• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
23 Авг 2018 19:25 23 Авг 2018 19:38 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Topic Author
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129071
подбуден от една друга тема където писахме с Психо, ми се иска да направя някои разграничения между Старата и Новата вълна. Защо ги правя ли? защото много хора продължават да смятат че мога да съпоставят непъпоставими неща.

Ще се опитам да нахвърлям тук основни щрихи

Старата вълна постигна беспорни успех, като популярност, тиражи, брой издателства, които се занимаваха с тази дейност. В същото време та имаше много по-добри условия от Новата вълна

1. за 27 години 2 милиона души напуснаха страната(през 1989 сме били 8,9 милиона, а днес сме 6,9 милиона). Това рязко стесни пазара
2. През 1989 имаше четири телевизии - Канал 1, Ефир 2, Руска и Френскa (в петък) днес има над 100 телевизии( е около 30 канала се дублират - примернно БНТ и БНТ HD) поне десетина кодирани канали - много по-малко хора четата
3. В миналото нямаше ИНтернет. Днес Интернет е навсякъде, а Читанка и Рулит отнемат доста от тиражите.
Сега - някой ще каже че това е реклама. Донякъде съм съгласен. Ако някой като Мартин или Стивън Кинг се появи в Читанка това наистина е реклама - той може да си позволи да загуби 5 милиона, за да спечели от реклама 20 милиона. Ако се казваш Петър ИВанов съмнявам, се че ще спечелиш от това книгата ти са се пусне в читанка.
4. Във времето в което се появиха Колин Уоломбъри, Джордж М.Джордж, Майкъл майндкрайм, Робърт Блонд и Ейдрън Уейн имаше глад за чуждестранни автори и книгите на Карл май в първите години се продаваха като топъл хляб. Чуждестранните псевдоними и непознатията жанр (книга-игра) направиха голяма реклама и зарибиха едно поколение.
5. Припомням че големият бум на книги-игри бе до 94-95 г. След това ни връхлетя хиперинфлацията, която съсипа пазара.
6. Появята на компютърните игри също стесни доста пазара - една игра като Фифа може да се преграе безброй пъти по различен начин. Една книга-игра като ГООЛ НА СВетовно сме. като я преиграя 7-8 пъти ще знам всички варианти.
7. Във времето на демокрацията вестник Труд имаше тираж 200 000 бр. Преди 3-4 години казаха че тиражите им са спаднали до 70-80 хиляди бр. ЯВно че пазара рязко се стеснява

Има още какво да се добави.
В заключение. Несъвместими са времената тогава и сега.
Днес когато някой прави тиражи от 1000 бр, го намираме успешен автор

когато прави 2000-3000 бр. го считаме за бестселър.Хората които си позволяват над тези тиражи са най-често мафиоти с много пари и структури зад гърба си (Божидар Димитров, Димитър Иванов - Шестака.) Е, има и изключения, но са рядкост.
В този смисъл - дразня се, когато някой сравнява автори от едно време с автори от сега.

От друга страна навремето се отделяше повече внимание на коректори, редактори, преводачи - нали държавата ги плащаше? Днес е пълно с грешки в книгите и то-фрапантни.
В този смисъл нека не сравняваме несравними величини.
Авторите от Старата вълна са доказани автори, до един успешни, но като цяло в Новата вълна имат по-малко присъствие по комплексни причи които няма да коментирам. Няма да коментирам приноса на нито един автор поотделно. Въпроса е, че не ми се струва редно да се правят сравнения - СТара Вълна - Нова Вълна.
И в Старата Вълна имаше добри автори и Лоши автори, и в Новата има добри автори и лоши автори.

Истината ще те направи свободен

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

27 Авг 2018 01:57 27 Авг 2018 02:35 от Rahvin.
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129158
Джордж първо никой не ти е отговорил по - темата, това защото не са мислили, а предполагам, че не ги и интересува особенно.
Предполагам, че и любовница ми я интересува толкова - но да минем на главната тема.
Първо онази първа вълна и всички причини които изброи - те са верни.
Само, че няма как да ми обясниш някой неща освен ако аз не ти ги обясня.

Първо влизал ли си скоро в книжарница или библиотека, видя ли колко заглавия има? Аз си купувах книги от втори клас с личните ми пари и помня дори ведомствените книжарници. Сега има толкова много заглавия, които се продават за такива космически суми сравнени с заплатата че не знаеш дали да се смееш или да ревеш.
То няма и как да се прави някаква разлика де... стой та слушай.
Имаше един казваше се Румен Дешков. Голям герой, човек на когото прехода и социализма му отнеха живота и вместо да стане нормален човек с семейство стана един особняк... иначе много готин. Въпросния Румен продаваше книги на сергия. Ама не какви да е книги, а книги игри. Имаше и други ама ходих да гледам книгите игри. Беше ги окачил странично да не ги пипат шибаните дечурлига - цитирам. Имаше най - ново и то първи и то по много.
Тъй... гледай сега къде е ключа от палатката...
Румбата плащаше към 30 лв на месец за правото да го вали дъжд, да го свисти вятъра - тогава имаше и локви и дупки по - главната, а къде пикаеха нямам и на идея.
Само че Румбата спестяваше от климатик, наем, касов апарат и всякакви други майни.
30% от 1500 лв. беше добре за него. Чисти пари. Май не бяха измислили и ддс - то още.
И нашия буха.
Пепи Станимиров продаваше на цена на пакета цигари. Сега пакета е акцизен супер дупер ок - цената е 5 лв. Що не пробвате да продавате на цената на викторито (и то синьото) тогава 1500 лв. сега идея нямам.
Значи ако имаме Румбата от 95 и Пепи от 95 на тях са им ок тия пари. Сега имаме книжарници, които плащат на мола, на продавачката Пенка и прочее. Ако питаш тука местната тумба благородници на книгите игри, всички маркизи, дукеси, принцеси и прочее славни герой на пърформанса, защо на сайта им книгите им игри струват 10 лв. ще те излъжат или ще ти кажат някакви заблуждаващи цифри.
Те в момента го играят и Пепи и сергията на Румен и то къде по - удобно у тях си.
С някой малки разлики.
Картини и рисунки - леля Пенка артиската;
Редактор - неадекватен или почерпен или и двете и това ако имаш късмет;
Коректор - той е като редкатора, така, че автора да си коригира да не му се смеят;
Тестери пак няма щото те са заети и за без пари не е работа;

И това се продава на цената на 6-7 книги игри от Плеяда или на 2-3-4 от на Мега.

Гледай сега смях.
Имаме нашия морски приятел и неговия франчайз Българ. Хумора на Българ е особенна бира като бургаското, ама щом има кой да я пие, значи има и кой да се смее. Неделчо избухна едно време безплатно в ютубата. И Неделчо прави финансиране и успява да откопчи и да живее. Неделчо се кефи на КИ и прави КИ с най - големия автор до момента, който мълчи като бит гъз ама пише през обедната почивка 2 КИ.
Нашия отива при копелетата от Сиела (те така и така имат книжарници и мрежа дреме им) и бум пускат първата КИ с цветни илюстрации.
Прави БУМ.
Нашите тук вкл Уейн деба нямат дори формат и корица еднакви, които да знаеш че издателство ИКИ - МИКИ МАУС издава нещо.
Втората вълна в България е напълно аматьорска с тук там някое заглавие.

После само да вметна нямаме автори.
Мъдреса Колин на когото както каза вездесъщия ММ му е през патарока за КИ поне знаеше как се пише литература. Искал е да става писател на хранилка едно време, ама много лошо камунизмъ паднал. Та недоимък станал преводач, а като закъсал там с кисело мляко в ръка всеки ден писъл за майтап В лабиринта на времето.
Сега нещо няма материял. Аз съм известен неграмотник и според форумниците не само съм неадекватен ами не могат да разбера какво и защо го казвам. Мъка голяма. Злочестина. Няма явно аз да пиша КИ. Само че набор 90 и набор 00 нещо и тях ги няма.
Тъй че автори няма, художници няма, няма никой.

Читатели има. Отиди на Комик кона има сума ти хорица, вкл. и аз съм ходил през малкото ми време в СФ да играя на бордови игри и карти с някакви запалянковци, които в офиса на фирмата си в Полиграфическия имаха геймруум и чил аут зона...
Както и да е.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps

27 Авг 2018 02:44
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129159
Raхвински, виждам че си интелигентно момче, идея си нямам от къде си си внушил, че тук те мислят за неадекватен и там други подобни епитети, но както и да е...
Искам само да те поправя фактологически:
Сиела гледа филма по кината - Сиела се свързва с нащо момче от морето и иска книга - гларуса вика чи ако ще се прави, ши е книга игра - след доста зор Сиела казва хубуу, амо кой ши я напише сички знайм че ти неможиш - Неделчо предлага Ваня Щерева - Сиела вика дай да е Богдан Русев че и без туй е писал книги игри а и бачка за нас - морския вика: ехее тоз ми беше любимия. Зллатния Оракул е дъ бест

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG, Rahvin, George-AL

27 Авг 2018 04:43
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129160

Nedelcho Bogdanov писа: писа:
Raхвински, виждам че си интелигентно момче, идея си нямам от къде си си внушил, че тук те мислят за неадекватен и там други подобни епитети, но както и да е...
Искам само да те поправя фактологически:
Сиела гледа филма по кината - Сиела се свързва с нащо момче от морето и иска книга - гларуса вика чи ако ще се прави, ши е книга игра - след доста зор Сиела казва хубуу, амо кой ши я напише сички знайм че ти неможиш - Неделчо предлага Ваня Щерева - Сиела вика дай да е Богдан Русев че и без туй е писал книги игри а и бачка за нас - морския вика: ехее тоз ми беше любимия. Зллатния Оракул е дъ бест

Много добра история особенно с автора на Златния Оракул. Абе добре, че не е била Ваня Щерева чел съм и книгата за нереализирани лелки, които не знаят кое къде се слага и защо.
Само твоята КИ имаше реална цена от всички КИ над 10 лв, които излязоха после. Поне ми е ясно защо е 10 лв де...
Иначе браво, разби ги и показа на видните теоритици, че то поколението е друго има други неща и прочее. Тия хора си говорят с деца само ако много им се наложи, правят го бързо и после бягат... Всички деца особенно момченцата и някой зли момиченца много бързо попиват идеята на КИ и на ролевите игри. Стига някой да им го обясни правилно. Аз като бях на 16 обясних на едни хлапета на 12 и айде до 15 години играхме после....

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

27 Авг 2018 09:43
Away
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 799
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129161
Рахвин,
Една КИ в момента струва около 11 лева, като Списанието и някои преводни са дори по-евтини. Това са две кутии цигари, защо мислиш, че са скъпи? Поглеждам в сайта на Хеликон и виждам, че там фентъзитата вървят средно около 20 лева! Цена, която е твърде голяма за мен.
Не помня колко съм давал през 93-та и каква е била покупателната способност, но се съмнявам КИ да са били чак толкова евтини.
Авторите, които се издават в ПГ не печелят нищо (освен символична сума), правят го само заради фенщина и може би престиж. Преводните КИ би трябвало да са по-скъпи, но и там цената си стои около 10 лева. Как се постига това? Надали чрез желание да се къртят кинти, както е било през 90-те (издаваха Сим и Монт, еб…си).
Сега поне се тестват игрите от различни хора преди да се пуснат. Съмнявам се това да е правено през 94-та.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

27 Авг 2018 09:44 27 Авг 2018 09:56 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129162

Rahvin писа: писа:
Джордж първо никой не ти е отговорил по - темата, това защото не са мислили, а предполагам, че не ги и интересува особенно.
Предполагам, че и любовница ми я интересува толкова - но да минем на главната тема.
Първо онази първа вълна и всички причини които изброи - те са верни.
Само, че няма как да ми обясниш някой неща освен ако аз не ти ги обясня.

Първо влизал ли си скоро в книжарница или библиотека, видя ли колко заглавия има? Аз си купувах книги от втори клас с личните ми пари и помня дори ведомствените книжарници. Сега има толкова много заглавия, които се продават за такива космически суми сравнени с заплатата че не знаеш дали да се смееш или да ревеш.
То няма и как да се прави някаква разлика де... стой та слушай.
Имаше един казваше се Румен Дешков. Голям герой, човек на когото прехода и социализма му отнеха живота и вместо да стане нормален човек с семейство стана един особняк... иначе много готин. Въпросния Румен продаваше книги на сергия. Ама не какви да е книги, а книги игри. Имаше и други ама ходих да гледам книгите игри. Беше ги окачил странично да не ги пипат шибаните дечурлига - цитирам. Имаше най - ново и то първи и то по много.
Тъй... гледай сега къде е ключа от палатката...
Румбата плащаше към 30 лв на месец за правото да го вали дъжд, да го свисти вятъра - тогава имаше и локви и дупки по - главната, а къде пикаеха нямам и на идея.
Само че Румбата спестяваше от климатик, наем, касов апарат и всякакви други майни.
30% от 1500 лв. беше добре за него. Чисти пари. Май не бяха измислили и ддс - то още.
И нашия буха.
Пепи Станимиров продаваше на цена на пакета цигари. Сега пакета е акцизен супер дупер ок - цената е 5 лв. Що не пробвате да продавате на цената на викторито (и то синьото) тогава 1500 лв. сега идея нямам.
Значи ако имаме Румбата от 95 и Пепи от 95 на тях са им ок тия пари. Сега имаме книжарници, които плащат на мола, на продавачката Пенка и прочее. Ако питаш тука местната тумба благородници на книгите игри, всички маркизи, дукеси, принцеси и прочее славни герой на пърформанса, защо на сайта им книгите им игри струват 10 лв. ще те излъжат или ще ти кажат някакви заблуждаващи цифри.
Те в момента го играят и Пепи и сергията на Румен и то къде по - удобно у тях си.
С някой малки разлики.
Картини и рисунки - леля Пенка артиската;
Редактор - неадекватен или почерпен или и двете и това ако имаш късмет;
Коректор - той е като редкатора, така, че автора да си коригира да не му се смеят;
Тестери пак няма щото те са заети и за без пари не е работа;

И това се продава на цената на 6-7 книги игри от Плеяда или на 2-3-4 от на Мега.

Гледай сега смях.
Имаме нашия морски приятел и неговия франчайз Българ. Хумора на Българ е особенна бира като бургаското, ама щом има кой да я пие, значи има и кой да се смее. Неделчо избухна едно време безплатно в ютубата. И Неделчо прави финансиране и успява да откопчи и да живее. Неделчо се кефи на КИ и прави КИ с най - големия автор до момента, който мълчи като бит гъз ама пише през обедната почивка 2 КИ.
Нашия отива при копелетата от Сиела (те така и така имат книжарници и мрежа дреме им) и бум пускат първата КИ с цветни илюстрации.
Прави БУМ.
Нашите тук вкл Уейн деба нямат дори формат и корица еднакви, които да знаеш че издателство ИКИ - МИКИ МАУС издава нещо.
Втората вълна в България е напълно аматьорска с тук там някое заглавие.

После само да вметна нямаме автори.
Мъдреса Колин на когото както каза вездесъщия ММ му е през патарока за КИ поне знаеше как се пише литература. Искал е да става писател на хранилка едно време, ама много лошо камунизмъ паднал. Та недоимък станал преводач, а като закъсал там с кисело мляко в ръка всеки ден писъл за майтап В лабиринта на времето.
Сега нещо няма материял. Аз съм известен неграмотник и според форумниците не само съм неадекватен ами не могат да разбера какво и защо го казвам. Мъка голяма. Злочестина. Няма явно аз да пиша КИ. Само че набор 90 и набор 00 нещо и тях ги няма.
Тъй че автори няма, художници няма, няма никой.

Читатели има. Отиди на Комик кона има сума ти хорица, вкл. и аз съм ходил през малкото ми време в СФ да играя на бордови игри и карти с някакви запалянковци, които в офиса на фирмата си в Полиграфическия имаха геймруум и чил аут зона...
Както и да е.

Рахвин, нека се изясним за няколко неща. Първо никъде не съм казал че читатели няма. Читатели има, но по различни причини , които сам изброил - миграция, Читанка и т.н. теса силно намалели. много хора четат от торенти и не пипвайт хартиена книга.
Второ - нека не смесваме бордови игри, ролеви игри, настолни игри с хартиени книги и още по-малко с книги-игри. Те са съвсем друг жанр.
За цените и ти си го обяснил - други времена бяха; mо-романтичини, все още капитализма не бе така див, весоще имаше останки от комунизъм, имаше ДДС, от хартията за рециклиране можеше да спечелиш нещо, цигарите и алкохола не яха така скъпи и т.н. Днес времената са други. На хората не че не им се чете - пари нямат за книги.
Лично аз винаги съм поддържал политиката че за книги и за лекарства ДДС трябва да е 0 процента, както е в някои държави.

третно -цените са обусловени от това че имаше хиперинфлация,* после дефлация, а после - пак инфлация, но стабилна-

четвърто - в миналото много повече неща ги издаавше държавата и цените бяха по-други. А в първите години след демокрацията все още издателствата бяха свикнали да работят по определен начин - печатаха малки книжки, с лошо оформление на малки цени. Днес издателствата промениха политиката си - раздуват шрифтове, търсят най-хубавата хартия, лакират корицата и т.н. и цената се надува.
Отделно - един автор като стане известен книгите му се покачват поне с 2-3 лева.
Неделчо като е бил абсолютно неизвестен автор от забравен жанр и 10 лева са били много. Днес "Българ" струва сигурно двойно повече, на реални цени, защото той проби на пазара и стана известен. Това вече е марка

Неделчо изнесе добър урок как се пише книга, (нещо което натяквам непрекъснато )но нека запомним най-важното - той е добър илюстратор и книгата му е насочена към децата. От пишещите тук, може би само Зе БГ се опитва да докосне този таргет. Да, СКИ, има добри произведения, но те са насочени към по-възрастни, а възрастните рядко четат книги-игри. Затова тук сме се затворили в една малка общност, където си пишем само за нашия си клуб и си мислем че като издадем 100 бр. са достатъчни (примерно - не знам колко броя е ПГ или Списанието, но не вярвам да е много повече, при положение, че ние сме 30 човека, а бройките свършват за нула време; да не говорим за тиража на фенското издание на ПНТ или на книгата на Рони Мейдей.).
Няма значение какво ние харесва на нас - криминалета, ужаси, фентъзи. Трябва повече книги-игри за деца да се пишат - по възможност повече с рисунки. Другата ни е хоби, правим го за нас си. Не приемам, че е аматьорщина, това което СКИ и ИККИ пишат, но от това пари няма да паднат, нито някой ще стане известен.
ако не приобщаваме децата за какво развитие на жанра говорим?
има две-три книги-игри които са опит да се работи в тази посока но при 40-50 книги-игри и разказа да покажеш 2-3 книги за деца е твърде малко.

* Рахвине малко сравнение - по критерия минимална работа заплата сега получаваем точно толкова пари колкото получавахме и през 1991...само че цените на ток, бензин, хранителни продукти скочиха поне 7-8 пъти оттогава.. Респективно и издателите надуват цените. Проблемът не е в цените, а в заплатите. от личен опит твърдя, че като ти вдигнат заплатаат отделяш повееч пари за култура, а като си с ниска заплата - по-малко**
**изобщо не съм съгласен, че нямаме автори. колко фентъзи-произведения се появия в България при тази криза на жанра. Какво е качеството е друг въпрос, но то и по времето на социализма не всеки беше Павел Вежинов, Валери Петров или Мирча Елиаде. имаше доста брак. Дори Любо николов има слаби произведения.***
*** още по-несериозно е че страната на Майстора, Слона, Златю Бояджиев, Яхнадажиев, Н.тодоров и прочие да се твърди че няма художници. Ако исакш да кажеш че няма илюстратори или художиници на корица- разгледай рисунките на ПНТ, на Кръвта на зобтита, на Асасините и пак си помисли. После си помисли колко ще ти иска едни добър илюстратор или художник на корица.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

27 Авг 2018 09:50
Away
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 799
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129163
Мисля, че твърде много се набляга на хартиените КИ. Днешната младеж е забила поглед в таблети и телефони, там е хубаво да се насочат усилията, но за целта се изискват съвсем други умения.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

27 Авг 2018 10:05
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129164

George-AL писа: писа:
Затова тук сме се затворили в една малка общност, където си пишем само за нашия си клуб и си мислем че като издадем 100 бр. са достатъчни (примерно - не знам колко броя е ПГ или Списанието, но не вярвам да е много повече, при положение, че ние сме 30 човека, а бройките свършват за нула време; да не говорим за тиража на фенското издание на ПНТ или на книгата на Рони Мейдей.).

Не знам как си решил, че сборниците се издават с тираж малко на 100 бр. Всички ПГ-та са издадени в тираж от 1000 бр. Като 1 и 2 са напълно изчерпани. От брой 3 няма бройки в Торо, а само в разпространителя, т.е върви към изчерпване. От другите издания на СКИ торажите са между 750 и 1000 бр. От тях последни бройки са останали и са кажи-речи изчерпани "Съновидение" и "Герои".

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

27 Авг 2018 10:16 27 Авг 2018 10:33 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129165
Кириле,
хайде да говорим за реални цени.
фентъзитата - по голямаат част от тях - са между 600и 1200 стр. по корицата е работено, имат добри илюстрации, не малка част са лакирани. хартията на произведението е хубава. съвсем нормално е да са 20 лева.
нека изясним още нещо - твърдите корици вдигат много. Навремето копих "книга на гинес за престъпленията" - с меки корици - 6 лева.
същата книга се продаваше и с твърди корици - 10 лева.
за
фентъзита от по 400 страници голям формат с по 60-100 цветни илюстрации и твърди корици или
за големи големи сборници от 1000 страници и меки корици цена 20-25 лева дори е малка.
Друг е въпросът какви пари имаме ние.

П.С. - инак съм съгласен с мнението ти, хартиените книги като цяло са отживелица. Неделчо първо проби с филме, и чак след това се наложи с книга-игра. Трябва да се мисли за картинки, за звуци, за много пряка реч, за бързо и наситело действие - за лесно смилаема информация - деца на искат вече да четата тежки описания.

27 Авг 2018 10:24 27 Авг 2018 10:28 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129168

nixata писа: писа:

George-AL писа: писа:
Затова тук сме се затворили в една малка общност, където си пишем само за нашия си клуб и си мислем че като издадем 100 бр. са достатъчни (примерно - не знам колко броя е ПГ или Списанието, но не вярвам да е много повече, при положение, че ние сме 30 човека, а бройките свършват за нула време; да не говорим за тиража на фенското издание на ПНТ или на книгата на Рони Мейдей.).

Не знам как си решил, че сборниците се издават с тираж малко на 100 бр. Всички ПГ-та са издадени в тираж от 1000 бр. Като 1 и 2 са напълно изчерпани. От брой 3 няма бройки в Торо, а само в разпространителя, т.е върви към изчерпване. От другите издания на СКИ торажите са между 750 и 1000 бр. От тях последни бройки са останали и са кажи-речи изчерпани "Съновидение" и "Герои".

ще ти кажа как съм решил - Пътят на тигъра е фенско издание. Феновеет във форума нямат и 30 човека
Кръвта на зомбитата - фенско издание
За Инициативата ММ сподели, че няма и 100 бр. тираж
За ПГ 1 на един Панаир на книгата като бяхме съм те питал (имаш ли бройки) и ти ми каза, бе издавате малко бройки, ако трябав да се прави допечатка ще се оскъпи много и че имаш само 1 бр. Вярно - не си уточнявал какво значи много или малко, но изрично, каза че правите малко бройки. Пак тогава ми бе казав, че мислиш да преиздаваш първият раказ на Сикамор Брайт в друго издание на ПГ - разширен и допълнен.*
логично бе да предположа, че правите от ПГ и Списанието също по 100-ина бройки. Ако не е така - извинявам се.
Въпросът обаче си остава.
100 или 1000 бр. - книгите-игри ще станат трудно популярни ако не се пише повече за децата.
(в този смисъл искам да похваля Зе БГ за новото му творение :hello: и да разкритикувам останалите :( )

*ПГ1 е единственото което нямам.

27 Авг 2018 11:40
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129174
Спомням си го Румбата, тоз герой на социалистическия труд, та даже и сега на Таласъмията. Не е лошо момче, но иначе левскарче. И аз от него си купувах книги-игри вместо баничките. Ама Пепи имаше за цигари и Румен, не котарака, имаше за цигари, а аз нямах. Затова пропуших чак на 16, когато си продадох книгите-игри. Занесох му ги един ден на Румбата и му викам вземи тез майни и ги продай. И той буха. И после още повече цигари пушеше, ама вече от синьото виктори.
Иначе за редакторите не си прав и за коректорите също не си прав. Те СКИ не ги гледай, че не ползват редактори и коректори, то те и автори нямат както ти писа и текст нямат даже. Само баба генка художничката им остана. После що продавали тиража от 100 броя, за над 10 лв, ами няма как трябва за цигари поне да има, пък ако остане и за банички. Та, СКИ не ги гледай, виж Уейн е друга бира, ама не топла. Той и редакции прави и корекции стига да намери някое момче будала да му кихне 1000 марки в зелено по днешен курс. Та туй де, за Румбата ми беше мисълта.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Cliff_Burton, Rahvin, comics_ross

27 Авг 2018 12:26
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129176
Айде сега отиваме пак в къщата на обесения да продаваме въжета...
Уейн има толкова редакция и корекция колкото и вие. Я ме питай още един път що си купих първите два Българа , а не си купих нищо от вашето творчество?
Нарочно за да не ви дам 10 лв ли?
Не бе. Просто Замъка на барон Аристоу си има наследници. Или Планината на смърта на обидчивия ми градски....
Планината на смъртта имаше и редактор и художник, хартията беше бела, само малко беше тетрадка ама нейсе...
Вие издавате същата работа в сборници за КИ... това направо потресаващо. Тъй и не разбрахте за толкова години какви книги търсят хората.

27 Авг 2018 12:51
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129177
Както и да е. Основния акцент е освен липсата на адекватен продукт на пазара (виждали ли сте весник на самиздат?).

Мисля че има доста време да се достигнат съвременните нива на книгите с вашите КИ. Отидете в някоя Сиела. Тъй като тия издават много и всичко са едни от малкото които има книги по пет лева в едни кишета. Вземете някоя преоценена лирика с добро оформление, купете си я хвърлете я на спас и го питайте ей тая далавера колко струва... Щото копиране на издателство Мега от 98 ви е максимума. Сега сме 2018 през 2028 ще ви видим пак 30 години по късно.

27 Авг 2018 13:01 27 Авг 2018 13:04 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129178
Рахвине, Сиела, (както и Бард, Колибри и пр.) е голямо издателство пълно с пари. Могат да си позволят да издадат 1-2 книги, в които да са на загуба, ако вярват, че парите ще ги избият от другаде. СКИ не е голямо издателство - това не е обвинение, това е съобразяване с тъжна истина. Разбира се, СКИ може да си направи реклама на книгите, чрез Фейса, чрез You Tube и т.н., както Нед създаде Българ но се иска голяма доза креативност и умения с компютъра (а и други качества)

Инак аз съм абсолютно убеден, че ако някой излее една кофа с пари и СКИ и ИККИ ще започнат да печат от хубави по-хубави книги -игри но за съжаление такъв бизнесмен-филантроп не се е появил.

П.С. това не значи, че СКИ трябва да спрат с опитите си да се развиват и да легнат чакайки да дойде чичко-паричко.
Това значи само че не може да равняваш СКИ със Сиела или Бард да речем.

27 Авг 2018 13:05
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
За Старата вълна, Новата вълна...и още нещо #129180

Rahvin писа: писа:
Тъй и не разбрахте за толкова години какви книги търсят хората.

Аз пък за това съм любопитен - каквоще да е то. Книгите си дето ги раздадох на хлапаци направо ги ПОХАБИХ! Те че днешните са мързеливички с тия смарт-фони, бива си ги, ама все някакъв интерес трябва да се зароди всичко друго като им омръзне (в тинейджърството айляка е голям, което позволява зараждането на скука и съответно намиране на нови хобита).

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Time to create page: 0.085 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Търся да купя Ледената Цитадела (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от logus
    • Today 17:31
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (13 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Reiko
    • 18 Мар 2023 01:22
    • Трошача (17 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Der
    • 17 Мар 2023 22:49

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg