• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За авторите и художниците
/
Няколко въпроса към всички автори

• 1
  • 1
16 Авг 2011 00:28
gamebooker's Avatar
gamebooker
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 23
Topic Author
Няколко въпроса към всички автори #24500
Нямах намерение да пускам тази тема скоро, но понеже в една друга тема (Извинения на Майндкрайм) се стигна до дискусия относно целите на отделните автори да бъдат в този фоума, в нея зададох въпросите по-долу и до сега не съм получил отговор. Нито пък модератор ги е местил в друга тема - просто никаква реакция...
Въпросите засягат и теми, мноог по-общи от конкретния спор между Уейн и Мандркрайм, който ме провокира.
Молбата ми е да не се стига до лични спорове, по-скоро ме интересуват принципни позиции.
Така, че постът ми от другата тема е следният:

"По принцип, рядко намирам време да пиша, но като видях, че дискусията се насочи към това кой с каква цел е тук, имам няколко въпроса към всички автори (независимо дали участват в "Новата вълна" или не).
Те ме глождят от доста време и засягат и много други теми от форума, така, че ако модераторите преценят, могат да ги преместят и в друг раздел. Но най-вече във връзка с конкретната дискусия поне на мен ще ми разяснят кой с каква цел е тук.

1. Ако в момента сте издали или ще издавате нова книга-игра и няколко дни след като я пуснете на пазара тя бъде пусната в нета за свободен даунлоуд без ваше съгласие, как бихте реагирали?
2. Понеже в друга тема на форума върви проект за дигитализация на стари заглавия, какво би било мнението ви ако всички издадени стари заглавия (БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ) бъдат дигитализирани, пуснати за свободен даунлоуд (независмо на кой сайт), дори и ако планирате преиздаване на някои от тях?
3. Какво ви в мнението за операцията на ГДБОП срещу Читанка преди около година (на сайта, освен дурги заглавия, има и доста книги-игри, а също в издателствата, които през годините са подавали оплаквания срещу Читанка, фигурират и такива, издавали книги-игри (макар оплакванията да са за други заглавия))?
4. Бихте ли написали безплатна книга-игра само в електронен формат ? В тази връзка - бихте ли написали книга-игра с толкова голям обем, при който книжното издание би било непродаваемо и бихте ли я пуснали безплатно в нета? (давам си сметка за какъв труд става дума при толкова голям обем)

Накрая, бих искал да уточня, че нямам опит и познания в дигитализацията, така че нямам лично участие в дигитализация на книги.
Много от книгите, които ги има дигитализирани съм си ги купил и на хартиено копие (включително СЛЕД КАТО съм ги чел безплатни в нета)
Може да се каже, че харесвам книги на почти всички български и чужди автори, които съм чел, а от тези, от които съм успял, съм взел и автограф - Ал Торо, Уейн, Колин и Джордж.
От новите издания съм прочел Котаракът, а на Асасините съм прочел засега само правилата, но си ги взех още на премиерата с автограф. И двете книги съм си ги купил възможно най-скоро, след като разбрах за тях. Така че, за мен, от гледна точка на един стар фен на жанра има смисъл както от хартиени, така и от дигитални издания.
Целта на въпросите ми е да разбера от гледна точка на авторите - каква е позицията им по тях във връзка с по-добрата популяризация на жанра през 2011г.?"

"People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people."

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

16 Авг 2011 01:12
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Няколко въпроса към всички автори #24505
С две думи, хората от Читанка са добри мои приятели и аз напълно споделям принципите им, че една книга НЕ трябва да се пуска цялостно в нета, преди да са минали поне 2 години от издаването й - и то при съгласието на автора/издателя й.

А и след като извоювах обратно правата на старите книги от издателите и всичките ни колеги автори се включиха достойно с разрешения, диги-екипът ни има работа, ако се спазват досегашните темпове, за поне 5 години напред. :rolleyes:

16 Авг 2011 01:48
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 576
Няколко въпроса към всички автори #24511
Ако се занимавах с издаване, щях да имам становище какво да правя в такъв случай. Със сигурност трябва да се реагира, когато някой накърнява интересите ти.
Неколкократно съм давал разрешение да разпространяват моите книги-игри както намерят за добре.
Не знам нищо за случая с Читанката. Ако са правели неща без разрешение на издатели, нормално е издателите да реагират. Един издател е и работодател. Като му намалиш печалбата, може да оставиш хора без работа. Работодателят има сериозна социална отговорност, и в голяма степен това също го задължава да брани интересите на компанията.
За момента не мисля, че бих публикувал онлайн безплатна книга-игра.
Нямам планове да се занимавам с популяризирането на жанра книга-игра през 2011-а година.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

20 Авг 2011 19:45
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 77
Няколко въпроса към всички автори #25248

Mindcrime писа: писа:
Нямам планове да се занимавам с популяризирането на жанра книга-игра през 2011-а година

Тъжно за мен и останалите ти фенове признание :(

Самият факт, че си тук (чел съм твои мнения и в други форуми в теми за книги игри) за мен е доказателство, че ти пука.

И все пак ... ако бившите ти колеги успеят да реализират някакъв нелош тираж ... има ли шанс поне да се замислиш? :oops: Аз лично ВЯРВАМ, че ако не броим Л. Николов всички останали взети заедно няма реализират тиража на евентуална твоя книга. Изключвам го, защото мнението ми за негова книга е същото ... но слуховете са, че той ще ни зарадва.

21 Авг 2011 09:54
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Няколко въпроса към всички автори #25308
Това дали някога ще напиша книга-игра по никакъв начин не зависи от успеха или провала на издателството на Уейн. Мнението ми за неговите способности е крайно ниско, така че провалът е съвсем нормален, предвид неговите личностни качества... макар че при провал ще бъде обвинена пазарната ситуация. Та, през тази година със сигурност няма да мисля за нищо извън сегашната си работа и здравето си.

Не бих заложил много на старата си популярност, ако някога издам книга-игра. Аудиторията на 12-14 годишните не е чувала за Майндкрайм. Затова и за мен ще бъде толкова трудно, колкото и за другите от старата гвардия и новата вълна. Вярвам, че ще съм по-успешен, защото просто имам много повече качества от тях. Но това е прогноза, пък когато започне мачът, всичко става.

Доколкото разбрах, Любо Николов ще пише книга-игра за издателството на Уейн. Дано да се стигне до издаване и продукта да е добър. Но за да вярвате в това, добре е самия Любо Николов да даде някакво оптимистично изявление.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

21 Авг 2011 10:53
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 77
Няколко въпроса към всички автори #25310
Какви 12-14 годишни?!? Аудиторията на този сайт сигурно е средно едно 15г нагоре ;) Събрали сме се тук заради топлите спомени и ... всеки освен че ще си купи една добра книга, която да го върне назад в годините ... ще рекламира достатъчно един добър продукт чрез препоръки на приятели и познати, чрез подаръци (и аудиторията дето не е чувала ... ще чуе и разбере) А тъй като твоите книги ги считам за универсални - подходящи за всички възрасти - съответно ще се радват на по-голям кръг читатели. Просто стила ти на писане е готин

21 Авг 2011 19:20
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Няколко въпроса към всички автори #25334
Дали аудиторията на сайта и форума е достатъчно добро начало... може би Ал Торо може да каже, особено ако пусне втора книга-игра. Аз говоря хипотетично и е нормално да мисля за начини за реализиране на голям тираж. Никога не бих се заел с издаване на книга-игра с цел печалба, ако няма идея да бъдат продадени поне 3,000 бройки. Казвам го с ясното съзнание какъв е пазара днес.

Hater

21 Авг 2011 22:43
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Няколко въпроса към всички автори #25339
Аз лично тва го чувам за осемнайсти път. Виждал съм и Ваньо1 да продължава да задава същите въпроси поне три-четири пъти, все по-драматично. Вече почва да се случва и в теми, които нямат нищо общо, като тази.

Та викам направо да ви отворя на вас двамата една специална тема по въпроса, където да продължите да си се навивате, докато ние останалите вършим реална работа. :) (Тъкмо се връщам от фестивала, половин ден не съм подгънал крак. Другите ще ви кажат какъв успех имахме с новите читатели, пък и скоро ще видим много от тях лично на форума.)

21 Авг 2011 22:56
SecondShoe
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Няколко въпроса към всички автори #25340

Ейдриън Уейн писа: писа:
Другите ще ви кажат какъв успех имахме с новите читатели, пък и скоро ще видим много от тях лично на форума.)
Браво, дано все такива работи да се чуват.

22 Авг 2011 12:34
Сара Дженит's Avatar
Сара Дженит
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Няколко въпроса към всички автори #25402
Ако се питаш какво е отношението на потребителите изобщо съм дигиталното разпространение на печатни издания, може би трябва да погледнеш темата за Робин Худ в Общи приказки. ;) Иначе аз не бих могла сериозно да ти отговоря от позицията на автор, защото все пак имам издадена само една книжчица и няма как мнението ми по тази тема да има същата тежест като на популярните автори.
Пиша това, за да не си помислиш, че групата с черен никнейм гледа пренебрежително на въпроса ти и членовете и са прекалено заети с висша мисловна дейност, за да отговарят. :mrgreen:

Гледам и не вярвам на ушите си!

25 Авг 2011 14:34
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2493
Няколко въпроса към всички автори #26318

1. Ако в момента сте издали или ще издавате нова книга-игра и няколко дни след като я пуснете на пазара тя бъде пусната в нета за свободен даунлоуд без ваше съгласие, как бихте реагирали?

Бих се опитал да противодействам, въпреки че не смятам, че ще повлияе особено на продажбите и дори би могло да повлияе положително. Въпреки това такова действие е кражба и неуважение предвид мотивацията ми и бездруго некомерсиалните цели - предпочитам да решавам с екипа си какво да се пуска безплатно, как и кога.

2. Понеже в друга тема на форума върви проект за дигитализация на стари заглавия, какво би било мнението ви ако всички издадени стари заглавия (БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ) бъдат дигитализирани, пуснати за свободен даунлоуд (независмо на кой сайт), дори и ако планирате преиздаване на някои от тях?

Всичко с времето си и с мярка.

3. Какво ви в мнението за операцията на ГДБОП срещу Читанка преди около година (на сайта, освен дурги заглавия, има и доста книги-игри, а също в издателствата, които през годините са подавали оплаквания срещу Читанка, фигурират и такива, издавали книги-игри (макар оплакванията да са за други заглавия))?

Никакво, не съм запознат. Аз лично рядко чета онлайн, но като цяло смятам, че читанката е богатство за хората; отвреме навреме прочитам някой разказ там, например. Въпросът с пиратството е сложен - хем свободната информация е нещо безценно, хем творците не трябва да остават без подкрепа. Конкретно за книгите-игри (допълнително подсилени от някакъв вид шовинизъм и уважение на българските стоки), смятам че малкото хора, които ще предпочетат такъв изпиратстван вариант, или така или иначе няма да си купят книгата, или ако им хареса ще я купят, въпреки че я имат безплатно. За тези, които я харесват, но не могат да си я позволят - нека да я имат, радвам се, че все пак достигат до нея. На такива хора бих я подарил и хартиена, както се е случвало, въпреки че това за мен е по-скъпия вариант :)

4. Бихте ли написали безплатна книга-игра само в електронен формат ? В тази връзка - бихте ли написали книга-игра с толкова голям обем, при който книжното издание би било непродаваемо и бихте ли я пуснали безплатно в нета? (давам си сметка за какъв труд става дума при толкова голям обем)

Не, защото няма да я оцените. Ако "Черният Нарцис" не беше излязла на хартия, никой нямаше да обърне никакво внимание и много от нещата, които се случиха за втората вълна на жанра до момента нямаше да са се случат; повечето хора и сега са скиптични, ако беше онлайн въобще нямаше да може да се говори за нищо преди излизането на Асасините. Тествал съм многократно - в България (поне) има солидна тенденция електронните и безплатните неща да бъдат пренебрегвани, комбинацията.

25 Авг 2011 16:54
koziq
Посетител
Посетител
Няколко въпроса към всички автори #26364
"Не, защото няма да я оцените. Ако "Черният Нарцис" не беше излязла на хартия, никой нямаше да обърне никакво внимание и много от нещата, които се случиха за втората вълна на жанра до момента нямаше да са се случат; повечето хора и сега са скиптични, ако беше онлайн въобще нямаше да може да се говори за нищо преди излизането на Асасините. Тествал съм многократно - в България (поне) има солидна тенденция електронните и безплатните неща да бъдат пренебрегвани, комбинацията."

Абсолютно съгласен! :clap:

25 Авг 2011 17:02
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 65
Няколко въпроса към всички автори #26370

koziq писа: писа:
"Не, защото няма да я оцените. Ако "Черният Нарцис" не беше излязла на хартия, никой нямаше да обърне никакво внимание и много от нещата, които се случиха за втората вълна на жанра до момента нямаше да са се случат; повечето хора и сега са скиптични, ако беше онлайн въобще нямаше да може да се говори за нищо преди излизането на Асасините. Тествал съм многократно - в България (поне) има солидна тенденция електронните и безплатните неща да бъдат пренебрегвани, комбинацията."

I second that! :clap:

26 Авг 2011 14:17
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Няколко въпроса към всички автори #26761

Branimer писа: писа:

koziq писа: писа:

I second that! :clap:

+1 :clap:

За добро или лошо, много хора - аз включая- не отдават голяма стойност на нещо, което е безплатно. Ей сега се пуснаха некви линкове със сканове на чуждите книги-игри - ми, няма да седна да ги играя. Тва че не чета на компютър -едно на ръка; но след като имам безплатен достъп до ВСИЧКИ, значи НИКОЯ от тях не е по-специална - как да избера с коя да почна? Няма я уютната тежест в ръката, или миризмата на печатарско лепило, или дори съображението че аз за това нещо пари съм дал, видиш ли и е добре да видя за кво съм ги дал, аджеба.

Прочее, ако Ал Торо не беше издал книгата, с какво за мен щеше да е по-различен от всички други (включая мен), които "ми аз тука си драскам нещо..." и "абе имам една страхотна идея, ама още я разработвам...". Факта, че той е вложил време, старание и -най-вече- пари в едно очебийно некомерсиално начинание за мен най-малкото значи, че той вярва в продукта си. Какво -освен някакви си десетина лева- рискувам аз тогава да му се доверя, купувайки си "Котарака"? (за което доверие хич не съжалявам)

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За авторите и художниците
/
Time to create page: 0.101 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

499 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Когато половината ти парти е в друг град (Бюджетна... (6 Мнения)
    • в Общи приказки / Настолни и ролеви игри
    • от ringlas
    • Yesterday 21:18
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (232 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Вилорп
    • Yesterday 09:53
    • Омнибусите. (3 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Elan Morin Tedronai
    • 14 Юни 2026 22:48

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност