• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Поредица "Приключенията на Лорън"

• 1
  • 1
29 Юни 2025 15:10 29 Юни 2025 16:48 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 142
Topic Author
Поредица "Приключенията на Лорън" #144018
Понеже никой не си дава труда да отбебележи, че съм написал няколко електронни книги отбелязвам го аз. (колкото и да е нескромно)
Първата книга - Крадец на короната бе написана от мен за три дни между 23 и 25 декември 2024.
Втората книга - Кристалът на истината - продължава приключенията на Лорън. Започнах я на 5 януари, свърших я някъде на 11. И двете книги бяха качени на сайта gamebook. Постарах се да отделя внимание на Пролога и Епилога, за да представя по-пълно Белязаният като НИП **
** имам идея за козметични промени, но кога ли ще е това........ :unsure:
Третата книга - Бунтът - ми отне доста повече време. Почнах я някъде на 14 или 15 януари и - съм я предал за участие във Вторият национален конкуркс за книги-игри на 03.март 2025. Специално казах на Вилиян, че не искам награди и дори "Бунтът" да спечели първо място ще се откажа от награда. Участвах с цел конкурса да добие представителност. *
(*победителят в конкурса е Кървав сняг на Бранимир Събев. )

Още не е излязла, но имам надежда, че ще излезе до края на годината. Засега няма да говоря за нея, защото не е излязла, но специално искам да благодаря на Торо за бележките, които ми направи при написването на първата книга. Имам ги предвид, и съм се съобразил с поне част от тях, когато писах третата книга. (тавтологии и липса на сблъсък с боса). Имал съм ги предвид и за четвъртата, която пиша в момента. Ако някой друг има конструктивни забележки (имам предвид да не е хейт от типа "Джордж Ал, ти си идиот", а коментар по самите книги) ще съм много благодарен. Човек се изгражда чрез критики.

При всичките им слабости, двете книги са първи опит да въведа успешно някаква механика - в случая чрез проверки на умения. (в "Огън и кръв -неизследвани територии" механиката е счупена защото зара прави твърде голяма ножица при определенето на щетите. Математиката никога не ми е била силна страна)

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, lagrestin, Reiko

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

08 Юли 2025 13:35 08 Юли 2025 13:50 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Topic Author
Поредица "Приключенията на Лорън" #144022
Здравейте банда,
В gamebook.bg излезе трета част (и поне засега - последна) от „приключенията на Лорън“. - „Бунтът“.* На 03 март 2025 предадох произведението за участие във Вторият национален конкурс за книги-игри. И ето - сега (08.07.2025) то излиза на бял свят.

Благодаря на всички, които ми направиха критични забележки за първата и втората част („Крадец на короната“ и „Кристалът на истината“).

Благодаря на Ал Торо. Изпълнил съм някои неговите заръки да избягвам тавтологии и да вкарам сблъсък с боса. Сходни предложения имаше и от други читатели - например testpilot - да вкарам конфликт в книгите. Е, сега имате сблъсък с два боса. Ако неутрализирате Лорън в замъка, при бягството се сблъсквате с Безименния. Ако неутрализирате Безименния в замъка, при бягството се сблъсквате с Лорън. Също така съм удължил действието и съм го усложнил. „Крадец на короната“ бе 55 епизода, „Кристалът на истината“ - 56, а „Бунтът“ е цели 110 eпизода. Черпил съм вдъхновение от „Подземен бяг“. Там Колин бе обяснил, че „Монополи“ му е досадно, защото от един момент играта е с предвидим сюжет и е искал да бъде трудно не само да вземеш съкровището, но и да избягаш с него. Целил съм висока преиграваемост и съм се съобразил с концепцията на Колин.
Специални благодарности и на Сикамор Брайт. С книгите за Грешната земя, той ме вдъхнови да представя и другата гледна точка. Така че косвено съм се учил от него. В тази книга Лорън и Белязания, които пазят закона са от „лошите“, а главният герой, който е от Съпротивата е от „добрите“ (колко са добри от Съпротивата е отделен въпрос).
Искам да предупредя Ян, че тази книга не е писана за него. „Приключенията на Лорън 1: Крадец на короната“ не му понесе, заради щипка натурализъм (загатване в пролога за секс тормоз). Тази книга да не я чете! Тя вече не е типичното приключенско фентъзи , а в много отношения е мрачна и жестока книга.
Действието се развива в света на Хайборея и има доста намигания към „Конан, защитника на трона“ на Робърт Джордан, но самият Конан не участва. Това би изместило фокуса на трилогията за Лорън.
Няма да ви лъжа - книгата страда от някои от дефектите на предните две книги - куп проверки и слаба литературност. Обаче в своя защита ще кажа, че според мен в това отношение „Бунтът“ не е по-лоша от „Не поглеждай назад“, където също е пълно с проверки.
Както и другитe мои книги в поредицата за Лорън е спазен един и същи принцип - действието продължава хронологично събитията от предните две книги, но за всеки който започне директно с „Приключенията на Лорън 3: Бунтът“ няма да има проблем - тя спокойно може да се чете самостоятелно. Чисто информативно събитията от края на „Приключенията на Лорън 2: Кристалът на истината“ са загатнати в пролога на „…Бунтът“, а оттам нататък не влияят на играта.
Не е работа за един автор да се оценява сам, но от всичките си електронни книги-игри, най-много си харесвам тази. В другите малко или много съм експериментирал и съм се учил от грешките. „Бунтът“ определено е по-завършен продукт от „Игра на тронове: неизследвани територии“ и от първите 2 книги за Лорън.

Искам да помоля за повече коментари върху книгата - дори да са негативни. Стига да не са откровен хейт („Джордж Ал, ти си идиот“), а конструктивни критики ще са ми полезни занапред. Не обещавам да се съобразя с всичко, но определено ще имам предвид забележките ви.

*Поредицата за Лорън е написана така, че в случай на необходимост да бъде допълвана, но на този етап това ми изглежда малко вероятно

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Ал Торо, lagrestin

21 Апр 2026 04:14
Златаров
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Поредица "Приключенията на Лорън" #144969
Привет, изиграх първите две приключения. Харесаха ми. Третото не го отваря, изписва грешка 500.

21 Апр 2026 13:27
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 149
Поредица "Приключенията на Лорън" #144970
Опитах се да прочета "Крадецът на Короната" и се оказах в няколко странни ситуации. :blink:

За начало, с известна изненада открих че не мога да се върна назад от първия епизод, за да си погледна пак правилата. Не успях и "просто да почна от начало" - не знам такава ли е идеята или не е направено. В читанката ми беше малко по-интуитивно с браузването напред-назад.

Избрах си някакви умения и разни джунджурии и се насочих към каналите. Там срещнах следващото техническо предизвикателство - текста ясно описваше два "подхода" към цитаделата на магьосника, но когато исках да избера "the rat tunnel" апликацията ме остави с единствена опция проверка на шанс и ме хвърли в лапите на върколака. Не разбрах пак не е направено ли, или текста си е такъв.

Когато в кабинета на Тот-амон се включиха алармите, почти очаквах да дойде СОТ-а. Хора, съобразявайте ги тия анахронизми - сигурно има някакъв елегантен начин да се опишат "хилядите невидими звънчета, които разтърсиха цялата кула до основи с истеричния си звън". Или каквото там си е представил автора.

Мисля че играта може да спечели от отделяне на авторовите указания и коментари от текста, прекалено често се появяват и размива нещата.

Ако успея да открия как се пуска от начало може да пробвам да я прочета пак да видим как се държат другите пътища.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

21 Апр 2026 18:43 21 Апр 2026 19:00 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Topic Author
Поредица "Приключенията на Лорън" #144971
празен пост

21 Апр 2026 18:43 21 Апр 2026 18:44 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Topic Author
Поредица "Приключенията на Лорън" #144972
@ Златаров първо да ти благодаря за топлите думи. Второ – знам за проблема, но за съжаление не мога да направя нищо. Нито разбирам от поддръжка, нито имам админски права, нито си комуникирам с Вилиян. Приблизително от 20 юни 2025 съм прекратил всякакви комуникация с Вилиян. Така че всякакви жалби в това отношения – към Вилиян Стефанов. Той има и Фейсбуук (Vilian Stefanov), а може да пишете и в чата на gamebook.bg
Разбира се има я опцията някой ден да напиша обновено, редактирано и допълнено печатно издание „Лорън три в едно“, с бонус разказ към него. Обаче това едва ли ще стане преди 2028 (а може и никога да не стане). За тази година към фокусиран върху издаването на „Чудотворната икона/Тайната на гръцкия огън”

@Пешка с мнение – благодаря за критиките. Уви, черновата която имах е изгубена, но ето какво мога да кажа по спомени.
Има два пътя – през подземията или като минеш през градината и се катериш. Така е в абсолютно всичките книги за Лорън без изключение. Каквото и да се случи преминаваш през поне една битка.
Конкретно за линията с подземието как е замислена – има два пътя
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
-през плъховете и през върколака. При плъховете търпиш по-големи щети, при върколака шанс за смърт е по-голям. Има три възможности – да избегнеш битката, да получиш битка с петдесет процента шанс да умреш или директна смърт.

За алармите се извинявам много. Едно че по онова време не съм мислил много за анахронизми, второ не се сетих как да кажа, че магьосника моментално бива сигнализиран, че някой иска да проникне с взлом. За гласът на автора – прав си и тук. Да, малко или много глас на автора има във всичките ми книги, но тук определено съм прекалил. Извинението ми е, че във всяка книга съм се учел от грешките на предишната, а този разказ ми е първи. Честно казано това са най-малките недостатъци на „Крадец на короната“, която носи повече идеен заряд на литературно ниво, отколкото игрови.

21 Апр 2026 19:35
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 149
Поредица "Приключенията на Лорън" #144974
Значи е добре да се видят препратките в геймбука - на мен не ми даде да си избера тунел, направо ми хвърли шанс и върколака отгоре. Вероятно е техн. пропуск.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

22 Апр 2026 01:24 22 Апр 2026 01:40 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Topic Author
Поредица "Приключенията на Лорън" #144975
Специално заради теб отворих геймбуук.

В първият вариант -
минаваш през пазара, записваш слухове, после върколак. Тук си признавам, моя грешка е, че в края на епизода не съм извел ясно, че "слухове" е кодова дума. Като влезеш в подземието имаш кодова дума "върколак" и реално минаваш през плъховете, като не се набутваш с върколака, защото си предупреден за него и знаеш да минаваш.

Вторият вариант е
да нямаш кодовата дума върколак, но да имаш сребърен кинжал
. Вероятно тук те е "директно те е хвърлило в битката". В единият вариант можеш да минеш със загуба на три точки, в другия умираш. (макар че не е "директно" в предният епизод имаш проверка.)
Третият вариант е
да нямаш нито "върколак", нито сребърен кинжал - тук в единия вариант умираш, в другия те прекарва през плъховете.
Това е моя грешка, няма логика ако имаш предмета
да имаш или загуба на точки или смърт, а ако нямаш предмета да имаш или смърт или...преминаване през правилно разклонение. В третият вариант би трябвало да има сигурна смърт..

Спомням си, че в първоначалният вариант избираш между два тунела - широк и тесен, но може нещо да е отпаднало и да не съм догледал. В третата част категорично избираш между два тунела, мисля че и във втората. Вилиян прави бетатестинг, после аз правих промени и вероятно избора на тунели е отпаднал и не съм забелязал, за което се извинявам. В един момент всичко ми се мержелееше пред очите.

После попадаш в тъмницата.
Ситуацията е така замислена, че ако нямаш касоразбивачки умения или шперц ще преживееш едно допълнително мини - приключение. Но пък в такъв вариант ще ти е по-трудно. В такъв случай горе на площадката те чака задължителна смърт, няма как да не запишеш една точка смърт, преди да продължиш.

08 Май 2026 13:20 08 Май 2026 13:40 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Topic Author
Поредица "Приключенията на Лорън" #145060
Възползвах се от повода, че Вилиян се включи за да напише, че е оправил линковете на Rpg.Bg.Net и Big.box и проверих оправил ли е "Приключенията на Лорън 3:Бунтът". Да, оправено е, вече може да се играе.

Изказвам му благодарности и казвам на всички, които се интересуваха (Lagrestin и Златаров), че играта е достъпна в игрови вид на сайта gamebook. Качени са и илюстрациите, които бях дал на Вилиян. (e, не съм проверявал всичките, видях че 2 са качени, предполагам и останалите са качени)

Илюстрациите са правени през ИИ, с изключение на Безименния, който съм го намерил в гугъл и съм го преправял с Фотошоп. Днес бих направил много по-качествени илюстрации, ама тогава бях аджамия (днес бих направил по друг начин и самата книгата-игра, ама това е друга тема).

Още веднъж- благодаря на Вилиян, който иска може да играе свободно Лорън 3: Бунтът

Следните потребител(и) изказаха благодарност: lagrestin

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Time to create page: 0.067 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Ивайло - добрият цар (53 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 21:33
    • "Ярост" - ревюта и коментари (48 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Други книги
    • от ringlas
    • Yesterday 17:16
    • Лигата на крадците (11 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от ringlas
    • Yesterday 17:15

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност