• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш?

• 1
  • ...
  • 33
  • 34
  • 35
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
24 Юни 2025 18:07
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2344
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #144007
Това спокойно можеш да го преместиш в отделна тема, според мен.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

24 Юни 2025 18:17
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 177
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #144008
Беше май по-добре да го питаш дали самият той е изчел всичко това, мястото е без значение тук :)

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

24 Юни 2025 20:08
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #144009
Хубаво е, че имаме някой да коментира коментиращите, скучно е да си говорим само за идеи и произведения.

24 Юни 2025 20:33
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #144010
Да, можем сега да стартираме изцяло нова секция и да преместим тези два коментара там, ще е сефтето пълно :)

25 Юни 2025 02:28 25 Юни 2025 02:40 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 50
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #144014
Струва ми се, че Lagrestin е объркал темата. Тук коментираме художествени книги, които сме прочели - във всички възможни жанрове - и какво ни е впечатлило в тях. В положителен или отрицателен смисъл. Това не е тема, за да се прави някакъв рекламен списък на книги-игри, още повече, че те са представени без аргументация и някой може да намира част от тези книги-игри за страхотни, а друг - за боза (за мен например е загадка защо не присъства Демоните в НБА, където имаш развит женски образ, а присъства Професия ченге, където на практика няма игрови елемент. Но това е друга тема) Мисълта ми е, че всеки може да извади един списък с обичани книги игри и да ги пусне, без каквито и да аргументи, но не е това мястото.
Първо - предполага се, че книгите които коментираме сме ги чели наскоро., второ правим им анализ. Трето графата литература е отделена от книгите-игри в отделен раздел
Вярвам, че грешката муе неумишлена, но молбата ми е да не спамим.

И още нещо - Много обичам някой да каже "препоръчвам тези книги да се прочетат" без да обясни защо ги препоръчва. Ето - аз например съм забелязал, че със Сашо почтги винаги сме на двата полюса за книги и филми. Това което на мен ми харесва, обикновено не му харесва на него, както и обратното - това което той харесва аз обикновено не го харесвам. В този смисъл ако той просто каже за една книга "препоръчма ви я", това няма как да е атестат за мен да я чета. Убеден съм, че и ако аз му кажа "Този филм е много готин, гледай го" той сериозно ще се замисли дали да го гледа, като има предвид че явно харесваме тотални противоположни неща. Тук и Кирил даде добри отзиви за Ребека Ярос, аз пък съм вгаден от нея. Обаче евала на Киро, че казва какво точно му е харесало или не му е харесало - така се прави. Честно казано много ми харесваха навремето Shadow Dance, че сблъскваха мнения на ревюиращите и се виждаха различни гледни точки.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии", "Крадец на короната" и "Кристалът на истината"
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на...

25 Юни 2025 12:51 25 Юни 2025 13:03 от lagrestin.
lagrestin
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 37
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #144015
Здравейте!Ще се постарая да дам аргументиран отговор на запитванията ви.
Това което ми е харесало във въпросните игри са различни неща:
В "Завръщането на наследника" например,това са тактическите битки,главно на бойното поле.В "Коприна в нощта" също са тактическите (индивидуални) битки,без зарчета.В "Малки царства" и Ендивал са възможностите да се играе с няколко персонажа,разнообразието в екипировка и избор на персонажи.В "Котарака и абаносовият дракон" са възможностите да се играе по проста и сложна система,похвата на автора с т.нар."скрити препратки до епизоди",използването и разясняването на корабни термини и др.
В други книги са ми харесали самите системи на битките,игровите механики,самият сюжет на книгата,логическите загадки и избори,възможностите на читателите да изиграят тактически и стратегически битки,да научат нова терминология или неща от различни области,да мислят,да имат ръководна роля - било в спорта,както е с "Боговете на футбола",така и в други професии - както е в "Мостът на Лагран","Приказки от 1001 кули" и "Приказки от храма на чудесата".
Също така,причините да препоръчвам тези игри е това,че голяма част от тях стават за по-горни възрастови групи и любителите на малко по-сложни игри.
Можете да бъдете уверени,че въпросните игри съм ги прочел (а някои дори и препрочел) в хартиен или електронен вариант.Някои съм ги чел като подрастващ (главно книгите от "Първата вълна"),а други - в по-зряла възраст (главно по-новоиздадените,както и онези от по-старите които съм решил да преиграя).Ако някое произведение липсва,то е или защото не е сред прочетените от мен,или не съвпада с моите критерии за качество,интереси и предпочитания.
Сигурен съм,че има и други книги които заслужават внимание.Например стратът "Драконовият път:Долината на орките","Мемоарите на една легенда" и "Финална надпревара" изглеждат обещаващи от това което съм видял като анонси,ревюта или демо-версии,само че за тях мога да дам окончателна оценка едва тогава,когато ги прочета изцяло.
Също така,имам и желанието по този начин да насърча и самите автори да пишат повече книги с подобни тематики,игрови механики и другите положителни неща които изброих.Дали те ще го направят е техен избор. Всеки си има предпочитани жанрове,вкусове и интереси.Ако някои читатели имат сходни предпочитания,това би могло да бъде един ориентир за тях към определени произведения.
Успешен ден на всички и бъдете здрави!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

13 Юли 2025 14:25 13 Юли 2025 14:26 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 991
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #144024
"Предателят" е краят на трилогията Заветът от стомана. Първата половина е много силна, но след това като че ли става леко предвидимо, а и финалният сблъсък не бе особено епичен.
Все пак, цялостно добра трилогия, като най силна е първа част: Парий.
IMG_20250711_233347.jpg

Продължавам с Антъни Райън и дуологията за Гарвана, както и с друг мой любим автор Майкъл Дж. Съливан.

kiril-ps.itch.io/
Прикачени файлове:
IMG_20250711_233347.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom, Count Monte Kristo

13 Юли 2025 18:30 13 Юли 2025 18:36 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 50
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #144025
Здравейте отново.
Днес ще коментирам „Нефритен град“ на Фонда Лий. Признавам си честно – отдавна не бях чел толкова добро фентъзи. Авторката твърди, че е смесила най-доброто от западните и източните жанрове и съм склонен да се съглася. Представена ни е една ганстерска война между две Триади, които контролират града. Дори самото качественото развитие на сегинга печели уважението ми. Йерархията в това мини-общество е представена прекрасно – Пръсти, Юмруци, Фенери, Носители на късмет, Рог или Стълб – всеки има своето място в този ганстерски свят. Това, което е по-прекрасно, че персонажите са изградени много пълнокръвно. Обратите следват един след друг, а освен това често са неочаквани. Откакто четох „Игра на тронове“ не съм попадал на толкова много неочаквани обрати, които обаче имат смисъл, а не са насилени. Героите бавно съзряват, но това не им пречи да взимат емоционални решения. Тъй като направих сравнение с „Игра на тронове“ ще кажа, че в книгата има доста смърт и брутални моменти.

nefritengrad2.jpg

Основен момент е разпространението на нефритът – вид дрога, която се ти прави по-силен и по-бърз, но има своите неприятни въздействия. Нейната магия е описана много реалистично. Докато четях неволно се пренесох във вселената на „DC Comiks“ и по-конкретно в сериала „Стрелата“, където вертигото имаше своите ефекти. За разлика от „Стрелата“ обаче тук няма добри персонажи. Има само отчаяният опит на един клан да оцелее. В някъв смисъл това е разказът за един род – рода Каул. С всичките му членове, с техните амбиции, страхове, мечти и попиляни надежди. Героите са много истински, защото до един са „сиви“, няма да намерите черно-бяло герой. Лан, Хайло, Шае, Анден...всеки има своите надежди, трепети, стремежи. А историята на този род е до голяма степен и историята на града. Град, който е мръсен, потен, пълен с убийства, убийства и корупция - но град, който е жив с туптящо сърце.
Действието ту е много бавно, ту е изключително динамично - по един приятен начин скороста се сменя. Но във всяка глава се случва нещо ново. Вече казах, че сетинга и персонажите са добре изградени. Любопитен момент за мен бе, че освен главните герои е отделено немалко място и за второстепенни герои. За пияници, гейши и пр. В интерлюдиите (не знам каква по-добра дума да използвам) между важните сцени е разказана съдбата на съвсем случаен уличен бандит – Беро. Събитията се развиват така, че макар той да не е съществена част от никой от двата клана – Планински клан и Без връх – неговите емоционални решения повлияват рязко на войната (и на живота в града). Героят е символ на малкият човек, който се мъчи с дързост и безскрупулност да си пробие път към върха, без да осъзнава, че му липсва благоразумие. Не е случаен факта, че книгата започва и завършва с него. По този начин авторката вкарва в уравнението една неизвестна и поставя отворен финал. Задава се трилогия. – „Сага за зелената кост“. Втора част, „Нефритената война“ се очаква през 2025. Отсега знам че ще заделя 15 евро, за да я купя.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии", "Крадец на короната" и "Кристалът на истината"
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на...
Прикачени файлове:
nefritengrad2.jpg

16 Юли 2025 09:03
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1188
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #144029
Наваксвам с Одисея в космоса, много приятна книжка от позабравеният жанр научна фантастика, където изкуствената гравитация се постига с нерционни сили,а не с митрилени кристали. Освен това сега разбрах Споре от къде са черпили идеята за монолитите.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

16 Юли 2025 10:21
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #144030
Не е лошо да изгледаш и филма (без да навлизаме в сравнения между книгата и него, по-скоро си заслужават като различни изживявания). Иначе Кларк е абсолютният цар на научната фантастика лично за мен.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom, snake_fang

16 Юли 2025 13:02
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 339
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #144031
Одисеята ми е едно от главните вдъхновения и източници на информация за Слънчевата система. Прочетох я на 14 години за пръв път. Артър Кларк, Айзък Азимов, Хайнлайн, Филип.К.Дик са задължителни за всеки любител на фантастиката. Мога да добавя още много - като Урсула ле Гуин, Дан Симънс, Л.Рон Хабърд, Робърт Шекли, Рей Бредбръри, Роджър Зелазни, Робърт Силвърбърг, Станислав Лем, братя Стругацки и т.н.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

16 Юли 2025 14:37
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #144032
Хал 9000: "Дейвид, този разговор вече не носи никакъв смисъл за мен. Довиждане!" :) Който разбрал, разбрал - но това не е спам, това е реплика от "2001" :-)

17 Юли 2025 22:11
zaek's Avatar
zaek
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #144033
В момента чета Трите тела / 3 Body Problem на Лиу Цъсин. Чупи ме бавно, но качествено и усещам как ще потъна в продълженията, направо ще си се удавя.
Закон за развитието на академичния състав и се опитвам да си дочета една статия- This Game SUX: Why & How to Design Sh@*!y User Experiences - признавам си много ми хареса термина SUX. Като цяло нещо нищо не мога да довърша.
ПП- срам ме е да кажа откога не съм писала тук, но пък съм решила да преиграя отново домашната колекция :D
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, kartacha, turbobobi

• 1
  • ...
  • 33
  • 34
  • 35
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.211 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1009 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от zaek
    • 17 Юли 2025 22:24
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (523 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от zaek
    • 17 Юли 2025 22:11
    • P(L)AY THE GAME: Залози с живота (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • 14 Юли 2025 11:44

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност