• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Финална надпревара - ревюта и коментари

Финална надпревара - ревюта и коментари

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
27 Май 2025 23:29 27 Май 2025 23:30 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2372
Topic Author
Финална надпревара - ревюта и коментари #143870
Финална надпревара излезе днес. Вашите отзиви и коментари ще са много полезни на автора и екипа, ще се радваме да споделите мнението си.

Носителят на наградата "Златна никса" - Деян Рангелов ("Финалът", "Борбата за елита") - те кани на шеметно приключение в света на високите скорости!

Влез в болида на Никола Николов - млад български талант, който е на една последна, решителна стъпка от мечтания триумф. С крехка преднина от едва четири точки той се изправя пред най-оспорваните състезания в живота си - финалния кръг на шампионата във Формула 2 в Абу Даби.

Всичко е на карта - мечти, усилия, бъдеще. И само един човек може да наклони везните: ТИ! Избери правилната стратегия, не позволявай напрежението да те пречупи и помогни на Никола да спечели тази ФИНАЛНА НАДПРЕВАРА!

Книгата можете да поръчате ТУК
Страница в Goodreads , ако желаете да споделите мнението си и там.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: pycku, Efix7, Etom, lagrestin, Count Monte Kristo

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Май 2025 09:09
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1534
Финална надпревара - ревюта и коментари #143874
Носителят на „Златна Никса“ за 2019 година с „Борбата за елита“, Деян Рангелов, отново ни поднася книга-игра на спортна тематика. Този път смело се е гмурнал в света на високите скорости, Формула 2 и главният герой в неговата история е българинът Никола Николов. Това е и първата книга-игра на тази тематика през Новата вълна, която лично аз, като един фен на Формула 1 още от ранните 90-те, очаквах с нетърпение.

[ След три игри и 1659 минути по-късно... ]

"Финална надпревара" запознава читателя със света на модерната Формула 2 и по един интригуващ и правдоподобен начин му дава възможност да стане част от него. Препоръчвам книгата на всеки, който иска да надникне в шеметния свят на Формула 2 или пък е фен на Формула 1, за да влезе в обувките на съвременен пилот и да усети магията на скоростта.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, pycku

30 Май 2025 21:06 30 Май 2025 21:09 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 995
Финална надпревара - ревюта и коментари #143883
Финална надпревара – Деян Рангелов
Първо – добра книга-ИГРА! Всъщност много добра ИГРА.
По принцип не следя Формула от времето на Сена, но това не ми попречи да се насладя света на бързите скорости, който авторът умело е изложил. Прочетох в началото всичко, което е нужно, за да вземаш информирани решения по време на приключението. Изложено е стегнато и без излишни детайли.
Още в началото бях впечатлен от разнообразния дневник, в който са включени, както умения, нужни за успешен пилот във Ф2, така и социални такива. Браво!
Ритъмът на играта по време на тренировките, квалификацията и двете състезания, смея да кажа, е перфектен. Всеки избор, всяка проверка ме държа в напрежение и с нетърпение преминавах към следващия епизод. Вълнувах се на кое място съм в момента, дали ще ме задмине някой, дали няма да се блъсна, дали пък аз няма да успея да задмина пилотa пред мен…и това е успешно имплементирано със следенето в дневника. Браво!
Изпитах изключително задоволство, когато станах Шампион (след леко чийтване с един зар, признавам си). Но се оказа, че това не е достатъчно да ме приемат във Формула 1. По-дяволите! (то си е казано още в началото на играта, но все пак…)
След това се започнаха преговори, отново тестове, проверки, трудни избори…изпотих се (умствено). Играта придоби друг стил, който леко забави ритъма, но отново успява да държи в напрежение играча. И тук, в тази част се провалих . Върнах леко часовника назад и разбрах какво е нужно, за да успея да ме приемат във Формула 1, макар и не с най-добрите условия.
Искам да поздравя Автора Деян Рангелов, който очевидно много се е постарал от една страна да пресъздаде света на Формула 2 по един достъпен и завладяващ начин, и от друга да звучи професионално за лаици като мен.
Моите забележки биха били единствено около плътността на главния герой, неговите чувства, емоции, преживявания, мотиви… но с оглед на това, че това е спортна КИ, мисля че са бели кахъри.
Признавам, че някои кодове и проверки ме объркаха в началото, но след по-задълбочен поглед се хваща логиката.
С ръка на сърце препоръчвам тази книга-игра, дори и да не ви влече Формула. Написана е и е изградена по един умел и завладяващ начин. Евала!
Кефометър: 9/10.
Поздравления отново на Автора и екипа на СКИ.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, ze BG, pycku, Count Monte Kristo

30 Май 2025 23:09
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 349
Финална надпревара - ревюта и коментари #143884
Първото ми впечатление, за което поздравявам автора е, че книгата те потапя в атмосферата на Формула 2 много леко и елегентно. Оформлението и дневника са хубави. Харесва ми от първи допир - по-късно и критиката :)

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG

31 Май 2025 13:48 31 Май 2025 14:02 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 56
Финална надпревара - ревюта и коментари #143890
Изиграх "Финална надпревара" три пъти (не ме питайте кога успях, прибрах се от "Абордаж" в 21,50.)
Книгата не е точно това, което очаквах, но определено е хубава. За разликата от "Борбата в елита" (от същия автор) и от "Надпреварата във Формула 1" (на Кевин Слейтър), тук е отделено много внимание на спортната част, а не толкова на мръсните игри. Това за мен е минус. Донякъде обаче той е обусловен, че реално има само две неделни сътезания. В същото време отчитам като плюс, че е отделено много време на тестовете, квалификациите и пр. Както и че ако станеш шампион във Ф2 това не ти гарантира участие във Формула 1.
Авторът е направил нещо, което малко автори правят - да обърне внимание на личният живот на играча.(подобно нещо е правил Майндкрайм в "Черната маска"). Уважавам много това и специално поздравявам Деян.
Изиграх играта три пъти. Първият път станах шампион на Ф2, но нямах достатъчно фенове и се провалих при търсенето на спонсори. Вторият път завърших с "Спортист на годината". Третият път пак завърших с това постижение, но бях на косъм да взема Желязна психика (завърших с Психика 8 и Концентрация 1). Смятам, че при четвърто изиграване мога да се сдобия и с това постижение.
Вероятно може да се каже още много, но засега - толкова.
Да кажем просто, че определено си направих хубав подарък за рожденият ден.

резултати от трето - последно засега - изиграване

скорост 2 (2)*
техника 2 (3)
изпреварвания 2 (3)
харизма - 1 (1)
късмет 0 (0)
отношения с близките - 2 (4)
отношения с отбора - 2 (4)
отношения с феновете 2 ( 8 ) **
психика 3 ( 8 )
концентрация 2 (1)
*цифрата в скоби е крайна стойност, а другата - начална
** на едно определено място можеш да "напомпаш" точките за фенове, ако притежаваш определени кодови думи (напр. шампион) Не съм отразил този резултат, но реално накрая ми трябваха 9 точки и успях да ги постигна.

кодови думи: ДАМС, фитил, катил, шампион, комуникация

стартирах от 5 място в неделната решетка на първото сътезание и завърших 1., а Фитипалди 4.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, pycku

31 Май 2025 14:19 31 Май 2025 14:39 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Финална надпревара - ревюта и коментари #143891
Понеже Деян каза, че не е вътре с "мръсните игри" във Формулата да отбележа няколко неща, които очаквах да видя, а не видях (това в графа критика). Някой от инженерите ти да издава информация за противника. Подобно нещо имаше във "Надпреварата във формула 1". Тук лесно можеше да се направи врътката, чрез това колко точки за отношения с отбора имаш и ако нямаш определено количество, да работят срещу теб.; Също така не е докрай разработена идеята за "съотборник". Реално ако не караш за АЛТ е съмнителна ползата от тази кодова дума. (при първото и второто изиграване я получих, но карах за ДАМС, така че нямаше полза. Затова при третото отсвирих съотборника). Тук можеше да се направи нещо в смисъл, че ако имаш съотборник, водиш пред Фитипалди, а той те притиска, съотборника може да те пропусне и после за задържи Фитипалди. Фетел спечели една титла така, когато Хайдфелд постоянно се изпречваше пред Алонсо в последното сътезание. Шумахер набра доста точки така с помощта на Баричело и Фелипе Маса.

Тези неща ме подразниха, но както казах идеята да се отдели достатъчно място но оттоншенията с близките - палец нагоре. Изборите в това отношение - фенове, близки, механици - са много равностойни и това е голям плюс.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, pycku

31 Май 2025 17:31 31 Май 2025 17:35 от pycku.
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 72
Финална надпревара - ревюта и коментари #143894
Привет,

Благодаря за ревютата до момента. Ще си позволя само да отговоря на Георги, защото мисля, че не е "разкостил" все още книгата.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
За мръсните номера - така е, не са акцент, но е въможно да стигнеш до блъскане с Фитипалди, което да е изгодно за героя. Отношенията с отбора помагат при питстоповете, съответно може да вредят. Прав си, шпиониране на съперници няма. Колкото до съотборника, то ако не си в АРТ при определени обсоятелства е възможно да се "отключи" именно да бави Фитипалди.

31 Май 2025 17:40
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Финална надпревара - ревюта и коментари #143895
Може ли да обсъждаме играта без необозначени спойлери? Благодаря

Изиграх играта, започвам с плюсовете, после и с минусите

- 90-тарско звучене и структура - хареса ми.
- действието се развива бързо и екстремно
- богат дневник, който дава възможност да преследваш най-добър резултат (за феновете на спортните КИ)
- балансирана в сметките система, не попаднах на грешки
- стилът на разказване - от 3-то лице ми харесва най-много, защото увеличава литературната стойност според мен.

Минуси
- Защо няма цял сезон състезания???

Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Count Monte Kristo

31 Май 2025 19:40 31 Май 2025 19:49 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Финална надпревара - ревюта и коментари #143897
Мерси за отговорите Деяне.
Нямам претенцията от три преигравания да съм "разкостил" играта.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

За мръсните номера - липсваха ми на мен (в "Борбата за елита" ги имаше доста, също и в "Боговете на Футбола" на ММ или в "Надпреварата във Ф1" на КС). Да, до блъскане с Фитипалди може да се стигне, така е, но като цяло не са много такива възможностите.
Иначе в спортно отношение е издържана много добре играта. Отношенията с отбора не ги коментирам, те са ми ясни. Моите механици бяха невероятни, макар че 5 секунди за F2 ми се струва невероятно време, във Ф1 съм гледал Шумахер да сменя за малко над 8 секунди, а 8-9 секунди бе топ време в бокса, при това там имат много повече механици. Но това са дреболии. Да, както казах балансът - отношения с отбора - отношения с феновете - отношения с близките - е много добре пипнат
Коментирах, че отношенията със съотборника ти можеше една идея върху тях да се поработи. Странно, че и трите пъти бях с ДАМС, а не попаднах на такава възможност (съотборника да бави Фитипалди), но...ти си знаеш.

Като цяло играта е доста добра. Малко повече литература нямаше да навреди; но като имам предвид на какви словоблудства се отдаде напоследък Блонд - справил си се добре. Много ми хареса онова където Никола остава насаме с Гергана и цяла нощ укрепват връзката си. Дадена е възможност на читателя да прояви въображение, а не го занимаваш с подробности. ;)
Едва ли ще добие популярноста на Борбата за елита (липсват подлите номерца) или на Финалът (липсва хуморът), но определено очаквам да стане хит.

---
Това, че няма цял сезон или поне едно седем-осем сътезания и на мен не ми хареса, но предполагам проблемът е в обема. Един неделен цикъл се развива в 325 епизода, ако трябваше да бъдат представени 16 сътезания или колкото са там трябваше да има 5200 епизода.

31 Май 2025 19:44
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 72
Финална надпревара - ревюта и коментари #143898
В момента в бокса само сменят гуми, а не зареждат гориво. Затова и са доста по-бързи спрямо боксовете преди :) Във Ф1 най-бързите стопове са под 2 секунди, например.

31 Май 2025 19:50 31 Май 2025 19:52 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Финална надпревара - ревюта и коментари #143899
Ето нещо което не знаех. Явно от 2013 когато спрях да гледам (четвъртата титла на Фетел, активно гледах през 1997 - 2013 битките на Шумахер и Алонсо) в спортно отношение се е развила формулата.

Евегени
, на мен също не ми допадна, че имаш реално само две неделни сътезания, но разбирам Деян. При положение че един неделен цикъл е 325 епизода, а един турнир - 16-20 сътезания, книгата трябваше да е по-голяма от "Война и мир"

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom

01 Юни 2025 09:31
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1534
Финална надпревара - ревюта и коментари #143901

Count Monte Kristo писа:
При положение че един неделен цикъл е 325 епизода, а един турнир - 16-20 сътезания, книгата трябваше да е по-голяма от "Война и мир"

При настоящия "ейнджин" на играта, проблемът за цял шампионат, конкретно във Формула 1, където има избори между 10 отбора, 20 пилота, 20 старта, всеки с по 3 свободни тренировки, квалификация и неделно състезания и тук-там спринтови надпревари, се свежда действиетелно до обема. В книгата няма цикли и има разказана уникална история на един пилотм която "тече" само напред.

За да стане това, което посочва Евгени, като минус, трябва да се смени "ейнджина" на играта и да се вкарат цикли, като най-логичния цикъл ще бъде всяко едно от тези 20 състезания. На входовете и изходите ще имате различни пилоти и отбори, а между състезанията - възможности за развитие, настройки, случайни събития, оперативен спортен мениджмънт и т.н. Така може не един, а няколко шампионата да се обхванат, където взетите решения през предходния сезон да влияят върху следващите.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, pycku, Etom

01 Юни 2025 10:55 01 Юни 2025 10:59 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2372
Topic Author
Финална надпревара - ревюта и коментари #143902
Напълно съм съгласен с казаното от Efix, ако се прави книга-игра за цял състезателен сезон, то тя не би била "повече от същото", а е нужен напълно различен подход - камерата да се отдалечи, да няма вече такъв акцент на микро-изборите, защото това е неприложимо за голям обем.

Лично аз не бих се изкефил на циклична схема, защото са ми досадни - заучават се, стоят по-стерилни (защото не можеш да дадеш детайл, тъй като се пишат по общовалиден начин) и т.н. В случая с формула ми се струва ептем неподходящото, защото е относително индивидуален спорт и ще липсва богатството на това, което може да се направи с една футболна или баскетболна игра, например; също и защото противниците ти са винаги едни и същи. И какво остава като вариация в различните състезания? Особености на пистата и тук там климатични условия. Това е интересно в живия живот, но в циклична схема според мен трудно ще доведе до някакво значимо разнообразие.

Ако трябваше да е за цял сезон, смисленият подход за мен е да се изтегли на мениджърско ниво, като тук могат да се вземат тактически решения за някои конкретни състезания и ситуации, да се следят отношения с и между пилоти, финанси и популярност, да се наемат механици, да се сключват договори с рекламодатели и т.н. Малко като "Борбата за елита". Могат да се вкарат елементи от личния живот на главния герой, който и да е той (може да е пилот с по-активно участие в отборните решения, може и да си е направо мениджър). Но това не е разширена версия на "Финална надпревара", а напълно друга книга, малко като FIFA и Football manager - темата е една, но игрите нямат нищо общо.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG, pycku, Efix7, Etom

01 Юни 2025 16:21
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Финална надпревара - ревюта и коментари #143904
За себе си предполагам, че очаквах нещо като "Надпреварата във Формула 1", и защо не - като "Борбата за елита". Поне 7-8 сътезания, а останалите да зависят да речем от някаква тестова система или отношения с близките и пр. (например ако ти се разклати психиката просто да взимаш минимум точки от няколко сътезания).
Това обаче би изисквало много по-малко проверки в основното сътезание и рязко би променило фокуса на книгата - от спортна към мениджърска.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Etom

02 Юни 2025 12:27
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Финална надпревара - ревюта и коментари #143909
Не бих задълбал много в идеята за цял сезон, но като вариации в играта могат да се вкарат - атмосферните условия на всяко състезание, набирането на спонсори, отношението с медиите и много, много други фактори, които могат да се добавят като променливи. Цикличните игри си имат предимства, но ако наистина предоставят вариативност и възможности за стратегически и тактически избори.

Тери Пратчет

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/