Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Въпросът е много интересен, защото и на мен не ми беше очевиден отговора, преди на практика да се сблъскам. За мен най-елементарното е да напиша система от правила, дори сложна и после само да давам статистиките на противника. Много по-сложно ми е да измислям логични, неочевидни, тактически решения в битка (изглеждам един куп бойни сцени и видеота от бойни изкуства преди всяка сцена) - тип турнирна книга-игра. Това, което сега правя е най-сложното от двете - комбинация от двата варианта. Хем имам пълната тежест на тактическото описване и избори, хем трябва да мисля за предметите и т.н., защото се получава малко неприятно - имаш избор между 5 оръжия, а се оказва, че ако не играеш по сложната система е все тая и би било разочароващо, затова например на места доброто оръжие би могло да замести умението "Ножове" за играещите по основната система и подобни (разбира се, пълното разнообразие се усеща само по системата за напреднали).Един личен въпрос - сложните правила улесняват ли писането при теб или водят до главоболие? Аз съм на мнение, че с проста система се пише по-лесно, отколкото без. В същото време, със сложна система ми е много трудно.
За основните правила не знам какво да обясня, може би ако кажеш какво точно ти е интересно за употребата им. Не е съвсем вярно, че са като в "Черния нарцис", разликата е, че има избор на умения (това е може би единствената реална) и че предметите са си в графа предмети, а не влизат като кодови думи (по прегледно е, иначе няма практическа разлика). По скоро са като правилата на "Спасението на Аврея"Не ми стана ясно как на практика се прилагат основните правила (а ла Черния Нарцис).
Абсолютно вярно, основно правило за гейм-дизайн е да се реализират възможно най-простите правила, които са достатъчно функционални за дадена цел. Елегантността на гейм-дизайна е в добре структурирани прости правила.Като цяло - нищо ново и кой знае какво революционно. Умения, кодови думи, предмети.
По интересен начин е решен проблема с проверка на уменията и се дава възможност за игра на две нива. Това, което ми е малко съмнително е използването на 2 зара при проверките. Надявам се добре да си проверил как действа на практика.
Първо, в Крея половете са по-равнопоставени, за което играе важен фактор наличието на магия - в такъв свят дискриминирането по физически способности логично е абсолютно неадекватно. Второ, има солидно обяснение защо е на борда всяка от жените, както като предистория, така и като функция. Точно тези двете и най-безумния пират не би си позволил да ги пипне по една дузина причини. Но това ще видиш в самата книга. Относно сексуалността на пиратите, ами текът им лигите, ама няма как...Историята ме заинтригува, макар толкова много жени на пиратски кораб да дразнят... но може би пиратите в Крея имат по-друга сексуалност от мъжете на Земята и полуголи редхедс ги подминават без да им потекат лигите.
Няма реално, можеше просто да му кажат "Добре дошъл на борда, от нас да мине, оставяме те жив". За мен диалогичната сцена се получи много добре, харесват ми и изборите и са навързани (т.е. зависят и от предходните). Помагат за изграждане на главния герой в главата на читателя и имат и игрална стойност - провал в тази сцена е смърт, добро постижение означава лек бонус с Респекта за цялата игра, който си влияе в много ситуации. Истината е, че на мен такива диалози са ми не-по-малко интересни от бойни сцени и изборите в тях, но си е абсолютно възможно да са скучни за част от публиката. Но такъв ми е стилът, по-романистичен, като цяло това търся; има си Котарака, има си "битки безброй", всеки си избираИма ли нужда и от толкова дълъг начален диалог, ангажиран ли е по някакъв начин с развитието на играта по-нататък?
Градят се през цялата книга, сцена по сцена и съответно усещането от тях зависи много от избора на читателя - дали му се занимава с отделните, на кои симпатизира и т.н.Ще ми е интересно да видя някакво представяне на героите.
Със сигурност има много да се работи, текстът не е минавал нито през коректор, нито през първите читатели, които ми помагат в редакцията. Към тези стъпки обаче не бих прибегнал преди книгата да е завършена. Още е суров, колкото и да съм пренаписвал всяко изречение.На места текстът не звучи достатъчно плавно и елегантно, както ми се иска.
И открих няколко технически грешки, които една съвестна редакция трябва да оправи.
Не знаех, че Котаракът е направен от соя.-Та, защо на този кораб ? – повтори въпроса си Финигън.
Какво ли беше най-добре да отвърна?
Защото хората тук са от моята соя.
Там пише за "сой", не за "соя".Е, гавриш се. Виж линка.
Там пише за "сой", не за "соя".
- предполагам, не пълен член.соят, соя, мн. соеве, (два) соя, м. Разг. Порода; произход, род. От добър сой.
• От сой е. Разг. От добра порода; от добър, богат род. Мома от сой. Куче от сой.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas