• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Майкъл Майндкрайм
/
NBA - Краят на коридата

NBA - Краят на коридата

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
09 Юни 2011 09:57
morphy's Avatar
morphy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 45
Topic Author
NBA - Краят на коридата #15552
Къде я поставяте спрямо останалите книги на Майкъл за баскетбола? В моите очи е най-слабата, и то защото отбора не се характеризира с общи показатели, а има само индивидуални на играчите.
Като пиша "най-слабата" нямам предвид, че не е добра книга-игра, напротив. За разлика от другите две книги, да влезеш в плейофите беше осезателно по-трудно - поне докато не се запознаеш с отговорите на тестовете :) И до ден днешен не печеля титлата при всеки прочит, най-често заради "спортно (не-)щастие".
Това я прави по-голямо предизвикателство и носи истинска тръпка при крайната победа.. удовлетворението е по-пълно :)
Смятам, че една смесица между "Краят.." и "Пробив"-а би била много сполучлива, защото ще се комбинират показателите и от двете системи. Играта ще стане по-стратегическа, но пък може би прекалено сложна..

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

09 Юни 2011 10:02
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
NBA - Краят на коридата #15553
Никъде. Буквално. Преживях мачовете да се решават с тестове по баскетболна теория, но по история на НБА - не. Не че не харесвам баскетбол, даже играех с удоволствие, но за да мине човек книгата общо взето трябваше да е живял в телевизора последните години.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

09 Юни 2011 10:09
morphy's Avatar
morphy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
NBA - Краят на коридата #15555
Това е вярно. Играта изискваше прекалено много познания за лигата, особено за читатели, които не следяха NBA. В началото изпитвах дразнение от трудните тестове, обаче това че все губех не ми даваше мира и продължавах тъпо и упорито да започвам отначало :D. Като малък явно съм имал по-голямо търпение (за игрите).
И все пак има нещо в книгата, което ме кара и като по-пораснал да я препрочитам.. например се боря да изкарам максимална сума парични приходи, в края на сезона. Или изпитвам кеф да се впусна в епични плейофни серии, които ме държат на нокти до епизода с хвърляне на зар, за да узнаеш резултата от последната четвърт :)

09 Юни 2011 10:21
daywalker
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
NBA - Краят на коридата #15556
То си е факт че спорните книги-игри бяха от най-продаваните , но за читатели на книги-игри , които по принцип си купуват всяка книга-игра и не харесват футбол или баскетбол , най-вероятно няма да им допадне , примерно фентъзито се харесва почти на всички и като пишеш книга игра фентъзи е почти сигурно че ще останат всички читетели доволни . Аз и като малък и сега следя NBA , затова ми харесаха тези книги-игри , но съм сигурен че спортната тематика и най-вече футбола донесеха най-много продажби на книги-игри на Майндкрайм и то най-вече от хора които не си купуваха редовно книги-игри .

09 Юни 2011 11:59
daywalker
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
NBA - Краят на коридата #15567
Основния проблем на такива спортни книги-игри е че данните им остаряват и затова книгата сега е толкова неактуална .
Иначе съм сигурен че и сега някой автор да напише книга-игра на тема NBA или футбол , ще се продава повече от всяка друга книга-игра , с друга тематика повече от 1000 бройки съм почти сигурен че няма кой да купи , а фенове на NBA и футбол - колкото щеш , много от тях ще си я купят само заради тематиката , без изобщо да знаят какво е това чудо книга-игра .
А иначе в реални ситуации в баскетбола , че то и Шакийл О'Нийл пропусна финалната серия тази година с Бостън срещу Маями , Бостън отпадна , ето аналогия , невинаги накупуваш всички супер звезди и стигаш до успешния край , една грешна стъпка и целия успешен дотук сезон пропада .

09 Юни 2011 12:33
morphy's Avatar
morphy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
NBA - Краят на коридата #15574
Шакил О'Нийл отдавна не е суперзвезда, а този сезон беше контузен, та затова не игра. А понякога играчите натрупват лични нарушения и треньорите са принудени да ги изкарат от игра. Това е особено валидно при центровете, които под коша се блъскат постоянно и лесно трупат фалове. От друга страна няма железни играчи, които да играят по цели мачове без почивка, особено през сезона. ДОнякъде оправдавам това решение на Майкъл.

09 Юни 2011 13:00
morphy's Avatar
morphy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
NBA - Краят на коридата #15580
Процентите, които си дал за пример не се доближават до истинските, в играта. Майкъл казва "в момент от мача" - значи, по всяко време може да имаш различен състав на терена. Който гледа мачове, знае че резервите често пъти изнасят тежестта на мача или най-малкото се намесват, когато на титулярите не им спори играта.

09 Юни 2011 13:29
daywalker
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
NBA - Краят на коридата #15588
Ами то аз не виждам начин да се избегне това . Ако имаше възможност в повечето случаи да избере по-добрия играч от 2-та на дадена позиция самият читател , естествено че щеше да избира винаги да играе със звездата и нужда от втори нямаше да има и така играта не мисля че щеше да е по-честна , нито по-реална да купуваш 5 титуляра само , останалото без значение . Другото ти имаш възможност по различен начин да оформиш отбора и различни звезди да вземаш . Естествено е те ще са от най-голямо значение във всеки мач , независимо дали са гардове , крила , и с най-голям за изхода на мача , но за даден мач който трябва да мине в 20-30 епизода , ако вземе да се определя играта спрямо всяка възможна закупена звезда , обема на книгата трябваше да е петорен . Няма начин да направиш книга-игра като PC или PS игра , дето си купуваш един играч и с него само мачкаш . Основното в тази книга е че дава големи познания за баскетбола , но за сезон от началото на 90-те и никой днес не се вълнува за тях . А също и че имаше страшно много варианти на игра .

09 Юни 2011 13:46
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
NBA - Краят на коридата #15594

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Никъде. Буквално. Преживях мачовете да се решават с тестове по баскетболна теория, но по история на НБА - не. Не че не харесвам баскетбол, даже играех с удоволствие, но за да мине човек книгата общо взето трябваше да е живял в телевизора последните години.

И мен това ми разваля играта в басктеболните книги на Майндкрайм. При всеки нов прочит става ясно, че познанията ми за НБА са намалели още (не че преди са били големи).

При първото изиграване на "Краят на коридата" преди много години станах шампион с лекота. Преди няколко месеца я четох отново и се провалих, едва се класирах за плейофите и там отпаднах безславно.

С "Пробив в НБА" опитът ми е горе-долу същият. Някак си не върви да ме изпитват на тема статистики от еди кой си сезон. Във футболните книги-игри на Майкъл въпросите опира до обща запознатост с основни факти от съответния спорт, така че там няма значение кога четеш книгата.

Като изключим горното, басктеболните книги-игри на М.М. си остават едни от най-сложните като схема, ясно е, че там е хвърлен много труд, и като цяло те пресъздават доста детайлно като за книга-игра света на НБА (към който иначе нямам специален интерес). "Боговете на футбола", която иначе ми е сред любимите (и не само на мен), някак си не прави същото за света на футбола. Това се отнася и за "Футболът - тактическа игра".

09 Юни 2011 14:11
morphy's Avatar
morphy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
NBA - Краят на коридата #15601
Казуса с определена ситуация от мача, която да реши срещата, според мен е измислена с цел да се онагледи цялостното представяне на отбора - ако стрелбата на гарда/крилото влезе, приемаме че е играл много силно през целия мач и така е донесъл победа на отбора. Или ако центъра блокира успешно звездата на противника, това означава че защитата ви се е справила с него, което също е предпоставка за победа. Демек развитието на микроситуацията дава отражение на макро ниво. Винаги съм го разбирал така и не се вталясвам особено, когато нямам шанс.
Със всичките си недостатъци игрите си остават интересни, благодарение на причината която спомена vg - Майкъл наистина се е стремил да ги изпипа.

09 Юни 2011 14:19
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
NBA - Краят на коридата #15602

morphy писа: писа:
развитието на микроситуацията дава отражение на макро ниво. Винаги съм го разбирал така и не се вталясвам особено, когато нямам шанс.
Това само по себе си е много добре измислено от М.М., а и може би е единственият възможен подход в случая. Просто няма как един сезон от няколко десетки срещи да се разиграва борба по борба и кош по кош в литературен вид.

09 Юни 2011 15:34
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
NBA - Краят на коридата #15614
Ами аз почнах да правя Баскетбол-тактическа игра :D, но ситуациите бяха толкова много, че зарязах проекта си въпреки, че ги имам статистиките на играчите.....

NBA - Краят на коридата беше забавна книга-игра. Над 1000 епизода с един скрит от автора монолог, който беше забавен.
Въпреки, че твърдеше, че е адски трудната игра, го минах като влак-гара.
Точно тука е време да го спомена, че не обичам тестове в книга-игра, защото предоставя дори на мене невероятната възможност за чийт.
И къде да си отбелязвам правилните отговори според вас? Ами на отделно листче като останалите ли?
Отговорът е да, но всички хора, които имаха книгата драскаха директно върху листата и то не с молив, а с химикал - и те мразеха тестовете.
Предпочитах да се вкарвам в разни ситуации, там беше забавата в тази книга.

Избери своето приключение

09 Юни 2011 16:14
morphy's Avatar
morphy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
NBA - Краят на коридата #15626

SatanicSlayer писа: писа:
Ами аз почнах да правя Баскетбол-тактическа игра :D, но ситуациите бяха толкова много, че зарязах проекта си въпреки, че ги имам статистиките на играчите.....
Би ли ми пратил играта, ако е в електронен формат? Много обичам да черпя идеи от други ентусиасти, като мен :)

09 Юни 2011 18:41
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
NBA - Краят на коридата #15656
Най-тъпо беше провеждането на мачовете - първите две четвърти - тестове. После - една ситуация и последната четвърт се решава от шанса.

Работата е там, че точно в последната четвърт, когато според автора всичко опира до шанс, на практика блесват гениите на треньорите. Тогава имат най-много възможности да покажат, че са класни - с вземане на тайм аут когато трябва, с точни смени, с с разчет на силите на отбора, с риск понякога.

09 Юни 2011 19:04
Moore
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
NBA - Краят на коридата #15658
Края на коридата за мен лично е по-добра книга от Демоните в НБА. Като баскетболен фен исках трудна книга и я получих. Цената беше следната - статистика смесена с шанс и предложена от М.М.

Защо ми харесва играта:
- Лесен финансов елемент, който веднага слага всичко на масата - имаш толкова милиони и трябва да си купиш от тези играчи
- Статистика и игрови ситуации смесени в една книга (като има по равно от двете)
- Шанс

В спортните книги игри има три нива на трудност, които могат да бъдат приложени:
Добро решение води до добър резултат
Добро решение съобразено с качествата на отбора може да доведе до добър и лош резултат.
Добро решение съобразено с качествата на отбора и преценено с ШАНС може да доведе до добър и лош резултат и МНОГО ЕМОЦИИ.
Минал съм през всичко. Падал съм след три части и съм обръщал мача в 4тата с шанс. Ако се случи на финала? Водил съм с много и съм падал. Избирал съм правилната ситуация и Малоун ми е вкарвал - въпреки правилното решение, въпреки че съм имал C и PF с 5ца на борба.
- Плейофни битки за финал на конференцията и финал на лигата, които да са в няколко мача

Какво може да се подобри (или какво не ми хареса):
- базата от която може да избираш е прекалено малка - 6 силни играча преди сезона и 3 силни играча преди плейофните битки. Това до голяма степен предопределя с какъв отбор ще играеш в да кажем 80% от случаите. С други думи казано: колко често си купувате нещо по-различно от Рони Шейкъли и Ерик Мърдок в началото на сезона?
- нужни са повече тестови въпроси от рода на: ще опиташ ли бързи атаки, имат ли силно подкошие, как се справят от зоната за три точки
и по-малко въпроси от рода на: коя е залата им, как се казва треньора им, Джордан силен играч ли е

Индивидуалните оценки са хубаво нещо, защото само и единствено с тях може да се играе в индивидуални ситуации, а и лесно биха се превърнали в отборни оценки. Ще дам пример с отборните оценки от Пробив в НБА. Далечната стрелба на един отбор се формира от гардовете и крилата. В Пробив в НБА е дадено с колко точки се увеличава тази оценка при покупката на нов играч. Е ти имаш три крила и три гарда в Края на коридата и ако сумираш точките им за тройка ще се получи оценката за далечна стрелба.
Преса се формира от защита на всички
Сандвич от защита на гард и център
Покриване от защита на крило и център
и т.н. докато стигнете до края
След това се добавя реалистичния елемент, който е следният.
Играеш срещу Орландо и трябва да спреш нападението им. Плътна или обикновена? Правилния избор е плътна, защото Орландо вкарват най-много тройки (стрелят най-често). Какво правиш ако нямаш добри защитници? Не искам само едно правилно взето решение да ми носи спечелен мач. Ами ако съм събрал супер кърпели като гардове и те не могат нищо да опазят, но за сметка на това имам супер силно подкошие, което може да прати Дуайт Хауърд в детската градина. Ако имам подкошие което може да хване всеки три от четири отскочили топки. Ако искам там да поставя акцента в мача. Защото там ми е силата.
Не мисля че е трудно да се направи..

Майкъл това си беше предизвикателство.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Майкъл Майндкрайм
/
NBA - Краят на коридата
Time to create page: 0.074 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (23 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • Today 14:04
    • Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg