• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
14 Апр 2011 21:03
invincible
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #9209

hameleona писа: писа:
Което е основата на спора тука, всъщност.

Спорът е може ли и в какви случаи да се разказва какво е станало след смъртта на героя. И как това да бъде направено по елегантен начин. Ако съм прекалил с говоренето за трупове, извинявам се. :)

<!-- w --> www.cherepov.free.bg <!-- w -->
... e=youtu.be

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

15 Апр 2011 01:36
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #9262

invincible писа: писа:

hameleona писа: писа:
Което е основата на спора тука, всъщност.

Спорът е може ли и в какви случаи да се разказва какво е станало след смъртта на героя. И как това да бъде направено по елегантен начин. Ако съм прекалил с говоренето за трупове, извинявам се. :)

А в какви случаи това е необходимо? Особено в книги-игри принципът е "умираш, оставям на теб да се сетиш какво ще причини извратената авторова фантазия на света".
Според мен работи много добре, а в неинтерактивната литература просто има "авторов глас".

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

18 Сеп 2011 22:48
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #30282
Към авторите - как избират, коя книга от кое лице да я напишат? С историята ли си идва, начина на написване?

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

19 Сеп 2011 02:08
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #30316

Когато разказът тече през погледа, съзнанието на героя, в което и лице да си, все тая - недостатъкът важи. Всъщност за второ не знам, защото, както размишлявах и преди, май пак в разговор с теб - само КИ може да бъде цялата издържана във второ лице.

Фактически невярно,
но предвид, че спорът сме го водили и преди, просто не ми се търсят примери извън интерактивния формат.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

19 Сеп 2011 07:46
invincible
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #30326

Асен писа: писа:

Когато разказът тече през погледа, съзнанието на героя, в което и лице да си, все тая - недостатъкът важи. Всъщност за второ не знам, защото, както размишлявах и преди, май пак в разговор с теб - само КИ може да бъде цялата издържана във второ лице.

Фактически невярно,
но предвид, че спорът сме го водили и преди, просто не ми се търсят примери извън интерактивния формат.

Между другото, дойдох на твоята.:oops: :) Случи ми се да прочета "Машини за любов" на Момчил Николов и там едната от сюжетните линии се водеше във второ лице. Бях много изненадан, даже сащисан, но след първоначалното чувство за странност, после свикнах и четях без проблем. Даже се сетих и за нашия спор, но реших, че давността е минала и може да мина и без да си признавам, че съм сгрешил. :mrgreen: Но сега, когато темата пак изплува - ок, признавам си, сгреших. ;)

<!-- w --> www.cherepov.free.bg <!-- w -->
... e=youtu.be

19 Сеп 2011 09:01
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #30332
Чел съм "Вечният Мир" на Джо Холдеман. Там той редовно сменя първо и трето лице. Малко е объркващо, но пък дава повече възможност на автора. Аз лично съм за, макар че критиците сигурно ще са върло против.

Ако говорим за КИ, искам да задам сходен въпрос. Имаме следния пример.

Чух скърцането на вратата. Обърнах се и видях Петкан да излиза от стаята.

Сега, искам да попитам дали читателят иска главния герой да нападне Петкан. Как е по-добре да го направя.

Ако искаш да нападнеш Петкан...

или

Ако искаш брат Йоан да нападне Петкан...

или...знам ли

19 Сеп 2011 10:02
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #30341
:D
Можех да го нападна на ... Дали да го нападна? (на...)

** ...квантите са магически частици, чието поведение има пряка зависимост от упражнената върху тях вяра... **

19 Сеп 2011 11:33
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #30355
Това добре, но имам и проблем при проверка на предварително избрано умение. Там не мога да пиша

Ако бях екзорсист, мини на 25

И нещата стават по-сложни... :) :) :)

19 Сеп 2011 11:43
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #30358
:roll:
Екзорсист ли съм?
Ако съм екзорсист...
Ако си избрал да съм екзорсист...

Екзорсизъм мога да приложа на...

Хм.
Ей каква криза на екзорсизма, т.е. екзистенциалността преживява тоя, не е истина :D

** ...квантите са магически частици, чието поведение има пряка зависимост от упражнената върху тях вяра... **

19 Сеп 2011 13:50
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #30384
А защо не просто стандартния подход с italic при обръщение директно към читателя. Той е наложителен така или иначе, например при проверки за кодови думи, показатели и т.н.

Ако си специализирал в школата "екзорцизъм" > 45

19 Сеп 2011 14:17
Razor
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #30388

Verge Dreamond писа: писа:
Хм.
Ей каква криза на екзорсизма, т.е. екзистенциалността преживява тоя, не е истина :D
:D :D

За мен второ лице е най-готино. Най-добре ми помага да се вживея в историята.

connection timed out

20 Сеп 2011 05:55
Mordekai
Командос
Командос
Скрий Още
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #30491
На мен пък не ми харесва второто лице. Всичките изрази (а без тях не може) от рода "мислиш, че", "струва ти се, че", "иска ти се да" и т.н. ужасно ме дразнят, по някаква причина. Вярно, идеята на книгите е "героят си ти" и прочее, но честно казано никога не съм я възприемала толкова буквално. Предпочитам леко да се дистанцирам от героя, пред това да ме накиснат в ботушите на персонаж, който някой друг е измислил и някой да ми казва какво си мисля и какво ми се иска.

20 Сеп 2011 06:24
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #30493
Аз си падам по първо лице, защото предразполага към илюзия за сливане с героя, ако мога да се изразя малко по-абстрактно. Ал е избрал първо лице за Котаракът и ми се струва, че това е една от малките причини играта да е толкова популярна.

20 Сеп 2011 09:25
Kromodor
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #30499
Всяко едно е добро за различни ситуации и цели. Споделям какво наблюдавам от опит и базови познания по стори-телинг.

3-тото лице е много добро, ако историята се развива около вече създаден герой. Това е неговата история и приключения. Читателят е спътник, който наблюдава отстрани. В случая на книгите игри и взема решения. Тук описанието на вътрешното чувство и гледна точка на героя, се приемат добре. Играчът все едно помага и насочва на героя от колкото той самият е героя. Проблемът, който може да се появи, е че някой хора (включително и мен) се вживяват трудно в чужди герои.

1-вото лице е аналогично, като може би по-лично. Отново описанието на емоциите и вътрешните конфликти се вписват нормално. Тук по скоро е като разказ на самия герой, който прежививява и разказва още в същия момент. Лично на мен, този вариант ми допада повече от 3-тото лице. И все пак, историята тук също е, частично, на друг герой.

2-рото лице е по-специфично. Тук има пълно обръщение от книгата (и дори автора, към което не съм привърженик) към читателя. Тъй, като директно се говори на читателя, той, за разлика от другите два варианта, е собствена територия. Мислите са си негови, усещанията са си негови. Всеки опит за налагане на чувства, емоции и преживявания в читателя, от книгата, срещ егото, което не се кефи на чужди намеси. Именно за това, ако често се описва "как се чувстваш и какво мислиш" дразни. Както дразни на живо, така дразни и в книга. Това е навлизане в лично пространство. Героят (ти) знае точно толкова, колкото види и чуе в играта. Всичко друго остава извън познанието му. Тук, някой хора (като мен) се вживяват напълно в героя си.

Та, целите на лицето е добре да са в помощ на историята и как точно авторът иска тя да бъде представена.

Игри като Халф Лайф оставят различно чувство в сравнение с игри, като Дюк Нукъм.
Първият Драгон Ейдж, сравнение с Уитчъра.

Изтеглете "Котаракът и Спасението на Аврея" безплатно
www.legacyofkreya.com
www.legacyofkreya.com/blog
www.facebook.com/legacyofkreya

04 Ное 2011 10:44
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1105
Topic Author
1-во Vs. 2-ро Vs. 3-то лице #35543
Да повдигна темата та да не цапаме темичката на Торо.
Книгата я възприемам като разказ. Някой ми разказва какво се е случило с него (първо лице) с героя (трето лице) или с мен в часност (второ лице). Ако аз четях книгата на някой друг тогава е подходящо да ползвам първо лице, да ама си я чета сам на мене си. Тогава всъщност авторът се оказва героя на приключението.
В трето лице нещата са сходни, авторът разказва какво се е случило на някой друг. Чудесен пример е суперагентът в изпитанието.

Във второ лице има лично отношение, авторът си говори директно с теб, пита те какво ще направиш ти, а не някой друг който познаваш единствено от корицата.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.077 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (23 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • Today 14:04
    • Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg