• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Златна Никса 2021

Златна Никса 2021

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
09 Май 2022 10:58 13 Май 2022 15:48 от ringlas. Причина: По заявка на организаторите
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
Topic Author
Златна Никса 2021 #140009
Както темата подсказва, настъпи време за ежегодното гласуване за любима книга-игра! Тазгодишните правила бяха изготвени от инициативен комитет в състав: Вилорп, Monevwww, the_arsonist, Meriadoc, harlequin и Лисичков. Решихме да върнем изпитаната в бой класическа система за гласуване, с леки промени - вместо константните 10 точки, този път ще имате 12, които са равни на броя на участващите произведения. Искаме да дадем и малко повече тежест на Фейсбук вота, без да пренебрегваме класическото форумно гласуване, което остава първостепенно. Подробности по-долу. След като прегледате правилата, очаквам вашите гласове. Линиите са открити!

„ЗЛАТНА НИКСА” 2021г.

Номинирани са всички интерактивни произведения, които отговарят на следните критерии:
- издадени са на хартия в България през 2021г. за първи път и не са издавани в миналото;
- издадени са по начин, който ги прави достъпен за широката публика на жанра, а не само за потребителите на форума;

ПРАВИЛА ЗА ГЛАСУВАНЕ:

1. Право на глас имат тези потребители на форума, които отговарят на следните условия:
- рeгистрирани са във форума преди дата 01.01.2022г;
- имат написани поне 2 мнения в периода от 01.01.2021г. до 31.12.2021г. на форума;
- дълго неактивните, както и потребителите с по-малък брой мнения от посочените по-горе, ако желаят да гласуват, ще преминават процедура по „зачитане на вота“ по усмотрение на организаторите; в такъв случай, за да бъде зачетен вотът на потребителя, той трябва да получи одобрението на поне четирима измежду Вилорп, Monevwww, the_arsonist, Meriadoc, harlequin и Лисичков;

2. Всеки с право на глас може да разпредели до 12 точки на състезаващите се книги-игри, като никоя книга-игра не може да получи повече от 4 точки. Може да разпределите както само 1 точка, така и всички 12.
2.1 Паралено с гласуването на форума ще бъде възможно да се гласува и на следните Facebook адреси:
www.facebook.com/gamebooksBulgaria/
www.facebook.com/groups/220482549170771
- една реакция (лайк или емотикон) за всяко едно произведение ще е равна на една точка, която ще бъде добавена към вече формираните гласове на потребителите на форума;
2.2 /нова/ При добавяне на вота от Фейсбук, ще се зачитат само лайкове и емотикони на членове на посочените в правилата Фейсбук групи/страници, които са се присъединили не по-късно от 08.05.2022. В случай на дублиран вот - едновременно през Фейсбук (чрез лайк, емотикона) и разпределени точки през Форум/Дискорд, ще се брои само вотът от Форума/Дискорд.

3. Гласуването ще се проведе в две фази: първи тур и балотаж.

4. Гласуването на първия тур за потребителите на форума и Discord сървърите е тайно и се осъществява като изпратите гласа си на лично съобщение до Meriadoc в периода от 09.05.2022г. до 23.05.2022г. /24:00 часа/. Гласовете, подадени след тази дата и час, няма да бъдат зачитани и компромиси, и изключения няма да бъдат правени.
Авторите на участващите произведения могат да гласуват на първия тур, така както намерят за добре.

5. Всички гласове ще бъдат показани /потребител и вот/ при обявяване на резултатите от първия тур. Ще имате възможност да оспорите гласа си, ако по някаква причина е допусната техническа грешка в отразяването до 24:00 часа на 24.05.2022г.

6. На балотаж отиват двете произведения, събрали най-много точки.
6.1 Ако три или повече произведения са събрали равен брой точки и си поделят първото място на този тур, на балотаж отиват двете произведения, които са оценени от най-много потребители с максималните възможни 4 точки. Ако има равенство и по този критерий, на балотаж отиват всички произведения, събрали равен брой точки и поделящи си първото място на този тур.
6.2 В случай, че едно произведение е събрало най-много точки, но има две или повече други произведения, събрали равен брой точки и поделящи си второто място на този тур – на балотаж заедно с първенеца отива и това произведение, което е оценено от най-много потребители с максималните възможни 4 точки. Ако има равенство и по този критерий - на балотаж отиват първенецът и всички произведения събрали равен брой точки и поделящи си второто място на този тур.

7. Балотажът ще се проведе в периода от 25.05.2022г. до 01.06.2022г. /24.00 часа/ и отново е таен – изпраща се лично съобщение до Meriadoc на форума или през Discord. Гласове, подадени след посочената дата и час, нямат да бъдат зачитани. Всички гласове ще бъдат показани /потребител и вот/ при обявяване на резултатите от балотажа.
Авторите на участващите в балотажа произведения нямат право да гласуват на този тур.

8. На балотажа няма да се разпределят точки – гласува се за едно от класиралите се произведения. Победител е произведението, събрало най-много гласове.
Гласовете, подадени чрез Facebook на балотажа, ще бъдат умножени по коефицент 0.25 и добавени към гласовете от форума и Discord. При получаване на дробни резултати, ще се закръглят нагоре.
При равенството на гласовете, победител е произведението, което е събрало най-много точки на първи тур. Ако резултатът отново е равен, то победител е произведението, оценено от най-много потребители на форума с максималните възможни 4 точки на първи тур. Ако отново по някакво невероятно стечение на обстоятелствата се получи равенство, победител е произведението с повече на брой епизоди.
Всички гласове ще бъдат показани /потребител и вот/ при обявяване на резултатите от балотажа. Ще има и кратък период за оспорване поради техническа грешка.

9. При непридвидени в правилата ситуации, организаторите си запазват правото да преценят как да се процедира.

10. Можете да гласувате за следните произведения:

1. „Пристанището на Гибелта“, автор Иън Ливингстън
2. „Ти си Дедпул“, автор Ал Юинг
3. „Петият принц: Откривател“, автор Николай Николов
4. „Самотния вълк 6 - Царствата на терора“, автор Джо Дивър
5. „Дяволският остров“, автор Робърт Дъглас
6. „Приключение в планината“, автор Емили Хокинс
7. „Запад“, автор Сикамор Брайт
8. „Бягство от Плаград“ (Приключения в Балара 2), автор Ваян Дечков
9. „Дугулите и вълшебното листо“, автори Тони Телалов и Никола Райков
10. „За честта на Зур“, автор Стефан Иванов
11. „Ивановден“, автор Арсо Нистевски
12. „Последното пътуване“, автор Илин Кандиларов
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Лисичков, Ал Торо, Elan Morin Tedronai, ze BG, kiril_ps, Efix7, turbobobi, the_arsonist, Etom

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

11 Май 2022 12:34
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Златна Никса 2021 #140011
Традиционния екзаетенциален въпрос, дано Лисичков като юрист може да ме просветли...

Така...

Ако имам издадена една бройка на хартия с isbn на книгата тя може ли да участва или не?

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

11 Май 2022 16:57 11 Май 2022 16:58 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Златна Никса 2021 #140012
Можем ли, ние феновете, да си я закупим? Въпросът е и в минало време (за да не излезе, че е изчерпан тиража).

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi, Etom

12 Май 2022 13:17 12 Май 2022 13:19 от Cliff_Burton.
Cliff_Burton's Avatar
Cliff_Burton
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 22
Златна Никса 2021 #140018
Това бих го променил:

1. Право на глас имат тези потребители на форума, които отговарят на следните условия:
- рeгистрирани са във форума преди дата 01.01.2022г;
- имат написани поне 2 мнения в периода от 01.01.2021г. до 31.12.2021г. на форума;

така, че да включва и мнения в Discord канала. Реално аз съм мигрирал там и съм сравнително активен, а във форума имам точно едно мнение за 2021-ва и предполагам не съм единствен :) Освен това Meriadoc нещо не го виждам в Discord канала на книги-игри и няма как да му пратя съобщение :)

PEACE & LOVE

13 Май 2022 12:01
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Златна Никса 2021 #140019

kiril_ps писа:
Можем ли, ние феновете, да си я закупим? Въпросът е и в минало време (за да не излезе, че е изчерпан тиража).

Предполагам че ми отговаряш...

Ами Киро замисли се ако има една бройка и ако някой я продава, можеш ли да я купиш?
Ако са пет?
Ако са десет?
Или минимум са 100?
Или 1000?
Тиражите са тайна... май?

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

13 Май 2022 12:49
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 259
Златна Никса 2021 #140020
Оттеглям "Ивановден" от участие в конкурса.

След като разбрах, че въпреки молбата ми да се прекрати шерването по фб, наглата агитация е продължила, на всичкото отгоре придружена и с безобразни спойлери, нямам друг вариант.

За доброто на разказите, които съм написал досега или евентуално ще напиша в бъдеще (което всъщност е за доброто на незапозналите се с тях читатели): забранявам участието им в каквито и да е конкурси занапред!

Благодаря за подкрепата само на тези, които са прочели и харесали разказа! Всякаква друга ми е излишна, непонятна и дразнеща.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

13 Май 2022 13:05
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Златна Никса 2021 #140021
Сигурен бях, че Арсо преиграва - въпреки че никога не съм оставал с подобно впечатление от него - но сега загледах как се е вихрил Спас и, да, обидно е малко.

Прави ми впечатление и друго: тази Златна Никса ще е първата, в която очевиден боклук като Бягство от Плаград има шанс да спечели, само защото авторът му е достатъчно нагъл, за да агитира активно за себе си.

13 Май 2022 14:04
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 78
Златна Никса 2021 #140022
Настоящата ситуация е до голяма степен неочаквана, поне за мен. Имах едно на ум, че е възможно да излязат подводни камъни при гласуване във фейсбук, но ще кажа и какво ни накара да пробваме тази година гласуването да е по-отворено.

През последните години има траен спад на гласуващите в конкурса. На миналогодишния конкурс за произведенията, издадени през 2020г., са гласували едва четиринадесет души. Искаше ни се да има повече ангажирани и по-голяма представителност.
Първоначалната идея на гласуването във Facebook беше, в него да имат възможност да гласуват само потребители, харесали страницата или групата до дата 08.05.2022г. В крайна сметка, преценихме с оглед миналия повече от успешно конкурс „Пъстра Никса“, че няма да се стигне до някакъв огромен интерес, шервания на постове, търсене на подкрепа от други места, и най-вече от хора, които по всяка вероятност просто само познават автора, а не са и чували за жанра. Всеки би могъл да направи това в крайна сметка, дори може и да си купи лайкове за няколко долара.

Не беше това идеята на конкурса, да се търси подкрепа от хора, нямащи по всяка вероятност никаква представа от книгите-игри, но правилата са факт и дават възможност за подобни прояви. В миналото се е стигало до търсене на подкрепа за дадено произведение и т.нар. "автобуси". Считахме, че подобни прояви са забравени.

Разбира се, в създалата се ситуация, авторите на произведенията не са равнопоставени. По-активните от тях, ще получат подкрепа от всеки един, когото помолят и се съгласи да им даде един лайк.

С огромно съжаление трябва съобщя, че след евентуално решение на организаторите тази година, може да се наложи да приложим т.9 от правилата. Въпреки че това не е точно „непредвидена ситуация“, мисля че е справедливо към всички автори, а и истинските почитатели на жанра, вотът да бъде ограничен до потребителите на Facebook групите посочени в правилата, харесали или станали членове на същите до дата 08.05.2022г.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, harlequin, kiril_ps

13 Май 2022 15:41
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
Topic Author
Златна Никса 2021 #140023
Аз напълно споделям написаното от Лисичков, затова ще карам по същество. Проведе се гласуване и организаторите на конкурса решиха с мнозинство:
При добавяне на вота от Фейсбук, ще се зачитат само лайкове и емотикони на членове на посочените в правилата Фейсбук групи/страници, които са се присъединили не по-късно от 08.05.2022. В случай на дублиран вот - едновременно през Фейсбук (чрез лайк, емотикона) и разпределени точки през Форум/Дискорд, ще се брои само вотът от Форума/Дискорд.

Надявам се Арсониста да преосмисли позицията си, но правилата така или иначе не позволяват оттегляне на произведение. Не е и коректно към хората, които вече са дали гласа си. Разбира се, в случай на победа, авторът е в правото си да откаже статуетката, ние няма да го гоним като от Господари на ефира да му я връчим.

По въпроса на Рахвин - за да участва произведението в конкурса, трябва да е била предоставена възможност феновете да си го купуват чрез книжарница, онлайн магазин или чрез лични продажби от автора в разумен интервал от време. С 1 напечатана бройка или дори с 10, няма да бъде покрито условието. Аз съжалявам, че твоята книга още не е видяла книжна версия, защото хора, които са я чели ми я похвалиха. Не изпитвам удоволствие да чета от екран. Знам че има и други такива читатели, които се губят като аудитория.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Monevwww

13 Май 2022 17:46
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Златна Никса 2021 #140024
О книгата е доста добре електорнно всъщност... Щеше да е нечитаема или трудно читаема без менюто което има.

Мен ме интересува къде е дявола скрит в детайла - нищо повече.
Аз ако издавам на хартия определено ще съм аз печатаря, а не бандитско формирование, което ще ми обяви някакви цени сякаш ще слагам златен кант и подшивка от лисича кожа...

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

14 Май 2022 08:42 14 Май 2022 08:46 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1114
Златна Никса 2021 #140025
Моля организаторите да преразгледат решението си и да не задраскват вота на десетки хора, гласували през социалната мрежа.

В частност за поредицата на Балара, гласувалите са закупили книгата и имат право да упражнят своят вот на база своята покупка.

Моля да не бъде дискриминирана аудиторията на поредицата и гласовете на хората да бъдат зачетени.

Във всяка книга от поредицата има пояснения за това както е книга-игра и интерактивна литература, така че те са наясно.

Очаквам отговора на организаторите.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

14 Май 2022 09:17 14 Май 2022 09:18 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Златна Никса 2021 #140026
Призовавам организаторите да не зачитат вота във фейсбук за Бягство от Плаград, защото:
1. Това произведение не е книга-игра и е грешка да участва в Златна никса. Заявявам го на база стотици книги-игри, които съм чел. А понятието интерактивна литература може да се приложи и за детските книжки с лабиринти и ребуси. Дори и карти продават (в които си детектив), има и сюжет и герои.
2. 95% от хората, гласували за Плаград, уверен съм, не са прочели и една книга-игра от Новата вълна през живота си. Ще е нелепо да бъдат зачетени гласовете им.
3. "Лично аз нямах очаквания към конкурса, затова и не съм разочарован. Победители сте всички вие, благодаря ви и слънчев петък! " - Ефикс. Съдейки по написаното, хората, гласували за Плаград, вече са победили и промяната на правилата за тях е просто дребна подробност.

knigi-igri.bg/shop/

14 Май 2022 09:40 14 Май 2022 09:41 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1114
Златна Никса 2021 #140027
Призовавам организаторите да не зачитат вота във фейсбук за Бягство от Плаград, защото:

1. Това произведение не е книга-игра и е грешка да участва в Златна никса. Заявявам го на база стотици книги-игри, които съм чел. А понятието интерактивна литература може да се приложи и за детските книжки с лабиринти и ребуси. Дори и карти продават (в които си детектив), има и сюжет и герои.

Това е решение на организаторите, а не твое.

2. 95% от хората, гласували за Плаград, уверен съм, не са прочели и една книга-игра от Новата вълна през живота си. Ще е нелепо да бъдат зачетени гласовете им.

Как си уверен, питал ли си ги?

3. "Лично аз нямах очаквания към конкурса, затова и не съм разочарован. Победители сте всички вие, благодаря ви и слънчев петък! " - Ефикс. Съдейки по написаното, хората, гласували за Плаград, вече са победили и промяната на правилата за тях е просто дребна подробност.

Написаното е в следствие на промяната на правилата и трябваше по някакъв начин да бъдат уведомени хората, че тя е настъпила.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

14 Май 2022 09:51 14 Май 2022 09:59 от Лисичков.
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 78
Златна Никса 2021 #140028

Efix7 писа:
Моля организаторите да преразгледат решението си и да не задраскват вота на десетки хора, гласували през социалната мрежа.

В частност за поредицата на Балара, гласувалите са закупили книгата и имат право да упражнят своят вот на база своята покупка.

Моля да не бъде дискриминирана аудиторията на поредицата и гласовете на хората да бъдат зачетени.

Във всяка книга от поредицата има пояснения за това както е книга-игра и интерактивна литература, така че те са наясно.

Очаквам отговора на организаторите.

И други потребители поискаха обосновка за взетото вече решение. Написал съм по-горе нещо по въпроса, но се ще опитам да бъда по-конкретен.

Както посочих, желаехме да дадем на вота от Facebook по-голяма тежест и цялостно повече представителност. Имаше различни предложения, но като цяло се обединихме да е повече от това един глас да отговаря на един форумен вот, както беше в последните издания на конкурса. Вероятно допуснахме грешка, като за първия тур решихме директно да се добавят лайковете към формирания вот на членовете на форума. За втория тур има процентно съотношение. Причината да постъпим така е следната: фейсбук вота, като брой лайкове в предходните издания с гласуване, е приблизително равен на 20-30% на форумния вот като точки. Това първо.

Второ: не преценихме възможността да бъдат привличани неограничено гласове от къде ли не и разчитахме на авторите, че няма да го направят, както, междувпрочем, не са го правили преди, когато ставаше, разбира се, дума само за един глас. Получи се обратното на това, което очаквахме. Както посочих, всеки един, ако желае, би могъл да привлече по един или друг начин вот за произведението си от напълно странични и незапознати с жанра хора. Аз, примерно, съм фен на Fighting Fantasy, можех да шерна поста по всички възможни канали и групи и да помоля за лайкове за книгата на Ливингстън. Отделно от това, доколкото разбирам, е възможно дори за няколко долара да бъдат закупени лайкове на случайни хора.

Трето: не е справедливо към някои от авторите, които не желаят да привличат вот от другаде и да агитират или пък са в пълна невъзможност да го сторят. И пак- всеки може да го направи по един или друг начин.

Четвърто: добавеното вчера правило с новата точка 2.2 съществуваше в първоначалния драфт на правилата, всеки от организаторите може да го потвърди. Защо го премахнахме в окончателния вариант? Предоверихме се на опита от предходни Facebook гласувания и сбъркахме. Както казах посочих по-горе- когато се вдигне залогът, явно всичко се възприема за позволено. Отделно, че прилагането на подобно правило е свързано с много повече работа, отколкото някога е била свързана с организацията на конкурса, възможност за грешки, оспроване на вотове и т.н.

Пето: новото правило в точка 2.2 е еднакво за всички автори и произведенията им. Свободни са да агитират всички членове на посочените фейсбук групи/страници. Фейсбук страницата има около 6000 лайка, а групата над 700 члена.

Шесто и последно: взетото вече решение за добавяне на точка 2.2 в правилата за гласуване няма да бъде преразгледано и остава такова, каквото е.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

14 Май 2022 09:59
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Златна Никса 2021 #140029
"Това е решение на организаторите, а не твое."
Никъде не съм твърдял противното. Хубаво ще е да четеш с разбиране.

"Как си уверен, питал ли си ги?"
Не съм ги питал. Вярата ми (която няма нужда от доказателства) и не база личен опит и наблюдения, и последваща индукция.

"Написаното е в следствие на промяната на правилата и трябваше по някакъв начин да бъдат уведомени хората, че тя е настъпила."
Което е в унисон с казаното от мен (според мен).

knigi-igri.bg/shop/

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Златна Никса 2021
Time to create page: 0.128 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Флууд (5574 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Mindcrime
    • 25 Мар 2023 04:51
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • 24 Мар 2023 13:51
    • Най-слабият български автор. (54 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от LethianDreams
    • 24 Мар 2023 11:01

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg