• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание "Алфа и омега" - бр №1

• 1
  • 1
14 Дек 2025 16:48 14 Дек 2025 17:08 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 173
Topic Author
Списание "Алфа и омега" - бр №1 #144312
Роди се ново списание за книги - игри. "Алфа и омега", издавано от братята Христоскови. Досега имахме само едно списание. Така бе и с Мегаигри, и с МЕГА, и със Списанието....Но сега ще има две списания успоредно - "Агамор" и "Алфа и омега". За мен това е добър знак - явно Втората вълна не само не умира, а се разраства.
При всички положения трябва да направя едно представяне на Агамор, като ще се стремя да съм балансиран.
Какво ми хареса в "Алфа и омега";

Започвам с Оформлението - то е супер. Братята са се постарали, използвани са много готини шрифтове, които далеч не са стандартни. Илюстрациите според мен са правени с AI или сходна програма, но определено си личи че им е отделено внимание - работено е върху контраст, светлосенки и пр. Още от пета страница ме гледа един коса за косене, който е направен прекрасно...но няма да задълбавам в подробности. Ще си купите списанието - ще се убедите сами.
Първият разказ е Кървав сняг на Бранимир Събев. Разказът спечели Вторият национален конкурс за книги-игри, а освен това бе публикуван на пратформата gamebook.bg и получи ласкави отзиви (да не кажа по-силна дума). Лично на мен той много ми допада, защото се докосва да старославянският/древноруският фолклор. Вече съм споделял, че като историк-етнолог много се кефя на всякакви неща насочени към фолклор. Но нищо - ще ви го споделя отново.

Бранимир умее да изгражда атмосфера, доказал го е неведнъж. Единственото за което съжалявам, че разказа е кратичък. Само 77 епизода. Но все пак това има и положителна страна - има достатъчно място за него в списанието, без да засенчва другите разкази. Особено много ми харесаха и илюстрациите тук - те са тематични, а всъщност време - леко забавни и същевременно леко плащеши. (най-доброто сравнение е с илюстрациите от "Градска вещица" /"Ловец на таласъми")

Списанието има дефект, поради което първият брой е изтеглен от обращение (не му тръгна). Следва да отбележа, че братята честно ме предуредиха, но аз настоях въпреки това да получа дефектния брой, нямам рекламации и дори мисля, че сега притежавам уникален брой. Всеки истински букинисти знае, че цената му ще расте.

Какъв е дефекта:

Разказа "кървав сняг" прекъсна на епизод 64 (41 страница), продължава със статията Ринглас отново (42-43), следва Кървава сняг от средата на 72 епизод (44 страница), който продължава почти до края на епизод 75 (без изборите), и следва втората половина на разказът на Елена Павлова "И трима с 500 се сбиха" (стр. 46-47, но реално той е част от бр. 2 и отпечатан целият там) след което на стр. 48 епизод 75 на Кървав сняг завършва и следват текст до края на епизод 77
От стр. 48 нататък дефекти няма.

ЯВно е трябвало нещата да са тематично подредени - Кървав сняг, после "Ринглас отново", но нещо се е прецакало. За щастие аз съм чел "Кървав сняг" в електронен вид, мнението ми за него не се е променило, а освен това съм много доволен, че имам уникален брой. Ако вие не искате списание с дефекти - не се притеснявайте, първият брой е изтеглен от продажби.

Следва обява за Третото издание на националният конкурс за книги-игри. Тук нещата са указани ясно - срок за подаване на документи, жури, награди как да се свръжеш с журито. Следва кратък хумористичен -разказ на Вилиян Стефанов "За силата на въображението". Разказът е нещо като реклама на книгите-игри, но е писан в хумористичен стил. Според мен е добър и съветвам всекиго да не пренася отношението си към автора (Вилиян е скаран с много хора), към произведението. Произведението си го бива.
Следва "нарисувай ме" - конкурс за рисуване на книга-игра. Както е видно двата конкурса - Третият национален...и за рисуването на книга-игра - са обособени тематично. Те са разделени само от хумористичният разказ на Вилиян. Намирам това за добър похдох.
Следва ревю посветено на Мистерията Царичина. Ревюто е добро, а илюстрациите - готиви, но...конкретно по тази статия имам забележки, които ще споделя по-долу (виж какво не ми хареса)
Следва игра с Награди, която по своята същност е реклама на Мистерията "Царичина". Трябва да прочетете книгата, да анализираш детайлите, да разгадаеш мистериите, да участваш с отговорите си в томбола и евентуално - да получиш награди.

Като цяло тази част (стр. 50-61и и пр. ) е това което бих нарекъл "раздел посветен до голяма степен на дейността на Вилиян ". Това обаче не е непременно лошо, разделът рекламира конкурси, книги-игри, електронни каталози и пр. Накратко тук са намерили място всички полезни инициативи на Вилиян.

Списанието продължава с ред статии. Важно е да се каже, че всичко автори са представени с имената си, а не с литературните си псевдоними.

Някак неусетно списанието ни пренася към света на нинджите, самураите и пр
. Преходът започва още към 61 стр. и продължава със статиите, които са посветени на нинджа-тематиката.
На 62 страница следва статията "40 годишен юбилей на Пътят на тигъра" от Радо Христосков. За мен поне статията е написана увлекателно. Да, много ясно че се цели И реклама, на ПнТ - Нинджа, но според мен това е нормално.
Статиите са кратки - 2, а в редки случаи 3 страници. Следва реклама на цялата поредица, която Fiction Fabrick вече преиздават, съвместно с Вилиян Стефанов. Има ги отново всички корици, ако някой ги е забравил. както и логото на ПнТ

Следва статия на нашият приятел Дамян Христов, която си заслужава да прочетете - "Как така от една обикчайна D и D игра Пътят на тигъра се превръща в една от култовите книги-игри?" стр. 66-69. Дамян го бива в такива статии, той знае много добре фактологията около създавеното на D и D книгите, ПнТ сериите, Света на Орб и пр. Никой като не него не може да ни разкрие любопитни факти, около историческото обособяване на поредицата . При това Дамян е с две статии, в две списания за книги-игри, излизащи по едно и също време (в "Агамор 4" също излезе статия с него) - мисля че това говори за приноса му за общността повече от всичко друго.
На страница 70-72 следва статията ""Самурайските" книги игри -минало, настояще и бъдеще" Авторът е...вече познатият ви Джордж Ал

Няма да оценявам собственият си труд - не е коректно. Обаче както се досещате, след като получих броя побързах да прочета статията си. Дори я дадох на близките си да я видят. Въпреки че не разбират от книги-игри според тях е увлекателна. Дали наистина е така - ще прецените вие, читателите.
Знаете че обичам да пиша в "журналистически" стил и мисля, че се е получило много добре, че статията ми е точно зад тази на Дямян - според мен двете се допълват много добре.

IMG_20251214_134954.jpg

щастлив автор, след като е получил авторската си бройка;)

Тъй като статията ми не е претърпяла редакция искам да се извиня на читателите за допусната грешка - в края на стр. 71 думата "сюжета" е повторена. Като изключим това, мисля че като съдържание ще ви бъде интересна. Дано не грешка, вложих старание да направя интересен обзор. Следват страница 73 - 76 - статията на Борис Воденичаров е посветена на "Шогун" на Джеймс Клавел. Борето прави интересен разбор на книгите и филмите посветени на темата

Следва рубриката "Само за манияци", която очевидно копира "Мега".
В нея има разказ на Роджър Уилко - "Среднощен лов". Въпреки че не е игра, а разказ, той е шантав по един Уилковски надпис. С нето Уилко ми напомни някои от нещата си писани в "Мега". На стр. 86-87 следва Куиз, посветен на Първата вълна.

Като цяло Списанието ми хареса. Изградено е тематично, същевременно в него има за всекиго по нещо. Както казах оформлението е супер

Какво обаче не ми хареса?

Първо имам забележка към корицата - личи си, че е правена с AI. Лошо няма, красива е, но някак корицата е много далеч от темите вътре. По нищо не раззбирам че следва да е свързана с "Кървав сняг".
Забележка втора - отделено е съдържание, където пише произведенията. Отстрани в авторско каре пише кои са авторите. Ноооо...срещу всяка статия не пише кой я е написал. Намирам това за пропуск. Понякога искате да прочетете някоя статия по-рано от друга, дори да не е напред в списанието. Лично аз първо потърсих собствената си статия (наречете го нарцисизъм, ама...) и трябваше да се ровя, тъй като срещу " "Самурайските книги-игри - минало, настояще и бъдеще" го нямаше името ми. Да, вътре в самата статия, отдолу го има, ама...хубаво е в съдържанието срещу всяка статия да пише кой стои. Да не казвам, че на корицата също има съдържание и на някои произведения им има авторите (Родърж Уилко) на други ги няма

В този дух е третата ми и последното забележка - ревюто посветено на "Мистерията "Царичина"" няма автор....Имам предвид, че дори и вътре в самото ревю не е отразено име. Намирам това за фал - винаги съм държал на личната отговорност. Особено ако статиите не претърпяват (сериозна) редакция излиза че авторите трябва да си застанат с имената. Препоръчвам на Радо и Нед да помислят по въпроса за бъдещите броеве.

Като цяло - Списанието ми хареса. Няма да го сравнавям с "Агамор" и да влизам в сравнителен режим кой е по-по-най. И двете списания са хубави, и двете имат положителни неща и недостатъци. Искрено се надявам личностните отношения да не влияят на преценките ви. Горещо ви препоръчвам "Алфа и омега"

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Прикачени файлове:
IMG_20251214_134954.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Radko

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Дек 2025 21:07
BERSERK's Avatar
BERSERK
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 215
Списание "Алфа и омега" - бр №1 #144314
От прочетеното от поста ти оставам с впечатление, че списанието има само един раказ и всичко друго е статии? Ако е така защо не отделят разказа като отделна книга. Баласта е ок, но само ако е по-малко от реалните разкази игри

…

14 Дек 2025 21:28 15 Дек 2025 09:25 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 173
Topic Author
Списание "Алфа и омега" - бр №1 #144315
В брой 1 има един единствен разказ -игра и това е "Кървав сняг" - другото са разкази, статии, реклами. Защо са постъпили така издателите не мога да отговоря.Този въпрос трябва да е към тях. Не съм адвокат никому, но се чувствам длъжен да напомня, че първият брой на Списанието (днес известно като "Агамор") се сътоеше само 1 разказ..."Карибски вълни". Вторият брой на "Алфа и Омега" има вече два разказа-игри, нещо което Списанието постигна чак от 4 или 5 брой. Нямам представа какво е баласт и какво не - това е индивидуално за всекиго. Всеки си определя сам за себе си какво е баласт.

Но моята работа не е да коментирам, защо "Алфа и Омега" изглежда в този вид - понеже не съм издател. Аз коментирам впечатления от "Алфа и Омега". Разбира се тези впечатления са си мои, не ви задължавам да ги приемете. Но се надявам краткият ми обзор да ви е бил интересен.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, BERSERK, Etom, Radko

15 Дек 2025 14:32
последният_колобър's Avatar
последният_колобър
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 21
Списание "Алфа и омега" - бр №1 #144320
И все пак ако сравните количеството страници разказът-игра е над 50 5 от списанието в брой 1. В брой 2 е още повече, като се има предвид, че са два разказа-игри.

18 Дек 2025 09:37
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 350
Списание "Алфа и омега" - бр №1 #144340
Разказите-игри не винаги могат да се обособят в отделна книга, броят знаци, епизоди и т.н. варират. Понеже насъбрахме доста материали, които влизат в тази категория, затова и наченахме този проект. Надявам се да се хареса, апропо благодаря за ревюто. Отделно по замисъл списанието цели аудитория и извън КИ жанра, затова в брой ще се ограничаваме до около 2 разказа-игра, както и същински разкази, ревюта, събития, и т.н.

Би-бийп!

„Мелонският завет“
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom, последният_колобър

18 Дек 2025 11:01
последният_колобър
Асасин
Асасин
Скрий Още
Списание "Алфа и омега" - бр №1 #144342
Ежемесечно ли ще е изданието? Аз попитах и Вилиан, но все пак да попитам и теб, съавтора. Поздрави и успех на проекта.

18 Дек 2025 11:15
последният_колобър
Асасин
Асасин
Скрий Още
Списание "Алфа и омега" - бр №1 #144344
...и още един въпрос. 1-ви и 2-ри брой едновременно ли бяха подготвяни и издадени? Защото някакси в суматохата около край на годината видях директно два броя да се предлагав във fictionfabric. :)

18 Дек 2025 11:19
последният_колобър
Асасин
Асасин
Скрий Още
Списание "Алфа и омега" - бр №1 #144345
И едно предложение към авторите. Изпращайте на "библиотекарите" в goodreads.com данните на списанието, за да виждаме отзиви от читателите и там.

18 Дек 2025 11:21 18 Дек 2025 11:26 от Radko.
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 350
Списание "Алфа и омега" - бр №1 #144346
Здравей, поред: Авторският колектив е от няколко души и се сголемява, бяха подготвени един след друг, но влязоха за печат едновременно, и въпреки всичко се позабавиха повече от очакваното. Ежемесечно, може би не, но периодично през някой и друг месец, да. Някои от изданията ни ги има в Гудрийдс, но не мога да кажа с положителност дали всички, ще ги добавим и тези, все пак. Благодаря за интереса и пожеланията!

Би-бийп!

„Мелонският завет“
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, последният_колобър

18 Дек 2025 13:11
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 413
Списание "Алфа и омега" - бр №1 #144348
Много положително е да има такова списание, което би могло да конвертира в "правата вяра КИ" по-странична аудитория. Поздравления за проекта.
Същевременно може да не се понрави на някои хардкор фенове на КИ, но те си имат Агамор и да не мрънкат.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет

02 Фев 2026 01:24
hyper_'s Avatar
hyper_
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Списание "Алфа и омега" - бр №1 #144653
Някой да го е намирал извън изложения и подобни? Че имат една карта на сайта си:
www.google.com/maps/d/embed?mid=1a_ArBle...430126249999986&z=10
и вчера имах път през "Плиска", отидох до въпросната книжарница долу, човекът дори не беше чувал за такова списание. Питах и в павилиончето за вестници, и там само учудване...

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Time to create page: 0.183 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

502 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Проклятието на меча (21 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Джордж М. Джордж
    • от Elan Morin Tedronai
    • Today 01:40
    • Юбилеен конкурс - 35 години книги-игри в България (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Etom
    • Yesterday 22:43
    • ЗЛАТНИЯ ОРАКУЛ (25 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от Elan Morin Tedronai
    • Yesterday 22:25

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност