• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

494 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Западен здрач - М.М. Донев

• 1
  • 1
14 Дек 2017 21:40
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 802
Topic Author
Западен здрач - М.М. Донев #125825
Това е водещото произведение в този брой, а и най-голямото като обем до момента. Класическо фентъзи, което дава началото на цяла поредица (дано видим следващото през 2018-та). Та в това влизате в "кожата" на Ретона ...жена - войн, която притежава множество таланти и...характер!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

01 Ян 2018 22:14
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1329
Западен здрач - М.М. Донев #126038
Много приятно приключение! Беше ми харесало още на конкурсната версия за Пг6. Има нужда от подобни класически фентъзи приключения. Очаквам с нетърпение предължението.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Monevwww, Insane

14 Ян 2018 16:35
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 235
Западен здрач - М.М. Донев #126164
Добро, като идея, хубава система, прилична, като игра. Минах го от първия път на най-трудното ниво и това не е хвалба просто не е трудно. Авторът се е опитал да напише епично фентъзи, идеята ми харесва, но изпълнението е под всякаква критика. Дълги епизоди, в които литературата е ужасна, много повторения, прекалено подробни, гарнирани с излишни епитети описания. Още в седми клас ми казаха да не пиша съчиненията си така. Има няколко епизода в, които ти се обяснява едно и също,други където ти се казва, че идваш отнякъде си, а това не е така. Може би е било преправяно и после не са изгладени нещата. Определено не е минавало и най-елементарна редакция. Ако има продължение се надявам някой да го погледне преди публикация.
ПП. тия два епизода 161 маалко ме пообъркаха докато вдяна кво става.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, Ейдриън Уейн, Rahvin, Monevwww, the_arsonist

17 Ян 2018 09:15
harlequin's Avatar
harlequin
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 350
Западен здрач - М.М. Донев #126218
Всеки има право на лично мнение, но за да не остане някой с грешно впечатление за качествата на Западен здрач, без да го е чел, съм длъжен да кажа, че произведението е минало "най-елементарна редакция". Смея да твърдя, че за малкото време, с което разполагахме, ръбчетата му бяха доста поизгладени. Като литературен стил очевидно авторът се е вдъхновявал и е търсил сходство с епичните фентъзи поредици. Които пък са известни именно с подробните си описания и множество епитети. Да, всеки даскал по литература ще ви каже да ги избягвате, но отворете която и да е епик тухла, и ще видите че изобилства с такива, именно защото магията на този вид литература е в бавното потапяне в света и мащабните събития в него. Личното ми мнение като читател е, че Западен здрач е много добро начало на една епична фентъзи поредица, каквато скоро не сме имали в книгите-игри.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, Monevwww

05 Фев 2018 14:35
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 270
Западен здрач - М.М. Донев #126442
Най-нескопосаният текст, публикуван досега в Списанието, а сигурно и от всичко излязло на хартия през Новата вълна. Веднага ми изникна: ТУЙ , само въпросът трябва леко да се промени на "Как се справяш с писането?"

Та, отне ми няколко многоденствия да се добера до края... На местата, където се е целяло да бъде смешно - не ми беше, но за сметка на това се смях на доста такива, за които не е бил предвиден никакъв хумор. На други пък си припомних какво е усещането да гледаш филм от видео касета, на който дублажът е правен само от един човек. Не се разбираше кой, какво, на кого... кога говори и кога е авторовата реч. За другите неща няма да повтарям psicho_lg.

Все пак, под лошата опаковка прозират добра история и система. Изборите ми бяха твърде оскъдни, но ОК, те са по-малкият проблем. Като фен на българските произведения и на Списанието, не мога да си кривя душата: според мен нещата не бива да се появяват в такъв вид. За конкурсна версия е приемливо. Лицемерно ще е да поздравя автора за дебюта, но ще му пожелая развитие в положителна насока, което всички да забележим следващия път.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: psicho_lg, Monevwww

08 Мар 2018 11:16
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 613
Западен здрач - М.М. Донев #126867
Противно на повечето мнения на мен пък Западен Здрач ми хареса. Първо действието се развива от името на жена, което не е често явление;Второ авторът се е постарал да напише типично фентъзи, та по-лековатия израз е съвсем на място. можем да дадем не един и два примери с книги от поредицата "Конан - Безмъртния войн", където езикът не е на много по-високо ниво. Трето - има много екшън, но също така и мислене - напр. да изплозавш ли сега супероръжието си с риск да не можеш да го използваш в следващата битка или да го да заложиш на меча, а да запазиш супероръжието за следващата битка. И като използваш супероръжието - с какво сила ще го използва. в играта има мислене, но нейният мащаб не позволява да се разгърне до степен на логическите игри, да речем.
Бих могъл да добавя че има смислен сюжет, който просто плаче за продължение.
Да, изборите са оскъдни, но това не е проблем, защото в Балара на практика пък нямах избор, само си мятах зарове.
Поздравявам автора за дебюта му и се надявам на скорошно продължение.

Истината ще те направи свободен

08 Мар 2018 12:00
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Западен здрач - М.М. Донев #126868

George-AL писа: писа:
авторът се е постарал да напише типично фентъзи, та по-лековатия израз е съвсем на място. можем да дадем не един и два примери с книги от поредицата "Конан - Безмъртния войн", където езикът не е на много по-високо ниво.
Напълно допускам тука да са те подвели българските преводи, но ако смяташ че "типичното" фентъзи влече език "на не много високо ниво" - бих ти препоръчал да прочетеш нещо за Конан в оригинал - ама на Хауърд, не тия чикии на дописвачите му.

Също - пак, без да съм сигурен какво *ти* наричаш "типично фентъзи" - мога да ти препоръчам и едно книжле, "Властелинът на пръстените" май се казваше - то става и на български.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin, comics_ross

08 Мар 2018 12:49 08 Мар 2018 12:55 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 613
Западен здрач - М.М. Донев #126869
съжалявам че трябав да отговарям на такива заяждания (не е за тука темата), но накратко - прочети И "Конан Непобедимия" от Р.Джордан и продължението "Конан защтиника на трона4 - езикът там е на улично ниво. да не говорим пък за "Конан разбойника" на Л.карпентър. Ако броим "Конаните" повече от две трети са на дописвачите, те са част от Конан-културата. но като цяло езикът е на много ниско ниво. Впрочем не във всички книги Хауърд е на високо ниво - в "Конан дъщерята на леденият гигант" езикът му е доста слаб. мога да изброявам примери за т.нар. нисък стил наезик на говорене, а ти за висок стил и няма да свърши до другата неделя, има много примери и в двете посоки(. Точно Толкин обаче е лош пример, езикът му е ужасно описателен, малко са авторите които пишата така днес). наистина не ми се влиза в дискусия за стила на говорене във фентъзито, пъров защото темаат е много обширна, второ защото не е това мястото. Ако се интересуваш - направи отделан тема, за ди говорим само за това и помоли модератор да премести последните мнения- след изказването ми за Западен здрач - там.
И въобще не разбирам защо не пускаш коментари по изказването ми на ЛС, а в темата, пак трябва да се отцепва флууд.

като оставим тази цялата работа настрана не знам защо всички са убедени, че трябав да изпаднеш в нянакви тежки описания за да пишеш свястно фентъзи. голям част от авторите на фентъзито наблягат на екшъна, а не на описанията и това не им пречи да са световноизвестни. дал съм пример с Конан-ите, но ако тръгнем да четем романите на Касандра Клеър за вампирите там нивото е дори по-ниско, което не и пречи да е суперизвестна
А ако искате описания - нека авторите на книги-игри да пишат като Омир - които използва определения като:
гарванови очи, коса като слънце, копиебореца Хектор, мъжеубиеца Хектор, Аякс висок колкото кула и т.н.

Ако някой исак да чете философски книги да хване "Тъй рече Заратустра". когато говорим за фентъзи се предполага че говорим за леки, приятно разтовараващи книги. И въобще фентъзито се води "лек" жанр.

Истината ще те направи свободен

08 Мар 2018 15:45 08 Мар 2018 15:46 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1001
Западен здрач - М.М. Донев #126870
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

Longshot писа: писа:
Също - пак, без да съм сигурен какво *ти* наричаш "типично фентъзи" - мога да ти препоръчам и едно книжле, "Властелинът на пръстените" май се казваше - то става и на български.
Заспах от скука след стотина страници...не, благодаря :)

kiril-ps.itch.io/

19 Юни 2018 12:54 19 Юни 2018 13:00 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1001
Западен здрач - М.М. Донев #128082
Минах го на лесно ниво от първия път.
Започна добре, има интересен замисъл. Но по някое време ми стана тежичко - твърде многото имена, събития, легенди ме пообъркаха. Загубих нишката на сюжета. Ритъмът на случващото ми се стори "нащърбен" и определено има нужда от изглаждане. Все пак имаше вълнуващи моменти към края, които ме извадиха от дрямката :)
Изборите горе-долу бяха логични, а геймплеят е лек и приятен.
Струва ми се, че редакцията е проспала някои неща:

Oстанала сама за пореден път, за първи път тя се почувства самотна.

До нея падна огнена топка, за щастие, не достатъчно близо, за да я нарани, стрели падаха около нея и ...

и т.н.
Като цяло - твърде много блюда са сложени на твърде тясно място. Подобен род епика има нужда от по-голям обем, за да се разгърне подобаващо.

kiril-ps.itch.io/

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Time to create page: 0.069 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• В ЛАБИРИНТА НА ВРЕМЕТО (44 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от Pe6ka_S_Mnenie
    • 18 Апр 2026 00:15
    • Неразказани Легенди: коментари и ревюта (27 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Други книги
    • от Pe6ka_S_Mnenie
    • 17 Апр 2026 23:23
    • Продавам Книги-Игри на Английски Език(Самотния Въл... (9 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 17 Апр 2026 00:26

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност