• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Нова книга-игра на М. Майндкрайм
/
Коментари и въпроси относно Инициативата

• 1
  • ...
  • 32
  • 33
  • 34
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
20 Ян 2026 23:51
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2461
Коментари и въпроси относно Инициативата #144574
Все още мисля, че на играчите им е по-интересно да направят разбивка, отколкото да прочетат такава, а версията на автора отнема възможността за алтернативни интерпретации и обезсмисля анализирането, в които се крие и част от чара на изкуството.

Така или иначе, това е лично мнение и няма очакване или още по-малко - изискване за съобразяване (на каквото не бих и имал морално право) - няма значение къде е излязло произведението, то си е твое, читателите са си твои. Съжалявам ако съм попречил на нещо, пусни разбира се каквито материали ти се иска.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: dechoto

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

23 Ян 2026 03:46
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Коментари и въпроси относно Инициативата #144587
В случая цялата работа пак е манипулативна, защото темата е за Инициативата, а Майкъл пак подло измести темата, която реално е без никакво значение и за никого.

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

23 Ян 2026 23:53
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 572
Коментари и въпроси относно Инициативата #144590
Аз съм подло и гадно копеле, Ян, това общността отдавна го знае за мен. Ти ме пусна в нея с онова интервю, какво да ти кажа...

Сашо, водихме я тази дискусия няколко пъти. И двамата ме сме прави за някакви неща. За съжаление, така и не стигаме до златно решение. Просто аз намирам някои от доводите ти за верни и вероятно ти намираш някои от моите за верни. В някои дискусии това води до намиране на по-добро решение, затова ми харесва да дискутирам неща, особено страстно и с противоположности, с качествени хора.

Аз искрено вярвах, че е по-добре да се съобразя с вашето мнение за "Отново заедно". И искрено вярвам, че трябва да го направя по моя начин сега. В голяма степен и заради обема на книгата, сложността на схемата...

Ако някой иска да разкости "Отново заедно", това не е никак трудно. И по никакъв начин липсата на такъв материал не е допринесла за хладния към негативен от моя гледна точка прием на произведението.

За Инициативата:

Сега, първо аз преживях поредната драма, срязвайки се лошо под бедрото при счупване на стъклена маса. Като опит за самоубийство си беше. 14 дни лежах с шевове и според докторите предвид дълбочината на мястото съм бил на сантиметър от смъртта, там има някаква лоша артерия. Не беше лошо, имах много време да мисля и да си водя записки. До края на януари ще имам проблеми с работата седнал. В момента не мога да го правя за повече от час без почивка.

Положението е трудно, понеже нещата се промениха много за изминалите години. И трябва да намерим добро решение, а това не става лесно. Това решение трябва да бъде одобрено от няколко души, като за момента има и привидно противоречащи си интереси.

Главните точки ще ги повторя пак:

Всеки, който си поиска парите, ще получи по 180 лева за дял. Обещал съм го преди година и не се е случило нищо, което да го обезсилва. Предложението влезе в сила от 1 януари 2026-а и за момента няма краен срок, така че няма да останат прецакани хора по тази точка.

Работя сериозно по схемата, от един до три месеца ме делят от приключване на схемата и започване на наливането на текст. Зависи от това как ще протекат тестовете ми, колко време ще ми отнеме да балансирам нещата. Правя сложна схема, подобна на трудността на Пробив в НБА.

Вярвам, че книгата ще влезе в редакция до лятото. Не правя тетрадка, не правя и схема с 300-400 епизода. Не балансирам 3 показателя. Вълнуващо е за мен, предизвикателно е, но е и трудно.

В момента освен че се възстановявам от тъпото порязване, си търся нова квартира. Това и завършването на сценария ми за мобилното приложение са единствените ми задачи. Никога не е било така, в последните 25 години бях предимно много зает с работата си по проект, който ръководех.
Периодът от началото на октомври някъде до Коледа беше тежък за мен чисто психически, бях доста неработоспособен в тези дни. Ударът от това, че трябва да закрия ръководения проект и да освободя хората беше тежък за мен и ми отне време да се изправя.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, pycku, dechoto, comics_ross, Jokera

24 Ян 2026 02:31 24 Ян 2026 02:34 от pycku.
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 80
Коментари и въпроси относно Инициативата #144592
А някаква конкретика за планираното произведение дали има? Например - продължение на "Пробива" или на "Отново заедно", нещо ново, на спортна, суперагентска или някаква друга тематика?
Някакви срокове - догодина, две, пет, когато стане?
В никакъв случай не се заяждам, но си мисля, че малко повече инфо би било от полза.

ПС! И списъкът с дяловете, за който попитах, също би бил полезен. Мина време и имам някакви спомени да имам 2 дяла, а може и да са 0. Най-логично е да имам 1 дял и да съм получил допълнителна книга с автограф от ПГ, ама само си гадая на база спомени. Иначе ако някой продава дела си - изявявам желание да го закупя. Плащам в евро :D
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime

24 Ян 2026 04:26
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Коментари и въпроси относно Инициативата #144593
Тук отговарям и на хора, които не са участници в Инициативата. Въпросите са съвсем нормални, също критики, нападки и заяждания - не бих ги приел добре в началото, но не и след като вече 14 години не съм завършил Инициативата. В случая с теб се познаваме и лично, а и въпросите ти са съвсем логични.

Списъкът с дялове е нещо, което предстои да се изясни. Бях забравил, че сме публикували в началото списък на сайта на Инициативата. Той всъщност е с повече информация за участниците, която правилно сме скрили.
В твоя случай - лесно те намирам в началния списък с 1 дял. Макар да пише "актуален списък", на сайта не е такъв. Ако си купил после още, не е отразено, както не са отразени и повечето, ако не и всички промени.
Тук не мога да отговарям от името на организаторите, не съм следил дали промените са отразявани на сайта, и ако да, то докога.

След като миналата година обявих изкупна цена *6, вече едва ли ще има препродаване на дялове. Но знае ли човек.

Всеки път се казва: до няколко месеца, до края на годината. Искрено си вярвам всеки път, после се случват разни неща.
Сега съм полубезработен и най-сетне работоспособен. Никога не съм бил в такава ситуация да нямам други отговорности, така че ситуацията е уникална и би трябвало значимо да ме улесни в написването на добра книга-игра.

Целта е да предам това лято файловете за редакция (което означава да са минали моята редакция, разбира се, просто ще имам лукса Юри и Сашо да ударят по едно рамо). Дали ще е юни, дали ще е август... има разлика. За момента не мога да отговоря на този въпрос. Разбира се, искам да изпълня по-бързо ангажимента си.
Има и нещо друго - в момента съм без истински източник на доходи, а не съм човек, който лесно подкарва ново нещо. Натиснат съм да подкарам нов печеливш проект, което означава и да съм приключил с Инициативата.

Една възможност, която трябва да обсъдя със замесените в Инициативата е в скоро време да започна да споделям напредъка.

Темата е фентъзи. Вярвам, че ще се справя много по-добре, отколкото в трилогията за Хермес. Така се случи, не бях планирал. Стана в процеса на работа по сценарий за мобилната игра. Онова е специфично нещо и макар да го гледах като нещо сходно с книгите-игри, двата неуспешни прототипа ме научиха на разликите. Направо няма прилики.

В процеса на работа по сценария ми хрумваха ситуации, които бяха подходящи за книга-игра. Започнах да ги записвам, след време станаха достатъчно, за да стане ясно, че нещото има потенциал. После започнах да намествам и система за игра към изборите. И постепенно започнах все по-ясно да виждам света.

Някъде около периода, когато предам текста за редакция, ще започнем да мислим и за екстрите. За това какво точно ще включва една книга. Това може да забави леко издаването, но няма да отиваме на сложни идеи, които да забавят проекта с месеци.

Случващото се в сценария няма много общо със случващото се в книгата-игра. Обемът е много различен, както и изразните средства.
Един-двама герои от сценария ще оживеят много по-пълнокръвно в книгата-игра. Размахът е съвсем различен, понеже мобилната игра ще се играе в градски условия, в отбор и на мобилен телефон. Логическите избора в сценария са съвсем различни от тези в книгата.

Макар сюжетът да ми е ясен, донякъде от суеверие не сме започнали работа по илюстрациите. Да не стане като с илюстрациите на Евгений Йорданов, които най-сетне видяха бял свят в Агамор 1.
Работата на художника по сценария, обаче, е почти приключила. Със сигурност нещо от това ще използваме и в книгата по някакъв начин. Но нямаме идея това да е основното илюстриране, ще си има неща, правени специално за книгата. Както мобилната игра, така и книгата ще бъдат илюстрирани от Фил Цонкин.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, MrMoustache, pycku, dechoto, comics_ross, Jokera, Etom

24 Ян 2026 23:48
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 385
Коментари и въпроси относно Инициативата #144597
Надявам се всичките предизвикателства да са те направили по-силен, а писането да ти е терапия за възстановяване на баланса. Поне при мен така се получава.
Не съм участвал в Инициативата, но ако направиш каквото и да е, ще го подкрепя с 2 ръце и 2 крака. Твоите книги са ми дали толкова много, че не мога да имам никакви претенции към теб. Когато и ако, има поне един твой фен, който е тук и ще дочака тази КИ и всяка следваща.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Mindcrime, dechoto

25 Ян 2026 07:40
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Коментари и въпроси относно Инициативата #144598
Благодаря за добрите думи и за подкрепата!

При мен писането е доста по-трудната (и напрягаща ме) част от процеса, понеже от една страна имам достатъчно добре развит вкус към добре написани изречения, за да усещам кога моите не се получават, а от друга страна имам твърде малко практика в писането на художествени текстове, за да съм на ниво добър занаятчия. За щастие, разбирането ми за книга-игра е, че литературата трябва да е прилична, играта трябва да е интересна. Затова се опитвам текстът да не дразни и се надявам, че редакторите ще посочат проблеми, които са се промъкнали през моето сито.

Измислянето на система, правенето на схема и оразмеряването на играта са нещото, което ми носи истинска наслада.

Hater
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom

25 Ян 2026 20:58
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1617
Коментари и въпроси относно Инициативата #144605

Ал Торо писа:
Все още мисля, че на играчите им е по-интересно да направят разбивка, отколкото да прочетат такава, а версията на автора отнема възможността за алтернативни интерпретации и обезсмисля анализирането, в които се крие и част от чара на изкуството.

Съгласен съм с теб - когато авторът на "Ярост" каза, че не знае какъв е максималният резултат на играта, той на практика "хвърли" едно афтърпарти за произведението си.

This message contains confidential information

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

26 Ян 2026 02:34 26 Ян 2026 02:35 от Mindcrime.
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Коментари и въпроси относно Инициативата #144607
Тук имате предвид 1-2% от читателите.
Мнозинството читатели, както вероятно и мнозинството автори, не знаят как да анализират едно произведение. А част от тези, които знаят, не биха се занимавали.
Е, за това множество е авторовия материал с обяснения.

Такива като вас... ами, наблегнете на дисциплината и не гледайте този материал, докато не си свършите работата.

Щом се нароиха програмисти, които са по-зле по математика от мен, значи няма проблем да си имаме и автори, които не знаят как се прави баланс. И от така наречените стари автори аз бях единствения.

Hater
Следните потребител(и) изказаха благодарност: dredknight

11 Фев 2026 10:20
Away
dredknight's Avatar
dredknight
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 57
Коментари и въпроси относно Инициативата #144709
Имам подобни наблюденния.

четящи < дочитащи докрай < препрочитащи < анализиращи от-до.

Най-десните се броят на пръсти.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

11 Фев 2026 17:15
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Коментари и въпроси относно Инициативата #144711
Да знам какъв е максималния резултат на дадена игра за мен е демотивиращо да я играя. Все едно да гледам мач и в петата минута някой да ми каже как ще свърши мача. Е защо да го гледам този мач, да я играя тази игра?

Мисълта ми е, че това спойлер, който не бива да се разкрива. Ако примерно максималните точки са 100, да каже автора, че при 80+ имаш отличен резултат и толкова. Тогава ще съм мотивиран да търся и анализирам. Чета, не чета материала на автора за максималния резултат, все някой ще се изпусне някъде. Друг пример - все едно убиецът да е икономът, ама ти гледай филма, за да видиш как ще се завъртят нещата и той ще се окаже накрая убиеца.

12 Фев 2026 17:10
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Коментари и въпроси относно Инициативата #144714
Ефикс,
Все едно в петата минута някой да ти каже "КАК Е СВЪРШИЛ МАЧА". Като си решил да гледаш мач на запис, твоя грижа е да се опазиш от спойлери.

Да си мислиш, че знаеш какъв е максималния резултат и да знаеш какъв е максималния резултат са две различни неща.
Разбира се, дори да постигнеш максималния резултат, посочен от автора, това не е гаранция, че двамата сте прави. Но е някаква засечка.
В сложна книга-игра за мен е добра практика авторът да даде най-добрия резултат, без да го натрапва.
После всеки е свободен да прави каквото реши.

Вземи книгата, разкости я и каторешиш, че си я приключил, тогава погледни какво е написал автора по въпроса за максималния резултат.
Ако си изкарал повече.. може би можеш да докажеш, че си го постигнал коректно и авторът греши.
Ако си изкарал по-малко, може би можеш да намериш грешката си или да посочбиш грешка при автора.

Но ако няма такъв материал от автора, е напълно възможно и ти като Уейн да си седиш, убеден в гениалността си, а да не е точно така.

Hater
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

16 Фев 2026 15:42
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Коментари и въпроси относно Инициативата #144744
Когато постигнах резултат на "Ярост", първото нещо, което направих, е да го обявя и да чакам някой да го подобри. Когато това стана факт, подобрих и аз моя резултат, благодарение на по-внимателен и задълбочен анализ на играта. Постепенно се включи трети, чевърти човек и т.н. Един друг си проверявахме резултатите и по този начин намерихме какъв е максимума. Без да имаме материал от автора, без да се мислим за гениални.

Хайде сега да сравним фактите по-горе, с твоите приказки. Няма съвпадение.

И защо е така? Ами защото още разглеждаш връзката автор-читател от гледна точка на Първата вълна. Само че в момента сме Новата вълна, феновете обсъждат и коментират, забавляват се заедно. Отново заедно.

Вече да играеш книга-игра не е самотно забавление, вече може да се обсъжда и с други хора, да се четат мнения, ревюта, да се сравняват преигравания, постижения и т.н. През Първата вълна това беше силно ограничено, да не кажа почти невъзможно.

И правиш същата грешка отпреди години, подценявайки общността. Тогава ти събрахме парите, доста преди изтичането на крайния срок. Сега я подценяваш отново, мислейки, че тя не е израстнала. Тя израстна, ти остана обаче същото ниво. Не мръдна нито на йота - все още дъвчиш Уейн, все още философстваш безкрайно и безсмислено с ДжорджаАл, все още се хващат за дреболии и не знаеш как да се държиш с хората. И това вече не хваща дикиш, независимо колко я обиждаш, атакуваш членове от нея, заяждаш с автори и т.н.

Показваш непознаване на общността на книгите-игри и грешиш по отношение на нейни дейци. Прикриването на това незнание, с помощта на обиди и лошо отношение, може само и единствено да навреди на предполагаемата ти нова книга-игра. И после пак да реагираш, както през 2013-та година...

16 Фев 2026 16:57
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 597
Коментари и въпроси относно Инициативата #144747

Mindcrime писа:
Благодаря за добрите думи и за подкрепата!

При мен писането е доста по-трудната (и напрягаща ме) част от процеса, понеже от една страна имам достатъчно добре развит вкус към добре написани изречения, за да усещам кога моите не се получават, а от друга страна имам твърде малко практика в писането на художествени текстове, за да съм на ниво добър занаятчия. За щастие, разбирането ми за книга-игра е, че литературата трябва да е прилична, играта трябва да е интересна. Затова се опитвам текстът да не дразни и се надявам, че редакторите ще посочат проблеми, които са се промъкнали през моето сито.

Измислянето на система, правенето на схема и оразмеряването на играта са нещото, което ми носи истинска наслада.

Човек ти чел ли си книгите игри ама въобще? Всичките ти изречения ги е писал Уейн пиян изпозлвайки схемата възможно най кратко и ясно. Литературата не е анализ на убийство. Литературатае нещо което те трогава. Най верният ти последовател е Ваян, в чийто книги поне е изчистил стила и усложнил смятането.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

Yesterday 11:22
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Коментари и въпроси относно Инициативата #144761
Знам, че може да се пише и без кой знае какви знания по математика и логика. Но все пак намирам за нормално авторът да може да изчисли коректно много неща, едно от които е максималния резултат. Просто така работят нещата в книги-игри с много показатели, ако човек иска да напише нещо смислено.

Знам, че го има и подхода "създаваме нещо, хвърляме го на тестъри, оправяме каквото изскочи". Но книгата-игра няма пре-алфа, алфа и бета версии. Обикновено няма и втори/трети преработени и допълнени издания.

Ефикс,

Да публикувам максималния резултат не би попречило на вашия малък кръжок (който ти някак си обявяваш за Общността) да се забавлява и да обяви собствения си резултат. Ако сте много яки, вашите анализи може да са по-интересни от тези на автора (и/или редактора). Особено на един недоразвит, остарял автор.

Вярвам, че с хората, които намирам за качествени, успявам да общувам и без да съм изкарал образователен курс при теб. Съгласен съм, че има една ималка група хора, които аз намирам за некачествени, а ти за качествени, и там аз съзнателно се отнасям зле с тях (третирам тези хора като глупаци, каквито за мен са). И ще продължавам, поне докато някой от тях не се промени.

"все още философстваш безкрайно и безсмислено с ДжорджаАл" - от всичките ти глупости, тази е най-потресаваща. Прегледай се някъде, за да се разбере откъде идват халюцинациите ти. Дано не е нещо лошо.

Рахвин,

Както обикновено, малка част от написаното от теб за мен е глупост, а голяма част е напълно неразбираемо. Вероятно пишеш за израстналата част от общността, към която аз не се числя. Така че когато не целиш да привлечеш внимание, а наистина искаш да ми кажеш нещо, можеш да си го спестиш. Между нас не протича комуникация.

Ако не си се присъединил към кръжока на Ефикс, може да го направиш и там евентуално да си гугукате по въпросите за литературата, изчистената и усложнена математика и всичко останало.

Смятането е елементарна математическа операция, нямало е накъде да се усложнява още преди моето раждане. На езика ми е да ти препоръчам да четеш повече тълковни речници, обаче... Едва ли ще ти е от полза, ти си препълнен със знания и мъдрост.

Hater
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

• 1
  • ...
  • 32
  • 33
  • 34
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Нова книга-игра на М. Майндкрайм
/
Time to create page: 0.104 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Мемоарите на Краля v.3.1 (11 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • Today 20:48
    • "Олтарът на тъгата" (40 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Aleks~
    • Today 20:18
    • Размисли за писането на критика за книги-игри (45 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Today 15:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност