• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Комикси
/
Списание "Дъга"

Списание "Дъга"

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
11 Май 2016 10:34
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2449
Списание "Дъга" #115460
Не че нещо, ама Никола за 1 ден направи страница на "Седемте живота на Мая", а аз чинно си изпращам поръчаните от там книги, при все, че това далеч не е единственото й разпространение.
Не мисля, че е толкова сложна работа.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

11 Май 2016 12:18 11 Май 2016 12:20 от Вилорп.
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Списание "Дъга" #115464
Щом няма значение, прати има 200 кинта предварително, пък те ще преценят дали да ти пратят поне една бройка =)

дописка: Торо е абсолютно прав, ама някой все пак трябва да се занимава с тия неща, а организацията на това нещо изглежда лекинко мътна. =/

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

11 Май 2016 19:42 11 Май 2016 19:44 от Super M.
Super M's Avatar
Super M
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 31
Списание "Дъга" #115469
Това, че тук обсъждаме всеки аспект от самиздат продуктите, които правим (и това е адски полезно за общността и за всеки решил да се занимава с подобен тип дейност) не значи, че и те са задължени да го правят. Преценили са определена цена и излизат с нея. Дали в крайна сметка печалбата ще отиде изцяло за популяризация на комиксовото изкуството или част от нея ще бъде разпределена между художниците, не знам и честно казано не ме интересува твърде. Нямам представа и как оценяват труда си. Чувал съм страшно високи суми за рисунка или страница комикс, а едновременно с това съм ги виждал да правят страхотни неща безплатно за свои приятели. Пепи например е нарсувал сума ти корици за хората, които цени или в един или друг момент са му помагали.

Важното в случая е всеки да знае за какво си дава парите и да прецени за себе си дали си заслужава.
С всички пуснати панели в мрежата, с наличието на първи албум, със съпътстваща изложба и с ревютата, които скоро ще последват, не мисля, че ще има прекомерни изненади.
За мен, без да е перфектен, албумът е с няколко обиколки по-добър от първия.
Бих казал, че поне половината истории (въпрос на вкус кои - все пак изкуството е субективна работа ;) са на абсолютно световно ниво и като рисунки, и като сценарий.
В много от сюжетите се прокрадват чисто български елементи, имена, локации, което също е приятно разнообразие...

Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво: troshanov.wordpress.com

11 Май 2016 19:59 11 Май 2016 20:19 от comics_ross.
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 312
Topic Author
Списание "Дъга" #115471
Намерих текста, който бях написал след излизането на "Над дъгата". Всъщност от дистнацията на времето оценката ми е още по-сурова :) :

"Реших да споделя впечатления от албума. Нарочно изчаках да мине малко време и да улегнат емоциите и впечатленията от страхотната изложба.

Прочетох го два пъти и мнението ми за отделните истории е следното (подредил съм ги на произволен принцип, а не са степенувани на база харесване):
1. Пепи Станимиров - Личният ми фаворит. Много добра история и арт. Изобщо не е учудващо, че е спечилала 1-ва награда в Сърбия.
2. Сотир Гелев - Страхотен арт с невероятно внимание към детайла. Не ми хареса много краят на историята.
3. Пенко Гелев - Много добър арт и доста добра история. Не успях да разбера обаче казаното от милиционера в последния панел (нарочно не казвам повече, за да не разкривам историята за тези, които още не са я прочели).
4. Евгений Йорданов - Евгений винаги е бил любимият ми комикс художник. И този път оправдава оценката ми. Според мен обаче е неподходящо в подобен сборник да се публикува частица от романа. Би било супер ако се намери издател (най-вероятно с идеята за продаване на готовият продукт и в чужбина) и да се адаптира целия роман.
4. Росен Манчев - Все едно, че четях Дъга. Не знам всъщност дали случая не е точно такъв. Може би е нещо, което той е рисувал преди много време, но така и не е стигнало до публикуване. При него важи в още по-голяма степен това, което казах за Евгений. Тези три странички се усещат като кръпка. Нещо, което е сложено просто, за да се отчете и неговото участие в албума.
5. Николай Додов - аз съм голям фен на Дарко. Нещо от духа му е запазено и тук, но определено не ме грабна. Когато видях няколкото публикувани панела на фен-страницата във фейсбук се въодушевих много. Сега когато пред мен е завършеният продукт определено по-скоро съм разочарован. Иначе арта е на познатото от Дъга ниво и определено ми харесва.
6. Румен Чаушев - Много добър арт и обещаваща история. Отново обаче имаме началото на нещо, което тепърва предстои да се развива. Сама по себе си е незавършена и поставя много повече въпроси, отколкото да дава отговори.
7. Владимир Коновалов - Страхотен художник, но за съжаление публикуваното тук са по-скоро негови скици. Както и при Росен Манчев изглежда, че е сложен просто, за да се отбележи, че и той участва в албума.
8. Димитър Стоянов-Димо - Много добра история. В края обаче не успях да разбера каква е ролята на този кристал (часовник?), който държеше елосът и как това успя да повлияе на ....., за да си припомни миналото. Както и преди бях писал арта на Димо в този случай леко ме разочарова. Той е страхотен художник и ЕЛО са една от причините да стана фен на фантастиката, но така нарисувани просто не можах да ги възприема.

Осъзнавам, че е излючително трудно да се разгърнат 9 различни истории в рамките на 80 страници. От това според мен обаче страда качеството на албума. При положение, че не се очаква да излиза под формата на периодично издание би трябвало да се увеличи обема или да се намали броят на историите. В бъдеще е добре да се направи анализ колко би се оскъпило изданието при увеличаване на обема. Забелязал съм, че в САЩ и Англия твърди корици се използват при сборници със значително по-голям обем. Може би е много по-оправдано от гледна точка на купувача да се вкарат повече страници между кориците. Книга от 160 стр. със сигурност няма да струва 44 лв., т.е. пести се от мащаб.

Надявам се, че в бъдеще ще има още много албуми. Истинският тест обаче ще бъде при излизането на втория и най-вече на третия албум (дано да стигнете поне до 100 :) ). При първият водеща беше носталгията по Дъга. Няколко човека ми споделиха, че цената на книжката им се струва прекалено висока. Това е проблем, с който със сигурност ще се сблъскате - хората дават 22 лв. за албум от 80 страници, който прочитат за по-малко от час. Част от тях неминуемо ще се почувстват прецакани и няма да повторят този "експеримент". Проблем според мен са и многото истории на прекалено малко страници, както вече споменах. Остава усещане за незавършеност и за недоизказаност. Това разбира се е строго субективно мнение, но никога не съм харесвал толкова кратки комикс истории. Дори и "Дамга" оставя читателя с ясното съзнание, че тепърва ще чете още много за този герой (това е и намигване към Пепи Станимиров, от когото очакваме още много комикси :))

Ясно е, че една от водещите причини за съотношението обем-цена е ниският тираж. При тираж от 500 броя е абсолютно разбираемо, че няма възможност да се продава много по-евтино. Особено отчитайки процентите, които книжарниците удържат (в случая на "Над дъгата" мисля, че изобщо няма да се стигне до разпространение чрез книжарници). Но така се завъртаме в един омагьосан кръг - високи цени поради ниски тиражи. Аз бих пробвал с един албум на по-ниска цена и по-висок тираж, за да видя дали това би било работеща формула. Това разбира се е финансов риск, който трябва да се анализира добре. Има разработени форми на партньорство, при които външни контрагенти участват с финансови средства и имат процент от потенциалните печалби/загуби от реализираните продажби. Би могло да се помисли за подобен вариант с цел разпределяне на риска между повече страни, което само по себе си го намалява.

Надявам се, че всички ще възприемат написаното изцяло позитивно. Художниците с които се познаваме знаят колко голям фен съм ви и колко обичам Дъга. Именно за това си позволявам да кажа нещата честно, а не просто да сипя похвали. Целта е комикса в България да се развива и да има още много рисувани истории. Не смятам, че има някой, който би се справил по-добре от вас с това начинание.

Осъзнавам, че стана страшно дълго като текст, но и при мен ситуацията е сходна на тази с албума. Трябва да вкарам много неща в много малко пространство :)"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Super M, Zort

11 Май 2016 22:53
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 238
Списание "Дъга" #115476

comics_ross писа: писа:
Осъзнавам, че стана страшно дълго като текст, но и при мен ситуацията е сходна на тази с албума. Трябва да вкарам много неща в много малко пространство :)"

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Това и аз често го осъзнавам, но рискът е само един - да те заклеймят като Зортист! ;) :lol: :evil:

"Intellect is invisible to the man who has none".

11 Май 2016 22:54
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 226
Списание "Дъга" #115477
Интересна дискусия . Да вметна само че Супер М не е прав че албумите се издават с цел популяризация на комикс изкуството.Такова нещо не се прави с малък тираж и високи цени . Ясно е че на представянията ще дойдат най - вече почитатели на художниците и евентуално ще си го купят , едва ли много външни хора ще се запознаят с това чудо . По скоро бутиков продукт за ценители. И ако целта не е печалба аз не знам каква е , може би носталгия от тяхна страна по Дъга .

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

11 Май 2016 23:38 11 Май 2016 23:38 от Super M.
Super M's Avatar
Super M
Командос
Командос
Скрий Още
Списание "Дъга" #115485
Нека не забравяме, че макар и считан за "библиографска рядкост", първият албум беше пуснат безплатно в мрежата от авторите.
Освен това представянията на втория са съпътствани от изложби със свободен достъп, които не изискват неговата покупка.
Така че популяризацията я има заложена като цел под една или друга форма.
А доколкото чета тук всеки тираж над 500 бройки в България се счита за рисков.

12 Май 2016 09:58
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Списание "Дъга" #115497
Относно издаването, на знам каква е тая параноя на издателите да укриват тиражи, освен да спестят нещо от данъци, бройки за библиотеката или де да знам.
Въпросите за цените и за тиражите са за да може да ориентираме хората поне що се отнася до печата. 22 лева за тънка книжка която беше основно корици ми се видя много, за 35 първо ще се тества, но вероятно ще взема два Добросъци вместо нея.
При 12 производствена цена (обикновено производственате е 1/3 от коричната, при продажба през книжарниците) и 1000 тираж може да се помисли дали да не се пусне с меки корици и производствената да падне под 7 лева и със 2000 тираж да се пусне по книжарниците това нещо.
Трябва да се погледне и от търговска гледна точка.

Знаеш ли къде е пречатан предишния албум?

Цвят за модериране

12 Май 2016 13:17
Super M's Avatar
Super M
Командос
Командос
Скрий Още
Списание "Дъга" #115503
Не, съжалявам. Финансовите и организационните елементи са извън моята част.
Макар че като млад меринджей на годината можех да допринеса ;)

Дипломатът в IT индустрията
Посланието ми към младите хора - Не се отказвайте!
Next Generation бизнес лидерът

Сега вече най-нагло се фукам, така че тоя пост може и да излети в боклука ;)

12 Май 2016 22:36
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 312
Topic Author
Списание "Дъга" #115506

Вилорп писа: писа:
22 лева за тънка книжка която беше основно корици ми се видя много, за 35 първо ще се тества, но вероятно ще взема два Добросъци вместо нея.

Спасе, ако пресметнеш средната цена, която плащаш за отделна страница ще видиш, че е абсолютно едно и също (новият албум е 131 страници)...

А "Добросъците" мисля, че е много добра идея. Аз нямам търпение да я разгледам и покажа на дъщеричката ми :cheer:

13 Май 2016 07:46
Super M's Avatar
Super M
Командос
Командос
Скрий Още
Списание "Дъга" #115515

А "Добросъците" мисля, че е много добра идея. Аз нямам търпение да я разгледам и покажа на дъщеричката ми

Изглежда страхотно... нещо такова ми се искаше от Додов.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: comics_ross

13 Май 2016 09:44
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Списание "Дъга" #115519
Мая Бочева не сте ли я канили да се включи?

Цвят за модериране

13 Май 2016 09:54 13 Май 2016 09:55 от Super M.
Super M's Avatar
Super M
Командос
Командос
Скрий Още
Списание "Дъга" #115520
Не ми е известно.
Много отдавна имаше дискусия със Сатанасов.
Очакваше се гангстерски комикс от Ивайло Иванчев. Появиха се готови панели. Поради някаква причина не е бил финализиран.

13 Май 2016 13:31
Сара Дженит's Avatar
Сара Дженит
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Списание "Дъга" #115524
Мая и Сатанасов не виждам как ще ги включат в албум за списание "Дъга", при условие, че не са участвали в него. Говоря за старото, защото доколкото виждам територията е препикана само за тогавашните художници. Иначе и Мая, и Сатанасов участваха в новата "Дъга" и разни други формати, които за съжаление не изкараха дълго.

Гледам и не вярвам на ушите си!

13 Май 2016 15:09
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Списание "Дъга" #115529
Нали идеята била популяризиране....

Цвят за модериране

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Комикси
/
Списание "Дъга"
Time to create page: 0.081 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Коментари и въпроси относно Инициативата (509 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Mindcrime
    • Yesterday 17:10
    • "Луска" Изгубени пътеки част 6-та . (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 09:59
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (534 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 00:17

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност