• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Как се отоплявате?

Как се отоплявате?

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
03 Ян 2018 17:26
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
Topic Author
Как се отоплявате? #126047
Споделете как се отоплявате и каква е сметката ви през зимните месеци. Особено ще са ми интересни хората с парно :) Инвестирах вече към 2500лв за парно - изграждане на инфраструктурата + радиатори за апартамента и според прогнозните данни, парното ще ми излиза по 150-200 лева на месец. Чудя се дали не сбърках. Дали не е по-хитро да се премине към климатици...

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Ян 2018 17:45
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Как се отоплявате? #126048
Хоратз бягат от парното...

Избери своето приключение

03 Ян 2018 17:53
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1114
Как се отоплявате? #126049
Парно - 60-80 лв месечно за отопление. Ако махна парното и мина на такса "Извоз", ще плащам за тръби 45.60 лв. Ако повечето хора във входа на блока са на парно, излиза много изгодно. Ако са по-малко - накрая се спира централно долу крана и всички минават на климатици. Те от своя страна водят до вдигане на прах и респираторни заболявания у живущите в района. Вследствие на което някои минават на конвектори, други на камини с водни ризи, трети се връщат на село, четвърти попадат в хватките на здравния сектор в България и т.н. колелото се върти ... :)

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

03 Ян 2018 18:36 03 Ян 2018 18:47 от comics_ross.
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
Как се отоплявате? #126050
По принцип тези цифри не значат нищо, ако не се напише и квадратурата на жилището, което се отоплява. Може да са 80 лв. за 40 кв.м. и 200 за 400 кв.м... :woohoo: Видът на строителството също е от значение. Както и много други фактори (външно или вътрешно жилище, изложение и т.н.), но да не влизаме в чак такива подробности.

Личните ми наблюдения са, че на парно е най-евтино, но наистина ключовото е съседите ти също да го ползват. Иначе разходите за отоплението на общите части се разпределят между по-малко хора. Отделно, че преди имаше доста случаи на хора, които злопотребяваха и ползваха услугата при ужким разкачени радиатори. Предполагам, че в кооперациите, при които няма дистанционно отчитане този проблем е актуален.

Ние плащаме по около 120 лв. (топла вода и парно) средномесечно за тухлено жилище от 170 кв.м., но то е много добре изолирано и през голяма част от времето не се налага изобщо да пускаме парно. Всъщност разходите ни за топла вода са повече от тези за парно.

Родителите ми плащат по около 100 лв. за топла вода парно на апартамент от 85 кв.м., който обаче е панелен (но с хубава външна изолация).

Наемателите ми имат разходи от около 120 лв. за отопление посредством климатици на жилище от 70 кв.м., което е тухлено и с доста качествено строителство. Те си го смятат като изчисляват разликата в сметките за ток между летните и зимните месеци.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc

03 Ян 2018 19:46
Sando
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 69
Как се отоплявате? #126051
В Перник върнахме Комунизъма. Плаща се твърда сума за топла вода и парно. 25 лв за топла вода и 1.2 лв/квадрат за парно. И това с повишението на цените от тази година. До сега бяхме на 20 лв за топла вода и 1 лв/квадрат за парно.

03 Ян 2018 20:25
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Как се отоплявате? #126054
Моето е тухлено, ново строителство, 85кв. Всички съседи ползват парно. Тръбите са хоризонтални, което прави кражбата почти невъзможна. Точно затова ми се стори доста, когато първата сметка излезе 200лв (парно + топла вода). Струва ми се, че с климатици щеше да е по-евтино, а те дават и бонус охлаждане през лятото...

03 Ян 2018 20:41
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
Как се отоплявате? #126055

Meriadoc писа: писа:
Моето е тухлено, ново строителство, 85кв. Всички съседи ползват парно. Тръбите са хоризонтални, което прави кражбата почти невъзможна. Точно затова ми се стори доста, когато първата сметка излезе 200лв (парно + топла вода). Струва ми се, че с климатици щеше да е по-евтино, а те дават и бонус охлаждане през лятото...

Ти си новодомец. Това е прогнозна стойност. След изравнителните вноски ще разбереш реалния разход. Може да се окаже, че е значително по-нисък.

03 Ян 2018 20:45
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Как се отоплявате? #126056
Аз съм в тухлен към 80 кв.м, 2003 г., вътрешен, плащам на равни месечни вноски от 43 лв на месец. На изравянването обикновено имат да ми дава 10-20 лв. Целият блок ползва, но е малък, на 5 етажа е, като общо в двата входа са 40 апартамента на една абонатна. Има само един вертикален щранг в нашия вход (това е важно за таксата мощност, която ми е 4-5 лв. от месечната сметка) и топломерът е на входа на жилището.

Във всички нормални страни не се отопляват на ток, а основно на газ. Това го има само при нас да се отопляваш на ток.

Мери, явно ако е чисто нов, не си с дистанционно реално отчитане, и предната година не е ползвано парното, са ти начислили някаква прогнозна голяма консумация. Кофти ще е да плащаш по 200 лв на месец и накрая да имат да ти връщат много повече.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc

03 Ян 2018 21:43
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Как се отоплявате? #126057
Ами той съседа (домоуправител) правил някакви сметки. Уж е гледал топломерите и по показанията е изчислявал.

плащам на равни месечни вноски от 43 лв на месец.

- 12 вноски или само за отоплителния период?

03 Ян 2018 23:00
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Как се отоплявате? #126058

Ами той съседа (домоуправител) правил някакви сметки. Уж е гледал топломерите и по показанията е изчислявал.

12 вноски.

Чакай, чакай, какво общо има домоуправителят ти със сметките ти за парно и изчисляването им?!?! За това нещо си има топлинни счетоводители, както и топлофикация:)

03 Ян 2018 23:07
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
Как се отоплявате? #126059
Аз плащам средно 200лв на месец - за една-единствена конвекторна печка в една-единствена обитаема стая зимата (над половината година в шибания Софийски климат). Честито. Вашето е направо без пари, лол.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime

04 Ян 2018 10:38 04 Ян 2018 10:38 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Как се отоплявате? #126062

nixata писа: писа:

Чакай, чакай, какво общо има домоуправителят ти със сметките ти за парно и изчисляването им?!?! За това нещо си има топлинни счетоводители, както и топлофикация:)

Съседът се хвана да върши цялата работа по пускането на парното. Събиране на документи, на пари, ходене по институции, разглеждане на оферти - за оплакване е човекът, още повече че не му плащаме и заплата :(
Понеже още нямаме индивидуални партиди, събираме пари предварително и ги даваме на топлофикация, за да ни пуснат топлото. И като свърши събраната сума трябва да се събере нова. За да се знае кой апартамент по колко трябва да даде отново, Съседа обикаля по топломерите и смята :)

А иначе Топлофикация са мошеници. Отказаха да изградят инсталацията, при което трябваше да си я изградим сами с частна фирма. Топлофикация обещаха, че после ще я откупят от нас под формата на кредит за топлото. Като я построихме с наши пари - 50 000лв, онез казаха, че ще я купят ама за 60% от сумата, щото това и онова... Накрая черешката на тортата беше, че имали право по закон да задържат този кредит до 3 години и те щели да се възползват от правото си :)

Аз плащам средно 200лв на месец - за една-единствена конвекторна печка в една-единствена обитаема стая зимата (над половината година в шибания Софийски климат). Честито. Вашето е направо без пари, лол.

Това е много, Уейн... Като живеех в едностаен и аз отоплявах една стая с духалка от тия за 20лв. Сметката за ток беше 70-80лв... Вярно, че и от много други фактори зависи де, примерно там печеше цял ден слънце и то спомагаше доста.

04 Ян 2018 17:10
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Как се отоплявате? #126069
Моето не е духалка, а хубава печка. Но това явно няма особено значение, ватовете са си ватове.

Къщата е стара и огромна, затова печката работи почти нонстоп, а и аз съм болен така че трябва винаги да е много топло.

Освен това не ми пука за пари; твоите преживявания с парното звучат още по-гадно.

Но като сменя сега къщата (с голям двор на пъпа на София :) ) за два нови апартамента на нейно място, сигурно и аз ще съм на парно, ако си е налично. Ако обаче направят дори един номер от изброените от теб - бойкот доживот. Токът може да е скъп, но не е по-лош. :)

04 Ян 2018 20:38 04 Ян 2018 20:38 от Ейдриън Уейн.
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Как се отоплявате? #126070
ПП: Иначе - аз затова и гледам да забягна някъде към тропиците всяка зима - за да си спестя тока. ;)

И това е решение.

04 Ян 2018 20:46
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Как се отоплявате? #126071

[
Съседът се хвана да върши цялата работа по пускането на парното. Събиране на документи, на пари, ходене по институции, разглеждане на оферти - за оплакване е човекът, още повече че не му плащаме и заплата :(
Понеже още нямаме индивидуални партиди, събираме пари предварително и ги даваме на топлофикация, за да ни пуснат топлото. И като свърши събраната сума трябва да се събере нова. За да се знае кой апартамент по колко трябва да даде отново, Съседа обикаля по топломерите и смята :)

А иначе Топлофикация са мошеници. Отказаха да изградят инсталацията, при което трябваше да си я изградим сами с частна фирма. Топлофикация обещаха, че после ще я откупят от нас под формата на кредит за топлото. Като я построихме с наши пари - 50 000лв, онез казаха, че ще я купят ама за 60% от сумата, щото това и онова... Накрая черешката на тортата беше, че имали право по закон да задържат този кредит до 3 години и те щели да се възползват от правото си :)
.

Мери, ама това направо обезмисля темата ти. Не можеш да направиш никакво удачно сравнение. Ти нямаш индивидуална партида, някок ти смята нещо си, а и отделно сигурно от вас събират част и от тия 50 000 лв. Ти даже не си клиент на парното в момента, а блокът ти.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Как се отоплявате?
Time to create page: 0.083 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти