• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш?

• 1
  • ...
  • 35
  • 36
  • 37
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
26 Авг 2026 14:48
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1672
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #145386
123_2026-08-26.jpg

На тазгодишните "През 9 земи" и след това на Пролетният панаир на книгата си взех няколко броя, къде по-нови, къде по стари, от ТЕРА ФАНТАСТИКА - фензин, подобен на АГАМОР.

В това списание се публикуват разкази, интервюта, разни изследвания и студия в сферата на фантастиката и фентъзито. Повече ми харесаха материалите и подборката на разказите от по-ранните броеве, от периода 2000-2010 година, отколкото по-новите издания. Но имам и пропуски, трябва да си ги попълня по-нататък, за да дам по-завършена оценка.

Все пак препоръчвам на феновете на фантастиката и фентъзито. :)
Прикачени файлове:
123_2026-08-26.jpg

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Сеп 2026 09:25 02 Сеп 2026 09:39 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 188
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #145410
zemya-na-mazhe-boyan-boev-isbn-9786191613885-3d.jpg

"Земя на мъже" на Боян Боев.

Доста добра книга. Първоначално бях останал с подвеждащата идея, че ще има нещо митологично. В действителност това се оказа една книга, много по-близка до творчеството на Йордан Йовков ("Кошута", "През чумавото", "Юнашки глави" и пр.) и донякъде - на Димитър Димов ("Тютюн") и Елин Пелин ("Гераците", "Земя"). От Йовков Боев е взел символизма и превратните момент, от Елин Пелин - сблъсъците за земята, от Димов - тратично-любовната лирика. В романа има на практика две сюжетни линии - едната е свързана с девойката Бистра, а другата - с Алтъновия род. Имената на герои като Бистра, Свилен, Йордан и пр. са подбрани с вкус, тук няма да срещнем чуждоземни названия. (освен на едно много конкретно място в края, но то си имаше логиката, а и няма да издавам спойлери.)
Авторът не се колебае да описва селския бит. Появяват се отделни сюжетни елементи за потисничеството на турците, за хайдушки времена, но това не е основната тема в романа. Боев не пести от натуразма и в един момент убийствата следваха едно след друго. Опита да се скрие една истина води до убийство, прикриването му - до второ убийство и пр. Имам чувството, че Боев бе взел най-доброто от трите школи - натуралистичната на Емил Зола, следвъзрожденско - символичната на Йордан Йовков и Елин Пелин и съвременните тенденции.

Разбира се в романа има неща, които ме подразниха. На места авторът бе използвал съвременни чуждици като "компания", които бяха крайно не на място спрямо архаичния език,който се използваше през това време. Особено се засили това чувство, когато след като минах 15 глава, автора започна да описва градският живот. При това някои неща направо граничеха с нереалното - шантан с проституки в София, преди Освобождението! Това би могло да стане в Румъния, не в България по това време. Както и да е, като оставим няколко залитания в театралното (в края на романа) като цяло написаното ми хареса.
Друга критика, която имам е, че след като действието се влачеше 10-11 глави изведнъж страшно се ускори и цели събития бяха "прескочени". Според мен авторът не си е направил добра услуга.

Въпреки някои критики според мен романа е едно от добрите неща появявали се в съвременната българска литература.
Част от романа изслушах в Сторител, час от него изчетох. Мога да кажа, че озвучителят Симеон Владов си е свършил добре работата - проявява чувство, чете с интонация, но не преиграва.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Прикачени файлове:
zemya-na-mazhe-boyan-boev-isbn-9786191613885-3d.jpg

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

• 1
  • ...
  • 35
  • 36
  • 37
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.175 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

503 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Топ 9 любими книги (Блонд и Уейн) (10 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Elan Morin Tedronai
    • Today 17:44
    • Филми - общата тема (1119 Мнения)
    • в Общи приказки / Кино
    • от Count Monte Kristo
    • Today 09:16
    • Топ 9 любими книги (преводни) (12 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Чуждите автори
    • от Elan Morin Tedronai
    • Yesterday 22:57

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност