• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Пъстра никса 2025

Пъстра никса 2025

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
04 Май 2026 13:26 04 Май 2026 13:45 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2489
Пъстра никса 2025 #145033
Едно си знаете, едно си баете.
Да, няма как да се определи категорично дали е ползван AI. Не го и виждам за нужно.
Да, ако поръчам на Весо Чакъров или Ивайло Иванчев или Георги Георгиев или Филип Цонкин или Венци Великов или излязат илюстрации на Иън Маккейг и т.н., няма да ми е нужно доказателство, различно от това, че са си сложили името и очите ми, че не са AI генерирани. Съжалявам, че ви е трудно да го повярвате. Ако дойде Мартин, авторът на Землянина, и каже - моите илюстрации ги рисува ето този художник - това също ми е достатъчно. Дори и да излъжат, не мисля че това ще боли. По скоро си е лошо за този, който е излъгал, а не за излъгания. Дори да се вмъкне нещо поради нашето незнание, това пак е тотално различно от всичко AI да е на една плоскост с всичко рисувано.
И съм сигурен че поне за някои от тях е обидно или неадекватно да са в конкурс на равни начала заедно с AI генерирани илюстрации. Съжалявам, че не можете да видите и това; и не твърдя, че задължително конкурсът трябва по някакъв начин да е уважителен към тях, просто че на мен би ми било приятно - хората си гласуват общо, т.е. не се губи това, за което се тръби от няколко човека тук - да се даде обща оценка независимо средствата - а наградите отиват според дисциплините на създаване на илюстрациите, т.е. се удрят двата заека е с един удар/гласуване.
И не, Джордж, не е като навсякъде да няма значение как са направени - поинтересувай се как се организират конкурси за художници и ще видиш, че правилата са против AI, като отделна тема е как го доказват и дали - поне отсяват тези, които е известно че са AI, за което говоря аз. Може да прочетете и правилата на Lindenbaum като говорим за книги-игри - там също не се приемат написани от AI книги-игри - www.lloydofgamebooks.com/2026/02/lindenbaum-ai-policy.html.

Ето ви ги книгите с рисувани илюстрации от миналата година: Марс 4, Синът на Пустинята 2, корици на СВ (за вътрешни трябва да питам Дер), Разреши мистерията, Проклятието на фараона, Силата на избора, Землянинът, Нинджа вътрешни, нещо си от списанието (Лед и Цвете), Предатели в космоса, може би и някои от списанията на братята - там трябва разговор, че ги нямам и нямам информация. 2 минути. Опция за оспорване, два-три мейла, може би тук тъме съмнения (голяма работа). Готово. Ако съм объркал, дори в рамките на този чат в рамките на един ден грешката ще е изчистена. Този списък е направен набързо и по спомени - разбира се, че ще се отдели малко повече време при реално изготвяне на такъв.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

04 Май 2026 14:02 04 Май 2026 14:03 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 149
Пъстра никса 2025 #145034
"Да, няма как да се определи категорично дали е ползван AI. Не го и виждам за нужно.
Да, ако поръчам на Весо Чакъров или Ивайло Иванчев или Георги Георгиев или Филип Цонкин или Венци Великов или излязат илюстрации на Иън Маккейг и т.н., няма да ми е нужно доказателство, различно от това, че са си сложили името и очите ми, че не са AI генерирани. Съжалявам, че ви е трудно да го повярвате. Ако дойде Мартин, авторът на Землянина, и каже - моите илюстрации ги рисува ето този художник - това също ми е достатъчно. Дори и да излъжат, не мисля че това ще боли. По скоро си е лошо за този, който е излъгал, а не за излъгания. Дори да се вмъкне нещо поради нашето незнание, това пак е тотално различно от всичко AI да е на една плоскост с всичко рисувано."

Както казах -No coment. Аз изложих ясно аргументите си, не виждам смисъл да ги повтарям

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

04 Май 2026 14:20
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 633
Пъстра никса 2025 #145035
Илюстрациите в СВ9 и СВ10 са оригинални от 80-те. Тогава Брайън Уилямс заменя Гари Чолк.

Аз имам един упрек към правилата на Пъстра Никса: не беше добра идея да се гласува за художник. Така например Дийн Спенсър при кориците беше представен с три нива илюстрации: уникален зелен дракон на СВ9, средно добре нарисуван стражар на СВ10 и много зле изобразен човек с чалма, яздещ зерглинг на СНП2. Как да гласуваш за уникалния зелен дракон, като до него седи зерглинга...

Относно ИИ нямам мнение, но съм по-съгласен с организаторите. Нека участва всичко и всеки сам си преценЯ. Смешно ми е като се сетя, как едно време подобен спор се водеше за поръчкови и стокови илюстрации. Тоест сега, когато няма поръчкови картинки, и стоковите са супер и желани :)

P.S.
Някога изразих мнение, че трябва да има две категории в ЗН, според обема на произведенията. Остана си една категория, така че предполагам, че и при ПН няма да има разделение заради ИИ.

Always Outnumbered, Never Outgunned
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ringlas, Count Monte Kristo

04 Май 2026 16:56
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1636
Пъстра никса 2025 #145036
ИИ не го виждам като причина за разделяне на две категории в ПН, докато обема в ЗН - още от началото.

Хипотетичен пример

От моята страна
Поръчвам на художник да ми нарисува нещо. Той казва добре и работи. После ми предава нещото и имам нещо от художник. Или това си мисля, че имам?

От страната на художника
Взема стокова илюстрация, променя я малко, добавя някой друг слой с ИИ, пооправя малко, дорисува малко и ми я предава.

В задачата се пита - какъв тип е нещото?
а) стоково
б) човешко
в) ИИ
г) нещо друго?

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

04 Май 2026 17:17
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1248
Topic Author
Пъстра никса 2025 #145038
Торо, напълно разбирам откъде идва позицията ти и защо защитаваш гилдията. Като човек с инженерно образование и опит в индустрията, аз също съм съвсем наясно с техническата и моралната страна на казуса. Знам точно как работят дифузионните модели, знам за проблема с overfitting-а (преобучаването) и факта, че в немалка степен този софтуер се е учил върху бази данни с чужд труд, без авторите да са компенсирани.

Разбирам перфектно защо за един художник с години стаж е болезнено да види как някой с 5 реда текст възпроизвежда изграждания му с десетилетия стил. Занаятът си е занаят, а работата с промптове е по-скоро роля на арт директор, който навигира машина-изпълнител, отколкото на класически художник. Уважавам тази твоя морална позиция.

Но тук се разминаваме в практическото изпълнение и в смисъла, който виждаме за ролята на организатора. Твоят фокус е върху защитата на процеса. Моят фокус е изключително върху читателя и крайния продукт на рафта. Der много точно припомни спора за стоковите корици преди години. Да, процесите не са напълно идентични – стоковата картинка все пак е нарисувана от истински художник, докато ИИ е съвсем друга технологична и етична бира. Но от гледна точка на конкурса и феновете, принципът е един и същ: читателят оценява въздействието на самата книга, а не пътя, по който е създадена илюстрацията.

За мен въвеждането на официални правила, които се крепят на преценка "на око", лични познанства или на презумпцията "ако ме излъжат, техен си проблем", е неработещо за регламента на нашите фенски награди, в които в момента доминира присъствието ИИ. Надали всички издатели, които го ползват така активно, намират читателите си за второ качество хора да им "пробутват" такива картинки.

А едно правило или може да се наложи еднакво и безпристрастно за абсолютно всички (вкл. дебютантите), или изобщо не трябва да се въвежда, защото се превръща в двоен стандарт. Даже смятам, че ти си бил дългогодишен радетел на този приом.

Мисля, че извадихме всички гледни точки на масата и дискусията беше изключително полезна. Нека се съгласим, че гледаме на логистиката на конкурса от различни камбанарии. В крайна сметка публиката е тази, която чете, гледа и решава с вота си.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Ал Торо, snake_fang

04 Май 2026 17:39
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 653
Пъстра никса 2025 #145039

ringlas писа:
Надали всички издатели, които го ползват така активно, намират читателите си за второ качество хора да им "пробутват" такива картинки

Ето, това е важно уточнение, благодаря на Виктор, че го повдигна. Аз лично, като човек, който работи с АИ, за да създава картинки за книги-игри, не смятам, че влагайки ги в продукта, свалям неговото качество. Напротив - тези инструменти ми дават контрол да предам визията за героите и света, които съм изградил, към читателите по възможно най-автентичния начин. Дори най-добрите художници трудно биха я постигнали, защото не могат да сменят лесно личния си стил, нито да завъртят хиляда итерации, докато им кажа, че най-накрая са уцелили нещо, което го има само в моето въображение. Със сигурност не винаги това е причината и някой може да ползва АИ илюстрации от икономически съображения. Дори тогава не мисля, че трябва да бъде дисквалифициран или да участва на неравна основа. Публиката може да прецени кое и колко е харесала и да се произнесе. За мен по-важното е това - нашите читатели да се радват на книгите-игри и да наградят най-желаното от тях, дори ако това, за жалост, би обидило някой художник.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, snake_fang

05 Май 2026 09:46
snake_fang's Avatar
snake_fang
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 53
Пъстра никса 2025 #145044
Забелязах няколко крайни позиции, с които не съм напълно съгласен.

Това, че ИИ е само инструмент (дотук ок) и ако го отречем се връщаме в ерата на скалните рисунки с въглени по пещерите. С последното не съм съгласен - не можеш да приравниш рисунка с бои по платно от Салвадор Дали (дори и само) с методите на рисуване с въглен по пещерите. Аналогията с традиционния Фотошоп (щото и той май вече има ИИ) и ИИ също ми е малко на ръба, но това не е най-важното.

Друго крайно мнение е, че няма да е голям проблем ако се допусне единична грешка и илюстрация/корица с ИИ се награди в категория за без ИИ. Само като си представя как Граф Монте Кристо би оревал темата във форума....

Така че, моето мнение е, че поставянето на илюстрациите/кориците с или без ИИ в общия куп и оценяването на резултата от феновете е най-балансирания подход. Защото:
  • Аз като потребител на продукта книга-игра с илюстрации оценявам 'визуалното изживяване и крайния резултат'. Не проявявам някакъв реверанс към твореца и гледам да не добавям към критериите си "награда за обши заслуги".
  • Проверката дали е използван ИИ/Фотошоп и т.н. няма как да е точна, а това е важно - не бих приел преценка на око или доверие (помислете за некоректните личности и издатели).
  • Интересно ми е да се види от кой тип ще е първенеца - от кюпа с ИИ или от кюпа без ИИ (тука вече разделението на око или на доверие важи, тъй като преценката е за лично ползване).

Има един интересен момент, който се спомена - дали е обидно/неприятно за художниците. Тук би ми било да разбера мнението на някои от признатите имена сред (родните) художници. Може да направите едно каре в следващия Агамор и да ги препитате, дори и тези, които вече не са в играта с книгите-игри като Емилиян Станкев.

Мери каза и нещо за детайлите в илюстрациите и доколко съответстват на текста. Ще кажа два факта - аз гласувах за илюстрациите от Ярост, защото детайлите почти на 100 процента съвпадат с текста и изживяването ми беше доста приятно (да не говорим че има и доста илюстрации - на всеки противник, на всеки спомен и т.н.). Второ - художничката (без ИИ) на Отмъстител има една фрапантна грешка при рисунката на човека-змия - личи си, че не е чела текста. Е, кой "пробутва" в този случай?

И последно - предпочитам да гласувам за конкретна корица, отколкото за творец и набор от негови корици.

05 Май 2026 12:28 05 Май 2026 12:54 от Radko.
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 349
Пъстра никса 2025 #145045
Хитрец Наглец по дефиниция, да измести темата по такъв начин - "пробутвам" само на хора, така де, на читави хора само, а човекът змия дори е в нова книга, която не беше в тоя конкурс... Аман от лицемери. :dry:

Отредактирано без грам съмнение в 12:54.

Би-бийп!

„Мелонският завет“

06 Май 2026 16:03
hyper_'s Avatar
hyper_
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Пъстра никса 2025 #145049
Съжалявам, ама набора от умения "пиша промпт" =/= набора от умения "знам човешка анатомия и мога да я изобразя сам" (примерно, нали). Колкото и да трябва предподготовка и референци, просто НЕ Е същия skillset. Затова и аз съм "за" да има категории за хора с ИИ рисувачески умения, и такива, които с молив и хартия (или дигиталния еквивалент), за да не отхвърляме труда на съзаденото с ИИ. Мога да разбера да си фийднеш на 95% готовата илюстранция в нещо с ИИ да ти оправи малко големината на главата или премести рамото, ама да ти изгенерира почти всичко по финалното избражние, еми това не е изобразителното изкуство, съжалявам. Но ако пробелмът е да няма повече от една награда, защо не сме максимално празрачни кой как е направил изображение? Ако цяла година получаваме средняшки ръчни работи, но някой наистина е въртял ИИ-то 2 седмици да направи страшна корица, аз ще гласувам за нея с чиста съвест.

Също и искам да похваля това:

Count Monte Kristo писа:
(Ивайло Динков в "Ярост" чрез Midjorney).
защото като видя в списанието за четвърта поредна година "през Midjourney" и ми става лошо как някой е превел английска думичка, явно не са четени достатъчно книжки... а сме общество около книгите малко или много. Та един, ЕДИН поне да знае как се пише, мога да умра спокоен.

06 Май 2026 18:50 06 Май 2026 18:50 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 149
Пъстра никса 2025 #145050
В интерес на истината в Ярост също пише "през Midjorney", но на мен не ми се видя езиково правилно и написах "чрез".

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Пъстра никса 2025
Time to create page: 0.083 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Отмъщението - Пламен Иванов (29 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 19:45
    • Авторите на КИ извън интерактивния жанр (190 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Efix7
    • Yesterday 13:12
    • Коментари и въпроси относно Инициативата (513 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Ал Торо
    • Yesterday 00:16

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност