• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Въпроси към автори и художници
/
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc)

• 1
  • 1
30 Мар 2016 12:31
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Topic Author
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc) #113790
Здравей млади Авторе :-),
искам да ти задам няколко въпроса, ако е удобно.
1. Убежището беше прието добре и може да се каже, че е успешен дебют. Това мотивира ли те да се заемеш с нови проекти?
2. Пишеш ли нова КИ? Ако решиш да пишеш нови КИ, какъв жанр би избрал и какви са ти мотивите?
3. Кой тип бира педпочиташ - от съклено шише, от пластмасово, от метална кутия или наливна? :-)

knigi-igri.bg/shop/

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

30 Мар 2016 14:19
titi_2001
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc) #113792
Ще има ли продължение на Убежището и ако да- ще бъде ли издадено в ПГ?

"Въображението е по-важно от знанието."-Алберт Айнщайн

01 Апр 2016 14:56
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc) #113841

kiril_ps писа: писа:
Здравей млади Авторе :-),
искам да ти задам няколко въпроса, ако е удобно.

Благодаря за интересните въпроси :grin:

1. Убежището беше прието добре и може да се каже, че е успешен дебют. Това мотивира ли те да се заемеш с нови проекти?

1. Това че разказът се хареса наистина ми даде мотивация. Писането за мен е удоволствие, и в не толкова честите случаи, в които се захвана да надраскам нещо, го правя за собствено удовлетворение. Разбира се, става ми приятно ако разбера, че и някой друг е харесал това, което съм написал. Създаването на книга-игра е много по-трудоемка задача от написването на обикновен разказ. В такъв смисъл, ако "Убежището" се беше приело негативно или още по-лошо - беше отпаднало от конкурса на ПГ, вероятно нямаше повече да се захвана с писане на КИ. Или поне не докато не повярвам, че съм се подобрил значително. Разбира се, аз и сега имам много неща да надграждам, и в евентуална нова книга-игра ще се постарая да не повтарям стари грешки.

2. Пишеш ли нова КИ? Ако решиш да пишеш нови КИ, какъв жанр би избрал и какви са ти мотивите?

2. В честите ми автобусни пътувания до и от Кърджали обикновено скучая. Пътуването е дълго - над четири часа и половина. В автобуса рядко прожектират филм, а и когато го правят все се оказва тъп. Няма wi-fi, не се хваща стабилно радио. Не мога да чета книга, защото ми става лошо. Това, което ми остава, е да слушам записани мп3-ки, да съзерцавам неатрактивния пейзаж през прозореца и да си фантазирам. Може би преди година, в едно от тези пътувания, започнах да си представям история, която още от самото начало ми се стори много интересна. И до днес продължавам да мисля по нея. Как би се развил сюжета в различните разклонения, пред какви избори ще е поставен героят, както и каква би могла да бъде системата. Тази история е нещо, което бих искал да пресъздам в книга-игра. За съжаление в момента нямам време да седна и да я напиша. Уверен съм, обаче, че все някога ще намеря това време, понеже идеята не избледнява, а обратното - оформя се все по детайлно. Жанрово ще бъде мистерия с фантастичен елемент и леки нюанси на ужас :-)
Откакто започнах да се занимавам с разработване на мобилни апликации, започнах да се замислям и за създаване на "книга-игра" за Андроид/Иос. Чудя се, ако я напиша ексклузивно за телефони, дали достатъчно хора биха си я купили. Вероятно отговорът е отрицателен. Хем ще съм свършил двойна работа - веднъж за написване на текста, веднъж за адаптация към апликация, хем произведението няма да достигне до достатъчно хора.

3. Кой тип бира педпочиташ - от съклено шише, от пластмасово, от метална кутия или наливна?

3. Обичам да пия почти всякаква светла бира. Любимата ми бира беше Holsten, но за съжаление вече не мога да я намеря на пазара. Не понасям тъмна бира, откакто веднъж се напих с такава. Сега само ако помириша тъмно започва да ми се гади. Предпочитам стъклените бутилки, но и кенчетата стават. Пластмасовите опаковки не са подходящ избор за съхранение на газирани напитки.

titi_2001 писа: писа:
Ще има ли продължение на Убежището и ако да- ще бъде ли издадено в ПГ?

Не съм замислял да има продължение. За мен историята е завършена в този й вид. За евентуално продължение би имало и друг проблем - историята има няколко различни финала. В продължението читателят ще бъде принуден да се примири с единия "официален финал", от който ще започне новата история. Това ми се вижда евтино, въпреки че е практика в много компютърни игри. Замислял съм се и над идеята да напиша продължение на книга-игра в две отделни книги - в зависимост от това до какъв финал е стигнал читателят в първа част, но ако се навия да правя тази трудоемка задача, ще е за някой друг проект. Иначе - с удоволствие бих писал отново за ПГ. Единственото, което би ме спряло, е ограничението в обема на текста или отказа на екипа да ме публикува :grin:

10 Ян 2017 21:34
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc) #118879
1. Кое е първото нещо, което ще сториш във форума, ако пак станеш админ?
2. Каква е разликата между лицемерието и дипломатичността?
3. Кой е най-добрия издател на книги-игри от старата и новата вълна?
4. Коя е най-слабата КИ от новата вълна и защо?

knigi-igri.bg/shop/

11 Ян 2017 23:24 11 Ян 2017 23:24 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc) #118903
1. Кое е първото нещо, което ще сториш във форума, ако пак станеш админ?
Ще уволня Спас.

2. Каква е разликата между лицемерието и дипломатичността?
Зад лицемерието стоят користни подбуди.

3. Кой е най-добрия издател на книги-игри от старата и новата вълна?
От новата - СКИ.
От старата Плеяда или Мега - трудно ми е да преценя.

4. Коя е най-слабата КИ от новата вълна и защо?
Червен свят намерих за изключително слаба. Историята беше глупава, стилът незабележителен, играта - безумна. Недоумявам как това недоразумение е спечелило голяма награда.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

17 Ян 2017 22:58
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc) #119130
Има ли шанс тази година а видим издаден Чавдар?

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

17 Ян 2017 23:14
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc) #119133
Анонсът на "Чавдар" беше измислен като майтап, след дълга серия от дискусии за и против социализма, провели се във форумния чат. Колегата Лисичков обаче се въодушеви от идеята и настоятелно предложи майтапът да прерасне в истина. Дали подобно развитие е възможно все още е рано да се каже. В момента съм доста зает - правя основен ремонт на апартамент, а ме очакват и нови предизвикателни проекти в работата. Това силно ограничава възможността ми да се занимавам с писане, още повече че не бих се захванал да пиша нещо само колкото да отбия номера. По-скоро съм скептичен, че "Чавдар" ще излезе тази година. Но кой знае...

26 Ян 2018 12:11
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc) #126338
"Нелюбим автор на книги-игри: Върджил Дриймънд"
Кажи малко повече за твоето разочарование от Върджил. Какво не можа да направи добре тя, къде се е провалила?

knigi-igri.bg/shop/

26 Ян 2018 17:04
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc) #126340
Не ми харесва стила й на писане. Твърде лигав, натрапчив, разконцентриран. Сюжетите на книгите, които съм чел, бяха налудничави, честно казано не разбирах какво се случва в тях. На фона на всичко това се усещаше и авторовата надменност и дори неуважение към читателя. В интерес на истината на стари години прочетох "Лейн и Брайт" и ми хареса - явява се някакво изключение, доста отличаващо се. Това обаче не я спасява да изплува от класацията ми. Сим, когото доста хора оплюват, на мен ми е бил интересен в голяма част от книгите му. Да, играта в тях е ужасна, циклична и обикновено счупена, но самите сюжети са доста оригинални и са ми били интересни.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps

26 Ян 2018 18:11
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc) #126342
Какво става с Чавдар?

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

26 Ян 2018 18:53
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc) #126345
Такъв комплексен проект се разработва бавно и не сме близо до завършването му. Вярваме, че ще успеем да го издадем преди трета част на "Асасините на Персия".

26 Ян 2018 19:37
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc) #126347

Meriadoc писа: писа:
Такъв комплексен проект се разработва бавно и не сме близо до завършването му. Вярваме, че ще успеем да го издадем преди трета част на "Асасините на Персия".
Еее прекалявате...малко намалете сроковете...

05 Ян 2023 23:00
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 145
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc) #141350
Първо поздравления за Сезон на тайни. Изключително много ми хареса разказа и го препрочетох няколко пъти. Надявам се и в бъдеще да виждаме нови неща от теб.

В тази връзка са и въпросите:

1.) ще участваш ли в следващия брой на списанието с нов разказ?
2.) Може ли да очакваме от теб самостоятелна книга с по-голям обем? Какви са бъдещите ти творчески планове/идеи?

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc

06 Ян 2023 12:58
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Радослав Апостолов (Meriadoc) #141352
Благодаря за похвалата. Като завърших Сезона бях доста изморен от творческия и редакционния процес и смятах, че дълго време няма да пиша нова книга-игра. Фактът, че книгата се приема добре и получих положителни отзиви обаче ме зарежда и кара да мисля отново в насока за друго произведение. Имам наум няколко идеи, които отлежават от доста време и е възможно някоя от тях да се реализира в новата година, но към момента няма нищо сигурно. Две от идеите са подобни на Сезона - микс от мистерия/трилър/хорър в бъгларски сетинг. Третата е позиционирана в киберпънк обстановка. Имам и една по-далечна мисъл за фентъзи, но при него ми се иска да има комбинация интересни морални избори и типичните куестове, събиране на оръжия и битки с чудовища. Проблемът е, че не обичам хвърляне на зарове и с оглед това, системата ще бъде предизвикателство, а може би дори и невъзможна за измисляне спрямо целите, които си представям към момента. С колегата Лисичков имаме идея и за една книга-игра в областта на трагикомедията, така че потенциални възможности не липсват.
Дали ще участвам в следващия брой на Агамор - засега няма такъв план, но не бих го изключил напълно. В момента сме в ранен етап на определяне на съдържанието, а спрямо опита ми от предишния брой - изненади са възможни до самия край.
Относно по-голяма книга - труден въпрос. Като решихме, че ни трябва коледен разказ за Агамор си мислех, че обемът на "Убежището" - 25 000 думи е достатъчен за един разказ-игра и казах, че планирам такъв обем. Като започнах да пиша Сезона, бързо разбрах, че няма да стигне за нищо и за да се разкаже историята и същевременно да има прилична схема на игра, обемът ще трябва да стане 50 000 думи. Минавайки през тези разсъждения, към момента смятам, че 25-50к думи е златната граница, при която можеш да развиеш интересна книга-игра и тя нито да се усеща като кратка, нито да уморява читателите. Разбира се, това не означава, че не бих написал и по-голяма. Самата идея, която развиваш, има своите изисквания и ако имаш много за казване, ще ти трябва по-голям обем. Проектите, за които споменах (без фентъзито, което е най-малко вероятното) мисля, че биха се позиционирали в посочения обем 25-50к думи. Дали биха се поместили в Агамор или в отделна книга е въпрос на моментна обстановка - дали списанието има нужда от материал или не. За Сезона се чудихме в един момент дали не е прекалено голям за списанието и дали не е по-добре да се издаде като отделна книга. Постфактум имаше и от читатели такива предложения. Според мен се вписа добре в броя и смятам, че този обем се явява горна граница за Списанието.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Efix7, BERSERK

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Въпроси към автори и художници
/
Time to create page: 0.073 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти