• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Сенки във Фечис пойнт - Виктория Хенкокс

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
23 Ное 2022 15:36
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Topic Author
Сенки във Фечис пойнт - Виктория Хенкокс #140961
Книгата замина към печатницата. Обещали са, че ще хване панаира на книгата, който започва на 06.12, но най-вероятно няма да я има на първия ден от него.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Лисичков, George-AL, anplmat, vikenti, banskidedo

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Ное 2022 19:59
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Сенки във Фечис пойнт - Виктория Хенкокс #141002
Налична е вече за предварителна поръчка. Очакваме я след 07.12.2022 г.

knigi-igri.bg/shop/%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D0...%BA%D0%B0-p512362516

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, ze BG, anplmat, banskidedo

07 Дек 2022 13:03
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Сенки във Фечис пойнт - Виктория Хенкокс #141106
Книгата излезе днеа от печат и вече е заредено от нея на щанда в НДК. Тези дни ще изпълним и всички предварителни поръчки от сайта

Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG, Efix7, Monevwww, vikenti, banskidedo

07 Дек 2022 20:38
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Сенки във Фечис пойнт - Виктория Хенкокс #141112

shatnd5_2022-12-07.jpg

Прикачени файлове:
shatnd5_2022-12-07.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, Efix7, banskidedo

12 Дек 2022 11:41
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Сенки във Фечис пойнт - Виктория Хенкокс #141148
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
И тъй като разбрах, че има заинтересовани лица, които четат този форум.. (те си знаят кои са). Правата за онлайн версии на български на "Нощна смяна" и "Сенки във Фечис пойнт" могат да се получат от мен (а не от Вики) за скромната сума от 20 000 лв. Но след една седмица ще е 25 000 лв.. възползвайте се :lol: :lol: :hello: :hello: :evil:

28 Дек 2022 20:34 28 Дек 2022 20:49 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 796
Сенки във Фечис пойнт - Виктория Хенкокс #141286
Първо бих желал да кажа: страхотна корица, браво!
Първият ми прочит (неуспешен) се почувствах като мишка в лабиринт, водена за носа от прищевките на сюжетното развитие, като през цялото време я карат да запомни това, да следи за онова, да внимава там...направо не знаех къде се намирам и не разбирах какво се случва около мен. Объркан и признавам си, фрустриран, почти наругах тази книга-игра и към края четях, като просто исках да стигна някакъв финал, пък бил той и провал. Истинска каша ми беше в главата, но за това може би допринесе и фактът, че не бях добре здравословно: истинка, главоболие.
Въпреки всичко в мен остана някакво усещане, че в това произведение е вложен много труд и мисъл. И вероятно съм бил предубеден...не знам.
След два дни, вече здрав и свеж, започнах отново, но този път реших, че трябва да подходя различно и да се настроя за истинско умствено предизвикателство (а не айляк игра на плажа). Четях внимателно, записвах, преглеждах записките от плачевното първо изиграване и размишлявах, доколкото мога. Стана ми интересно след няколко разплетени нишки, парчетата от пъзела взеха да се напасват и картината в тази история придоби интригуващ пейзаж. Не бих желал да изпадам в конкретика, защото се боя, че може да спойлна елементи от играта. Тя определено си заслужава, ако се настроите за паранормален пъзел с хорър привкус.
Въпреки че стигнах до успешен финал, отново трябва призная: и при втория прочит се провалих :(...(and still haven't got it all)
Един конкретен момент от играта ми все пак бих искал да споделя. Вече съм към финала, стигам до една от последните задачи (на епизод
77
) и изпадам в потрес. Текстова задача, която вероятно е на база улики от предходни ситуации, които аз нямам. По-дяволите, изпуснал съм нещо..нееее! В този момент децата ме разсейват и се налага да прекъсна четенето. След пет минути отварям отново книгата на епизод
77
и отговорът лъсва веднага...странно нещо е мозъчната дейност. :)

С риск да се повторя, тази книга-игра е изпълнена с интересни предизвикателства и сюжетни нишки, над които е вложено много труд и старание. Не искам дори да си представям каква е схемата в twine..
Вътрешните илюстрации, особено персонажите, са прекрасни и заслужават лъскави страници с по-добър печат (като при Агамор).
Благодаря на Екипа на СКИ за Сенки във Фечис пойнт

П.С.
Допаднаха ми податките към Нощна смяна и заявката за Гранде финале.
Последно признание: само дни преди да прочета тази КИ на Виктория, прочетох друга нейна, която ми хареса.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, nixata, turbobobi

28 Дек 2022 20:39 28 Дек 2022 20:42 от Anardil.
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Сенки във Фечис пойнт - Виктория Хенкокс #141287
Не виждам тема за коментари, така че ще пиша тук. Ще има и леки спойлери.

Спомням си, че някой някъде беше споменал, че "Сенки във Фечис пойнт" не е толкова объркващо произволна игра като "Нощна смяна". Предполагам, че най-вероятно е така, но аз никога не съм играл наистина "Нощна смяна" - редактирайки я, по необходимост преминах през всяко възможно разклонение, така че хем имах възможност да си съставя мнение за плюсовете ѝ (доколкото си спомням, книгата е доста атмосферична и на моменти има много приятни хорър елементи), така и да се уверя, че не е за мен като читател, който предпочита да не се лута и да не умира, без да знае откъде му е дошло.

Е, в "Сенки във Фечис пойнт" се сбърках от лутане. Решенията ми се състояха предимно в избор на локация и завършиха с отрицателен финал, в който героят ми се върна назад във времето, без да разбера защо. Много от ситуациите просто не връзват смисъл - например, още в увода научаваме, че членовете на екипа имат мобилни телефони, но веднага след убийството на Морис изборът ни е между това да отидем до съседната сграда, където да потърсим стационарен телефон, или да подкараме колата, за да стигнем до най-близкото полицейско управление. Чак няколко епизода по-късно, в които се проваляме и с двете, а на мен вече ми идва да крещя на тъпата книга, че имаме мобилни телефони, играта изведнъж се сеща за тях, колкото да ми съобщи, че нямат обхват.

(В тази ситуация определено има пропуск, по-интересният въпрос за мен е дали си е така в оригинал или нещо се е счупило в превода.)

Няколко епизода по-късно героят ми забелязва възрастен мъж - или може би призрак на възрастен мъж, не ми стана ясно - и текстът недвусмислено ми дава да разбера, че вече съм го срещал по време на играта си... което просто не ми се беше случило, така че видимо има недомислици и при навързването на всички потенциални сюжетни разклонения едно с друго.

Иначе, малкото, което успях да навържа по сюжета в процеса си на лутане, ми се стори обещаващо. Това не ме изненадва, впечатлението ми още от "Нощна смяна" е, че Виктория Хенкокс има доста яки идеи, а проблемът в крайна сметка е в реализацията. Но... ще се надявам, че някой някога ще ми разкаже сюжета, тази книга определено не е за мен.

И последно: неприятно ме изненадаха разни правописни грешчици тук и там, обаче значително по-лошо е повсеместното доста либерално отношение към препинателните знаци. От друга страна, не останах с впечатлението да сме се изложили както в една-две други книги (очевидният пример е "Парадокси"), така че поне от малкото, което прочетох в техническо отношение тази книга далеч не е най-лошото, излизало под знака на СКИ.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, nixata, turbobobi

30 Дек 2022 16:13 30 Дек 2022 16:18 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 456
Сенки във Фечис пойнт - Виктория Хенкокс #141292
По време на Втората вълна у мен се затвърди усещането, че българските автори са много по-добри в книгите-игри. Докато при първата има неща като КМ и ПнТ, ББ, които определено си заслужават и дори са еталон в нишата си, във Втората бяхме наказани с Моралез, Гард и някои френски автори. Разни други, на които не помня имената, даже бяха публикувани като носители на награди в западни конкурси, а въпросните лауреати не бих допуснал до участие в нашите форумни конкурси. Като си взех Нощна смяна миналата година се бях настроил за поредното средняшко произведение, но останах крайно изненадан. Виктория беше направила много интригуваща игра - мистериозен сюжет, изобилие от загадки, и най-вече силна атмосфера. За мен тази книга се класира на второ място от преводните, веднага след Жертвоприношението и въпросните две намирам за много по-напред от всичко останало от колегите небългари. Като разбрах, че ще излиза нова книга на Виктория се зарадвах - вероятно щеше да бъде добра. Като се разкри корицата залогът съвсем се вдигна.
Днес започнах и завърших книгата. В първите минути бях неприятно изненадан от хаотичността на сюжетното развитие. Бях хвърлен в някаква ситуация и изведнъж започнаха да се случват какви ли не неща, повечето от които неразбираеми. Реших, че тази книга ще е слаба, но трябваше да я завърша. Постепенно започнах да схващам за какво иде реч, парченца от пъзела започваха да оформят отделни картини, с което започна да ми става интересно. Завършвайки я, бих казал, че историята е доста добра и многопластова. Не съм убеден, че ако всички детайли се навържат ще се получи хомогенна нишка без логически дупки, но и да има такова нещо, не е фатално. Загадките тук сякаш бяха малко по-слаби, но все така на добро ниво. Самата игра е най-големият проблем на книгата - много рандъм избори, които са обикновено - "в тая стая" или "в оная стая". Принципно съм голям противник на такъв тип игра, но в случая не се усеща съвсем зле, поради сюжетната особеност на обърканост и чудене какво се случва. Системата с кодове и числа винаги ми е харесвала. Освен, че е античийт, вкарва и допълнителен елемент, при който играча получава точка удоволствие като събере числата и види че е отишъл на правилния епизод - нещо като мини пъзел за олигофрени, който обаче успява да залъже мозъка ти, че си свършил нещо. Хареса ми към края, когато имаш възможност да избереш теорията си за случващото се. Има доста разклоненост, която води до различни финали - нещо, което винаги приветствам в книгите-игри. Като цяло мисля, че книгата е стъпка надолу спрямо Нощна Смяна, но все пак едно доста добро произведение, което може с удоволствие да се прочете.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ringlas, kiril_ps, nixata, turbobobi

17 Ян 2023 11:17 17 Ян 2023 11:22 от turbobobi.
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 71
Сенки във Фечис пойнт - Виктория Хенкокс #141429
TL; DR: Книгата-игра е трилър-мистерия с разкошна атмосфера, лъхащата на самота, малко лудост и безнадеждност, както и много хитро написан сюжет като за такова развитие на обстоятелствата. Има предизвикателства - пъзели и загадки, както и готини фатални (по-голямата част) и не-фатални краища.
Ако искате наистина да не си разваляте изненадите, наистина не чете спойлерите, които съм сложил в коментар.
Без спойлери:
Фечис Пойнт е втората книга-игра на Виктория Хенкокс преведена на български.
В някои аспекти книгата си прилича с "Нощна смяна" - странности в обстановката и пъзели (Виктория обожава пъзели и загадки).
От друга страна, тук вместо кървища, гадости и ужаси в клинична обстановка, имаме ужас от неизвестност и <още нещо - виж в спойлерите по-долу> - ние не знаем какво се случва, както и как и дали изобщо можем да го спрем/преодолеем.
Докато обстановката в "Нощна смяна" беше подтискаща по клиничен или ужасяващ начин, тук поддтисничеството идва от суровата обстановка и странните събития, които - поне когато се случват - нямат обяснение, но носят предпоставки за заплаха.
Ужасът е от тип "терор" и уплах.
Местоположението, на което се развива действието е перфектно за точно тези неща - обрулен от вятъра и дъжда морски/океански бряг, където все пак някакви упорити хора са построили фар, църква (с гробище), та дори и изследователски център. Неприветливо място, където смели или глупави индивиди са тръгнали да се тикат и много от тях са изчезнали.

За мен атмосферата и сюжета тук са най-силните аспекти на книгата - хем се подтиквах да си насилвам любопитството, хем усещах позивите, че някой ще си изпати ако го сторя.
Има много варианти читателят да разбере какво се случва ... Или по-точно да остане с такова впечатление, но истината (и спасението) е само една, а всичко останало - хипотези и надежди въз основа на натрупани наблюдения и впечатления.

Откъм игрова част, мисля, че книгата ще е лесна за по-закоравелите геймъри, но за мен беше леко и приятно предизвикателство, което не е залитало към досадна тегавина (като някои от по-коравите загадки в "Нощна смяна").

Тук има избори на сляпо. Виктория ми спомена, че ги е сложила, защото смята, че така читателят се потапя в това, което главния герой вижда и (не) знае - както в реалния живот. Ако имаш 4 стаи без контекст за всяка една и трябва да избереш някоя, коя ще бъде?
Хубавото тук е, че няма голямо значение - тук тези избори нямат игрова тежест (може би 1 има, но сега не съм 100% сигурен).
Пъзелите тук - поне за мен - са много приятни. Има следи, които главния герой намира и върху които мога да разсъждавам като играч. Някои от тях даже перфектно се връзват със сюжета.
Не на последно място, дори когато стигах до фатален край (а тук има доста), оставах доволен - беше заради мое убеждение или грешка - и последиците бяха интересни или направо забавни ... и фатални разбира се.

Като за финал искам да похваля и преводача - - за добре свършената работа, както и за една фраза, която много ме впечатли: "ГРЕЕМ В КРЪВ"

СПОЙЛЕРИ:

Вторият тип ужас тук е този от неизбежността. Това става доста ясно малко след самото начало на книгата, та чак до самия й край.
Имената на четиримата от "Окултни разследвания Окам" не са избрани случайно.
Макар и някои хора да смятат, че оригиналното заглавие на книгата директно отнема от мистерията и неизвестността, на мен изобщо не ми пречи в този случай. Даже това, че тази особеност е поднесена в сюжета някак между другото, ме кара да се фокусирам върху усещането за случващото се, а не върху този аспект като мини мистерия, която да трябва да разгадая.
(Ако не се досетите сами - трудничко си е, признавам - с Виктория ще разкрием тази мистерия след няколко седмици в отделна статия ;) )
В книгата, ако броя правилно, от 300 епизода (+ 301 - епилог) има общо 22 фатални краища, от които 5 се повтарят (с малки вариации) - останалите са уникални.
Ще си позволя да квалифицирам любимите ми с кодови думи, защото ги считам за постижения.
  • "Squidward" - вече си киселия съсед на СпонджБоб Квадратни Гащи
  • "Сам в къщи 2" - от кофата с боята боли, ама много боли
  • "сенки и светлината на фара" - като молци/мухи към лампа са привлечени
  • "едно малко момиче" - да споделиш самотата и отчаянието
  • "ще построим стена" - крилатата фраза на Тръмп
  • "няколко крачки през двора" - до безкрай
  • "морски дарове на скара" - звучи приятно, но не и когато ти им правиш компания .. завинаги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Ал Торо, harlequin

17 Ян 2023 11:30
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 71
Сенки във Фечис пойнт - Виктория Хенкокс #141430
В ревюто си по-горе забравих да спомена, че като чета, мамя като разпран и се подхлъзвам да чета кажи-речи всички разклонения.

Макар и тук да има как да те хване шизофренията заради целенасочените усещания за лутане и объркване, аз пък се усетих по аналогия с някои филми "какъ в филма тука" и от там нататък просто се ориентирах да търся следи за тази или онази хипотези, пък която излезе вярната.

Имаше няколко подсказки кой е верният избор и едно тънко противопоставяне на хипотези, което може и да убегне или да не се хареса на част от читателите.
Вярата срещу науката

Съгласен съм и с Торо, че наистина има доста copy-paste текст, но на фона на нещата, които ми допаднаха, за мен това е бял кахър.

А пък относно играта бидейки по-слаба от сюжета тук - бях прочел коментар на авторката, че фокусът й за тази книга е да направи точно този сюжет с точно такива изненади, причинно-следствени връзки и "примки" (намигване), а игровата част й е била втори приоритет.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Ал Торо, harlequin

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Time to create page: 0.128 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Февруарска форумна среща - да се преброим. (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Вилорп
    • Today 14:18
    • "Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (т... (30 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Meriadoc
    • Today 11:33
    • Кой какво слуша в момента (997 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Efix7
    • Yesterday 19:33

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg