Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Заяждай се ти ! (Ако ти излезе книгата поне този месец, пак ще говорим.)
Обвинения нямам, но ми изглежда твърде лицемерно да крия остро негативното си отношение към творчеството на Елена. Та, в тази връзка един въпрос, който винаги съм искал да задам (а ако някой го смята за провокация, проблемът си е в неговия телевизор!): какъв мотив е имала да... нека бъде "взаимства" сюжетите си от разни анимационни филми?
Визирам конкретно един разказ в "Мегаигра", който представлява доста точен преразказ на "Цар Лъв" - него конкретно преди малко го прегледах. Иначе имам спомен, че това далеч не беше единичен случай, но не мога да го докажа, понеже ми липсват книги .
И допълнителен въпрос: от позицията на времето приемаш ли това за нормална практика и продължаваш ли с "взаимстването" в по-късното си творчество?
По-удачната дума в такива случаи е "плагиатство" . Неприятното при нея е, че тя носи и правни последици с отрицателен знак - или поне би носила на друго място.
(А това за Кимба е толкова не в час, че не си заслужава коментар по принцип, но... ти наистина ли смяташ, че да пренапишеш дословно една история, като само смениш имената и расите на героите, е равносилно на това да измислиш анимация за лъвове, при положение, че вече има такава - но с различен сюжет?)
По-удачната дума в такива случаи е "плагиатство" . Неприятното при нея е, че тя носи и правни последици с отрицателен знак - или поне би носила на друго място.
Я се стегни! Страшно оригинален сюжет има "Цар лъв", ум да ти зайде. Напъвам се да се сетя за друг персонаж, който е принуден да бяга, заради фалшиво обвинение, отгледан е някъде далеч и след време се връща с гръм и трясък, за справедливо възмездие. От всички опити се сетих само за десетина такива сюжета (сигурно съм зациклил от жегата), всички по-стари от Цар лъв, начиная с историите от Библията. Една и съща история може да се разкаже от n на брой разказвачи и пак да е оригинална.
BTW кога ще съдим Дисни за "Красавицата и звяра", "Рапунцел", "Снежанка" и ред други изплагиатствани приказки?
Не можеш да ги съдиш Дисни за това, защото там си пише, че е екранизация по едноименен роман/разказ/приказка/поема.
Сигурен съм, че правата на Властелина са надлеждно уредени с Кристофър Толкин. Но - да, нарочно дадох толкова фрапиращ пример, за да илюстрирам, колко нереално е да търсиш чисто оригинален сюжет. Вземи за пример Принцовете на Амбър, ако щеш. Сигурно Зелазни е родил идеята, че вселената е плод на фантазията ни! Или Роулинг и методът на архизлодея, да складира душата си - някой да се сеща за Кошчей Безсмъртни?
Но специално за Цар лъв - сюжетът е библейски и толкова банален, че е смешно да се присъжда авторство на Дисни. По-горе Кал много точно спомена Кимба - www.kimbawlion.com/rant2.htm
Просто разгледайте картинките в горната връзка и после ще си говорим за дословно копиране.
Отделно, че тръгнеш ли да търсиш еднаквост, винаги можеш да я намериш, опростявайки сюжета до три-четири основни факта.
- за съжаление, и Цар Лъв ми се губи напълно, така че освен Хакуна Матата...
Ще се повторя, че ако има някакво сходство, то не е нарочно, а ако е буквално... ами, не знам :silent: , по метода на екстраполацията бих предположила, че някаква сцена ми е направила впечатление и се е "преварила" в главата ми. Тъпо звучи, но... хайде да сме честни. Щом има нещо такова, посипвам си главата с пепел; това, че съм била на 15 или 16, или някъде там, не променя неприятната ситуация.
Понеже се споменаха и Драконите на Перн на Маккафри, откровено си признавам, че съм фенка на въпросния цикъл, имам голяма част от издаваните книги от него - в оригинал, имам предвид, у нас са излизали само две - и самата идея за драконовите ездачи като миротворци и за връзката на ездачите с "летящите коне" си е нещо, което ме е впечатлило в цикъла и съм го използвала в Галтея. Както и дървото, дало началото на Реката, не е оригинално :angel: , а заемка от Амбър.
Хм. В този дух на нещата, "Номад - Самият пъкъл" може да бъде смятан за трактовка на "Магьосникът от Оз". Друг е въпросът, че хвърляйки поглед назад с мъка на сърце признавам, че книгата е скапана и по никакъв начин не подлежи на "спасяване", въпреки добрата си иначе идея, залегнала в основата...
Добре дошла и от мене, Лени!
Сега, моят въпрос е малко идиотски, понеже нямам представа дали изобщо си спомняш за тия работи...ама имаше едно време едни unspeakable horrors в "Дъгата срещу Ада" - едното беше МАНДРАГАДУГА, другото беше ГЛ...нещо си, та мисълта ми е - тия твари ти ли си ги беше измислила или ги беше взаимствала отнякъде? Понеже имам много сериозно дежавю по отношение на мандрагадугата, все ми се струва, че съм я виждал още някъде...
Глагоабазабадузата и мандагадугата са "детски фолклор" - навремето с братовчед ми си играехме да ги обличаме в плът, така да се каже. Той откъде ги е взел нямам представа.
Иначе чичо Гугъл подсказва, че глагоабазабадузата всъщност е вид медуза, живееща в "Десетте приключения на Лиско" на Борис Априлов (която никога не ми е попадала, за да я прочета) и терминът се появява и на други места - фолклор, така де! Мандагадугата обаче не излиза под никаква форма (май), освен че открих някаква щуротия, където са разигравали части от Дъгата.
Най-общо казано, и двете са чудовища от сънищата, натъпкани в съня, в който Ти (в ролята на читателя) сънуваш, че си Принцът-герой.
Когато взаимстваш цяла една история това е кражба, но когато нещо се появи за кратко (като Глагоабазабадуза) това по-скоро е отдаване на почит, намигване, към творчеството на автор, който харесваш. Така ги виждам аз нещата. В таласъмчетата има две-три места, които са намигвания към Лиско, към Мечо Пух, както и към други неща, но в никакъв случай не бих го нарекъл кражба.
Иначе си спомням, че Блонд беше обвиняван, че "Роди се сянка" (която аз много харесвам) е взаимствана от вселената на Шадоурън (която не познавам).
"Шоу на смъртта" е "Бягащият човек" - Уейн твърди, че не е гледал филма, докато са писали тази разказ-игра.
"Драконовите ездачи" на Върджеланка са си "Ездачите на Перн". Източника на вдъхновение за "Мъртви Звезди" е упоменат изрично в предговора на самата книжка, не го помня.
"Пустинен огън" е "Момичето Танк". "Хрониките на Ормбург" са "Шадоурън". "Джонатан Харпър" също е Индиана Джоунс - но във Фатерланд. "Боец на Колела" и "Номад" са Лудия Макс - повече или по-малко. "Шоу на смъртта" е "Бягащият човек". "Легионът на отмъстителите" е "Звездни войни". "Проклятието на Меча" е "Кемпо". "Черната Маска" е "Батман". "Островът на Динозаврите" е "Джурасик парк". Всеки орк от всяка книга игра е от "Властелина".
Сума ти книги-игри си излязоха дори с оригинално заглавие по темата - "Смъртоносна Битка", "Звездни войни" "Пришълец", "Зоро", "Херкулес"...
Ридли Скот като направил "Пришълеца" казал - "Аз не го откраднах от някого, откраднах го от всички!" (дали той го беше казал...)
А пък Джеймс Камерън както си вървял, и видял една обърата цистерна на пътя - пишело "Научна фантастика" на нея. Навел се и пил, пил, пил... И от тогава едни филми...
Не съм съгласен - в трилогията на Майкъл орките са от Уоркрафт А по тая логика Номерът на Хю и Изгревът на Мрачното Слънце са Винету, пък Сенките на Мрака са mash-up от всички стари филми с кунг-фу...
Не съм съгласен - в трилогията на Майкъл орките са от Уоркрафт А по тая логика Номерът на Хю и Изгревът на Мрачното Слънце са Винету, пък Сенките на Мрака са mash-up от всички стари филми с кунг-фу...
Именно! Всички творци са гледали от Байчо си, вие какво си мислите?!
Именно! Всички творци са гледали от Байчо си, вие какво си мислите?!
Близард трябва на Толкин статуя да вдигнат и всяка сутрин да и се кланят по три пъти ритуално!
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas