• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Приказки-игри
/
Голямото приключение на малкото таласъмче
/
Ревюта, отзиви, коментари

• 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
07 Ян 2015 18:47
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Ревюта, отзиви, коментари #100045

ze BG писа: писа:

vg писа: писа:
Уау, страхотно постижение! Сега остава само Нобелова награда да ти връчат скандинавските хомоджуджета, които си възпял в другия си литературен шедьовър. :violin:

P.S. Срамота е, че още не са включили "Таласъмчето" в задължителната училищна програма по литература.
Мерси vg! Предстои да излезе още едно училищно помагало с текстове от таласъмчето, така че не се знае, един ден може пък и да го включат в училищната програма. :hi:

Велико! Ще очаквам с нетърпение това знаменателно за световната литература и просвета събитие. Дотогава спри да ми пращаш таласъмски спам.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Дек 2015 17:43
Peter Lee
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Ревюта, отзиви, коментари #111218
Преди няколко седмици за първи път видях тази детска книжка в една позната, която я е купила за дъщеря си миналата Коледа. Останах леко шокиран от илюстрациите. Навя ми мисли за един детски Франкенщайн – сглобена е от десетки напълно различни по стил, качество и концепция рисунки, които са били свалени на корем произволно от интернет пространството. Позачетох се из текста, но и той не ми хареса. Дълги изречения, които биха объркали едно малко дете. Не смятам, че книжката би възпитала едно добро отношение към изкуството у малките читатели.

28 Дек 2015 19:35
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 394
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #111221
Така е, илюстрациите са разностилови и за около 15% от хората (по мои наблюдения) това е проблем. Отчетено е като слабост и при бъдещите проекти по възможност ще се избягва. Това за изреченията обаче нямам идея откъде ти е хрумнало. Освен първото изречение не се сещам за други, които могат да бъдат наречени "дълги", ще се радвам ако ми дадеш поне няколко конкретни примера.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

29 Дек 2015 18:30
Peter Lee
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Ревюта, отзиви, коментари #111256
Не ми е хрумнало, то е така:
„А можеше и да е написано „Опасно за малки таласъмчета” или пък „Опасно за големи таласъми”, но таласъмчето реши, че пише точно „Конкурс за горска песен”, защото то много обичаше да пее и си имаше любима песничка.” – това е от епизод 3.
„Така Таласъмчо продължи да се промъква навътре и само опашката му от време на време трепереше от страх, защото те опашките са си такива – треперещи.”- от епизод 2.
Текста взех от файла, предоставен за сваляне на сайта на книгата.

Няма да споря за илюстрациите, още по – малко пък за това, че само 15% от хората, според твоите наблюдения, не ги харесвали. Проблемът за мен е, че подобни, насвалени от нета илюстрации, събрани от знайни и незнайни художници, не представляват стойностно изкуство, а едно занаятчийство по оформянето им и форматирането им. Ще се учудя и ако и ти сам знаеш имената на всички художници, изпъстрили книгата ти. Затова и отбелязах, че книжката не възпитава малчуганите в правилната посока на разбиране на изкуството.

31 Дек 2015 12:18
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #111347

Peter Lee писа: писа:
Няма да споря за илюстрациите, още по – малко пък за това, че само 15% от хората, според твоите наблюдения, не ги харесвали. Проблемът за мен е, че подобни, насвалени от нета илюстрации, събрани от знайни и незнайни художници, не представляват стойностно изкуство, а едно занаятчийство по оформянето им и форматирането им. Ще се учудя и ако и ти сам знаеш имената на всички художници, изпъстрили книгата ти. Затова и отбелязах, че книжката не възпитава малчуганите в правилната посока на разбиране на изкуството.
Повтарям, че разбирам гледната ти точка и до известна степен съм съгласен с нея. Новата книга най-вероятно ще бъде илюстрирана от една единствена художничка, която за мен е една от топ илюстраторите на България.

Peter Lee писа: писа:
Не ми е хрумнало, то е така:
„А можеше и да е написано „Опасно за малки таласъмчета” или пък „Опасно за големи таласъми”, но таласъмчето реши, че пише точно „Конкурс за горска песен”, защото то много обичаше да пее и си имаше любима песничка.” – това е от епизод 3.
„Така Таласъмчо продължи да се промъква навътре и само опашката му от време на време трепереше от страх, защото те опашките са си такива – треперещи.”- от епизод 2.
Текста взех от файла, предоставен за сваляне на сайта на книгата.
Тук обаче няма как да се съглася с теб при положение, че това е едно от нещата, на които обръщам специално внимание. Нито изреченията са толкова дълги, нито децата толкова глупави. Достатъчно е да отвориш произволно избрана детска класика и ще намериш 2-3 пъти по-дълги изречения. Ето, отварям "Мечо Пух", глава 1-ва, още на първата страница

Така и Кристофър Робин: той отива право там, където са мечките, започва да шепне нещо на помощника на пазача и вратата се отключва, ние минаваме през някакъв тъмен вход, качваме се по стръмни стъпала, докато стигнем една специална клетка, тя се отваря, от нея се измъква нещо кафяво, космато, рошаво и с радостен вик: „О, Мечо!“, Кристофър Робин се хвърля в прегръдките му.

Ето това вече е дълго изречение, което може и да е проблем за по-малките.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: ThufirHawat

31 Дек 2015 15:12
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Ревюта, отзиви, коментари #111358

ze BG писа: писа:

Така и Кристофър Робин: той отива право там, където са мечките, започва да шепне нещо на помощника на пазача и вратата се отключва, ние минаваме през някакъв тъмен вход, качваме се по стръмни стъпала, докато стигнем една специална клетка, тя се отваря, от нея се измъква нещо кафяво, космато, рошаво и с радостен вик: „О, Мечо!“, Кристофър Робин се хвърля в прегръдките му.

Ето това вече е дълго изречение, което може и да е проблем за по-малките.

Това за мен не е едно изречение, а са някъде 5-6 изречения. На наглийски много често нямат за нищо "точката" и често я заменят или със "запетайка" или с "точка и запетайка". Често преводачити запазват този подход и в българският текст, което за мен е много неправилно.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

31 Дек 2015 15:30
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #111359

So when Christopher Robin goes to the Zoo, he goes to where the Polar Bears are, and he whispers something to the third keeper from the left, and doors are unlocked, and we wander through dark passages and up steep stairs, until at last we come to the special cage, and the cage is opened, and out trots something brown and furry, and with a happy cry of "Oh, Bear!" Christopher Robin rushes into its arms.

31 Дек 2015 15:49
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Ревюта, отзиви, коментари #111361
Ами затова говоря. На български, за да звучи добре трябва да се преведе като 4-5 отделни изречения, а не както по-горе.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

31 Дек 2015 18:02
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Ревюта, отзиви, коментари #111363
не съм съгласен. Мечо пух е книга която обикновено не я четат деца, а я четат възрастни на деца. аз като я четях на сестра ми правех големи паузи през запетайките. А преди това аз самият в началото на 90-те години съм слушал Мечо пух на радио касета с добра интонация, с апломб с паузи и въобще не ми правеха впечатление тези запетайки като се научих да чета, защото знаех вече текста наизуст.
А при точката и запетаята паузата е задължителна. Например : той беше енергичен;умееше да аналазира бързо; умееше да преценява точният риск. Това е едно изречение с паузи помежду му отделните части. Всеки който е учил разликата между просто и сложно изречение ще ме разбере.

П.С. ако говорим за тежък автор - бих посочил Валери Петров. Той си мисли, че пише за деца, а всъщност пише за възрастни. Все едно четеш Малкият принц. А Мечо Пух е много лека книжка, на нивото на Хобит. направо мога да ти рецитирам отделни части от нея.

Истината ще те направи свободен

31 Дек 2015 18:10
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Ревюта, отзиви, коментари #111364
Ето как аз съм чел текста в качеството на разкзвача:
Така и Кристофър Робин: /пауза/ той отива право там, където са мечките, /пауза/ започва да шепне нещо на помощника на пазача и вратата се отключва, /пауза/ ние минаваме през някакъв тъмен вход, /;много малка пауза/ качваме се по стръмни стъпала, /малка пауза/докато стигнем една специална клетка, /поемане на въздух/ тя се отваря, от нея се измъква нещо кафяво, космато, рошаво и с радостен вик: /засилване на интонацията/ „О, Мечо!“, Кристофър Робин се хвърля в прегръдките му. :grin:

Истината ще те направи свободен

17 Дек 2019 23:30
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 218
Ревюта, отзиви, коментари #133081
И така, най- накрая се навих да пиша. Купих книжката на дъщеря ми за петия и рожден ден. Четохме я за лека нощ две седмици и досега доста често пак я иска, а минаха вече 5 месеца. Явно и харесва да взема решения макар че често забива по едни и същи разклонения и се ядосва, че пак е стигнала на едно също място. Забавно и е3 и се смее на някои места/ цункай ми квакчето/ , но определено не разбира някои неща. Според мен на места автора се е опитвал да бъде интересен и за родителите, което затруднява децата. Освен това метода за глави по цяла страница не е удачен. Едно че при препрочитане се губи интереса, друго, че става прекалено дълго и се губи фокуса. Като цяло съм много доволен макар че може и по добре. Предложих на малката да и купя пижама, но тя заяви, че са момичешки и за момичетата трябвало да има розови. Мислех да и взема зелена , но се колебая защото е 110см, а следващия размер е чак 116.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG

26 Окт 2020 13:45
myzE4
Посетител
Посетител
Ревюта, отзиви, коментари #136690
Много хубава книга, идеална е за деца с голямо въображение! Заинтригува и мен, което не е особено лесна задача.

• 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Приказки-игри
/
Голямото приключение на малкото таласъмче
/
Time to create page: 0.075 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40
    • Дигитализирани заглавия (31 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 11:52
    • Пролетен панаир на книгата 2025 г. (26 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • 12 Юни 2025 15:46

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност