• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Пъстра никса 2025

Пъстра никса 2025

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
03 Май 2026 17:34 03 Май 2026 17:38 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 500
Пъстра никса 2025 #145018

Etom писа:
С ИИ могат да се правят много добри неща, но истинското творчество се създава от хора, ИИ само комбинира и копира. Това ме спря да гласувам за Пъстра Никса тази година.

Позволявам си да оспоря горното търдение. Съгласен съм, че истинското творчество се създава от хора, но схващането че ИИ "само копира и комбинира" е много далеч от истината. За да се получи качествена илюстрация с ИИ не е достатъчно да се напишат няколко промпта и да се направят итерации. ИИ не може да свърши творческата работа. ИИ е интелигентен инструмент, който визуализира замисъла на работещия с него. Ако се използва правилно единственото, което прави е да компенсира лиспата на сръчност и техника на човека. Като рисува без да "измисля".
Като пример: Картинките, с които участвам в конкурса са по метода "писане на промптове" и показват как не трявба да се работи с ИИ.

За съжаление открих много късно как ТРЯБВА да се работи с ИИ. Ако всичко върви добре и успея да завърща произведението, което правя ще го покажа нагледно.
Като се започне от прецизно дефиниране на стила на рисунката и се премине през цяла серия базови скици се стига до там, че може да се контролира дори позицията на пръстите на героите. ИИ рисува каквото поискам от него, в стил, който аз съм дефинирал с герои и сцени, който съм измислил и планирал. Може да поддържа консистентни изображения в цяла серия свързани рисунки. Пак повтарям работата с ИИ не се свежда до писане на промптове, това ИИ-то може и сам да го направи.

Само за сведение, предварителното обучние, което направих за момента е с обем 193 страници А4 и обхваща всичко нобходимо да се поддържа стил, герои и сцени. Даже имам създаден стриктен синтаксис за заявките (промптове), за вариативност на свързани сцени и фиксиране на дефекти. ИИ е компютърна програма (най-общо казано), не е някъкъв мистичен дух, който живее в компютъра. Може да се учи и програмира, може да изпълнява това, което искаш от него до най-малките подробности.
Креативността му е много полезна при шлифоване на сцените. Крайният резултат се полуава от заявки в стил "компютърна програма" - един стил, предварителна дефиниция за значението на думите, еднотипни блокове и т.н. Така се избягва контекстната зависимост от говоримия език. По-сложните са над 50 програмини реда, а когато има взаимодействие на герои минава 100-120 реда.
Стриктния синтаксис преминава почти безпроблемно през филтъра на неподходящо съдържание. Самия филтър помага рисунката да остане в рамките на "художествено произедение".

Аз не съм художник и няма да създам шедьоври, но човек с талант и желание да се научи може да разработи собствен стил, който е много повече от "копира и комбинира".
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, comics_ross, Etom, Count Monte Kristo, snake_fang

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Май 2026 17:50
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 204
Пъстра никса 2025 #145019
Въобще е нечестно (и спрямо реалните художници) на един и същи кантар да се "теглят" и автентични рисунки, и "ИИ арт", за мен всичко е пълен потрес...

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

03 Май 2026 18:02
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Пъстра никса 2025 #145020
Ше бъдеш още повече потресен, когато разбереш колко "автентични рисунки" се планират или доизпипват с ИИ. Използването на Фотошоп и графинчи програми също ли не се признава. Може би е добре да се върнем към рисуването върху стените на пещера. То е най-автентчино.
Специално за теб повтарям. ИИ е инструмент за рисуване, по-усъвършенстван от Фотошопа, който е усъвършенстван: молив, четка и боички. Преди тях е плоска скала и въглен.
Аман от закостеняло мислене. Светът се развива.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Count Monte Kristo

03 Май 2026 18:46 03 Май 2026 18:46 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1248
Topic Author
Пъстра никса 2025 #145021
Здравейте на всички и благодаря за активната дискусия. Следя коментарите с голям интерес.

Напълно разбирам емоцията и фрустрацията на художниците, както и на тези, които ги подкрепят. Знам, че на хартия звучи чудесно да разделим нещата - "чисто" човешко творчество от едната страна и генерирано/асистирано от ИИ от другата. Уважавам труда, годините практика и таланта, които се изискват за една автентична илюстрация. Технологичният скок е брутален и променя правилата на играта за броени месеци, затова напълно разбирам защо много хора се чувстват ощетени.

Но нека погледнем нещата от чисто практическата и организационна страна. Как точно да администрираме подобно разделение? Ние сме трима фенове, които организират този конкурс на мускули и ентусиазъм в свободното си време. Ние не сме детективска агенция, нито разполагаме с ресурси за дигитална криминалистика.

Нека ви дам един принципен пример: Ако чуждестранен или роден автор е използвал ИИ в процеса си (като основа, за детайли или изцяло), но не го декларира, как точно очаквате да го разследваме? Да изискваме raw файлове с layers от Photoshop от всеки един създател? Да пращаме официални запитвания до издателствата и да чакаме признания? Това е логистично абсурдно.

Истината е, че този казус все още не е решен в глобален мащаб. Големите платформи и международни арт конкурси в момента разчитат единствено на доброволна декларация за честност. Софтуерите, които уж разпознават ИИ, са неточни, дават огромни отклонения (хвърлят фалшиви обвинения върху истински художници и пропускат добре обработен ИИ) и не могат да служат за безпристрастен арбитър. Щом гигантите в индустрията нямат техническо решение, няма как ние, в нашия нишов български конкурс, да го открием.

От друга страна, ако се опитаме да направим "чиста" категория, рискуваме в нея да останат 2 или 3 книги, което тотално обезсмисля идеята за състезание. Конкурсът оценява крайния продукт във вида, в който е стигнал до читателя. Това е реалността на пазара в момента и инструментите, които издателите вече използват.

По другите организационни въпроси:

Джордж-Ал, не е имало балотаж за "Пъстра Никса" тази година, правилата бяха само за един тур. Постовете бяха закачени на официалната страница на сайта. Не съм сигурен дали технически е възможно да се закачат във всички групи, в които се гласува, но ще проуча въпроса занапред.

Относно "двойния глас" във Facebook и форума - да, системата не е съвършена. Това е компромисът, който правим, за да позволим на по-широк кръг хора извън форума също да се включат. Няма как да засека профила на всеки човек, гласувал във фенския вот, с профила му във Facebook.

Rahvin писа:
Не само за корици и илюстрации ама е добре и за ИИ които пишат книги игри тъй като нивото на читателите е такова че няма да схване и тая разлика

Същият логистичен принцип важи и тук. Доказуемостта е практически нулева. В крайна сметка публиката оценява това, което чете - ако една книга е нелогична, бездушна или зле написана (независимо дали от слаб автор или от алгоритъм), читателите ще го усетят и това ще си проличи във вота.

В заключение: оценявам това, че ви пука за конкурса. Светът се променя, хобито ни също. Аз се радвам, че изобщо имаме толкова заглавия годишно, които да обсъждаме и оценяваме заедно.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Count Monte Kristo, snake_fang

03 Май 2026 19:17 03 Май 2026 19:39 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2489
Пъстра никса 2025 #145022
За мен ключовото в случая е че процесът е напълно различен, макар и изходният продукт все да е илюстрация. Конната езда и спринта не са един и същи спорт, нито стрелбата с лък и тази с пистолет. Не оспорвам това дали има творчество/майсторство и в двете, но процесите са коренно различни. От гледна точка на читателите е смислено да гласуват в една категория, от гледна точка на художниците е нелепо - въпросът е за кого се провежда наградата. Сравнението с ползването на фотошоп също не е удачно - едно е да ползваш инструмент за рисуване, друго е да даваш наставления в текстови вид. Все едно режисьор и актьор да се борят в една категория. По тази логика можем да даваме златни никси на редактори - авторът е инструментът.

Относно ситуацията с това кое е AI, всъщност се знае за голяма част от родните и западните илюстрации дали са AI, като тук не говорим за "доказване" - според мен на ниво жури и на ниво информация от издателите може да се отделят тези, за които се знае че са правени с AI, плюс тези, за които не е известно, като се остави възможност на издателите да се свържат с организаторите на конкурса и да възразят (обратният вариант е неприложим). Да, някой може да излъже без да може да се докаже противното, но мисля че това ще е по-скоро рядкост. Можем да си говорим колко е недоказуемо на теория, но мисля че ще ми отнеме не повече от пет минути да направя това разделение за миналата година на практика. Лично аз бих давал основната награда само на потвърдени художници - на този, който се класира най-напред в едно общо гласуване. За най-добрия промптър също може да има награда.

По този начин би бил уважен и трудът на художниците, ако конкурсът има такива цели.

Естествено, уважавам труда и решенията на организаторите, харесвам конкурса да го има и каквото и решение да се вземе, ще се включвам в гласуването и идните години.

Относно AI илюстрациите, доминацията на Ивайло тази година за мен беше съвсем очевидна и мисля че заслужено спечели.

03 Май 2026 20:25
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1248
Topic Author
Пъстра никса 2025 #145023
Торо, аналогията ти е добра и си личи уважението, с което подхождаш, към занаята на художниците. Поставяш обаче един много важен въпрос: За кого се провежда наградата?

Исторически погледнато (още от времето на дебатите за стоковите корици), Пъстрата Никса се зароди като реверанс към художниците в жанра, но постепенно се трансформира в награда за крайния продукт, който стига до читателя. Т.е. феновете оценяват въздействието на книгата на рафта, а не процеса в издателството. Просто има такова натрупване в годините по ред причини.

Относно разделението "на око" и презумпцията за виновност - тук като организатори, според мен, не можем да си позволим такъв тип мерило. Да, като фенове всички можем да предположим на 90% кое какво е. Но като официално жури/организатори, да лепнем етикет "ИИ" на нечия работа без твърди доказателства, и да чакаме издателят да "възрази", е логистично и морално минно поле. Особено с невероятните скоци, които тази технология прави и безумната скорост, с която тя навлиза в целия entertainment сегмент. Тук развитието не е по години вече, а е по месеци. Ние нямаме капацитета да бъдем съдници на работния процес.

Идеята ти за две отделни награди (една за човек и една за промптър от общото класиране) звучи най-компромисно на хартия. Но отново се блъскаме в математиката - ако тази година (както сам отбелязваш за доминацията на Ивайло) пазарът е залят с ИИ, и "чистите" корици са малцинство, рискуваме основната награда да отиде при книга с много по-малко читателски гласове, просто за да спазим квотата.

Ще продължим да разискваме и да го мислим това, със сигурност, но пак опираме до това: конкурсът оценява най-доброто визуално преживяване за годината, което феновете са определили, или да се трансформира стъпка по стъпка в награда, защитаваща традиционния художнически занаят? Миналата година ИИ кориците бяха задминати от Иванчев от вота на публиката. Тази година публиката отсъди друго.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Count Monte Kristo, snake_fang

03 Май 2026 20:37 03 Май 2026 20:39 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Пъстра никса 2025 #145024
Пак искам да кажа, напомня, подчертая!
Няма никакво значение как ще се провежда конкурса. Без значение е дали ще се дават награди само на художници, които уж не са ползвали никакъв електроенен инструмент.

Не съм съгласен с идеята, че рисуването с ИИ е нещо лошо, неморално и незнам още какво. Не съм съгласен с Ал Торо за това: " Сравнението с ползването на фотошоп също не е удачно - едно е да ползваш инструмент за рисуване, друго е да даваш наставления в текстови вид." Даването на "наставления" в текстов вид също е форма на изкуство. Програмирането на анимация е изкуство (кой в днешно време прави анимации по архаичния метод и никой не е против), програмирането на ИИ да рисува също е изкуство, само че е ново и задейства консервативните рефлекси.
Както се опитвам да обясня не един път. ИИ може да се полазва по мързеливия начин и да му кажеш "Генерирай ми това или онова", също така намесата му може да се сведе само до компенсиране на сръчност и опит в рисуване на ръка. И за да не остана назад със сравненията - то е като да сравняваш работата на архитект с майстор зидар.

Няма нищо лошо хора с талант, изявени художници, да използват ИИ за да реализират идеите си, няма нищо лошо който може и иска да рисува с моливи и боички. Двете неща са различни и несъвместими.
Каквото и да ми разправяте правилното ползване на ИИ е изкуство. Не всеки може да рисува на ръка и не всеки може да направи качествена рисунка с ИИ.
С бои може да мажеш по платното и да разправяш колко велико абстрактно произведение си създал. Може да разпръснеш боклуци по тревата или да залепиш банан на стената и да го наречеш "Художествена инсталация". Това може, било изкуство.
Да направиш хубава корица на книга или графична новела с ИИ не може! "Кучета и котки може, прасета не може".

Я бегайте оттук! Сухари такива!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: snake_fang

03 Май 2026 21:33
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2489
Пъстра никса 2025 #145025
Джордж, всичко с което "не си съгласен" и аргументите които даваш абсолютно буквално съм го засегнал в предния пост - нито съм казал, че създаването на изображения с AI е лошо, нито че не е форма на изкуство, нито че няма майсторство в ползването му - напротив, казал съм точно обратното. Може би горният пост трябва да е като контрапункт, но не виждам никакво противоречие аз. Да натиснеш копче и да падне бомба на правилното място също не всеки го може и се иска талант, не е казано, че си по-малко велик от седми дан майстор по джиу-джицу. Никой не ходи на война да се бори в калта. Просто говорим за несравними дисциплини.

Ringlas, за това, което казваш, важно е вниманието на детайла. Ти казваш "Но като официално жури/организатори, да лепнем етикет "ИИ" на нечия работа без твърди доказателства", аз казвам "категория за доказани художници", респективно остава категория "други" - етикети не лепя. На практика мислим за едно и също нещо, но формулировката не е без значение. Отново на теория - загрижен си за худжници, които не знаем, не можем да изровим информация за тях и не осъществяват никакъв контакт? Но за да не го сторим по-добре е да не уважим тези, които добре познаваме. Защо? Кому е нужна тази правда, в чий интерес е?

04 Май 2026 07:50 04 Май 2026 07:55 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Пъстра никса 2025 #145026
Така де, ти си съгласен с мен, аз съм съгласен с теб, но накрая изводите са различни. Освен това примерът с бомбата е неуместен, както и моя с архитекта и зидаря. Излизаме от контекста на дискусията.

За да няма недоразумения аз твърдя, че специално за рисунки трябва да се оценява резултата, не кой ги е правил и с каква техника.

Давам по-уместни примери:
Генерираните с компютри ефекти в киното. Никой не скача срещу тях, дори им се радват и за определен тип филми вече са норма.
Генерираните с компютри герои, карти и движения в компютърните игри - никой не протестира, даже се иска все по-сложно и реалистично.
Генерираните с компютри анимационни филми, всичките тези 3Д изображния и раздвижени кадри. Няма мрънкане, нали така.
Генерирани с ИИ статични илюстрации - "Шок и ужас" - не били истински. Не можело да се сравняват с рисуваните на ръка. Правилно, дори няма нужда да се сравняват като техника на изпълнние. Сам каза, че това са различни и несравними неща. Навсякъде е важен резултатът... за статични картинки как са рисувани. Не може така!

И сега не ми казвайте: "ама то там е друго, те не са с ИИ" - напротив същото е. Въпрос на използвани инструменти. Всяко нещо с времето си.

Ал Торо, виж кориците, които учстваха тази година. Имаме известен утвърден художник и произведение, което е колаж от филмови плакати и кадри от филми. Това към коя категория се брои? С какво е по-истинско от подобно изображение-колаж, но с елементи генерирани с ИИ? Според мен срещу рисунки с ИИ се протестира "по принцип". Още не може да се възприеме, че е лесно за употреба и общодостъпно средство. Резултатите са различни, приложението е различно. ИИ едва ли някога ще измести майсторската ръчна изработка, но сериозно ще ограничи: "за тия пари и тия срокове - толкова".

Ringlas и организатори, ако толкова е важно разделете гласуването на две категории и да се направи балотаж на победителите.

* * *
От ГБМ борец за правата на Изкуствения Интелект. На Интелекта не на потребителите му.

04 Май 2026 09:18 04 Май 2026 09:52 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 149
Пъстра никса 2025 #145027
Сашо, ти си интелигентен човек, затова те помоля да подхождаш интелигентно. Какво значи "доказани художници"?. Знали ли това, че след като Веско Чакъров е Веско Чакъров подхождаме с презумпцията, че той никога няма да използва ИИ?Какво направим ако все пак реши да използва? - недоказан художник ли става?
Човек се променя - виж Иванчев. в интервюто си казва, че вече много рядко работи с методите, с които е работил преди 20 години. ИИ все повече става част от работата на художниците.

А какво правим ако човекът Х, за когото сме "сигурни", че не е ползвал ИИ след време спечели наградата за илюстрации/корица за хора, които не са използвали ИИ....и след време открием, че все пак е ползвал? Отнемаме му наградата? Ако отделяме тези за които "се знае, че са правени от ИИ" може да изпаднем в конфузна ситуация- например да знаем за някоя. Как си сигурен, че в категорията "други" не си сложил несправедливо някого?
Освен това - докъде стига мерилото ни? Преди 20 години не се използваше Фотошоп, сега се използва. Значи ли че ако някой не е рисувал с четка и туш не е истински художник?
Ще се съглася с Виктор - първо технологията се развива буквално с месеци. Съгласен съм и с другата му мисъл

Пъстрата Никса се зароди като реверанс към художниците в жанра, но постепенно се трансформира в награда за крайния продукт, който стига до читателя. Т.е. феновете оценяват въздействието на книгата на рафта, а не процеса в издателството.

И пак ще попитам, какво става ако другата година имаме само двама автори, коитоне са работоли с ИИ и имаме отделна категория за тях, а за още 20 които са работили с ИИ - отделна. Не се ли обезценява наградата за тези, защото конкуренцията е видимо по-малка.

Относно другите твърдения редакторът е не по-малко автор, от авторът.Добрият редактор може да пренапише изцяло една книга или пък да я опропасти. Не искам да давам примери, за да не идем в спама.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

04 Май 2026 09:36 04 Май 2026 09:43 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Пъстра никса 2025 #145028
Само за справка - понякога е дори по-трудно да се рисува с ИИ. Примерно искате картина, но ИИ не се съобразява с някакъв малък детайл- движението на ръката, дебелината на меча...указвате му 5-10 пъти какво искате, но той не го прави както желаете. Дори му показвате точно такава рисунка, но той не се съобраяза, защото не може да направи 1 към 1. Накрая ви свършва лимита за рисунки за деня. Трябвате да чакате минимум 24 часа, но понякога - с дни, за да имате нов лимит. Понякога не можете да направите рисунката 60-70 дни. В този смисъл е дори по-трудно да се направи прецизна рисунка с ИИ, трябва да знаете точно до най-дребният детайл как да зададете промпта.

Отделно - може да имате рисунка, правена на ръка, да я сканирате и да я прецизирате с ИИ. Примерно "промени движението на ръката". Трябва ли да се обособи категория и за такъв тип илюстрации/корици? И като сме почнали - предлага да разделим кориците на стакови и нестокови.

-стокови корици правени с ИИ
-стокови корици неправени с ИИ
-нестокови корици правени с ИИ
-нестокови корици неправени с ИИ

П.С. Да сложиш графа "доказани художници" и графа "други" е тъкмо лепене на етикет. Най-малкото, защото трябва да се дефинира какво значи "доказани". Колко произведения трябва да има един художник без да са правени ИИ, за да се счита за доказан? 10, 100, 1000?Пред кого трябва да се е доказал? дали пред журито на Пъстрата никса или пред публиката? За колко време ще важи това мерило "доказани художници". За десетилетие? За година? Ако на следващата Пъстра никса участваш с нещо правено на ИИ, изведнъж ставаш недоказан художник?

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm

04 Май 2026 10:51 04 Май 2026 11:05 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Пъстра никса 2025 #145029

Count Monte Kristo писа:
Само за справка - понякога е дори по-трудно да се рисува с ИИ. Примерно искате картина, но ИИ не се съобразява с някакъв малък детайл- движението на ръката, дебелината на меча...указвате му 5-10 пъти какво искате, но той не го прави както желаете. Дори му показвате точно такава рисунка, но той не се съобраяза, защото не може да направи 1 към 1. Накрая ви свършва лимита за рисунки за деня. Трябвате да чакате минимум 24 часа, но понякога - с дни, за да имате нов лимит. Понякога не можете да направите рисунката 60-70 дни. В този смисъл е дори по-трудно да се направи прецизна рисунка с ИИ, трябва да знаете точно до най-дребният детайл как да зададете промпта.

Както вече казах правенето на илюстрации с ИИ не е само писане на промптове. Трябва доста подготвителна работа, но после всичко върви почти без проблеми. Промптът е, да се изразя образно, крайната фаза. Преди всичко трябва да се изчистят двусмислиците от разговорния език, особено когато се описва сцена. Създават се референтни шаблони на героите, изражения и емоции, ключови пози, облекла и т.н. Същото е когато художник риссува предварителни скици.
След това ИИ прави каквото му наредиш без да проявява инициатива. Мога да наглася ръка, глава, физиономия точно както я искам. Вярно с ръцете е понякога е доста трудно, но с предварително подготвени дефиниции и фиксове за корекции не се налага повече от една, рядко две, итерации. И не са само ръцете, много често се губят крака, просто потъват във фона. На пръв поглед не личи, но като се вгледаш се вижда, че ги няма.

На мен ми е най-трудно с динамиката на позите и игрта с перспективата, за това се иска талант на художник, а аз не съм. Точно затова казвам, че ИИ никога няма да измести добър художник, поне не обозримо бъдеще.

Лимита зависи от сложноста на изображението. В момента итерации се налага са правя на едно от десет изображения. Така имам възможносст да се концентрирам на сюжета не на детайлите. По-рационално е да направиш пет различни картинки по темата, отколкото десет итерации на едно изображение.

При теб 60-70 дни за една рисунка и то до изчерпване на дневния лимит означава, че правиш някаква фундаментална грешка. В Дискорда бях започнал да ти показвам как се прави.
Подсказване. ИИ може да игре роля, преди всичко поискай да реагира критично и да коментира генерираните изображения. Направо му заяви, че искаш да бъде като художествен редактор и издател. Тогава спира да те хвали и да рисува грешно подадени заявки. Поискай му да ти покаже как се форматират и заключат дефиниции.

Не рисувай много кртинки в един чат, дори с нови промптове. ИИ опитва да интерпретира всичко, натрупат се грешки, защото ако правиш много поправки не те разбира какво искаш. Това е компютър, колкото и да се преструва на човек. Последователни корекции в един чат за ИИ са противоречия, които опитва да изглади.
Правиш две, три итерации, избираш най-добрата, пренасяш я в нов чат и там поправяш.

Много зависи с какъв генеративен модел използваш. Интерпретациите, които правят са различни.
Още една спрвка, която моеж да се вземе предвид. Уточняването на термините е много важно. Ако напишеш "модел" ИИ разбира "генеративен модел", после се опитва да съгласува с модел на нещо си.
Ако напишеш Жена/Жената се задейства стриктен филтър, заменяш Жена с Героиня и промта минава, Заменяш Героиня с женско име, например Мария и минава още по-лесно. Филтърът първо търси "опасни думи и асоциации" в текста на заявката, след това "гледа" какво рисува.
Ако използвш думата :референция" ИИ я разбира като указание за подобие. Трябва стриктно да зададеш какво да не променя. ИИ прави разлика между инструкция (100% идентичност) и указание/насока за работа. Тогава е по-креативен, но не винаги получаваш, това което ти си представяш. Има много тънкости.

04 Май 2026 11:32
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 653
Пъстра никса 2025 #145030
Няма как да определим с категоричност дали даден кандидат е ползвал АИ. Имахме дори тази година кандидат, който поне аз вярвам, че е ползвал генеративни инструменти, но издателят каза, че са дело на художник. Не виждам и причина да ограничим за какво може да гласува публиката. Тя да иска да награди картина, в която има АИ участие, но ние да кажем - не, избери си от другите. Твърде много ще стане и да раздадем 4 награди, ако хипотетично имахме как прецизно да разделим участващите на с АИ/без. Не са илюстрациите чак такъв огромен фокус в книгите-игри, та да имат 4 статуетки, срещу 1 за текст. Според мен това, че хора, които участват в гласуването умишлено гласуват само за доказани художници и подминават изцяло или занижават точкуването си към АИ картинки също трябва да се отчете като бонус за класическите хора на изкуството. Както каза и Виктор, миналата година видяхме, че битката не е толкова неравна и Иванчев с лекота спечели с лък, срещу редица стрелци, държащи пистолет.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ringlas, gbm, Count Monte Kristo, snake_fang

04 Май 2026 11:43 04 Май 2026 11:52 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Пъстра никса 2025 #145031
Ал Торо Относно твърдението че оценяваме художник. За мен е безкрайно погрешно това твърдение. Поне в по-предни години оценявахме илюстрация/корица на произведение. т.е. оценяваше се вътрешното въздействие на илюстрацията/корицата върху човека, а не самият художник. Тази година имаше художници, участващи с 2 и повече произведения, като стилът съвсем не е еднакъв. Ако това мислене се запади и започнем да оценяваме само художниците според това дали са работили с ИИ или без ИИ има голяма вероятност Иван Иванов да е направил за година 2026 едно произведение с ИИ и едно без ИИ – в коя графа го слагаме?

Когато започна конкурса изказах съмнение дали това е правилният подход. Виктор отбеляза, че целта е била да се оцени цялостното творчество на някои хора (нека ме поправи ако съм в грешка). Окей, ама на Оскарите има отделна награда за цялостно творчество и там няма други номинирани, тя се дава „по заслуги“. Така е и на големите европейски филмови фестивали – например има почетна Златна палма, почетен Златен лъв, почетена Златна Мечка, която си е отделно от номинациите Доколкото знам има и почетно Грами. Както и да е - вън от тези размисли, мисълта ми бе, че (обискновено) оценяваме въздействието на конкретно произведение чрез илюстрация/корица , а не как се е представил художника. Все пак наградата не е за художник, а за корица/илюстрация.

gbm
- да, вероятно трябва да пробвам наново в различен чат. Като се направи 4-5 пъти една промяна на една картина, ИИ не е съгласен само на леки корекции, а иска да генерира изцяло нова картина и оттам идат "изкривявания". Затова казвам, трудно е да се рисува само по указания. Снощи съм правил 5 версии на една картина, защото след като изчистих дребни детайли като дрехи и коса, ИИ реши че трябва да чупи ръката по неестествен начин. При нанесено кроше лакътя или се се чупи под ъгъл 90 градуса или пък ИИ ми нанася прав удар. От друга страна като нанесе прав удар ИИ има цензураотносно насилието и юмрука попада отстрани на лицето. Въобще - сложно е да се направи рисунка с ИИ, не просто "копиране и комбиниране". Трябва да знаеш много точно какво искаш.

има филтър за еротика и насилие,
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
например ако напишеш за жена "искам повече да се вижда от бюста" цензурата те спира, а ако напишеш "искам по-дълбоко деколте" не те спира, да направиш рисунка. Освен това имаш цензура докъде можеш да рисуваш голи тела. Ако пък поискаш да направиш банер на Болтън, цензурата отново те спира, защото рисуваш одран човек. Можеш да нарисуваш само графика на човек в червено, но да не се разбира, че е одран. Това са примери, как трябва много точно да знаеш как да заобиколиш цензурата.

С това поне аз изчерпах, каквото имах за казване. Вероятно може да се каже още много, но мисля, че моята позиция ви е ясна и наистина нямам какво да добавя.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm

04 Май 2026 12:42
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Пъстра никса 2025 #145032
Count Monte Kristo, дай да минем Дискорда, тук вече става неуместно. Ще ти кажа как да рисуваш одрани хора.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Пъстра никса 2025
Time to create page: 0.087 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Отмъщението - Пламен Иванов (29 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 19:45
    • Авторите на КИ извън интерактивния жанр (190 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Efix7
    • Yesterday 13:12
    • Коментари и въпроси относно Инициативата (513 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Ал Торо
    • Yesterday 00:16

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност