• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Чуждите автори
/
"Ново поколение книги-игри"

• 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
19 Юли 2014 22:08
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 263
"Ново поколение книги-игри" #92976
„Огърлица от черепи“ е първата книга-игра, която прочетох на хартия от над 15 години.

Като дете много харесвах поредицата „Ново поколение КИ“. От всички книги-игри, които препрочетох през последните месеци (над 30), „Огърлица от черепи“ е единствената, която успя да върне магията от едно време. Минах през почти всички възможни разклонения, пробвах различни герои, създадох и собствен.

Наскоро прочетох и “Heart of Ice”, която за съжаление не е издавана в България. Тя е още по-добра, така че за мен книжките на Марк Смит включени в „Ново поколение КИ“ (Virtual Reality / Critical IF) са може би най-качествените КИ след „Кървав меч“. Ако трябва да съм честен те дори превъзхождат Меча в някои отношения. Най-вече с това, че имат изключително опростени правила, което ги прави подходящи за всички. Не случайно Марк Смит е имал идеята да преработи „Кървав меч“ и книгите, които се очаква да бъдат преиздадени тази година да имат механика сходна на тази от „Ново поколение книги-игри“. За съжаление няма да го направи, тъй като ще му коства много усилия.

Няколко думи за „Огърлица от черепи“:

[u:2rtabor1]Плюсове: [/u:2rtabor1]
- Има няколко алтернативни пътя за достигане до успешен финал. Разбира се те се съединяват на даден етап, но реално възможностите за преиграване (препрочитане) са огромни;
- Много опростена игрова механика. Системата с различните умения също допринася много за преиграевамостта;
- Добра литература и много интересен сюжет;
- Може да стигнеш до успешен край независимо от уменията на героя ти. Не твърдя, че съм пробвал всички възможни комбинации, но нарочно минах книгата без да ползвам нито едно умение. Считам, че това е достатъчно показателно;
- Хубави илюстрации, въпреки не доброто качество на полиграфията.

[u:2rtabor1]Минуси (съдържат спойлери): [/u:2rtabor1]
- Имаш шанс да достигнеш до кладенецът на Яшима единствено ако притежаваш „Етикеция“ при срещата със селянина на епизоди 48, 71 или 94. Т.е. независимо от това, че ти знаеш за него след срещата си с Богът на смъртта, няма възможност да слезеш по собствено желание. Дори си мисля, че тук има някаква сбъркана препратка понеже ако нямаш „Етикеция“ селянинът се държи с теб все едно, че си благородник, в което няма логика;
- Имаше няколко сгрешени препратки. Записах си 2 от тях, които са наистина ключови за играта:
* Епизод 8 – разменени са местата на 252 и 275 (сериозна грешка е, тъй като води до незаслужен летарен изход);
* Епизод 366 – ако решиш да не помагаш на Нефритена гръмотевица и нямаш кодова дума ЕБ те препраща на епизод 91 (това всъщност е епизода, на който трябва да отидеш в случай, че успееш да му помогнеш). Тази грешка също влия сериозно на играта, тъй като ти дава възможност да се възползваш от голямо преимеущество, което не си заслужил;
- Книгата има два финала, но достигането до по-успешният от тях е въпрос на шанс при изборите, които взимаш по време на игрита с Огърлица на черепи. Така и не разбрах защо в единият случай ти дава възможност да запишеш кодова дума Венера, а в другия не. В единия случай дори и да спечелиш играта нямаш възможност да стигнеш до епизод 437, а само да финала на 342. Според мен и на епизод 89 има някаква грешка, тъй като те пита за кодова дума Венера, а ти просто няма как да я имаш (проверих го многократно).

"Огрълица от черепи" е доста трудна книга-игра. Споменах вече, че има два възможни финала. Достигането до по-успешният от тях е истинско предизвикателство. Мен поне това по-скоро ме мотивира да я препрочета и изиграя по различни начини. Друг може да го подразни и да не му допадне.

Наистина не съм вярвал, че в момента е възможно книга-игра, която не е нова нова за мен да ме заинтригува така и да й отделя толкова много време. Убедих се и в още едно от предимствата на дигитализираните КИ. Търсенето на сгрешени препратки, кодови думи и т.н. е доста по-лесно.

През някой от следващите дни ще прочета и „В бездната сред мъртъвците”, която си спомням, че като дете харесвах повече от „Огърлица от черепи”. Интересното е, че в България като съавтори на четирите издадени книги бяха посочени Дейв Морис и Марк Смит. В действителност обаче Марк Смит е написал самостоятелно „Зелена кръв” и „Кълбото на омразата”, а Дейв Морис останалите 4, от които „Сова” за съжаление издадоха само две. За “Heart of Ice” вече споменах в по-ранен пост. Искам само да отбележа, че “Twist of Fate” също беше преиздадена на английски, но под името „Once Upon a Time in Arabia” (преработено и разширено издание с изцяло нов пролог).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

20 Юли 2014 05:28
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
"Ново поколение книги-игри" #92977
Защо говориш за Марк Смит във втория абзац, след като знаеш, че въпросните книги са на Морис?

Чувствителен съм по въпроса, тъй като според мен 2те на Смит са несравнимо по-слаби.

20 Юли 2014 08:44
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
"Ново поколение книги-игри" #92978

Ейдриън Уейн писа: писа:
Защо говориш за Марк Смит във втория абзац, след като знаеш, че въпросните книги са на Морис?

Чувствителен съм по въпроса, тъй като според мен 2те на Смит са несравнимо по-слаби.

Техническа грешка. Мисля, че ясно си личи от написаното.

20 Юли 2014 10:14
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
"Ново поколение книги-игри" #92979
Да.

Ето все пак за яснота, накуп заглавията:

Green Blood и The Coils of Hate са на Марк Смит
Down Among the Dead Men и Necklace of Skulls + неиздаваните в БГ Heart of Ice и Twist of Fate (арабската) са на Дейв Морис.

20 Юли 2014 12:10
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 131
"Ново поколение книги-игри" #92983
Абсолютно съгласен! Книгите от поредицата писани от Дейв Морис са несравнимо по-добри. Дори са сред най-най-любимите ми книги-игри въобще. Докато Кълбото на омразата за мен е една от най-слабите книги-игри, която някога съм чел. Зелена кръв не съм я чел от ученик, но не знам дали изобщо ще се наканя имайки предвид, че е от същия автор. Според мен ако ще се издават още преводни заглавия, непременно трябва да са двете неиздадени на български заглавия от поредицата.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

22 Юли 2014 09:14
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 797
"Ново поколение книги-игри" #93047
Един въпрос спойлер:

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
За успешен край ти трябва код Венера, логично би било да се получава като съживиш брат си, но нито на епизода със златната диадема, нито на епизода с чашата се получава...аз ли бъркам...

22 Юли 2014 10:05
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
"Ново поколение книги-игри" #93049

Monevwww писа: писа:
Един въпрос спойлер:

За успешен край ти трябва код Венера, логично би било да се получава като съживиш брат си, но нито на епизода със златната диадема, нито на епизода с чашата се получава...аз ли бъркам...

Пиша по спомени, тъй като книгата не е при мен:

Съживяваш брат ти, след което по време на играта с Огърлица от черепи трябва да останеш в средата на игрището (мисля, че при втори рунд). Тогава ти се дава възможност да подмениш топката с кървавото кълбо от хидрата, което води да записване на КД "Венера". След това трябва да рискуваш и да изпратиш кълбото към обръча. Вкарваш и печелиш директна победа, след което те пита за КД "Венера".

Ако това не успее да те ориентира, довечера мога да разпиша точната последователност от епизодите, през които трябва да преминеш.

22 Юли 2014 10:20
alamo's Avatar
alamo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 22
"Ново поколение книги-игри" #93051
Намират ли се на някой в пдф неиздадените в БГ останали 2 книги от тая поредица Heart of Ice и Twist of Fate? Само хубави неща съм чул и чел за тях:)

22 Юли 2014 10:26
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
"Ново поколение книги-игри" #93052

comics_ross писа: писа:

Един въпрос спойлер:

Пиша по спомени, тъй като книгата не е при мен:

Съживяваш брат ти, след което по време на играта с Огърлица от черепи трябва да останеш в средата на игрището (мисля, че при втори рунд). Тогава ти се дава възможност да подмениш топката с кървавото кълбо от хидрата, което води да записване на КД "Венера". След това трябва да рискуваш и да изпратиш кълбото към обръча. Вкарваш и печелиш директна победа, след което те пита за КД "Венера".

Ако това не успее да те ориентира, довечера мога да разпиша точната последователност от епизодите, през които трябва да преминеш.
Мерси много, ориентирах се веднага :wink: този вариант да остана в средата не го правех, а я изиграх три пъти...мой пропуск...но наистина ВЕНЕРА няма как да ти си я получил на еп.89...ако някой има оригиналната книжка и провери не би било зле...
реално на 43ти епизод взимаш по-добрата победа и от там зависи, дали ще трепеш Огърлица от черепи или не, дори и да не го убиеш отиваш на еп.437 (ПОБЕДА и то по-добрата)

22 Юли 2014 10:46
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
"Ново поколение книги-игри" #93053

alamo писа: писа:
Намират ли се на някой в пдф неиздадените в БГ останали 2 книги от тая поредица Heart of Ice и Twist of Fate? Само хубави неща съм чул и чел за тях:)

Изпратих ти "Heart of Ice", която до скоро беше предоставена от Дейв Морис за свободно сваляне. Предполагам, че покрай преиздаването на книгите са го помолили да я махне, тъй като вече не е достъпна.

В този ред на мисли - ако ти хареса е добре да си купиш и хартиеното копие, за да подкрепиш автора и издателите :thumbup:

22 Юли 2014 10:59
alamo's Avatar
alamo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 22
"Ново поколение книги-игри" #93054
Книжните издания са къде повече за предпочитане, просто стават по-рядко поръчките от чужди страни. Друго си е да усещаш хартията между пръстите :-)

22 Юли 2014 14:28
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
"Ново поколение книги-игри" #93060
След обстойното ревю на comics_ross реших да я прочета и не съжалявам. Наистина много добра книжка.
Сюжет: Древна Америка, твоят брат близнак най-вероятно е убит от магьосника Огърлица от черепи, ти тръгваш на приключение, за да разбереш какво е станало с брат ти. Има много варианти, по суша, по вода, през царството на мъртвите и т.н. Стигаш до замъка на Огърлица от черепи, там изпитания...и накрая състезание преди финалния сблъсък...има всичко и е написано много добре.
Положителни страни: интересна история, много възможности за преиграване
(пример един от най-важните предмети- черепа на брат ти може да се вземе от две места, но и без него се минава)
, голям набор от герои (като я научиш разбираш, че е най-добре сам да си направиш герой в зависимост от къде ще минеш) предмети, като цяло много добра книга-игра, една от най-добрите...и доста трудна
Отрицателни страни: като научиш книгата и си направиш герой става лесна(иначе е трудна книжката), има няколко грешки, които според мен се дължат на превода...но не мога да бъда сигурен,
Много добро четиво и наистина е пропуск, че последните две книжки от поредицата не са излезли на хартия на български. Все пак въпреки, че ми беше интересна и значително по-трудна, без да съм фен на пиратите, но "В бездната сред мъртавците" ми хареса повече.

22 Юли 2014 14:57
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
"Ново поколение книги-игри" #93061

Отрицателни страни: като научиш книгата и си направиш герой става лесна...

Мисля си, че това е валидно за всички книги-игри, при които шансът не играе роля. Знаейки кои са правилните избори, няма какво да те възпрепятства по пътя към успешния край.

Решението е просто: Чакаш като мен 15 години и я препрочиташ :) Оказа се, че почти нищо не си спомнях :wink:

05 Авг 2014 16:54
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1317
"Ново поколение книги-игри" #93887
Днес ми пристигна Heart of Ice. След толкова хвалби във форума, дано да намеря време скоро да я прочета и да си напиша мнението за нея.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

18 Авг 2014 22:13
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
"Ново поколение книги-игри" #95013
Първо изиграване на Heart of Ice и първо сериозно разочарование. Всичко бе ок, докато не ми поискаха 10 scads за возенето в един проклет фериобот. За справка, генетичните модификации са по-евтини. Много неприятно ми стана - очаквах таксата да не е толкова титанична (30 до 50% от стартовите ти пари). :/

това на страна, литературата едва я издържам, а целият ми suspension of disbelief умря в момента, в който четох историята на Гая. Тва си е мой проблем, разбира се, но ми е проблем.

Положително нещо да кажа... ами уменията, които имах правеха това, което очаквах от тях. Което е ок.

ПП: Втори дубъ, да видим ще ми се промени ли мнението.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

• 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Чуждите автори
/
Time to create page: 0.089 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• За ценообразуването на книгите-игри (38 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Общи приказки
    • от Ал Торо
    • Today 01:50
    • Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) (40 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 19:42
    • 52. Софийски международен панаир на книгата 2025 (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от ringlas
    • Yesterday 13:22

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност