• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Въпроси към автори и художници
/
Въпроси към Майкъл Майндкрайм

• 1
  • ...
  • 40
  • 41
  • 42
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
18 Мар 2021 20:49
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Topic Author
Въпроси към Майкъл Майндкрайм #137650
Съжалявам, отдавна не бях влизал.
Щях да кажа, че ако не излезе тази година, явно няма да се справя. Но после се усъмних дали не съм го казвал вече.
Не съм се отказал.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Rahvin, Monevwww, Stayfun

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Окт 2021 19:38
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Въпроси към Майкъл Майндкрайм #139122
Филип Петров:
Живо ме интересува по-подробно каква методология си използвал за номерацията и поддържането на графа за всички възможни пътища.

В книгите-игри нещата могат да бъдат опростявани, без от това да страда историята. Епизодите се групират в случки, случките се подреждат по пътища. За една случка са необходими 10-20-40 епизода... Може играчът да влезе в случката на различен етап (в различен епизод), може да излезе на различен. Ако не допуснеш един играч да влезе в една случка два пъти, трудно ще се объркаш. Правиш си схема само на случката, на отделен лист. Всеки епизод е правоъгълник с малко информация в него плюс номер на епизод, плюс стрелки от епизода към други епизоди в случката. Ако в даден епизод се влиза от друга случка (от епизод, който не е в тази случка), записвам го на листа само с кръгче, в него номер на епизода и номер на листа, от който идва. Същото е и ако има изход към епизод от друг лист - кръгче, номер на епизод, номер на лист, където е този епизод.
Ако стане много сложна схемата, на отделен лист правя схема на случки - всяка случкав отделно квадратче, с някакъв ориентир между кои случки има връзки.

Освен това при написване на всеки епизод попълвам ред за него с тази информация:
номер (по това са сортирани, номерата са последователни, просто слагам фон на завършените епизоди)
вид на епизода - избор, шанс, условие, преход, край
запис в дневника - дали се променя някой показател, дали записвам код...
изход - номерата на епизодите, към които можеш да отидеш от този епизод
По този начин можеш после лесно да провериш дали някъде не си допуснал грешка, от полза е и на редактор.

Сега тук слагам едно допълнение, което може да се възприеме като лирично отклонение. Но все пак вярвам, че за автори, които не спазват всички описани от мен стъпки при правене на схема и писане на епизоди, "късите преходи" намаляват възможността от грешки, от пропускане на епизод.
В книгите-игри падаше голямо разгръщане, което ние наследихме от чуждестранните автори. Известно време карахме читателите да разгръщат по 50-60 страници между два поредни епизода. Например, на епизод 1 имаш избор да продължиш на 123 или на 345. После отиваш на 345 и оттам преход на 211. А от 211 имаш избор от 86 или на 325.
В един момент реших, че от това няма никакъв смисъл. Никога не съм обичал да съм пъдар на читателя, да вкарвам всякакви проверки дали не лъже. Приемах, че моята работа е да вкарам интересни ситуации, с логика в предлаганите избори и в последиците от тях. После читателят решава какво му доставя удоволствие - да се бори честно, да мами, да изследва (да проверява последицте от всеки избор). Винаги съм искал да мам повече читатели, да им доставям максимално удоволствие и затова не виждах проблем да улеснявам дори маменето.
Не е добре преходът между два поредни епизода да е на един разтвор на книгата, защото читателят може случайно да види какво го чака при някой избор и така на играчите им се разваля удоволствието от мисленето при избор. Понякога преходът между два епизода е прост преход, тогава дори обичам да слагам епизодите поредни или поне много близки.
До днес ме дразнят авторите, които продължават да упорстват и да не използват къси преходи. Освен всичко друго, бясното разгръщане на десетки страници напред-назад води допо-бързо износване на книгата, а особено при ниското качество на отпечатване на старите книги-игри, това не просто губи време, а и съсипва бързо книгата.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, ringlas, Rahvin, Леден Дракон, Monevwww, Etom

09 Юли 2022 02:29
gishena
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 16
Въпроси към Майкъл Майндкрайм #140349
Защо реши в последната част за Хлапето Джейсън да изпрати и Белязания в отвъдното? Бях останал с впечатление, че се беше заформило нещо като приятелство между двамата.

09 Юли 2022 20:03
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Въпроси към Майкъл Майндкрайм #140353
Не може да оставиш Белязания да живее, ако искаш да дадеш на града някакъв шанс да се прочисти. Така съм мислил навремето, така съм го написал.
Разбира се, това е наивна идея. Ако градът не се прочисти сам, каквото и да направиш, няма никакъв шанс за прочистване.

Hater
Следните потребител(и) изказаха благодарност: BERSERK, Etom

• 1
  • ...
  • 40
  • 41
  • 42
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Въпроси към автори и художници
/
Time to create page: 0.067 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (51 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от ringlas
    • Yesterday 17:40
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • Yesterday 10:52
    • Търся да купя Ледената Цитадела (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от logus
    • 20 Мар 2023 17:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg