• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Автори с малко издадени книги
/
Планината на Смъртта

Планината на Смъртта

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
17 Окт 2011 12:28
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Topic Author
Планината на Смъртта #34263
Много приятна изненада. Чел съм, че Козият не се гордее много с книжката си. Според мен, просто е скромен :). На 15 годишна възраст е написал произведение, което бие поне половината Битки Безброй.

Илюстрациите са най-слабото място на книжката, но това не е нещо, което зависи от автора.

Правилата са сравнително сложни. Имаме избор на умения (едно от най-яките е взетото на заем от "Зелена кръв" и другите КИ от поредицата - Хитрост). Имаме и "мъжество" (или "паладинщина", както би се изразил Ал Торо). Малко по-късно се присъединява и "късмет". По време на приключението можеш да събираш множество магически предмети, без които няма да можеш да изпълниш мисията. Високите оценки за мъжество и късмет те измъкват от някои ситуации, ако нямаш необходимия магически артефакт.

Трябва да се отбележи, че дори най-статичния показател (обикновено известен като "сила") се мени доста често, обикновено с тенденция за намаляване.

Битките са много. И според мен, показателите на зверовете (орки, хора, върколаци, дракони, змии...) са с поне една идея по-високи, от колкото е необходимо. Но не съм тествал тази част на играта, тъй като в последно време отказвам да хвърлям зарове.

Мисля, че ако бях на мястото на Козия, бих преработил историята и бих я предложил за преиздаване.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ThufirHawat

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

17 Окт 2011 14:03
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Планината на Смъртта #34279
Авторът май каза, че е бил на дванайсет, когато е написал книгата. Явно е била отпечатана две-три години по-късно.

Като цяло съм съгласен с горната оценка за качествата на тази книга-игра. (Но смятам, че илюстрациите и корицата, които са твърде детски, поне донякъде подхождат на текста.) Всъщност "Планината на смъртта" е по-добра от повечето книжки от "Битки безброй", а сега, след като се запознах с доста неиздавани у нас англоезични книги-игри, мога да кажа, че е по-добра от повечето западни издания изобщо.

Играта е доста трудна с всичките тези показатели.

В края на книгата са обявени няколко следващи заглавия, с приключения в същия приказен свят; явно са останали неосъществени. Щеше да е хубаво да видят бял свят, защото звучаха интересно.

17 Окт 2011 23:02
morphy's Avatar
morphy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 45
Планината на Смъртта #34308
Не съм я чел май. Има ли я дигитализирана?

18 Окт 2011 23:06
koziq
Посетител
Посетител
Планината на Смъртта #34353

vg писа: писа:
Авторът май каза, че е бил на дванайсет, когато е написал книгата. Явно е била отпечатана две-три години по-късно.

Като цяло съм съгласен с горната оценка за качествата на тази книга-игра. (Но смятам, че илюстрациите и корицата, които са твърде детски, поне донякъде подхождат на текста.) Всъщност "Планината на смъртта" е по-добра от повечето книжки от "Битки безброй", а сега, след като се запознах с доста неиздавани у нас англоезични книги-игри, мога да кажа, че е по-добра от повечето западни издания изобщо.

Играта е доста трудна с всичките тези показатели.

В края на книгата са обявени няколко следващи заглавия, с приключения в същия приказен свят; явно са останали неосъществени. Щеше да е хубаво да видят бял свят, защото звучаха интересно.

Да всички части са написани отдавна, още през 90-те, и са доста дълги. Освен тях имам написани още две други книги-игри /и още две недовършени + една стратегия/. Може да се редактират, но в момента нямам време за това, имам други литературни приоритети /аналитични статии и разкази, стихове и т.н./. Ако го направя, по всяка вероятност ще ги пусна тук онлайн и безплатно.
И да не забравя - благодаря за хубавите мнения, но продължавам да смятам, че поне "Планината" за ник'къв такова не става.

19 Окт 2011 00:03
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Планината на Смъртта #34356
Самокритичността е полезна. Но една творба се преценява и според претенциите или липсата на такива от страна на автора. Ясно е, че става дума за любителско, детско творчество, заради идеята. Така че няма от какво да се срамуваш. Аматьорюината не е порок.

Приканвам те горещо да пуснеш завършените си и неиздадени книги-игри в сайта. Направи го и без да си играеш да ги преправяш или поправяш. Ще бъде хубаво да имаме какво да четем, докато чакаме следващи издания от Новата вълна. Винаги ми е любопитно да се запозная с неиздавани книжки. Пусни поне една-две от тях или поне ги дай на тези от нас, на които "Планината на смъртта" се е сторила нелоша.

19 Окт 2011 10:22
koziq
Посетител
Посетител
Планината на Смъртта #34376
Първо трябва да ги препиша на компа, че са ръкописи. А това ще отнеме доста време. Но ще се постарая...

19 Окт 2011 13:09
Nichy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Планината на Смъртта #34390
Какво имаш предвид под "аналитични статии"?

Относно книгата, не смятам, че бие ББ. Даже мисля, че е доста далеч. Езикът, стилът, всичко си изглежда като писано 13-14-15 годишен. На места има зверска нужда от редактор/коректор. Историята е далеч от всякаква идейност... Изобщо- като за писана от човек на съответната възраст фенска книга- игра е добре, но реално не бих се опитвал да я сравнявам с други заглавия, може би само с някои от по- абсурдните.

19 Окт 2011 13:14
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Планината на Смъртта #34392
Вместо да си губи времето да ги пренаписва няма ли да е най-добре адаша да се пробва да се включи в новата вълна? Въпроса е и към него. ;)

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

19 Окт 2011 20:34
koziq
Посетител
Посетител
Планината на Смъртта #34416

Nichy писа: писа:
Какво имаш предвид под "аналитични статии"?

Геополитика. Предстои една такава да излезе скоро в списание "Геополитика" /ако нещо не се обърка/.
За стила на книгата - прав си.

19 Окт 2011 20:36
koziq
Посетител
Посетител
Планината на Смъртта #34417

ze BG писа: писа:
Вместо да си губи времето да ги пренаписва няма ли да е най-добре адаша да се пробва да се включи в новата вълна? Въпроса е и към него. ;)[/quo

Не съм мислил за това, тъй като в момента имам други по-важни неща на главата си. Принципно съм навит, но не мисля, че ще имам време на този етап да се нагърбя с това.

19 Окт 2011 21:07
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Планината на Смъртта #34420
Изказът в "Планината на смъртта" си е съвсем наред и е по-добър от този в "Битки безброй", да не кажа, че е по-свестен от този в някои книги на увтърдени автори (засега няма да споменавам имена).Това, че годините на автора си личат, не означава, че стилът е лош; историята е приятно наивна и книгата като цяло си е прилично детско творчество. Това си има и предимства, особено ако и читателят е дете. Ако има слабости, те са в схемата, където на места изглежда ,че има един правилен път, който опира до налучакване. Но това често се среща в "Битки безброй".

Изборът какво да пишеш си е твой, но на мен за геополитика не ми се чете. А от аналитични текстове изобщо ми е втръснало отдавна. Докато една нова (нечетена досега) книга-игра може да направи деня по-ведър.

08 Авг 2012 13:27
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Планината на Смъртта #60238
Не съм я чел тази,което е пропуск,който трябва да поправя.Имам обаче въпрос към управата.Защо Козия не е с ранг автор?

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

08 Авг 2012 13:46
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
Планината на Смъртта #60239
Не знам за другите, но аз лично съм настоявал навремето още козия да си получи ранга. Проблемът е, че самият той не го искаше, защото смяташе, че не го е заслужил още или нещо такова. Това още веднъж го определя като един от най-скромните и същевременно всеотдайни хора в общността.

08 Авг 2012 13:59
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Планината на Смъртта #60240

Ейдриън Уейн писа: писа:
Проблемът е, че самият той не го искаше, защото смяташе, че не го е заслужил още или нещо такова. Това още веднъж го определя като един от най-скромните и същевременно всеотдайни хора в общността.

Вярно! От това може само да се вземе пример!

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

06 Авг 2016 18:58
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Планината на Смъртта #116629
Планината на смъртта е приятна изненада. Излязла е през 1996-та година. Личи си, че авторът е бил дете още, но е успял да взаимства много добри неща от различни книги-игри. Най-много по система се доближава до ББ.
Оформлението е като тетрадка, но хартията е хубава, най-слаб момент определено са илюстрациите.
Трудна е, има много показатели и предмети, които са задължителни за минаване.
Самата книга е от 265 епизода, разделена на 3 части - Планинската гора, Селата в Планината на смъртта и Равнината на върха.
Сюжетът е фентъзи - баща ти умира и единственото, което може да го спаси е животворното цвете, което расте на върха на Планината на смъртта, която пък се управлява от зъл магьосник.
книгата има много слабости - започва със салам, битките са през епизод, а на другите епизоди се пита, дали имаш дадено умение/предмет или точки...но ако се подходи непретенциозно е по някакъв начин ок.
Определено по-зрелите неща на Козия ми харесват повече. :hello:
Следните потребител(и) изказаха благодарност: koziq, ThufirHawat

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Автори с малко издадени книги
/
Планината на Смъртта
Time to create page: 0.066 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (20 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от kiril_ps
    • Today 20:18
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Вилорп
    • Today 11:21
    • Кой какво слуша в момента (1001 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Efix7
    • Yesterday 19:43

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg