• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Нова тест-игра на страта ми - 27 август

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
26 Авг 2016 10:19 26 Авг 2016 13:09 от koziq.
koziq
Посетител
Посетител
Topic Author
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116842
Насрочвам нова игра-тест за събота (27 август) след 12:00 часа у дома: Мусагеница, бл. 90А, ет. 9. Телефонният ми номер е 0882 10 89 70. Моля, който има интерес да дойде и да поиграе, да го заяви тук (или на Лични), за да му изпратя Правилата и Уводите на Героите.
Поздрави на всички!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

26 Авг 2016 10:43
BERSERK's Avatar
BERSERK
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 93
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116843
Здравей. Това, че искаш да издадеш страт за втората вълна е похвално начинание. Аз нямам възможност да дойда за теста за съжаление. Обаче имам няколко въпроса , на които бих се радвал да отговориш.

1.) Каква е темата на страта
2.) Може ли да го играеш сам
3.) Как е окомплектован - фигури, карти (големина на картите) и тн, планира ли се да са по-изпипани, или като старите стратове, в които лепяхме картончета?
4.) Цена. Според мен ако е окомплектован както трябва с готини фигури и карти цената на страта няма как да е под 30-40 лева.
5.) Система - тактически битки , сметки до откат или комбинация от двете?

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега

26 Авг 2016 10:54
koziq
Посетител
Посетител
Topic Author
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116844
1.) Каква е темата на страта
2.) Може ли да го играеш сам
3.) Как е окомплектован - фигури, карти (големина на картите) и тн, планира ли се да са по-изпипани, или като старите стратове, в които лепяхме картончета?
4.) Цена. Според мен ако е окомплектован както трябва с готини фигури и карти цената на страта няма как да е под 30-40 лева.
5.) Система - тактически битки , сметки до откат или комбинация от двете?

Тема - фентъзи, в упаднал свят, на прага на война, трябва да се намерят Петте пръстена на Елм - магически артефакти
Може да се играе от 1 до 8 души (може сам, да)
Няма да го издавам в близко време, понеже ще е доста скъпо. Засега обмислям как да станат нещата - хем да се издаде, хем цената да е ок за хората, а междувременно го доизпипвам.
Има карта за битки, има и малко сметки, но всичко е в разумни граници.
Има около 30 Ситуации, половината са игрови - общо 272 епизода, една Голяма карта на суша и море и още 8-9 карти на други Ситуации. Играта е доста дълга по принцип.

26 Авг 2016 12:06
BERSERK's Avatar
BERSERK
Командос
Командос
Скрий Още
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116845
Темата на страта е интересна, допада ми. Ще се опитам да формулирам изискванията, които трябва да покрива един страт за да си го купя лично аз. Надявам се , че подобна информация ще ти е полезна. Всъщност ако повече хора напишат какво очакват като цена и качество за един евентуален нов страт, това може да се използва за да знаеш какво оформление и какъв ценови клас да гониш.

И така започвам.

Качество:
Аз съм от онези потребители, за които цента няма никакво значение. Обаче качеството е много важно. Бих дал и 100 лева за страта, ако ми хареса като дизаин и идея. От друга страна, не бих си купил нещо, което е слабо изпипано , или е на нивото на старите стратове с картонените фигурки. За нов страт очаквам красив дизаин, перфектно нарисувани карти, фигури направени от хубав материал, които да са изпипани, цветни скулпторки. Нещо като комплектите на ролевите игри.

Игра:
Общо взето се сещам за няколко варианта:
1.) Чисто тактическа. Карта, чиито полета са номерата на епизодите. Битките са изцяло с избори.
2.) Стратегическа - Карта като на старите стратове с полета върху, които редиш маркери или ти се случва нещо според шанса. Битките са изцяло със сметки
3.) Смесена - карти от двата типа, като от един тип карта може да се минава на друг. Битките също отчитат оценки на качества, но има и тактически избори.
4.) Изцяло игрова - тип Шах например. Имаш карта, по която всяка фигура се движи с определени полета, една фигурка "взема" друга и тн - опростени правила, без сметки и тактика, само със зар и решения за движение.

За мен първите 3 варианта са ок, зависи изцяло как са реализирани.

Мултиплейър/Самостоятелна игра:

Твърдо съм фен на самостоятелната игра. Това е причината да не играя ролеви игри. За мен играта със страт е късна вечер, застлана с карти маса, отврям си бутилка уиски, нареждам фигурките , пускам музиката и газ. Все пак бих я изиграл веднъж и с приятели ако има такава опция. Но основно стратовете си ги играя сам.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: koziq

26 Авг 2016 12:16
koziq
Посетител
Посетител
Topic Author
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116846
В такъв случай съм сигурен, че играта ще ти хареса доста ;) И аз искам да е лъскаво изданието, но първо трябва да проуча как стои ценовия въпрос със пластмасовите фигурки. И да - добре би било всеки да си каже мнението за подобно издание, понеже наистина ако е луксозно (каквото на всички ни се иска), ще оскъпи доста продукта.
Благодаря ти за мнението и интереса!

26 Авг 2016 12:52
koziq
Посетител
Посетител
Topic Author
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116847
Т'ва са картите
DSC_0026.JPG
Прикачени файлове:
DSC_0026.JPG

26 Авг 2016 12:59
koziq
Посетител
Посетител
Topic Author
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116848
А това е въведението на книгата: (Има и 8 увода за 8-те Герои, от които може да избира всеки играч, може да ги пусна и тях,)

Легенда за Петте Пръстена на Елм

„... Та точно тогава, любомъдри читателю, по времето на могъщи магьосници и велики майстори на оръжия, се разиграла най-страшната драма от Сътворението до сега: чудовищата от Севера нахлули в Мирните земи.
Никой не знае как са преминали големия океан, но както са незнайни пътищата на Боговете, такива са и на Демона. Хора, елфи и джуджета събрали невиждана армия, но полуостров Маракас вече бил разграбен и опожарен. В легендарната битка много добри воини и магове оставили костите си, докато успеят да изтикат врага от континента. Остров Елм обаче имал по-злочеста съдба. Чудовищата се стоварили върху му като Божия гняв.
Маговете на Елм, изпаднали в пълно отчаяние, решили да използват най-страшното оръжие – Петте пръстена на Елм. Изковани в древни времена, те били могъщо, но още неизпробвано вълшебство. Магьосниците занесли пръстените на Пиедестала на Боговете в Елм, за да извършат ритуал за призоваването на мощна унищожителна магия срещу развилнелите се чудовища. По това време половината остров вече горял, а реки от кръв се вливали в бурния океан. Пръстените били положени на Пиедестала, ритуалът на магията започнал. И нещо се объркало.
Легендата не казва какво точно се случило. Маговете били внимателни и с голяма сила, ала въпреки това нещо не станало както трябва. Намират се откъслечни сведения и нищо конкретно. Каквото и да се е случило, последствията са добре известни и печални. Остров Елм бил пометен от изпуснатата магия. Маговете загинали, всъщност загинали всички на острова – и хора, и чудовища. Една трета от Елм бил сринат в океана, прекрасните селища потънали в руини. И това далеч не било всичко.
Разяждащата сила на магията продължила. Разпростряла се из света и корозирала почти всичко. Столетие след столетие, магьосниците губили все повече своята сила. Занаятчиите забравяли постепенно уменията си. Вече нямало майстори на чудни оръжия. Магическите сили останали да съществуват необладани. Мирните земи все повече западали. Светът се върнал хилядолетия в развитието си, а хората все повече залинявали и губили надежда в Доброто и просперитета.
А Петте пръстена на Елм? Смята се, че още стоят на Пиедестала и тихо наблюдават зловещата развала на Света.“
Из „Хроники на Мирните земи“

Обстановката в Света

След осем века на разруха и упадък положението на населения континент, който наричат Света, се е стабилизирало в едно що-годе приемливо равновесие. Засега.
Света е разделен на четири зони: Мирните земи, Финтийската империя, Варварските степи и Далечния запад.
Мирните земи в момента не са от най-мирните, но кралят успява да запази земите в нещо като кралство и да поддържа някакъв ред. Религията е основана на вярата в Боговете – древни митологически създания, сътворили Света. Монасите от различните ордени се опитват да държат хората в правата вяра на Доброто, но това вече е изключително трудно. Грижите на краля не са малко: чести набези на финтийски мародери по границата на юг, нападения от отряди на Легиона на нечовеците, все повече появи на кръвожадни варвари. Тежки времена за колебливата армия на Мирните земи.
Финтийската империя е събрала всякаква човешка и нечовешка измет. Никога не е била истинска империя, но всички нейни владетели са се короновали за императори. Сегашният император е изключително подъл и хитър тип, дори е успял да сключи съюз с непокорните варварски племена и успешно насочва тяхната кръвожадна алчност към границите на Мирните земи. На път е да се осъществи мечтата на всеки финтийски владетел – завземане и разграбване на северните съседи. Инквизицията и фанатизираните орди от хора и изчадия помагат Злото да се издига като единствен върховен принцип.
Степите на юг от Финтийската империя не са най-доброто място за живеене. Населени са с т. нар. варвари – безпросветни войнстващи племена, които признават само правото на победилия в кървава битка. Векове воювали едни с други, сега най-накрая се оформя някакъв съюз между тях с една-единствена цел – плячкосването на Мирните земи.
Далечния запад е непозната територия. Към него води зловеща и смъртоносна пустиня, която малцина решават да прекосят. Не се знае какво има след нея.
Приключението ти се развива в обстановка на пълна западналост. Все още има градове, села, търговия, някаква държавна и йерархична установеност, ала всичко се развива мудно и неадекватно. Армиите на Света отдавна са разпуснати и расите даже не си спомнят, че са се сражавали рамо до рамо. Злото е повече от Доброто. Добри оръжия рядко се намират, всичко измайсторено се чупи или разваля, хората са безнадежно покварени...
Точно в този момент плъзва слух за поредното проклятие над Мирните земи – варварските орди от Южната пустош се готвят да нахлуят с огън и меч. Каквото не успяха да сторят чудовищата, ще го свършат мургавите главорези.
Но какво ще се случи, ако някой вземе Петте Пръстена на Елм от острова..?

26 Авг 2016 15:38
koziq
Посетител
Посетител
Topic Author
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116850
Ето и осемте Герои в играта:

Описание на Героите. Мисии

I. Герои на Доброто:

1. Рицарят Гаил.

Увод

Вървиш с широка крачка по коридора към големите врати в дъното. Защо ли те викат Главните жреци? Винаги си защитавал Религията, но само като заклел се в честта си на Рицар. Иначе не би казал, че си твърде религиозен.
Отваряш дверите и влизаш в просторна зала, осветена от нахлуващите през широките прозорци лъчи на слънцето.
Тримата старци в дъното на залата вдигат побелелите си глави и с блеснали очи те поздравяват. Пристъпваш към подиума, на който са се разположили, и правиш лек поклон.
- На вашите услуги, уважаеми! – извисяваш ясния си глас.
Видимо най-възрастният вдига ръка и изрича:
- Може би вече си се досетил за какво си тук, а може би не.
Замълчаваш. Вторият жрец също се обажда:
- Призван си да поемеш по опасен път, в изпълнение на тежка мисия. Голямо зло се надига от юг и като че ли нищо не ще го спре.
Кимваш. Варварите се организират в поход срещу Мирните земи. Дори кралят в момента е зает да събира войска. Но колко ли смели мъже ще се отзоват в тези смутни времена?
- Твоята мисия, о могъщи рицарю, ще те заведе на полуостров Маракас – заявява първият.
Учуден си. Това е далеч от границата и бъдещите бойни действия.
- Има нещо, което може да спре варварските пълчища – заявява третият жрец. – Дошло е времето Петте Пръстена на Елм да се включат за втори път в историята на Света!
- Но как! – възкликваш. – Кой може да управлява тяхната мощ и да предвиди влиянието им?
- Наскоро намерихме древно заклинание – съобщава ти жрец номер две. – То ни дава достатъчно основание да смятаме, че можем да активираме Пръстените срещу врага. Необходимо е обаче някой да ги донесе. Това, рицарю, не е начинание за отряд, а за един-единствен смелчага, който без да се набива много на очи, ще успее да достигне до Елм и да вземе Пръстените от там.
Първият жрец тежко се надига от стола си и те сочи с пръст.
- Това си ти, Гаил! Донеси Пръстените тук и спаси Мирните земи от унищожение!
Кимваш безмълвно.
На сутринта напускаш столицата в посока северното крайбрежие.

Изправяш се на края на планинския проход. Пред теб се разстила полуостров Маракас. Знаеш че това ще е най-опасното приключение в живота ти, но си готов да го завършиш успешно или да умреш.
Попълни Дневника на Играча с данните на Гаил, след което се прехвърли на Голямата Стратегическа карта, на Маркер Рицар.

Име: Рицарят Гаил
Издръжливост: 36
(Разпредели общо 28 точки на следващите 4 Умения. Можеш да слагаш най-малко 5 точки на едно и най-много 9.)

Бързина: ?
Ефективност на Блока: ?
Ефективност на Удара: ?
Хитрост: ?
Бойна опитност: 9
Управление на лодка: 7
Стрелба: 8
Духовна енергия: 20
Предмети: 0
Оръжия: Меч, нож
Храна: 5 порции
Руни: няма
Пари: 27 талина
Магически сили: 0

2. Отмъстителят Карес.

Увод

Събуждаш се с брутален махмурлук. Къде си? А, да – в крайпътен хан преди Планините на Маракас. Снощи реши да отседнеш тук и за зла беда се запозна с компания весели пияници. Цепещата те глава тази сутрин е доказателство за запоя.
Наплискваш брадясалото си лице от легена в стаята, поизмиваш се криво-ляво и поглеждаш в кесията. Общо взето, финансовото положението не е толкова страшно.
Навличаш дрехите си и се смъкваш долу в кръчмата. Съдържателката – едрогърда жена с къдрава коса, пълни устни и огромни очи – леко се подсмихва.
- Бира! – изръмжаваш към нея и се тръшваш на барплота навъсен и рошав. Освен теб, тук няма други клиенти.
Тя се пресяга, вече наляла халба с пенлива течност, и я тръсва пред теб.
- Наздраве... Омъстителю!
- Мамка му, жено! – изграчваш ядосан. – Подиграваш ли ми се?
Тя те награждава със звънък смях.
- Не – отвръща простичко. – Снощи трябваше да ти слушам тирадите, това е.
- Какво съм казал? – питаш притеснен.
Тя скръства ръце зад бара и те поглежда в очите.
- Нищо особено: как орки са избили семейството ти преди години; как те е спасил Учителя, както го нарече; как си се обучавал... И между другото подметна, че сега се занимаваш с рязане на гърла на нечовеци и всякакви бандити. Такива работи.
Отпиваш от бирата с мрачна физиономия. Всичко това е истина. Заклел си се да изтребваш Злото, където го срещнеш. А в последно време, все повече се сблъскваш с брутални неща, извършвани не само от нечовеци, а и от хора. Светът бавно полудява.
Удряш празната чаша на плота и се надигаш. Гласът на ханджийката те спира:
- И сега с какво си се заел?
Хищна усмивка разцепва лицето ти.
- С нищо особено – казваш бавно. – Отивам към Елм да взема едни проклети пръстени и да ги занеса на жреците в столицата, щото чух, че им трябвали за войната. По пътя малко ще поколя боклуците, които срещна. Такива работи.
Жената безмълно те изпраща с поглед.

Гледаш от прохода на Планините към проблясващата в далечината морска повърхност. Долу има твари за убиване!
Попълни Дневника на Играча с данните на Карес, след което се прехвърли на Голямата Стратегическа карта, на Маркер Отмъстител.

Име: Отмъстителя Карес
Издръжливост: 34
(Разпредели общо 28 точки на следващите 4 Умения. Можеш да слагаш най-малко 5 точки на едно и най-много 9.)

Ефективност на блока: ?
Ефективност на удара: ?
Бойна опитност: 8
Духовна енергия: 21
Оръжия: Дървен боздуган, нож
Пари: 19 талина

3. Монахът Томик.

Увод

Мрачният манастирски коридор те води към кабинета на брат Омис – настоятелят на това гнездо на Религията. Още вчера той ти каза да приготвиш багажа си, защото те чака дълъг път. Заставаш пред простоватата дървена врата, пооправяш вълненото си расо и почукваш.
- Влизай! – долита слаб глас отвътре.
Кабинетът на брат Омис се отличава с изключитела чистота и аскетичност. Самият той – прегърбено старче с пет-шест косъма на главата и побеляла козя брадичка – седи зад груба маса. Съсухрената му фигура се губи в расото и създава впечатление, че някой го е натъпкал в широк чувал с дупки за крайниците.
- Боговете да са с теб, брате Томик! – поздравява те той.
Кимваш смирено.
- Защото наистина ще ти е необходима подкрепата им – допълва старчето и те поглежда изпитателно. Очите му издават огромна сила на духа.
- Какво е необходимо да извърша? – питаш тихо.
- Главните жреци разпратиха вест до манастирите: нужно е да се занесат в столицата Петте Пръстена на Елм.
Потръпваш. Това ли те чака?
- Това те чака! – маха с ръце Омис. – Сам знаеш, че повечето братя са смирени и хрисими хора. Ти... е, ти от край време не се вписваш много в профила на монаха-добряк. Вече се носят легенди за уменията ти...
Пристъпваш неспокойно от крак на крак.
- Затова реших, че си най-подходящ за тази мисия. Ти си способен и можеш да привлечеш вниманието на Боговете с подвизи в тяхна прослава.
- Ще тръгна – заявяваш. - И варварите ще се каят, че са се опитали да въдворят Злото по нашите свещени земи!

Завързваш по-здраво въженцето на кръста си, а вятърът развява полите на расото ти. Опипваш нервно разпятието на гърдите си. То е символ на четирите земни сили, между които Боговете са разпнали в древността Злото. Отправяш молитва към тях и се впускаш в мисията.
Попълни Дневника на Играча с данните на Томик, след което се прехвърли на Голямата Стратегическа карта, на Маркер Монах.

Име: Брат Томик
Издръжливост: 32

Бойна опитност: 7
Стрелба: 9
Духовна енергия: 26
Предмети: разпятие, молитвеник
Оръжия: Дълъг кинжал, нож
Пари: 20 талина

4. Пиратката Киава.

Увод

Тръшкаш се пред барплота и викаш на кръчмаря:
- Вино! И да не е от киселото, дето го раздаваш на тая паплач тука!
Оня сумти и хлътва в една вратичка.
В кръчмата е шумно, задимено и миризливо. Въпреки това е пълно с народ. Хората в последно време все повече се пропиват...
Ти нямаш никакъв проблем с това. Години наред си била пират и си закърмена и с кръв, и с вино. По южните реки животът е тежък и много често – кратък.
Кръчмарят ти носи халба вино и бърза да прибере парите за нея. Отпиваш. Цял ден си чакала този момент. След обикалянето по прашните друми, на човек му се приисква да си пийне.
- Ха – долита подигравателен глас зад теб, - женката се прави на пияч!
Обръщаш се. На малка маса са се свряли трима мъже с вид на грабливи птици и се хилят. Присвиваш очи и бавно поставях чашата на плота. Говорещият – сух тип с лице, съсипано от различни белези – отново се обажда:
- Па напий се! Таман ще се позабавляваме после, хахаха, гхъг..!
Прашният ти ботуш се врязва в стомаха му, а след половин секунда носът му неприятно изхрущява под точното ти коляно. Той се срива на пода. Развърташ копието си пред лицата на неговите другари и те побързват да си го приберат. Под яростния ти поглед, го извличат навън. Отново се настаняваш на бара.
- Откъде си? – пита едър мъжага до теб, ухилен до ушите.
- О юг – отвръщаш през зъби. – Киава ме зоват. Пиратствах срещу речните кораби на нечовеците и финтийците. ‘Що?
Усмивката му се стопява.
- А, нищо... – смотолевя и се надвесва над чашата си.
Всички са чували за бесните корсари от южните реки. В кръчмата настава неловко мълчание.
- Сега отивам към Елм! – повишаваш тон. – За пръстените, дето ги искат Жреците. Някакви доброволци сред вас?
Тишината е тежка.
- Така си и мислех! – изсумтяваш, гаврътваш халбата на екс и излизаш от кръчмата.

Стоиш на края на прохода и от тук усещаш мириса на море. Долу сребрее лентата на Реката. Спохождат те спомени за люти битки, издути платна, луди преследвания... Тръсваш черната си плитка. Това е приключило. Корабът ти отдавна е на речното дъно, а екипажът – изклан, оставен за пир крокодилите. Поемаш по пътя.
Попълни Дневника на Играча с данните на Киава, след което се прехвърли на Голямата Стратегическа карта, на Маркер Пират.

Име: Пиратката Киава
Издръжливост: 29

Управление на лодка: 10
Духовна енергия: 18
Оръжия: Късо копие
Пари: 22 талина

II. Герои на Злото:

1. Лорд Тамър

Увод

- Оттук, господарю! – пъхти слугата-гном, докато те води през влажните катакомби на императорския замък.
- Колко остава, нищожество? – крещиш му ти и го обсипваш с ритници по задника.
- Още малко, сир – проплаква той и бърза напред.
- Кълна се, ще те заколя като мръсно псе!
Понечваш да го сриташ отново, ала той се отмества и се превива о две. Пред себе си съзираш малка врата. Поглеждаш гнома яростно и той побягва по тунела назад.
Изсумтяваш и отваряш вратата. Ръката ти е на дръжката на сабята, когато поемаш по тясно стълбище нагоре. На странна аудиенция те е поканил императорът. Не е зле да си готов за клане. Финтийският владетел често сменя своите фаворити.
Излизаш на малка площадка, осветена от свещи. Пред теб има някой. Сабята изсъсква и опира в гърлото на стража пред теб. Той вдига ръце.
- Лорд Тамър – казва тихо, - позволете ми да Ви отведа при нашия господар!
Едва сега различаваш знаците по униформата му, отличаващи го като капитан от личната стража на императора. Прибираш оръжието си и тръгваш след него.
- За какво е тази потайност? – питаш ти, докато се промъквате през криви коридорчета.
- Господарят ще Ви обясни – гласи краткият отговор.
След пет минути те въвежда в ниска стаичка. Там, на прост стол, седи самият император, облечен в черно наметало с качулка. От двете му страни, стърчат безмълвно яки орки с тежки боздугани в ръце. Твоят водач остава зад теб.
- Приветствам те, о, велики Сейгъне! – покланяш се ниско ти. В малката стая думите ти съвсем не прозвучават тържествено.
Владетелят има лице с остри като на орел черти и плешива, симетрична глава. Бледи устни и студени сини очи довършват визията на нещо, излязло от гробница. Но Сейгън беше човек... поне на външен вид. Сърцето му бе зло, винаги жадно за богатство и кръв. Слабата му фигура мамеше страничния наблюдател, че е твърде анемичен тип. Точно обратното – малко бойци можеха да се противопоставят на уменията му на убиец.
Императорът приглажда вежди и се обръща към теб:
- Прости ми, Тамър, че трябваше да те доведа тук, но държа срещата ни да остане в тайна от моите придворни.
Сейгън никога не се обръщаше към благородниците с тяхната титла. Така напомняше, че всички за него са еднакви – малки същества, с малки имена. Това не те притеснява. Отдавна си се заклел в служба до смърт към него. Още когато наследи титлата и земите от баща си. И когато водиш нападателни отряди към границата, и когато набиваш на кол окаяните селяни от Мирните земи. Всичко в името на императора и възхода на финтийците.
- Където и когато ме призовете, господарю – отвръщаш и докосваш с длан гърдите си.
- Така е, нали? – Той сякаш се развеселява за миг, после пак става сериозен. – Но някои неща са неподвластни дори и на мен, приятелю...
Заставаш нащрек. Какво ли иска да каже?
- До ушите ми стигнаха тревожни вести – продължава Сейгън. – Жреците на Мирните земи призовават различни герои да им донесат Петте Пръстена на Елм.
Неволно потръпваш. Всеки е чувал историята за тези настроени срещу Злото артефакти.
- Сам разбираш, Тамър, какво означава евентуалното завръщане на Пръстените в ръцете на нашия враг. Това ще застраши самото нахлуване на варварите там и ще обезмисли много от моите усилия да ги накарам да го сторят. А, Тамър, за това, за което съм те повикал, не мога да разчитам на глупавите нечовеци. Трябва ми човек с глава на раменете.
Гласът му е равен, ала усещаш, че отвътре императорът е бесен.
- Какво трябва да сторя, владетелю мой? – запитваш.
- Искам – гласът му рязко повишава тоналността си – да идеш до Елм и да донесеш тези пръстени на мен! Искам да избиеш всички доброволци на жреците! Искам да не им оставим и капка надежда за спасение!
- Ще бъде, господарю! – обещаваш и коленичиш пред властелина на финтийците.

Гледаш отвисоко полуостров Маракас. Смехът ти оглася прохода. Всички, осмелили се да се опълчат на лорд Тамър, ще умрат!
Попълни Дневника на Играча с данните на Тамър, след което се прехвърли на Голямата Стратегическа карта, на Маркер Лорд.

Име: Лорд Тамър
Издръжливост: 33

Бойна опитност: 9
Управление на лодка: 8
Стрелба: 7
Духовна енергия: 19
Оръжия: Сабя, нож
Пари: 30 талина

2. Инквизиторът Блун.

Увод

Голият човек пред теб се гърчи в ужасни мъки. Колкото повече се мята и пищи, толкова повече бодливата мрежа разкъсва месата му. Ти го гледаш безстрастно, докато кръвта му пръска ботушите и кожената ти престилка. В един момент клетникът изпъшква за последно и замира на мръсния под.
- Много се престараваш, Блун – отеква глас зад теб.
Обръщаш се. Дребничкият церемониалмайстор те гледа внимателно с малките си очички.
- Много ще умрат, един ще проговори – свиваш рамене и се ухилваш. – Въпрос на статистика, както добре знаеш, скъпи ми Меавине!
Церемониалмайсторът на двореца се усмихва и бърка в гънките на сребърната си роба. Подава ти навит на руло пергамент. Различаваш императорския печат върху него.
- Какво пише? – вдигаш вежди учудено.
- Това не е за моите очи, а за твоите. Лично от Господаря за Главния Инквизитор на Финтийската империя!
Добре знаеш, че Меавин е най-довереният шпионин на Сейгън и малко са нещата, за които не знае. Въпреки това кимваш и поемаш пергамента.
Останал сам в покоите си, го отваряш. Докато очите ти шарят по редовете, вълнението ти нараства постепенно. Накрая го изгаряш в камината, както гласят последните инструкции, и се залавяш да събереш багажа си.
Лично императорът ти е поставил задача: да му донесеш Петте пръстена на Елм. Змаеш, че от това до голяма степен зависи как ще се развие наближаващата война с Мирните земи и напълно осъзнаваш важността на мисията.

Заставаш на края на прохода. Нейде долу по пътя те очакват множество сладки убийства. Именно заради страстта ти към тях си избран от Императора!
Попълни Дневника на Играча с данните на Блун, след което се прехвърли на Голямата Стратегическа карта, на Маркер Инквизитор.

Име: Инквизитор Блун
Издръжливост: 35

Бойна опитност: 7
Духовна енергия: 16
Оръжия: Брадва, нож
Пари: 26 талина

3. Жената-змия Есина

Увод

Приготвяш багажа си методично и с войнишка строгост. Това ти е присъщо като един от главатарите от Легиона на нечовеците. Твоето звено е едно от най-свирепите бойни единици, биещо се на страната на Финтийската империя: Жените-змии. Това словосъчетание буди страх у всеки здравомислещ.
Произхождаш от пустошта и от десет години вече си славен главорез от Легиона. Името Есина се знае от всички бойци и има защо. Усмихваш се свирепо. Само внимателен наблюдател би забелязал, че зениците на очите ти са позиционирани вертикално. Отпървом хората не разбираха защо чувстват безпокойство, когато погледнат към лицето ти. Това определено те кара да се чувстваш добре! Езикът ти е едва раздвоен на самия връх, а по тялото си нямаш нито едно косъмче, освен по главата. Косата ти е ниско остригана във строга войнишка прическа. Това, в съчетание с красивите ти женски черти и извивки, хвърля в още по-голям смут околните.
Готова си да поемеш на път. Остров Елм те чака, за да вземеш Пръстените и да ги сложиш в ръцете на върховния господар на Финтия – император Сейгън. Ще покажеш на всички, че жените-змии са най-добрите бойци от Легиона.

Размахваш бича си към Маракас, разпрострял се под планините. Пазете се нещастни хорица, великият гняв на Злото идва при вас!
Попълни Дневника на Играча с данните на Есина, след което се прехвърли на Голямата Стратегическа карта, на Маркер Змия.

Име: Жената-змия Есина
Издръжливост: 27

Управление на лодка: 6
Стрелба: 9
Духовна енергия: 17
Оръжия: Бич, нож
Пари: 18 талина

4. Варваринът Смъг.

Увод

Бързо скачаш от носилката, а робите-носачи се свиват инстинктивно. Не са редки случаите, в които са яли бой за нищо. Особено в моменти като този, когато ясно си личи колко си ядосан. А си ядосан, защото трябваше от шпиони да разбереш, че финтийците пращат обучени убийци за могъщите Пръстени на Елм. Никак не ти харесва да не си осведомен за действията на съюзниците си лично от тях.
Подминаваш гордо императорската стража на входа на приемния дворец и влетяваш в тронната зала. Сейгън е на своя трон, а до него стои онази хлъзгава змия Меавин, церемониалмайсторът. Не го удостояваш с по-дълъг поглед. Вместо това пристъпяш към императора с ясното съзнание, че от всевъзможни дупки те дебнат отровните стрели на изкусни убийци. Презираш всички тях!
- Поздрави, Сейгъне! – викаш ти гръмко и вдигаш мускулестата си ръка нагоре.
Императорът те оглежда сериозно. Мургавото ти тяло лъщи от бойното мазило на варварите, правено от човешка сланина. Наричате го маис и воините се мажат с него, само когато тръгват на боен поход. Тежката желязна тояга, която размахваш като перце, виси на мощния ти гръб. С такова оръжие си строшил стотици черепи на врагове. Преметнал си торба с пътни вещи през рамо. Единствената ти дреха е бойната препаска – кожена престилка с множество джобове по нея.
- Вожде Смъг – обажда се императорът в настъпилата тишина, - виждам че се готвиш на път. Дочух, че целта на похода ти е остров Елм...
Хвърляш поглед към церемониалмайстора. Лицето на Меавин е непроницаемо.
- Сейгъне, вестите винаги летят към теб като сокол над мишка! Така е – отивам, за да попреча на презряните северняци да се доберат до магията на Пръстените.
- Угодно дело, което напълно съвпада с нашите планове, вожде! – Сейгън се усмихва и разперва ръце.
- Съгласен съм! – тръсваш буйната си грива, в която са вплетени различни символи на властта ти. – Както знаеш, ние - властелините на южните племена - сами се впускаме във важните и опасни мисии.
Ако не го наблюдаваше внимателно, дори и на теб щяха да убягнат появилите се само за миг в очите му опасни искри.
- Не се безпокой, Смъг (отбелязваш липсата на „вожде“), аз няма да използвам Пръстените. Те са опасни за нашите земи. Ала не трябва в никакъв случай да стигат до столицата на северняците.
- Така е – изръмжаваш. – Затова дойдох лично да ти кажа, че Смъг – вождът на обединените племена, е взел нещата в свои ръце. Аз ще взема Пръстените!
- Да, вие сте ненадминати в плячкосването – отбелязва Сейгън язвително. – Не се съмнявам в твоя успех!
Вдигаш ръка в знак, че разговорът е приключил и поемаш към изхода. Преди да излезеш, се извръщаш рязко и гръмко заявяваш:
- И нека спрем да наричаме онова кралство Мирните земи. Смъг отива натам и щом влезе, повече не ще съществува мир!

Гордо стоиш в края на прохода и гледаш с насмешка надолу към земите на Маракас.
Ще си помислиш дали да връчиш Пръстените на императора. Може би точно ако са в теб, той ще спазва уговорките на сключения съюз докрай. А после... кой знае какво може да се случи. Иде възходът на варварите!
Попълни Дневника на Играча с данните на Смъг, след което се прехвърли на Голямата Стратегическа карта, на Маркер Варварин.

Име: Варварина Смъг
Издръжливост: 38

Стрелба: 7
Духовна енергия: 18
Оръжия: Желязна тояга, нож
Пари: 20 талина

29 Авг 2016 11:21
BERSERK's Avatar
BERSERK
Командос
Командос
Скрий Още
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116875
Здравей. Отново ще дам обратна връзка на база на прочетеното и видяното. Но да се включат повече хора за да не е прекалено субективна цялостната рецензия.

1.) Какво ми хареса
Описанието на света е много добро. Заслужаваш адмирации, ако сам си го измислил и не е взаимствано от някъде. Бива те да описваш фентъзи свят, а сюжета изглежда много подходящ за страт.
Описанието на героите е култово. Добре представяш гледната точка на всеки от персонажите. Образите им са ясни и читателя си изгражда добра представа за тях от описанието. Идеята за задължителни умения , които вървят с всеки герой и точки, които разпределяш по избор е много добра. Така хем се показва индивидуалността на всеки герой, хем читателя може и по свой вкус и на своя отговорност да модулира част от характеристиките. До този момент любимия ми е инквизитора, бих почнал с него :)
Има доста герои с много различни характери и показатели. Това е предпоставка за интересни преигравания.

2.) Какво може да се подобри.
Арт стилистиката на картите определено трябва да се пипне според мен. На малките карти се виждат само маркери и полета. Би било много по-добре да има бекграунд - примерно рисунка на пещера или замък , или за където е картата и върху рисунката маркерите и полетата. както беше в старите стратове. Отделно самите маркери могат да бъдат направени с по-привлекателни рисунки. Голямата карта също се нуждае от подобряване на дизаина. Що се отнася до голямата карта - на мен ми се струва мъничка за размаха на приключението , което описваш. Прочетох за Мирните земи, Финтийската империя, Варварските степи и Далечния запад и очаквах на картата да видя хубави рисунки с различни земи и градове от въпросните места. Както и границите между тях. Според мен голямата карта трябва да се увеличи. Струва ми се, би било удачно да е четири пъти по-голяма - по едно парче за всяко от описаните места. И с повече квадратчета и пътища за придвижване.
По героите - описанията много ми допадат. Мисля, че многообразието им ще бъде завършено, ако се добави и нова група герои - нито към злото, нито към доброто, а неутрални, които избират страна.

3.) Въпроси
Би ли дал малко яснота относно механиката на движение по голямата карта? Имаш право да се движиш само с едно поле , зависи от скоростта на героя , или по зар?
До колкото разбирам играта ще има форма на куест - обикаляш картата, биеш лошите, които ти се изпречат и събираш информация за местонахождението на пръстените и как да стигнеш до тях?

29 Авг 2016 13:29 29 Авг 2016 13:36 от koziq.
koziq
Посетител
Посетител
Topic Author
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116877
Привет!
Светът съм го измислил аз, благодаря за мнението! Трябва да отбележа, че с последните редакции, геймплеят стана доста дълъг. Знае се къде са Пръстените - на остров Елм, но и тук има изненади ;) Обикаляш всички карти, както и Ситуациите с игрови епизоди. Търсят се много неща - предмети, пари, информация, Легендарни оръжия, храна и други.
Играе се само на полуостров Маракас, морето и остров Елм. Визията на картите е такава, понеже аз самият съм ги правил за целите на тестването, а не разбирам нищо от графичен дизайн. Като дойде време за издаване, картите ще се "барнат" както си му е редът ;) Играта има определен сюжет (не само заради игровите епизоди) и няма как да има неутрални герои. След първото изиграване, играчите разбира се, могат да я разцъкват, както намерят за добре - обмислям дали да не направя допълнителни правила за второ изиграване, но за сега това е само проект. Движението по Картите основно е като по Пътя, но някои си имат различни правила, които са указани в съответните Ситуации. Маркерите са общо 72.
И за да станат ясни повече неща, направо поствам тук и Правилата на играта (които винаги може да се променят в контекста на всяка редакция, която правя):

Правила на играта

Разполагаш с една Голяма Стратегическа карта на полуостров Маракас и на морето около остров Елм, осем Малки Стратегически карти и една Бойна карта. Ще боравиш с три Книжки, които съдържат Правилата и някои Ситуации, Картови Ситуации и Игрови Ситуации. Имаш фигурки за осемте Герои, от които можеш да избереш своя. Има и фигурки на Враговете, които ще срещаш по пътя си.
По принцип ще ти трябва един зар, но ако не ти се хвърля, в края на Книжка 1 има таблица с числа за посочване. Едно посочване е равно на едно хвърляне на зара.
Когато намериш Легендарно оръжие, Къс Жезъл или Пръстен, вземи картичката му няколко Хода (2-3) след намирането. Така останалите няма да разберат къде точно е било то и (повярвай) така е по-интересно за всички.
По Голямата карта се придвижваш по Пътя и през Морето. Техните Ситуации се намират в Книжка №2 – Картови Ситуации.
След като прочетеш за мисиите и характеристиките на всеки Герой (в частта Описание на Героите. Мисии), си избираш един, попълваш Дневника на Играча и поставяш фигурката на Героя на неговия Маркер на планините в началото на полуострова (на Голямата карта), за да започнеш играта. Маркерите са различни за всяка Карта и Ситуация.

Придвижване

По Голямата Стратегическа карта:
1. По Пътя (Ситуация Път) – хвърляш зар и местиш толкова полета, колкото се падне. Предварително обаче указваш посоката на движение. Ако не желаеш да отиваш толкова напред, може да намалиш двойно полетата на придвижване (закръгля се към по-ниското число). Местенето по квадратчета става само в една посока. Това се брои за един Ход. Играчите местят Героите си един след друг. Попадането на Маркер се брои за действие в този Ход. Играчът следва инструкциите за Маркера и чак след това идва редът за Ход на следващия Играч.
Когато попаднеш на Маркер, виждаш описанието му в съответната Ситуация, извършваш действията си и своите Ходове. Не може да се минава през кафяви полета (т.е. например, от Селото над реката не може да влизаш в Планина).
За да влезеш на Маркерите Гора, Долина, Кръчма, Страноприемница, Село, Пещера, Планина, Мост, Древно гробище, Нос на ветровете, трябва да се намираш на квадратче, долепено до тях. В този случай поставяш фигурката си на този маркер, за да се знае, че не си на Пътя, и преминаваш на съответната Картова Ситуация в Книжка №2 (на Малката Карта - от страната от която влизаш). Там ще разбереш как да се придвижваш по Малките Стратегически карти, ако си на Картова Ситуация, и как да продължиш Хода си, ако си на Игрова Ситуация. Когато излизаш от тези Карти, връщаш фигурката си обратно на Пътя, но задължително върху поле, без Маркер на него и от страната от която излизаш.
През Реката на Пътя не може да се премине. Тя се преминава само по два начина: по Моста (Ситуация Мост) и като си наемеш лодка от някое Село. За целта трябва да влезеш в някое от Селата на реката (Ситуация Село).
2. В Морето – за да влезеш на картата Море на Голямата Стратегическа карта, трябва да си купиш Платноходка. Това може да стане само в Селото, което е на брега на морето (Ситуация Село). След като си набавиш Платноходка, записваш данните й в Дневника и преминаваш на Ситуация Море. Как става придвижването из Морето ще разбереш в съответните две Ситуации. Целта ти е да акостираш на Остров Елм.

Какво се брои за „Ход“

Един Ход е всяко едно от следните действия:
- Хвърляш зар и местиш по Пътя (ако има Маркер, прочиташ го и извършваш посочените действия) или влизаш в: Гора, Долина, Пещера, Море и т. н.;
- Местиш на Малка карта (ако има Маркер, прочиташ го и извършваш посочените действия);
- Когато влезеш в Игрова Ситуация (с епизоди), изиграваш цялата ситуация (четеш си на ум), докато останалите Играчи местят по Картите, без да се редуваш с тях и без те да те чакат. Ако има и друг Играч на тази Ситуация, изчаква ти да приключиш и чак тогава му даваш Книжката (който е влязъл пръв, чете първи) – затова е добре, който е втори, да не чака, а да си прави Ходовете и след като първия приключи, да влезе на Ситуацията. След като приключиш, поставяш фигурката на съответната Карта, изчакваш останалите да си направят Ходовете и тогава продължаваш с твоя.

Търговия

Всеки път, когато е указано, че можеш да продаваш свои вещи (да Търгуваш), отиваш на Ситуация „Търговия“. Можеш да продаваш Предмети (без Петте Пръстена), Порции Храна (може и сурова, след Лов), Руни, Оръжия (без Нож), Пергаменти, Отвари, мехлеми, балсами, мазила. Търговията между Играчи е с каквито цени се разберете помежду си в момента на сделката.

Характеристики на Героите

Всеки от осемте Героя има качества, които се измерват с определен брой точки. След като избереш с кого ще играеш, записваш в Дневника на Играча неговите данни и точки (някои ги разпределяш ти самият).
1. Издръжливост – това е здравословното ти състояние. По време на играта ще прибавяш и изваждаш точки, но не можеш да превишиш първоначалната стойност на Издръжливост. Ако точките станат 0, значи си мъртъв и играта за теб приключва.
2. Бързина – колко си бърз. Точките могат да са най-много 11.
3. Ефективност на Блока – колко здраво блокираш ударите на врага. Точките могат да са най-много 11.
4. Ефективност на Удара – умението ти да нараняваш врага в битка. Точките могат да са най-много 11.
5. Бойна опитност – умението ти да водиш битки. Точките могат да са най-много 11.
6. Хитрост – съобразителността и умствената ти изобретателност. Точките могат да са най-много 11.
7. Стрелба – умение да стреляш с лък. Точките могат да са най-много 11.
8. Управление на лодка – моряшките ти умения (могат да бъдат най-много 11т.). На всеки две пресичания на Реката и на едно минаване на Морето, си увеличавай точките с една, ако са по-малко от 9.
9. Духовна енергия (ДЕ) – използва се за Магически сили и Висящи магии (в съответните Ситуации ще разбереш как става това). В течение на играта може да се повишава само веднъж над първоначалното си равнище. Новите точки се приемат за лимит и не можеш да ги надвишаваш повече. В играта има различни начини за възстановяване на ДЕ.

Предмети

Можеш да носиш до 10 предмета, така че избирай внимателно какво ще задържаш в багажа си. Когато хвърляш Предмет (или Оръжие), трябва да уведомиш останалите Играчи къде (на коя карта, на кое квадратче) си го оставил. Който мине от там, може да го вземе за себе си. Ако решиш да го хвърлиш в Реката, Морето или Пропаст, той изчезва завинаги от играта. (Уточнение: до 2 свещи = 1 Предмет)

Оръжия

Можеш да носиш максимум до 3 оръжия (ножът не се брои), без значение дали са Обикновени или Рядко срещани. Лъкът и стрелите се броят за едно Оръжие.
Ако са само Легендарни оръжия, може да носиш до 4 наведнъж, но тогава трябва да изхвърлиш ножа и да намалиш носените предмети до максимум 7 броя.
Всички характеристики на оръжията в играта можеш да откриеш на Ситуация Оръжия.

Храна

Започваш с 5 порции Храна, толкова можеш да носиш максимум.
Всеки път, когато Късметът покаже, че трябва да ядеш, задрасквай една порция Храна от дневника. Ако нямаш храна, губиш 3 точки от Издръжливост. Ако Късметът не е показвал да ядеш в продължение на 5 Хода по Голямата Карта, приемаш автоматично, че трябва да се нахраниш (иначе пак губиш точките, освен ако не те „почерпят“ храна някъде). Броят на тези Ходове се брои само по Голямата карта.
Набавяш си храна по няколко начина: купуваш си, изтъргуваш я от друг Играч при среща на Героите ви или Ловуваш. В третия случай трябва да си в Гора и да имаш лък и поне една стрела. Ловуването става, когато попаднеш на Маркер Диво животно и зарът покаже, че си срещнал фазан, заек или сърна. Тогава отиваш на Ситуация Лов.
Забележка: За да можеш да ядеш порции Храна, набавени чрез Лов, трябва задължително да имаш Огниво (понеже не можеш да консумираш сурово дивечово месо). Иначе можеш да я носиш сурова, но не и да я ядеш.

Руни

Руните са древни знаци, притежаващи тайна магическа сила. Представляват малки дървени плочки. Когато намираш Руни, избирай за всяка бройка по едно число от 1 до 20, които решиш, само да не се повтарят - задрасквай ги в определената за това Таблица с номера на Руни. Ако събереш всичките двадесет, не записвай повече числа, освен ако не решиш да изтъргуваш тези, които са ти в повече (в графа Допълнителни Руни). Руните не се смятат за предмет от товара.

Пари

Валутата в приключението се нарича Талин. Хората са започнали да секат тези сребърни монети два века след разрухата на остров Елм.

Бележки

Тук ще записваш важни неща, касаещи приключението и мисията ти.

Кодови числа

В хода на приключението ще ти бъде указвано какви Кодови числа да си записваш в Дневника. Записвай ги стриктно, те са важни за играта.

Магически сили и Висящи магии

Магическите сили представляват освободените преди векове магии, бродещи свободни и безцелни из полуострова. Когато се сблъскаш с Магическа сила, можеш да опиташ да я „усвоиш“ - на Ситуация Среща с Магическа сила. Понякога враговете ти ще изпращат Магическа сила срещу теб. Пресмятането за устояване и щети е същото, както ако ти я изпращаш.
Висящите магии не можеш да усвояваш. Действието им винаги е насочено срещу теб, без значение дали е ползотворно или лошо. В Ситуация Среща с Висяща магия е описано какво да правиш, щом се натъкнеш на такава.

Битки

1. Общи правила:
Когато срещнеш враг (врагове) или друг Герой, с който решите да се биете, поставяш фигурката си на Бойната карта. Докато водиш битката, другите играчи могат да си правят Ходовете по карти и ситуации, а когато приключиш, отново започваш да се редуваш с тях по нормалния начин.
Бойната карта има общо 36 квадратчета. Редовете и колоните са номерирани от 1 до 6. Поставяш фигурите в началото на координати: 1-1 за теб и 6-6 за врага (ако е повече от един, около него нареждаш останалите). Пръв напада, този с по-голяма Хитрост. Ако са равни, зарът определя кой започва своя Ход пръв – този с по-голямото число.
Един ход за местене на Героя ти в битката се прави като хвърлиш два зара – един за хоризонтала и един за вертикала на картата. По двете числа определяш координатите на квадратчето, на което поставяш фигурката. Ако се падне на квадратче, на което вече има някой, стъпваш на квадратчето до него.
Могат да се извършват по две Действия на Ход:
1. Местиш фигурката (т.е. хвърляш два зара и определяш новото място на Героя) и Удряш от тази позиция.
2. Удряш и после Местиш.
3. Ползваш Магическа сила срещу врага (отнема и двете Действия).
4. Бягаш от бойното поле – трябва да си на крайно поле и ако вече си Бягал два пъти от битка, си вадиш 2 точки от Бойна опитност. Когато решиш да бягаш, може да употребиш двете си Действия за Местене (за да има по-голям шанс да се придвижиш до крайно квадратче).
Броят на квадратчетата между биещите се има значение за ударите, които можеш да приложиш срещу врага. Те са:
- Удар в главата
- Удар в торса
- Удар в краката
1. Ако квадратчетата между вас (без значение дали по диагонал или не) са 3 или 4, можеш да използваш само Удар в торса.
2. Ако квадратчетата между вас са 2 – можеш да пробваш и Удар в главата. Той е по-труден – извади 2т. от Сила на Удара.
3. Ако са 1 или 0, можеш да опиташ и Удар в краката. Той е по-труден – извади 1т. от Сила на Удара.
Имай предвид, че не си длъжен да прилагаш всеки един от Ударите. Дори и да няма квадратчета помежду ви, можеш пак да Удариш в торса, например.

2. Водене на Битки.
Когато удряш (или пък врагът ти удря), определяш Сила на Удара. Описано е в пасаж „Пресмятане на удари“. Удареният трябва да Блокира - определя Сила на Блока.
Ако Сила на Удара е по-голяма от Сила на Блока, удареният пресмята щетите за съответния Удар, използван срещу него, след което предприема Действие за своя Ход.
Битката приключва, когато Издръжливостта на някой стане 0 или Избягаш от бойното поле. Докато се биеш, останалите Играчи могат да правят своите Ходове.

3. Пресмятане на точки при Удар и Блок:
Пресмятат се едни и същи параметри, после щетите са в зависимост от това къде е насочен Удара.
- Удар: Ефективност на Удара (ЕУ) + Бойна опитност (БО) + зар
- Блок: Ефективност на Блока (ЕБ) + Бързина (Б) + зар

Щети при Удари:

Ударът отнема:
1. В главата: 7 т. от Издръжливост. В Следващия Боен Ход противникът може да извърши само едно Действие (и не може да ползва Магическа сила, ако има);
2. В трупа: 6 т. от Издръжливост.
3. В краката: 4 т. от Издръжливост и 2 т. от Бързина. След края на битката можеш да си възстановиш половината от изгубените точки за Бързина, ако Ядеш.

Битка срещу повече от един противник

Ако Враговете са двама или повече, избираш срещу кого ще се биеш първо. Провеждаш с него нормална Битка, а след всеки негов Ход, останалите също се изреждат да те Удрят. Те пробват винаги Удар в торса и това изчерпва и двете им Действия. Когато убиеш първия, се заемаш с друг и така се биеш до края на битката.

Лък в битките

Ако имаш лък и поне една стрела, можеш да ги ползваш преди същинското начало на битката. Това не ти отнема Действие от Хода.
За Сила на атака с лък се пресмята: Стрелба + Бойна опитност + зар
Нападнатият пресмята Защитата си: Бързина + 3 зара
Ако Силата на атаката е по-голяма от Защитата, успяваш да поразиш Врага. (Ако са равни, Атаката е отразена.) Той изважда 5 т. от Издръжливостта си + разликата между Атаката и Защитата. След това битката започва по нормалния начин на Бойната карта.
Приемаш, че ако врагът ти има лък и стрели задължително ги използва срещу теб по описания по-горе начин (вадиш една стрела от неговите).

Тактика на врага ти в битка

Ако никой друг не определя какво прави Врага ти по време на битката, това ще правиш ти с помощта на зар. Имай предвид, че той никога не Бяга от бойното поле и ако има Магическа сила, я ползва според указания на Ситуацията начин. Ако не е указано, те напада с нея на първия си Ход.
Хвърляш 1 зар, за да видиш какъв ще е Хода на Врага срещу теб. При резултат от:
- 1 до 3: Мести и нанася Удар
- 4 до 6: Удря и Мести
Врагът винаги се възползва от броя на квадратчетата между вас и пробва позволения от това Удар.

Раздел „Герои“

Преди започването на играта Играчите подреждат своите Герои върху съответния за всеки Маркер върху Планините в началото на полуострова (на Голямата Стратегическа карта). Маркерите са: Рицар, Отмъстител, Монах, Пират, Лорд, Инквизитор, Змия, Варварин. Всеки хвърля един зар и този с най-висок резултат започва пръв своя Ход по Картата на Пътя (при равни резултати, се хвърля пак).
Движиш се според правилата. Когато попаднеш на маркер по Пътя, минаваш на Ситуация Път и следваш указанията.
Когато Герои се срещнат по време на играта (на Картите – на едно и също квадратче или на две съседни), могат да: се бият; търгуват; сключват споразумения – явни и тайни. Не може да се търгува с Магически сили.
Ако двама Играчи са в една и съща Игрова Ситуация с епизоди (Кръчма, Страноприемница, Село и пр.):
- ако се бият, преговарят, търгуват – правят го и излизат от Ситуацията на съответната Карта;
- ако не си обръщат внимание, първи я изиграва, който е влязал пръв;
- ако са в една Ситуация, но на различни места (има 5 Села, 2 Кръчми, 2 Гори, 2 Страноприемници и 2 Долини), пак я изиграва първо влезлият, но не могат да се срещнат.
В случай, че Герой бъде убит, той може да започне отново играта като постави фигурата си на своя Маркер в началото на Пътя. При това положение, той трябва да намали с по 1т. всичките си Умения, с които е започнал първоначално играта и с 5т. Издръжливост. Ще може да носи само 2 Оръжия и 8 Предмета, а в кесията му ще има отпървом 10 талина.
Ако някой успее да събере и Петте Пръстена на Елм (броят се за един предмет, колкото и от тях да носиш), трябва да се върне обратно на своя Маркер в началото на полуострова, откъдето е започнал играта. През това време останалите могат да го нападат и ограбят. Играчът, стигнал с Пръстените до Маркера си, трябва да отиде на „Епилог“ в края.

Ситуация „Оръжия“

В този раздел ще откриеш всички оръжия, които се срещат в играта. Те се делят на три категории: Обикновени, Редки и Легендарни.
*Прибавяй точките на всяко оръжие към съответното Умение, само когато се биеш. На Враговете не им прибавяй точките за оръжията, с които се бият. Преди битка указвай с кое точно Оръжие ще я проведеш (нямаш право да сменяш Оръжия по време на бой).
Оръжията (без Легендарните) имат период на износване и после се чупят. Ако след битка искаш да вземеш оръжието на убития враг, трябва да знаеш, че то ще издържи още две битки, ако е Обикновено, и четири, ако е Рядко, преди да се счупи (освен ако в текста не е указано нещо друго). Ако си взел Оръжие от победен друг Герой, Играчът трябва да ти каже колко „живот“ му остава.
Ако останеш без оръжие, изваждай по 2 т. от Сила на Удара и от Сила на Блока.
I. Обикновени оръжия:
1. Дървен боздуган: +1т. към Ефективност на Удара
2. Дълъг Кинжал: +1т. към Бързина
3. Бич: +1т. към Бързина
4. Желязна тояга: +1т. към Ефективност на Блока
5. Брадва: +1т. към Ефективност на Удара
6. Късо копие: +1т. към Бързина
7. Боен чук: +1т. към Ефективност на Блока
8. Нож – не прибавяй точки
След 3 битки всяко едно Обикновено оръжие се чупи и трябва да го смениш с друго.
II. Редки оръжия:
1. Лък и стрели (броят се за едно оръжие) – лъкът не се чупи
2. Боен топор: +2т. към Ефективност на Удара
3. Сабя: +1т. към Бързина и 1т. към Ефективност на Удара
4. Железен боздуган: +1т. към Ефективност на Блока и +1т. към Ефективност на Удара
5. Алебарда: 2т. към Ефективност на Блока
6. Меч: +1т. към Бързина и 1т. към Ефективност на Удара
След 5 битки всяко едно (освен Лъка) Рядко оръжие се чупи и трябва да го смениш с друго.

III. Легендарни оръжия: Това са оръжия, които никога не се чупят и ако ги притежаваш, ти дават голямо преимущество в битките. Запомни, че Мечът и Секирата не могат да е ползват едновременно в битките (прибавяш точките само на оръжието, което ползваш в момента). Ако имаш едно от тях и Щита, за Сила на Блока, прибавяш само точките на Щита.

1. Мечът на Глокх.
Произходът му се губи в дълбоката древност, но се смята, че първоначално е изкован с вълшебство за велик войн, който сразил с него зъл магьосник. Оръжието е идеално балансирано и вечно наточено. Мечът прибавя към Сила на Удара 2 т. и към Сила на Блока 2 т. и отнема допълнително още 5 т. Издръжливост.

2. Пангорската Секира.
Легендата разказва как преди векове самият Крал на Джуджетата изковал оръжието, след което построил храм с камъни, насечени със Секирата. Тя прибавя по 3 т. към Сила на Удара и 1 т. към Сила на Блока и отнема допълнително още 4 т. Издръжливост.

3. Огледалният щит.
Създаден в древната столица на Магьосниците, този Щит е едновременно произведение на изкуството и страшно оръжие. Той е лек, невероятно здрав, а огледалната му повърхност улавя по магически начин светлината, за да я запрати в лицето на противника. Щитът прибавя 3 т. към Сила на Блока – врагът намаля Бойната си опитност с 1 т., когато се бие срещу теб.

4. Лъкът на Кралете.
Лъкът е бил легенда още в древността. Направен е от изчезналото Магическо дърво, а тетивата му – от сплетени сухожилия на новороден дракон. Оръжието е било предавано хиляди години само в кралските семейства, откъдето идва и името му. Красиво, но и невероятно смъртоносно оръжие. Прибавя 2 т. към Стрелба. Ако уцелиш врага си, той губи моментално 10 т. Издръжливост + още толкова, колкото е разликата между Атаката ти при Стрелба и Защитата на врага.

30 Авг 2016 15:30 30 Авг 2016 16:12 от koziq.
koziq
Посетител
Посетител
Topic Author
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116880
Стратът е на 99% завършен. Трябва ми вещ човек, който да направи дизайна на картите, фигурките и на трите книжки, както и някой за илюстрациите. Да се видим, да обсъдим нещата и да си кажат цената. Ако има такива сред форумците, нека ми пишат на лични, защото смятам в скоро време да издам някакво ограничено количество като бройки. Няма да е лесно, но от някъде трябва да се започне, при положение, че едва ли ще се намери издател, който да рискува със страт. Явно ще е поетапно: този месец 10 книги, другия 20 и т.н. Пък и зависи от интереса на читателите.
Благодаря на всички, които ми помогнаха със съвети и тестови игри!

30 Авг 2016 16:03
Monevwww's Avatar
Monevwww
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 743
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116881
От сега давам заявка за страта :)
Помисли за предварителна поръчка.

30 Авг 2016 16:06
koziq
Посетител
Посетител
Topic Author
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116882
Мерси! Да не слагаме тигана още хахаха ;) Пък и няма да го правя на заявки и записвания, че много търгашеско ше стане, не се кефя на подобни неща. Или се издават некви бройки, или не - тва е. Както казах, хората ще си покажат после сами дали се интересуват или не.

30 Авг 2016 17:10
BERSERK's Avatar
BERSERK
Командос
Командос
Скрий Още
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116884
Аз също бих си я купил. Само да бъде с фигурки и добре пипнат дизаин, че не бих лепил пак картончета :)

Вече като я разцъкам ще си проличи най-важното - дали играта е хубаво балансирана. За сега, от това, което чета страта дава заявка за добра игра. А и понеже него видях никъде , да попитам какво ще е заглавието на книгата?

30 Авг 2016 17:28
koziq
Посетител
Посетител
Topic Author
Нова тест-игра на страта ми - 27 август #116885
Заглавието е "Петте Пръстена на Елм".

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Time to create page: 0.091 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Doctor Who (1 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Чуждоезични книги-игри
    • от Ал Торо
    • 07 Авг 2022 18:20
    • Metal Heroes - kickstarter (37 Мнения)
    • в Инициативи / Други инициативи и проекти
    • от Ал Торо
    • 07 Авг 2022 17:59
    • Сериали - обща тема (185 Мнения)
    • в Общи приказки / Кино
    • от Monevwww
    • 03 Авг 2022 22:42

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg