение, докато друга е ключова, ако играете по правилата. Способностите и предметите, които избираш в началото, също ми се сториха неравностойни, което не е изненада, разбира се, но все пак трябва да го спомена. Повечето ги ползваш само веднъж, но би било доста непрактично, ако не избереш две конкретни, което ограничава избора ти до само още едно (трябва да посочиш общо три).
- Малък и силно субективен минус, но това заглавие за мен прави книгата трудна за продаване. Едва ли някой знае какво е „мочила“. В комбинация с тъмната корица предполагам, че това би било фактор за много хора извън хардкор ядрото от фенове да не ѝ обърнат внимание. Аз също я пренебрегвах, преди да прочета позитивното ревю на Ал Торо (нещо, което силно ви препоръчвам да направите и вие: knigi-igri.bg/articles/reviews/item/review-mochila).

Все пак плюсовете надделяват и се радвам, че имаме ново издателство, което, вярвам, дълго време ще продължи да ни радва с нови книги-игри.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, kiril_ps

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Мочила
Time to create page: 0.112 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

503 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Представяме ви "Моята Колекция" - интера... (18 Мнения)
    • в Форум, сайт, дейности, общност / За форума и сайта
    • от Nichy
    • Yesterday 16:23
    • Бри и мистерията на Слендърмен (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Radko
    • Yesterday 13:28
    • Мочила (15 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от comics_ross
    • 29 Сеп 2026 16:21

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност