Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
В гаража, където работиш, си останал само ти, тъй като другите ти колеги са в обедна почивка, продължаваща вече трети час. „И по-добре, и без друго само се пречкат”. Прекрасен петъчен ден, който е на път да отвори широко вратата към уикенда, когато ще се насладиш на даровете, които скромния ти живот на специалист – тенекеджия ти предлага вече дълги години. Така де, има ли нещо по-хубаво от студена бира, мач по телевизията и една хубава сутрешна свада с комшията, който 12 години вече те обвинява, че точно ти си счупил фара на колата му. Отдавна се чудиш дали да не го поставиш на мястото му, но вътрешно те спира това, че ... всъщност си е съвсем прав. За пред теб си се оправдаваш, че в тъмницата зад блока е ужасно трудно да се паркира. „Дори трезвен, а какво оставаше за онези вечер ...”
И унесен в мечти за идните почивни дни чуваш как някой пристъпва в гаража и е на път да ти съсипе “деня на майстора”, като ти стовари някоя раздрънкана таратайка, по която да бачкаш „извънредно” до късни дебри тази вечер. Измъкваш се сравнително ловко изпод колата, чиито накладки сменяш и се изправяш, за да обърнеш внимание на досадния клиент. Обръщаш се с разкривена уста, тъй като правиш опит да изглеждаш усмихнат и започваш както подобава:
- Добър ден, с какво да ви помогнеме (да, от уважение към себе си, често си говориш в множествено число)...
И от тук нататък, читателю, започва интересното. Това, което е влязло в гаража ти, силно прилича на огромен космат вълк на два крака, с полуразлагаща се кожа, проскубана козина и замъглени очи. Нещо вътре в тебе ти подсказва, че въпреки калпавото здравословно състояние на това същество, зъбите му са си съвсем наред. И вярно – наред са си, разбираш го след миг, когато нещото изръмжава и се нахвърля срещу ти.
Сега всичко зависи от теб, в крайна сметка младо момче в разцвета на силите си си, а около теб е пълно с прекрасни битови средства за отбрана като гаечни ключове, отвертки и няколко празни шишета бира – цял арсенал. От друга страна, това е някакво същество, което още не си съвсем убеден, че съществува и може би ще е по-разумно да си биеш камшика и да покажеш защо в гимназията единствената шестицата ти я писаха на спринта на 600 метра.
Ако ще се биеш отиди на 7, ако ще бягаш – на 5.
- Здрасти - започва дребничкият и вади смартфона си, от който почва да чете внимателно – ти ли си Иван, син на Драган и Миролюба, с дядо Славин и баба Неда и вуйна на име Стояна?
- Аз съм – стъписваш се ти.
- А, екстра, значи сме те открили! Видя ли, бе, Гизмо, само дето мрънкаше, че няма смисъл да го търсим.
Гизмо засрамен си поглежда обувките и тръгва да търси из колите къде е паднал грамадният двукрак вълк. Другият мъж с доволна усмивка продължава да ти говори:
- Голямо търсене падна за тебе, да знаеш, Ванка. Значи, да почна от там – аз съм Светльо, а грамадният приятел тук, който ти спаси живота, му викаме Гизмо. Ние сме агенти на ЩТИБ – четири букви са, но по технически причини не го четем като абревиатура, а като ЩТИБ – слято. Означава Щит на Тера-Измерението България, най-вероятно не си чувал за нас, защото се мъчиме да сме тайна организация. И бяхме де, 600 години никой не беше чувал за нас, докато наскоро един идиот от IT отдела не реши да ни направи фен страница във фейсбук, ама това е друга тема. Както и да е, общо взето пазим света от разни бедствия, чудовища и такива неща, разбираш ли?
Поклащаш глава неуверено, с което сепваш ентусиазма на Светльо и той видимо се затруднява да продължи. В този момент Гизмо се намесва и спира неловкото мълчание.
- Абе, Светльо, ти върколак виждал ли си?
- Естествено – поглежда почти обиден агента на ЩТИБ
- Ама таквоз чудо не си виждал – ухилва се големият – това е върколак – зомби. Не знаех, че и те стават на зомбита. Честно казано, не се бях и замислял даже. Защо някой ще прави върколак – зомби, те са си тъпи и без друго.
- Всякакви идиоти се навъдиха по тая вселена – вдига рамене Светльо и се обръща отново към теб – Слушай, Ванка, тука сме за да те вербуваме. Сега, да ти кажа честно, аз не вярвам много в тая работа с „избрания”, ама си ни е традиция – търсим седмия син на седмия син. Обичаи, няма как ...
- Ама ние сме две деца – аз и сестра ми.
- Еми то вече къде можеш да намериш седми син на седми син! Така че направихме алгоритъм преди години и изчислихме, че подобни гени горе-долу се преплитат при шести братовчед на втора леля на трето дете. Странна работа е природата, знам. В случая ти си избрания ... или барем най-близкото до избрания. По принцип щяхме да ти дръпнем едно хубаво обучение, но ... виждаш ли .. малко света взе да се разпада от снощи и се надяваме, че ти ще го спасиш. Така че ще го караме по кратката процедура – ела с нас до щаб квартирата за да ти дадем униформа и после отиваме да видим какво не е наред с вселената.
- Чудя се дали може да се направи и вампир – зомби, а Светльо? – приближава се към вас Гизмо, но никой в този момент не го отразява.
Трудно ти е да смелиш тая информация и щеше да ги сметнеш за луди, но ... е, току що щеше да те размаже върколак – зомби, може и да имат право значи. От теб зависи.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas