• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Антология книги и разкази игри 2011-2012

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 9
03 Ян 2013 22:39
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 67
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64857
Махни прилагателното! Сега кажи бавно "запиши дума кон"! Това звучи ли ти като правилно българско изречение?

Напълно е възможно и навсякъде в старите книги да е "запиши кодова дума", но единствено означава, че авторите са се объркали, нищо повече. Ако англоезичните автори не го членуват, проблемът също е в тях (и по-скоро в липсата на грамотни редактори), не в английския ;).

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

04 Ян 2013 15:13
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64868
Сигурно ще отнеса доста хейт за поста си, но here it goes:

Най-стойностното мнение в тази дискусия е на Анардил, а следващите няколко участника не му обръщат абсолютно никакво внимание. Не знам каква е целта на тази антология (търговска, фенска, популяризираща и т.н.), но е недопустимо творбите да бъдат публикувани в този си вид. Казвам го от позицията на лингвист (предпочитам тази кодова дума пред "преводач"), както и като читател. Така ще отблъсне много читатели, включително и мен, защото просто ще го оставя след няколко страници неволи. Добре, инициативата е фенска, не е професионална, но това по никакъв начин не е извинение или причина за слабости. Говорим за грешки, които вадят очи и които Анардил се е постарал да покаже, че не са на едно или две места, а са повсеместни и трябва да бъдат отстранени.

По-добре продуктът да излезе по-късно, отколкото така.

Самият аз бих могъл да се опитам да попрегледам някой разказ, ако решите да ми се доверите, макар че силата ми е в друга посока. По-добре половинчата редакция, отколкото никаква... или не?

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

04 Ян 2013 15:24
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 138
Topic Author
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64869

Bloucester писа: писа:
Самият аз бих могъл да се опитам да попрегледам някой разказ, ако решите да ми се доверите, макар че силата ми е в друга посока. По-добре половинчата редакция, отколкото никаква... или не?
:rolleyes:

Добре си ми дошъл! Инвинцибъл се нави да прегледа "Камите на дракона", ако си навит да минеш някое от следните ще е супер:

"Бягство от затвора"
"Царства"
"Редника 2 в 1"

Разказа на Джордж го гледа и коректора, само че както излиза от поста на Анардил точно това, за което следяхме и двамата е с пропуски (мешането на времето). Ако се навиеш да коригираш някои от другите, защото ти се струват по-истересни също ще е чудесно.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

04 Ян 2013 15:30
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64870
Сигурен съм, че всяка редакторска / коректорска помощ би била повече от полезна. Това е слабото звено на новата вълна. В една нормална система от автор-коректор-редактор-издател не би било проблем дори авторът да страда от дислекция (невъзможност за спазване на правилата за правопис). Видяхме, че дори в професионални продукти се допускат единични грешки.

Има хора като Блучестър, които биха се отвратили от такива пропуски (покрай участието ми в Уиндхамъра се сблъсках с няколко лингвисти, които твърдяха, че нямат нерви да стигнат до края). Има и други (като мен), които не обръщат особено внимание.

Та, най-голямото предизвикателство на новата вълна е авторите да се научат да пишат така, че да нямат нужда от корекции. Имам усещането, че Торо и Леидрин са много близо до тази цел, докато аз продължавам да пиша като прасе (когато пиша изобщо).

04 Ян 2013 15:40
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64871

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:

Bloucester писа: писа:
:rolleyes:

Добре си ми дошъл! Инвинцибъл се нави да прегледа "Камите на дракона", ако си навит да минеш някое от следните ще е супер:

"Бягство от затвора"
"Царства"
"Редника 2 в 1"

Разказа на Джордж го гледа и коректора, само че както излиза от поста на Анардил точно това, за което следяхме и двамата е с пропуски (мешането на времето). Ако се навиеш да коригираш някои от другите, защото ти се струват по-истересни също ще е чудесно.

Твое, на Леидрин или орки. Което ми дадеш, пощата ми е <!-- e --><a href="mailto:bloucester@gmail.com]bloucester@gmail.com[/url]<!-- e -->, предполагам, че най-добрият вариант ще е word file, за да го мина с track changes и коментари?

04 Ян 2013 15:41
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64872
Да. Честно казано, на Лейдрин не вярвам да има тооолкова много грешки, а Кирчо е кратък. Да те изврънкам и за двамата (аз и Кирчо)? :oops:

04 Ян 2013 15:46
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #64873
Писах ти ЛС.

06 Ян 2013 11:24
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #65123
Текущо имаме помощ за:

"Редника 2 в 1"
"Царства"
коректор ще бъде Блучестър (или Блоустр. Владо.)

"Сгнарк"
коректор ще бъде Инвинсибъл - Евгени.

Продължава работата по "Изкупление"

Търси се много педантичен коректор за следните два разказа:

"Бягство от затвора"

"Игра на сенки. Корсари."

В първия случай вярвам, че има много малко за коригиране, което аз няма да мога да направя успешно. "Игра на сенки" общо взето беше последния обработван разказ от мен и от коректора, а видимо има пропуски (в края на краищата различавам сегашно от минало време, а щом не съм оправил примера в поста на Анардил, значи ми е дошло до там от ровене в литературни карантии, че да го ударя през просото).

Предговора ще се промени, има и един нов материал за инициативите от Никсата, който е хубаво също да мине коректор. Ако има желаещи да помогнат и за това - толкова по-добре.

"Пътят на светлината" беше първия разказ, гледан от коректора, наистина не вярвам да има нещо пропуснато но е възможно.
По подобен начин стоят нещата с "Прахосника" - той е коригиран още за списанието.

Не знам каква е ситуацията с "Лагерът", него се наложи да го ръшнем малко, затова бих бил благодарен някой да го мине по диагонал за да стане ясно има ли нужда от допълнителна работа.

П.С. Имаме и обещана помощ за графичния дизайн. Само че, разбираемо, ще отнеме време.

06 Ян 2013 13:23
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #65135
Блостър. Като Глостър, ама с Б. И Владо става.

06 Ян 2013 22:19
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #65172
Може да погледна някой от тези, по-скоро Корсарите, защото Леидрин още не е сигурен дали ще си паснем като редактор и автор.

Занаятчийски основи на писането

06 Ян 2013 22:39
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #65179
Прати ми скайп на ЛС, остава уговорката всяка редакция (не поправяне на грешки) да се съгласува с Джордж.

07 Ян 2013 02:59
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #65196
Трип е заслужил, меко казано, редактор (за който не го познава) и е приятна изненада, че и той се включва да помага. Много вдъхновяващо.

Джордж пък винаги би приел с благодарност и готовност всяка помощ за литературата в творбите си, така че това изглежда добра комбинация автор/редактор.

Хора, успех на ВСИЧКИ, които са се хванали да продължават с издаването на КИ - много, много ме радвате! :) Точно така се надявах да тръгнат нещата в един момент. Следя с внимание как върви всичко и веднага щом мога, ще се включа пак (на форума, за начало).

07 Ян 2013 08:31
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #65209
Толкова по-добре! Трип, получих скайпа, ще ти пратя файла довечера. :geek:

07 Ян 2013 10:24
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #65227
За съжаление, не мога да споделя ентусиазма на Уейн за появата на Трип. Може да се дължи на силно ограничения ни контакт, но определено не успях да разбера какво се опитва да ми каже. Даваше ми по няколко варианта на всяко изречение като по никакъв смислен начин не можеха да се навържат едно след друго. Нямам проблеми с Анардил, не вярвам да имам и с Вг или Лонгшот...или даже Пешката.

viewtopic.php?f=90&t=1115 - линк към това, за което говоря.

Оставам си с най-добри чувства към Трип и се извинявам за агресивното изказване.

П.С.: И ако толкова ви се вярва на Уейн, сетете се на кой друг лингвист сваля шапка.

Уейн, всичко най-хубаво и на теб, човече!

07 Ян 2013 10:31
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Антология книги и разкази игри 2011-2012 #65228
Нямам никакво намерение да правя подобна критика на книгите-игри, с които евентуално ще се занимавам. Дал си линк към чисто литературно произведение, където важат много други съображения. Както и споменах другаде, в момента мисля да си огранича намесата до сресване на изречения и да ги докарвам до представителен вид, нищо повече. Нямам намерение и да пиша фермани обоснования защо дадени думи са излишни или даден словоред е тромав. Предлагам корекции, авторът ги приема или отхвърля, end of story.

Колкото до това, че не си разбрал какво се опитвам да ти кажа в линка - просто тогава не съм се изразил като за нивото ти. Аз съм сгрешил, че не съм преценил как да ти пиша.

Занаятчийски основи на писането

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 9
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Time to create page: 0.083 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Търся поредицата за "Котарака" на Ал Тор... (14 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Rahvin
    • Today 21:49
    • Продавам Книги-Игри на Английски Език(Самотния Въл... (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • Yesterday 21:58
    • Подарявам повтаряща се "Последната врата"... (1 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Elan Morin Tedronai
    • Yesterday 03:55

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност