• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За авторите и художниците
/
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
09 Авг 2014 10:19
Young_Jedi
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Topic Author
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94370
Заглавието на темата казва всичко. Да поразмътим малко водата!

Не следя особено редовно форума и се извинявам предварително ако е имало такава тема (потърсих и не открих).

Какви са негативните ви впечатления в това отношение от родните автори?

Не говоря за герои и приключения по популярни модели, които колкото и да са подобни, все пак имат индивидуалност и са си сами за себе си. Дик Ченси или Джонатан Харпър примерно, чиито приключения са със силен Индиана Джоунс оттенък. Такива случаи историята познава много, да не говорим че сам Инди е вдъхновен от стари приключенски сериали и пр. За мене беше удоволствие да има в книгите-игри почти-Индиана Джоунс!

Говоря за ей такива случаи...

Едно нещо, което ме отврати навремето във Върдж беше разказ в (ако не се лъжа) осми брой на Мегаигра (една синкава корица беше), който беше тотален ама ТОТАЛЕН рип-офф на "Цар Лъв". Дори като дете навремето ми направи ужасно лошо впечатление, как може сцена за сцена да преразкажеш цял филм, и то суперпопулярен филм на Дисни (все едно никой няма да се сети!), и просто да смениш африкнските животни с митологични създания и да си сложиш името отгоре като Автор!

В серията за Дъгата примерно, имаше едно чудовище наречено Глагоабазабадуза, което пък е всъщност името на голяма медуза от книжките с Приключенията на Лиско на Борис Априлов (или поне като дете там я открих като първоизточник)

От тогава винаги съм имал резерви към творчеството на Елена Павлова и никога не съм знаел какво е нейна си идея и какво е изплагиатствала от другаде. Дори наскоро с един приятел се чудехме за недовършеното романче "Мъртви Звезди" (което навремето страшно много ми хареса и ме впечатли) - дали не е пооткрадната идея от някъде и евентуално да открием и да прочетем оригинала.

Young_Jedi's Holocron

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

09 Авг 2014 10:28
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94371
Ако се поровиш, ще видиш, че самият "Цар лъв" е много нагъл... как го каза, рип-офф, от "Кимба, белият лъв". И ако за Елена можем снизходително да кажем, че е била малка, то за Дисни оправдание няма.

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

09 Авг 2014 10:47
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94372
Понеже имаше такива моменти в този форум и то най-вече в темата с въпроси към Върджил Дриймънд, поствам цитатите в тази тема.

Anardil писа: писа:
Заяждай се ти :mrgreen:! (Ако ти излезе книгата поне този месец, пак ще говорим.)

Обвинения нямам, но ми изглежда твърде лицемерно да крия остро негативното си отношение към творчеството на Елена. Та, в тази връзка един въпрос, който винаги съм искал да задам (а ако някой го смята за провокация, проблемът си е в неговия телевизор!): какъв мотив е имала да... нека бъде "взаимства" сюжетите си от разни анимационни филми?

Визирам конкретно един разказ в "Мегаигра", който представлява доста точен преразказ на "Цар Лъв" - него конкретно преди малко го прегледах. Иначе имам спомен, че това далеч не беше единичен случай, но не мога да го докажа, понеже ми липсват книги :-).

И допълнителен въпрос: от позицията на времето приемаш ли това за нормална практика и продължаваш ли с "взаимстването" в по-късното си творчество?

По-удачната дума в такива случаи е "плагиатство" :wink:. Неприятното при нея е, че тя носи и правни последици с отрицателен знак - или поне би носила на друго място.

(А това за Кимба е толкова не в час, че не си заслужава коментар по принцип, но... ти наистина ли смяташ, че да пренапишеш дословно една история, като само смениш имената и расите на героите, е равносилно на това да измислиш анимация за лъвове, при положение, че вече има такава - но с различен сюжет?)

Lachdanan писа: писа:

По-удачната дума в такива случаи е "плагиатство" :wink:. Неприятното при нея е, че тя носи и правни последици с отрицателен знак - или поне би носила на друго място.

Я се стегни! Страшно оригинален сюжет има "Цар лъв", ум да ти зайде. Напъвам се да се сетя за друг персонаж, който е принуден да бяга, заради фалшиво обвинение, отгледан е някъде далеч и след време се връща с гръм и трясък, за справедливо възмездие. От всички опити се сетих само за десетина такива сюжета (сигурно съм зациклил от жегата), всички по-стари от Цар лъв, начиная с историите от Библията. Една и съща история може да се разкаже от n на брой разказвачи и пак да е оригинална.
BTW кога ще съдим Дисни за "Красавицата и звяра", "Рапунцел", "Снежанка" и ред други изплагиатствани приказки?

SatanicSlayer писа: писа:
Не можеш да ги съдиш Дисни за това, защото там си пише, че е екранизация по едноименен роман/разказ/приказка/поема.

Сигурен съм, че правата на Властелина са надлеждно уредени с Кристофър Толкин. Но - да, нарочно дадох толкова фрапиращ пример, за да илюстрирам, колко нереално е да търсиш чисто оригинален сюжет. Вземи за пример Принцовете на Амбър, ако щеш. Сигурно Зелазни е родил идеята, че вселената е плод на фантазията ни! Или Роулинг и методът на архизлодея, да складира душата си - някой да се сеща за Кошчей Безсмъртни?
Но специално за Цар лъв - сюжетът е библейски и толкова банален, че е смешно да се присъжда авторство на Дисни. По-горе Кал много точно спомена Кимба - www.kimbawlion.com/rant2.htm
Просто разгледайте картинките в горната връзка и после ще си говорим за дословно копиране.

hameleona писа: писа:
Отделно, че тръгнеш ли да търсиш еднаквост, винаги можеш да я намериш, опростявайки сюжета до три-четири основни факта.

Verge Dreamond писа: писа:
- за съжаление, и Цар Лъв ми се губи напълно, така че освен Хакуна Матата...
Ще се повторя, че ако има някакво сходство, то не е нарочно, а ако е буквално... ами, не знам :silent: , по метода на екстраполацията бих предположила, че някаква сцена ми е направила впечатление и се е "преварила" в главата ми. Тъпо звучи, но... хайде да сме честни. Щом има нещо такова, посипвам си главата с пепел; това, че съм била на 15 или 16, или някъде там, не променя неприятната ситуация.
Понеже се споменаха и Драконите на Перн на Маккафри, откровено си признавам, че съм фенка на въпросния цикъл, имам голяма част от издаваните книги от него - в оригинал, имам предвид, у нас са излизали само две - и самата идея за драконовите ездачи като миротворци и за връзката на ездачите с "летящите коне" си е нещо, което ме е впечатлило в цикъла и съм го използвала в Галтея. Както и дървото, дало началото на Реката, не е оригинално :angel: , а заемка от Амбър.
Хм. В този дух на нещата, "Номад - Самият пъкъл" може да бъде смятан за трактовка на "Магьосникът от Оз". Друг е въпросът, че хвърляйки поглед назад с мъка на сърце признавам, че книгата е скапана и по никакъв начин не подлежи на "спасяване", въпреки добрата си иначе идея, залегнала в основата...

Snusmumrik писа: писа:
Добре дошла и от мене, Лени!
Сега, моят въпрос е малко идиотски, понеже нямам представа дали изобщо си спомняш за тия работи...ама имаше едно време едни unspeakable horrors в "Дъгата срещу Ада" - едното беше МАНДРАГАДУГА, другото беше ГЛ...нещо си, та мисълта ми е - тия твари ти ли си ги беше измислила или ги беше взаимствала отнякъде? Понеже имам много сериозно дежавю по отношение на мандрагадугата, все ми се струва, че съм я виждал още някъде...

Verge Dreamond писа: писа:
Глагоабазабадузата и мандагадугата са "детски фолклор" - навремето с братовчед ми си играехме да ги обличаме в плът, така да се каже. Той откъде ги е взел нямам представа.
Иначе чичо Гугъл подсказва, че глагоабазабадузата всъщност е вид медуза, живееща в "Десетте приключения на Лиско" на Борис Априлов (която никога не ми е попадала, за да я прочета) и терминът се появява и на други места - фолклор, така де! Мандагадугата обаче не излиза под никаква форма (май), освен че открих някаква щуротия, където са разигравали части от Дъгата.
Най-общо казано, и двете са чудовища от сънищата, натъпкани в съня, в който Ти (в ролята на читателя) сънуваш, че си Принцът-герой.

Избери своето приключение

09 Авг 2014 10:54
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94373
Когато взаимстваш цяла една история това е кражба, но когато нещо се появи за кратко (като Глагоабазабадуза) това по-скоро е отдаване на почит, намигване, към творчеството на автор, който харесваш. Така ги виждам аз нещата. В таласъмчетата има две-три места, които са намигвания към Лиско, към Мечо Пух, както и към други неща, но в никакъв случай не бих го нарекъл кражба.

Иначе си спомням, че Блонд беше обвиняван, че "Роди се сянка" (която аз много харесвам) е взаимствана от вселената на Шадоурън (която не познавам).

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

09 Авг 2014 11:00
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94374

ze BG писа: писа:
Когато взаимстваш цяла една история това е кражба, но когато нещо се появи за кратко (като Глагоабазабадуза) това по-скоро е отдаване на почит, намигване, към творчеството на автор, който харесваш. Така ги виждам аз нещата. В таласъмчетата има две-три места, които са намигвания към Лиско, към Мечо Пух, както и към други неща, но в никакъв случай не бих го нарекъл кражба.

Иначе си спомням, че Блонд беше обвиняван, че "Роди се сянка" (която аз много харесвам) е взаимствана от вселената на Шадоурън (която не познавам).

Също беше обвиняван, че Пустинен Огън е рип-офф на Танк Гърл, чиято вселена аз също не познавам.

09 Авг 2014 11:13
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94375
"Драконовите ездачи" на Върджеланка са си "Ездачите на Перн". Източника на вдъхновение за "Мъртви Звезди" е упоменат изрично в предговора на самата книжка, не го помня.

"Пустинен огън" е "Момичето Танк". "Хрониките на Ормбург" са "Шадоурън". "Джонатан Харпър" също е Индиана Джоунс - но във Фатерланд. "Боец на Колела" и "Номад" са Лудия Макс - повече или по-малко. "Шоу на смъртта" е "Бягащият човек". "Легионът на отмъстителите" е "Звездни войни". "Проклятието на Меча" е "Кемпо". "Черната Маска" е "Батман". "Островът на Динозаврите" е "Джурасик парк". Всеки орк от всяка книга игра е от "Властелина". :-)

Сума ти книги-игри си излязоха дори с оригинално заглавие по темата - "Смъртоносна Битка", "Звездни войни" "Пришълец", "Зоро", "Херкулес"...

Ридли Скот като направил "Пришълеца" казал - "Аз не го откраднах от някого, откраднах го от всички!" (дали той го беше казал...) :grin:
А пък Джеймс Камерън както си вървял, и видял една обърата цистерна на пътя - пишело "Научна фантастика" на нея. Навел се и пил, пил, пил... И от тогава едни филми... :grin:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

09 Авг 2014 11:17
Coblin King's Avatar
Coblin King
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94376
Това, че Пустинен огън и Роди се сянка са заимствали сетинга от някъде не е някаква болка за умиране. Ве едно да се цупим, че Любо е вземал от народните приказки.
Роди се сянка е в много подобен като усещане свят на Шадоурън, но си има своите разлики. Магическият елемент от Шадоурън почти го няма, само драконите са останали. Бъчървил на Елена е доста по-близо до Шадоурън. Но по принцип Дъгата си е доста странно място пълно с вдъхновение от много места и вселени.
Сетинг да откраднеш не е страшно, страшното е да свиеш историята и то така, че да личи. Оня разказ по Цар лъв много ме издразни навремето. То си беше преразказ едно към едно, даже съветникът на царя беше преименуван от Зазу на Зозо. :grin:

Драконите на Кавано е преразказ на един стар филм с дракони , но пък ми хареса, та съм му простил. :grin:

My deviantART page.

09 Авг 2014 11:30
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94377
"Номад" е доста повече от Лудия Макс, тъй като има доста технологии и няма разбойници, които да тероризират останките от цивилизацията.
"Шоу на смъртта" е "Бягащият човек" - Уейн твърди, че не е гледал филма, докато са писали тази разказ-игра. Черната Маска" не е само "Батман", а всички филми с маскирани герои.
Всеки орк от всяка книга игра е от "Властелина" или скандинавската митология.

Сега дали е крал от нещо или не... Ами да погледнем филмите, които излизат в днешно време. Колко от тях са наистина оригинални? Колко от днешните хоръри вкарват нещо иновативно в жанра?
Нормално е да гледаш даден филм или да прочетеш някоя книга и да се пробваш да направиш някоя игра по мотиви от вдъхновението си.

Избери своето приключение

09 Авг 2014 11:56
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94378

SatanicSlayer писа: писа:
"Шоу на смъртта" е "Бягащият човек" - Уейн твърди, че не е гледал филма, докато са писали тази разказ-игра.

То е достатъчно Блонд да го е гледал :D. Пък и да не е гледал филма, може да е чел книгата. Сюжетът не е кой знае, колко оригинален, Шекли има някои подобни неща неща - "Гладиаторите на Есмералда", "Десетата жертва".

09 Авг 2014 12:06
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94379
Така е. Не само Шекли и Кинг, почти сигурен съм, че и другаде съм го срещал.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

09 Авг 2014 12:22
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 222
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94380
[justify:3w4oqggq]По темата, в контекста на новите книги: не знам дали е заемка или плагиатстване, но заглавието "Прах и сол" на втората книга от "Приказки за Грешната земя" е вдъхновено от две песни на бандата "Pain of Salvation". Едната песен се казва "Of Dust" (
;, а другата - "Of Salt" (
;. Легендата за Прашния крал, която се споменава в края на книгата, се оформи като идея след като се занимавах с превода на текстовете на двете песни. В песните на бандата няма Прашен крал, но се разказва за... най-общо казано човек, тръгнал с едни амбиции и мечти, а завършил... на съвсем друг път. Четирите реда от песента за Прашния крал, която се споменава в книгата, са всъщност много свободни, изключително аматьорски и напаснати на нуждите ми преведени изречения, по едно от всяка от двете песни.
Не знам, за мен е по-скоро заемка и вдъхновение. Може би трябваше да напиша признание или благодарност към бандата в началото на книгата, но сега вече е късно, за което и съжалявам.[/justify:3w4oqggq]

09 Авг 2014 12:23
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94381

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
"Драконовите ездачи" на Върджеланка са си "Ездачите на Перн". Източника на вдъхновение за "Мъртви Звезди" е упоменат изрично в предговора на самата книжка, не го помня.

"Пустинен огън" е "Момичето Танк". "Хрониките на Ормбург" са "Шадоурън". "Джонатан Харпър" също е Индиана Джоунс - но във Фатерланд. "Боец на Колела" и "Номад" са Лудия Макс - повече или по-малко. "Шоу на смъртта" е "Бягащият човек". "Легионът на отмъстителите" е "Звездни войни". "Проклятието на Меча" е "Кемпо". "Черната Маска" е "Батман". "Островът на Динозаврите" е "Джурасик парк". Всеки орк от всяка книга игра е от "Властелина". :-)

Сума ти книги-игри си излязоха дори с оригинално заглавие по темата - "Смъртоносна Битка", "Звездни войни" "Пришълец", "Зоро", "Херкулес"...

Ридли Скот като направил "Пришълеца" казал - "Аз не го откраднах от някого, откраднах го от всички!" (дали той го беше казал...) :grin:
А пък Джеймс Камерън както си вървял, и видял една обърата цистерна на пътя - пишело "Научна фантастика" на нея. Навел се и пил, пил, пил... И от тогава едни филми... :grin:

Не съм съгласен - в трилогията на Майкъл орките са от Уоркрафт :wink: А по тая логика Номерът на Хю и Изгревът на Мрачното Слънце са Винету, пък Сенките на Мрака са mash-up от всички стари филми с кунг-фу...

09 Авг 2014 12:26
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94382

Branimer писа: писа:
Не съм съгласен - в трилогията на Майкъл орките са от Уоркрафт :wink: А по тая логика Номерът на Хю и Изгревът на Мрачното Слънце са Винету, пък Сенките на Мрака са mash-up от всички стари филми с кунг-фу...

Именно! Всички творци са гледали от Байчо си, вие какво си мислите?! :grin:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

09 Авг 2014 12:42
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94383

Близард трябва на Толкин статуя да вдигнат и всяка сутрин да и се кланят по три пъти ритуално!

09 Авг 2014 12:51
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
За заемките, кражбичките и откровеното плагиатстване #94384

Близард трябва на Толкин статуя да вдигнат и всяка сутрин да и се кланят по три пъти ритуално!

Орките на близърд, както и не малък процент от всичко в стратегиите им е рип-оф на Уорхамър, всъщност. Който е вдъхновяван от цял куп други неща.

Иначе... не мисля, че има особено значение, дали едно произведение е крало от друго. Директните кражби обикновено са показател за липса на въображение и и без това са със скапано качество. Ако пък е по-добро от оригинала... ами, значи е градило някак върху него :-)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За авторите и художниците
/
Time to create page: 0.073 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти