• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Антология книги и разкази игри 2011-2012

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 9
02 Ян 2013 23:45
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 138
Topic Author
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64816
Представям ви първия вариант на отдавна запланувания сборник:

dox.bg/files/dw?a=b442837b80

Подробности за проекта - файлчето, втора страница.

При условие, че със сигурност съм забравил/объркал нещо (за начало, номерация на страниците), със сигурност ще има поне една ревизия.
Сега му е времето за всякакви забележки от рода на "Абе тъпак, това защо си го направил така бе!". Един вид - бета версия, гореща, но предпоследна.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Ян 2013 00:44
Riven's Avatar
Riven
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64818
На прима виста изглежда много добре :) Като имам време ще хвърля едно по-внимателно очо.

- "Който говори много, все ще каже нещо, което не е трябвало да казва.", Конфуций
- "Надеждата е нещо хвърковато - то,кацайки в душата - те намира - и пее свойта песничка...

03 Ян 2013 00:51
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64819
С Кирчо вече разкрихме първия колосален гаф (не са номерата на страниците). Аз се сетих за дневника на Геймбукъра и картинката от Сгнарк, да видим какво ще излезе още. :ninja:

03 Ян 2013 09:07
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 398
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64823
Аз имам забележки по художественото оформление. Повечето заглавни (включително корицата) могат лесно да бъдат преработени да имат малко по-добър вид - не говоря за избора на илюстрация, а за разполагането и оформлението на текста върху нея. Ако искате пратете ми ги (в суров вид - без заглавието, или в psd) и ще видя какво мога да направя. И пак за заглавните (и корицата) - защо не изпълват цялата страница а има отстоявания?

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

03 Ян 2013 12:03
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64828
Нямаш проблеми, само че довечера, прати ми един скайп на ЛС. Коблина има фотошопския файл, ама ако ти върши работа jpeg без надписите викам да не тормозим нета.

03 Ян 2013 13:26
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 67
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64830
Вие наистина ли сте имали коректор? :rolleyes: (Понеже по нищо не личи!)

Ето примери:

Двайсет години след като любимото хоби се появи в България, и близо десет, след като залезе
безславно, една група фенове–ентусиасти се обедини около идеята да върнат интереса към стария жанр.

Да оставим настрана това "двайсет", но една група не може "да върнат".

Появи се Сайта – knigi-igri.net, появи се и прилежащия към него форум (последния се появи заедно с прилежащите по традиция към всякакви форуми драми и вълнения).

Главната буква на "сайта" е безсмислена и няма основание в българския език, "прилежащия" трябва да е "прилежащияТ", "последния" също, повторението на "прилежащ" в интервал от 5 думи е просто бедно - със сигурност всеки знае много синоними на думата.

И за наша всеобща радоста се оказа, че хората не са забравили книгите.

За наша всеобща радост.

Нови книги обаче, отдавна не бяха излизали.

Тази запетая едва ли някой знае какво прави там.

Това е първият параграф, без да задълбавам в трикратното повтаряне на "появи се" за две изречения и да питам какъв е смисълът на двете изречения преди последното. Или да отбелязвам, че книгите-игри се пише така, а не "книгите - игри" ;).

В първия разказ, отварям произволни страници:

Последнното не ми се струваше неприятен, а по-скоро бях безразличен, защото не пиех алкохол....

Забавно е, че този разказ специално и аз съм го гледал и подобни изречения не би трябвало да има във версията му отпреди близо година ;).

Запиши си кодова дума “сянка”

Кодовата е! Освен това, понеже това е нормално изречение, е също толкова нормално все пак да завършва с някакъв препинателен знак.

Ако имаш кодова дума “метла” и решиш да дадеш за пример Калия, мини на 149./Ако имаш кодова дума “вино” и решиш да насочиш разговора към Магдалена, премини на 40./В противен случай, отидина 41.

Да видим втория разказ

Проснах се на земята, обърнах се по гръб и последното, което видях бе острието на брадвата, забиваща се в корема ми.

Не бяха срещнали особени препятствия, нито при преминаването през прохода, нито при прекосяването на голямата река.

- Странно – наруши тишината Слинджак – вече пет дена сме из тия земи, но Орки не се виждат.

Хайде пак с главните букви ;).

Макар и на косъм, успях да уцеля брадвата преди да ми е разцепила черепа.

На около двадесет метра пред мен, между дърветата, забелязах шаман, който беше вперил поглед в мен, очевидно замисляше нещо пагубно за здравето ми, докато правеше някакви странни жестове.

Дори не мога да започна да изброявам какво не му е наред на това изречение, но поне "мен" можеше да не го повтаряте. Ако запазите структурата, "замисляше" трябва да бъде "замисляйки". (Но аз не бих я запазил за нищо на света, няма никаква логика да пишеш толкова разлято.)

Тъкмо стигнаха до билото на поредния хълм, когато усети шаманите.

Кой ги усеща? В предните две изречения се споменават трима души и ние някак си трябва да гадаем.

Проследих го с поглед как отиде до спътниците си, размениха си няколко реплики и се насочиха към нас.

Прочетох в началото това изречение: "Наложи се да прочета доста от нещата от „кора до кора”, а пък авторите, към които се обърнах взеха забележките присърце, и си оправиха текста. Така че, адмирации към всички тях още веднъж" (в което също има поне три грешки) и наистина се чудя как ли са изглеждали нещата, преди да бъдат прочетени от кора до кора! :mrgreen:

Скролирам надолу:

момента, в който се засили към мъжа, Сгнарк усети, че е направил глупост.

Това Е едно цяло изречение в началото на един епизод!

Глупост, и то от големите.

Следващо изречение, запетаите явно са проблем на всички в антологията.

Ямон светкавичво измъкна кама, и със смъртоносна точност я запрати в гърлото на съдията.

Това е следващото изречение. Сбъркана дума, сбъркана запетая... дори да пренебрегнем факта, че самият текст не стои добре по този начин.

Кого беше настроил срещу се бе си съдията?

Намръщения зае бойна сойка срещу нападателите, вдигнал страшния си меч.

Да опитаме друг разказ:

Въпреки, че може да ходи без никакви проблеми, мъжът предпочита да прекарва времето си в старомодно инвалидно кресло, задвижвано от обикновен електрически двигател.
Мъжът беше стар, много по-стар отколкото изглеждаше и отколкото някой можеше да си представи. Поколения наред неговият род беше управлявал колонията. Сега всичките му роднини спяха в хибернатора, загубили желание за живот, но нямащи смелост да се откажат завинаги от него. Единствен той все още си намираше причини да отлага неизбежното и колебаещата се пред вратата жена беше една от тези причини.
- Влизай вече, момиче - тихо произнася мъжът - зная, че си пред вратата и зная, че можеш да ме чуеш. Хайде, не карай стария човек да чака.

Несъгласувани времена, повторения...

Докато отваря вратата и влиза все още не можеше да реши какво да прави…

Ако ще пишеш в сегашно време, пиши в сегашно време! Това сегашното е леко безумно. Тук ни липсва и запетая, не би било лошо да има и подлог.

Надолу:

Бях се нагледал на жалката картина, което представляваха хората там.

Прибиха ме зверски без да обелят нито дума. Незнам дали знаеха, кой съм, нито се интересувах. Почуствах...

Скоро падна гъста мъгла и ми беше трудно да виждам, накъде вървя.

Ако играча е 6 или по-голямо ниво, има право да прескочи битката по желание.

Значи иска артефакт от култа на онова човешко божество – ами ще го търсиш. Кимваш кратко.

Пробвай да кимнеш дълго!

Тя грейва в безумна усмивка, показвайки венците си и започва да гали зъбът с умиление.

При краткия си експеримент с отварянето на произволни страници от всеки разказ по ред, накрая не попаднах на нито една,в която да не мога да намеря лесно по няколко грешки. Затова не ви вярвам нито за редактирането, нито че сте си имали коректор (или поне, че коректорът ви е кадърен, разбира се, иначе всеки може да се пише такъв) ;).

03 Ян 2013 13:31
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64831
Много съм благодарен на всички, участвали в проекта. Чувствам се горд, че първата история е Пътят на Светлината. Имам силното желание до края на годината да успея да ви зарадвам с книжка с размерите на Легионът на Отмъстителите, която да включва и откъса в Антологията.

03 Ян 2013 14:37
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 226
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64835
Поздравления доста интересна христоматия.Хубава визия интересно хрумване.Разбира се пълно с грешки както е писал Андраил/ама толкова кат разбира хванете го за коректор :) /.Само да вметна че ако някога някакви ентусиасти решат да се пробват с печат,както пише вътре амии изданието ще е възголемичко.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

03 Ян 2013 15:49
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64837

Anardil писа: писа:
Вие наистина ли сте имали коректор? :rolleyes: (Понеже по нищо не личи!)

Виждам, че без малко обяснения няма да мине. :rolleyes:

През коректор са минали само:
"Пътя на светлината"
"Прахосника"
"Игра на сенки"
"Лагерът"
"Втори взвод" - който, при условие че всъщност се оказа не точно "Редника 2 в 1" ще трябва да се подменя.

Йойо в момента е на коректор, за другите вероятно няма да има време, освен ако не се намери някоя самоотвержена армия езиковъди.

"Пътя на светлината"
"Игра на сенки"
"Сгнарк"
"Бягство от затвора"
"Царства"
са изчетени за груби грешки, които се получават по някога в процес на писане - изречение, прекъснато по средата с друго, несвързано; анахронизми, текстови конструкции които карат дори иллитерат да се блещи и прочие. Там нямам ни най-малки претенции за граматична издържаност, пък и в края на краищата всички корекции си ги одобряваха авторите - т.е. никой по-вещ не е гледал нито текста нито корекциите.

Предговора е писан снощи в 12 часа докато ми плуваха кътниците щото ми се пикаеше.

Естествено, ще нанеса горните забележки, ама, както казва Марк Твен - "Оставаха си все дръжки от метли - точи ги и ги почиствай колкото искаш, не ставаха на йота по-добри.".

Ако не се изрине целия текст от близо 150 страници А4 от профи няма да стане осезаемо по-добре.

П.С. Не можеш да кимнеш дълго, но можеш да го направиш бавно. Така че защо да не може и кратко?

03 Ян 2013 16:45
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1000
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64839
Втори взвод е мой, като някои от сгрешените според Анардил изречения отсъстват в новия вариант на разказа. Други са си пропуск, като ще се постарая да ги изчистя ( разлятото изречение не съм го видял). За съжаление не съм професионалист в тази област и "творбата" ми ще си остане на фенско ниво.
Благодаря на Анардил за насоките, надявам се да оправим, каквото можем.

kiril-ps.itch.io/

03 Ян 2013 18:34
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1616
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64842
Като за чернова според мен е много добре. Цялостното ми впечатление е,че до момента се свършили половината работа по него. Ако изразите желание може да бъде качено в Замунда на даден етап. Така стотици хора ще узнаят за него.

:)

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

03 Ян 2013 21:23
invincible
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64853
Аз бих минал като коректор "Сгнарк", ако авторът е съгласен.

<!-- w --> www.cherepov.free.bg <!-- w -->
... e=youtu.be

03 Ян 2013 21:27
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64854
Супер. Моля който иска да помага - скайп на ЛС за да му пращам файловете.
Доколкото разбирам, за корекция не говорим за съгласие, щото това е оправяне на грешки, ако "дежурния коректор" реши, че има нужда от редакция трябва да се свърже с автора и да му изпрати предложените промени.

03 Ян 2013 22:08
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64855
Анардил, не съм убеден, че в случая "кодова дума" трябва да се членува. Струва ми се, че е нещо твърде специфично... Може и да съм се заблудил от това, че на английски не се членува. Това както култовата дума медальон :)

03 Ян 2013 22:16
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64856
Абе граматически може и да трябва, щото става въпрос точно за тази кодова дума. Друг въпрос е че същата конструкция не помня да е членувана някъде в стара книга игра.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 9
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Time to create page: 0.104 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Коментари и въпроси относно Инициативата (512 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Mindcrime
    • Today 11:22
    • Размисли за писането на критика за книги-игри (29 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Today 11:15
    • Какво е книга-игра? Кои са псевдо книги-игри? (35 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Rahvin
    • Yesterday 22:06

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност