• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Неразказани Легенди: коментари и ревюта

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
14 Юли 2024 09:53
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2342
Topic Author
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #142854
Моля маркирайте спойлърите.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

17 Юли 2024 02:28 17 Юли 2024 02:46 от gishena.
gishena
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #142862
Аз ще започна по ред на прочитане.

Ангелите на Нео Токио - без бой си признавам, че закупих книгата именно заради този разказ.

"Ангелите на Нео Токио" е завладяваща книга-игра, която потапя читателя в един добре изграден и детайлно описан свят. Вселената, създадена от MM и впеследствие надграден от АлТоро, впечатлява с оригиналност и внимание към детайлите. Най-голямото достойнство, според мен, е изграждането на света им. Единствената аналогия, която мога да направя, е както Хрониките на Ридик надграждат Пълна тъмнина. Има проблеми със събитията, описани от ММ, но тук може да обвиним спокойно Ал Торо. :)

Аврорът има доста различен поглед от ММ - вместо бесен екшън или стратегическо планиране, главният герой е детектив. Историята е доста умело направена и се развива по начин, който държи читателя в напрежение до самия край. Последните дни по шанс ми бяха попаднали няколко такива, тази бе с класи над тях.

Поне за мен в началото бе трудно да разбера правилния избор и не виждах особена логика
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
не знам дали има един единствн начин да се стигне до успешния край, освен като разбереш за наноботите?
? Вероятно в истинския свят също е така със събирането на улики, но на мен повече би ми допаднало различни части от пъзела да бъдат намирани, вместо да има само 1 успешен път.

За съжаление, не всички моменти и сцени в книгата са еднакво запомнящи се, а главният герой Джейкъб Хесен като че ли остава малко невзрачен. Само по себе си не би било проблем, но и членовете на Т.О.Р.Н.А.Д.О. 6 не оставят дълбоко впечатление или поне за мен не са военни, които само няколко години преди това са убивали стотици амазонки за броени минути. Въпреки това, книгата има много други предимства, които компенсират тези недостатъци.

"Ангелите на Нео Токио" е подходяща за феновете на жанра и предлага едно уникално приключение, което си заслужава да бъде изживяно, особено за феновете на поредицата.

За финал ще оставя малкото неща, които не ми харесаха - незапомнящи се илюстрации
звездният адмирал от първата книга бе убит още в първия епизод. По разбираеми причини, но това можеше да е негов заместник, тъй като той в момента се е пенсионирал и/или накаран да отстъпи заради предишната му история с амазонките. Амазонските нинджи също ми се появиха изневиделица

Бих оставил оценка 8/10, но може би съм леко пристрастен заради оригиналната поредица. Тук следва да направим уточнението, че Принципи на Оцеляване на ММ (или на периода му като Стюард Дарк) все още литературно издържа фронта...Апропо, бих се радвал, ако командосът, макар и мимолетно, бе споменат.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, harlequin, ze BG, turbobobi

17 Юли 2024 11:35 17 Юли 2024 11:36 от turbobobi.
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 110
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #142865
Ревю в Цитаделата от Александър Драганов: citadelata.com/%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b0%...5%d0%bd%d0%b4%d0%b8/

Цитирам текстът тук, в случай че нещо се случи с линка:

“Неразказани легенди” поне за мен бе едно от най-дългоочакваните заглавия на 2024 година, колекция книги-игри, продължаващи историята на любими заглавия от детството. За съжаление след прочитането й мога да кажа, че съм по-скоро разочарован, докато произведенията на западни автори по стари класики като “Изкупител” или “Пристанището на гибелта” ми бяха харесали много.

“Огнена пустиня 2: Долината на откраднатите сънища” на Бранимир Събев дава начало на антологията и според мен е най-силното заглавие в нея. Бранко събира трима култови герои от миналото – дърваря от “Замъкът на таласъмите”, воина от “Господарят на мрака” и принц Алтрас от “Синът на пустинята”, които са принудени да обединят сили срещу ново, всемогъщо зло, появило се в старата бърлога на магьосника Агамор от първата “Огнена пустиня” на Любомир Николов. Историята има усещането на филмите за Отмъстителите, с много майтапи и битки, хубавото е, че тук и там се срещат намигвания към хорър жанра, в който авторът е специалист, макар че според мен можеше и повече.

„Ангелите на Нео Токио“ от Саймън Блейк е криминална история от научнофантастичния свят на “Торнадо 6” от Майкъл Майндкрайм. Героят ти разследва атентат, поставящ под въпрос мира, постигнат толкова трудно след войната с амазонките. Добре написана като стил, но лично за мен скучна история, малко изкуствено пришита към декора, в който се развива действието.

“Проклятието на върколака” от Димитър Стефанов е продължение на любимата ми книга-игра от детството “Нощта на върколака”, но за съжаление ме разочарова. Кралят е изчезнал в блатата, където злото е върлувало някога и героят от първата част тръгва като старец с дъщеря си и още спътници, за да го намери. За мен тази история вкарва неприятната политкоректна тенденция от западните произведения със смотания възрастен протагонист от едно време, печената нова героиня, която върлува със стрели и отряд араби, развалящ най-хубавите моменти с демони и върколаци.

Като цяло в Цитаделата се стремя да пускам хубави ревюта на книгите, които представям, но тук дадох доста пари (намалението на щанда на книгите-игри беше повече от символично) и накрая не останах доволен от продукта, което ме кара да поставя отрицателна оценка на антологията. Съжалявам, исках повече.

Ревю на Александър Драганов

17 Юли 2024 13:43 17 Юли 2024 13:46 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 989
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #142867
Огнена пустиня 2 - Бранимир Събев
Страхотна корица, епични илюстрации, браво на художника.
За съжаление с това се изчерпва всичко хубаво, което видях в произведението. Историята още в началото заприличва на един недобре "сготвен тюрлюгювеч". Миш-маш от различни сетигни (герои т.е.), чиято завера е съшита с бели конци. Цялото "зло", което заплашва не знам колко си кралства, империи, земи, поляни...мултивселени може би, ми бе твърде кухо откъм съдържание. По принцип харесвам кросоувъри като Изгубения полк или Lost Legio 9, но тук не се получило добре. Не ми се иска да продължавам по-нататък със съжденията си относно сюжета.
Стилът на писане не ми допадна. Сякаш е писано по един мачовски (уж мъжкарски), до степен пародия, стил. Разбирам, че целта на автора не е била да е сериозна проза, но така ми прилича на лигавене, което ненавиждам (лично мнение).
Играта - олеле. Дали някой може да преброи колко предмета са имплементирани в произведението: вълшебно килимче, бурканчета, тояжка, отвари, пронизващи/огнени/мълнии стрели, скъпоценни камъни...и т.н, и т.н. Това се нарича пресолена манджа. Повече не винаги е по-добре. Все пак не играем ПС игри, като Pillars of eternity или Dragon age. Колкото до добре изградени логични избори...ще замълча.
Битктите са стандартни зарометачници, остаряла механика, но с оглед, че конкурсът е вдъхновен от 90те, е разбираемо. Не изиграх нито една.
За съжаление това е сред малкото КИ, които не успях да завърша, понеже ми лазеше по нервите и реших, че не желая да си губя времето повече.
Мои препоръки (ако изобщо са нужни): Авторът да се насочи към писане на интерактивни произведения, които са по-съотносими към неинтерактивните разкази, които пише (аз лично не съм ги чел, но съм чувал мнения, че се харесват).
Моето крайно впечатление от тази КИ: Разочарован съм.

Проклятието на върколака
Димитър В. Стефанов
Минали са 30 години, откакто съм чел "Нощта на върколака" и нищичко не помня. Корицата на Димо няма да забравя обаче.
Началото на това своеобразно продължение ми бе леко объркващо. Имената нищо не ми говориха, както и сетинга. Но авторът се е постарал прологът да е дълъг и "глупако"-устойчив. В крайна сметка схващаш за какво иде реч.
Правилата и дневникът ме заинтригуваха с това, че имаме само една стойност за Герой (о, да, няма да отварям екселски таблици) и че ще създавам в хода на приключението Задруга (в най-добрите традиции на Baldur's gate и Dragon Age). Винаги ще подкрепям подобен, олекотен статистически подход и в същото време интересен.
Историята върви с добро темпо, напомняйки ми за добрите КИ на Джо Дивър. Стилът е приятен и атмосферичен, като хубавите илюстрации допринасят за потапянето в играта. Героите, макар и само щриховани, все пак са отличителни и като че ли се долавя (смътно) психологическа характеризация. Щом успях да се зачудя какъв тип спътници ще ми трябват и дали реално ще бъдат полезни за мисията, значи авторът си е свършил добре работата в този аспект.
Изборите на моменти са добре изградени, в други не толкова. Например в битките имаме и тактически решения, за което евала, но в други бяха на сляпо и то от решаващо значение (стрела). Общо взето, за дарк-фентъзи приключение са ОК.
Развръзката, ситуациите към края бяха динамично и добре пресъздадени. Хубавото е, че не бяха само размахване на мечове и мятане на магии, а имаше и етика вплетена в тях и то не по онзи наивен и прозрачен начин, характерен за КИ за деца и юноши. Явно Стефанов се съобразява факта, че не пише (само) за подрастващи.
Кефометър 8/10. Доволен съм!
Поздравления за автора, организатора на конкурса и редакцията за приятния трибют към Нощта на върколака от Колин.

Ангелите на Нео Токио - Саймън Блейк
Започва добре, криминалните елементи са завладяващи и изобщо концепцията е замислена интересно.
Усеща се огромно старание у Авторът да пресъздаде максимално плътно атмосферата от Торнадо на Стюарт Дарк.
За съжаление игровата част след началото на историята тръгва стремглаво надолу и изборите, съответно статовете, се обезсмилят дотолкова, че не можах да я довърша. По едно време имах усещането, че чета второразрядна кримка, само защото играта беше "права линия".

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Cliff_Burton

17 Юли 2024 14:07 17 Юли 2024 14:09 от turbobobi.
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 110
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #142868
Проклятието на върколака - Димитър Стефанов
Кратичко ревю тип читателско мнение с минимални спойлери
(като прочета и "Нощта на върколака" - още повече)

Накратко: Горещо препоръчвам, особено сега в горещите дни, заради яката мрачна и мразовита атмосфера. Страхотно приключение! 227 епизода се усещат като доста повече. Нищо не помня от "Нощта на върколака" и получих огромно желания да премина и това приключение.

Уточнения: играя нечестно и често минавам през всички разклонения - така ме кефи да играя. Имайте предвид ако търсите инфо дали предизвикателството в играта би ви харесало - не съм добър барометър за това.
Нямам спомени или носталгия към "Нощта на върколака", така че разглеждам ттова приключение "на чисто".

Плюсове - в ред на лични приоритети:
1. Сюжетът - от-до е с много добро темпо, обрати, интересни моменти. Усещането за схватките е тип модерни бойни сцени, т.е. противниците се усеща, че се налагат мъжката и боли (кефи!). Мисля, че само веднъж се зачудих "защо" без да получа смислен отговор от текста.
Специално за боевете - еле този в замък, ето това е "кютек" (three-way slug-fest), демек Аркал, Абаас и Деотен се налагат и си личи, че е изморителен бой с обрати, трудности и обстановка. Ето пример за модерните боеве във филмите, които визирах:

А относно действащите лица:
Леодил ми допадна и усетих страховете и старостта му. Той е войн и баща, но възрастта и спомените за оригиналния лов за върколака му придават една осанка на витаеща трагичност. Изненадах се като го убиха.
Анна - нов персонаж, който смятам, че получи напълно достатъчно внимание и развитие при все че има много персонажи, всеки от които получава своите моменти.
Пино - чудех се защо ми стои някак безличен и в сянка, но той и в първата книга май си е такъв. Лошо няма.
Деотен - ВАААААЙ! Като се изправи, вдигна меча и си го записах в дневника и едвам не си пуснах Bloody tears на големите колони!

Относно "защо"-тата - озадачих се защо върколакът е "телепортиран" и после защо вече не е в замъка, а си кеси в горите край блатата. Като почетох за логиката на "злите места", каквито са мочурищата тук, вече всичко ми е ясно :) За единственото "защо", което не ми беше логично - кодова дума "замък"

2. Как е написан текста - хем е близък до изказа на Колин, хем елегатно са представени моментите на персонажите, хем не е претрупано, че има ситуации с група/групи приключенци, а и дължината на епизодите ми е беше баш тамън.
3. Противниците - много добре са представени, така че наистина знаех кой кой е. Почти именувани (без един) имат встъпление, драматично представяне и конфронтация
Арабите ми допаднаха и са страхотни второстепенни лошковци.
Аркал е як противник - много ми хареса как се преплитат мотивация и способности.
Абатът беше интересна конфронтация и бях приятно изненадан как надниква в душите на хората и е готов да проявява жестокост.

4. Избираеми второстепенни приключенци - яки са! Всеки има интересни случки и може да помогне или да умре по ужасен начин. Моите любимци са: лечителката, ловецът и отчето.
Велек го усетих за забежката му и за последиците от рога, но тук се зачудих дали няма да е трофей/постижение :) .
При Клео не ми допадна, че не получих някаква подсказка каква е преди да мога да я избера - можеше да е бабичка или просто да не е бойна мадама. Това ме фрустрира, защото пък тя ми допадна като персонаж.
Определено стражарят (забравих името) ми хареса - боен опит и психика - калена, но и травмирана.

5. Игра - кодови думи за справяне със случки и постижения; комбинаторика <герои> + <предмети> + <групи - към края> и отделно сила на персонажите. Боравенето с второстепенни персонажи и случките с тях ми напомни приятно за "Герои" на Ерик Берт
Макар че преместването на предмети от герой на герой ми дойде като допълнително усилие, с което не съм свикнал, а хем е полезно, хем дава още избори на играещия

6. Предметите - харесват ми като замисъл и приложения. За 2 от 3 "неприятни" се досетих, че така ще станат нещата с тях на база опит с други приключения ?
Фигурката на демона и демонизирания рог ги усетих.
За черното огледало бях на нокти и ми допадна случката с него.
Трепетликовата тояга ми беше странна и трябваше да прочета в нета, че трепетликата известна с това, че защитава против страх (и зло).
Малко нелогично ми дойде да дам придобития меч на краля, защото в главата си си представях, че той е със своя кралски меч, който "бие мечки" и няма по-добро в случая

7. Атмосфера на местата - от заснежените места през злокобните блата и изоставения закък.
Ох, котьо! Тук ще се улея и ще дам нещо като мини плейлиста на нещата, които ми звучаха като музикален съпровод в главата в различните ситуации:
Пътешествието из зимните, заснежени земи:

Тегавостта на злите места - блата и мочурища:

Изоставеният замък:

Конфронтацията с върколака:

Като тук даже текстът има пряко попадение:

Demonic infection, a doomed changeling
His future concealed as he begs to be told
A kiss from the gypsy, he'll never grow old
Oh no, this can't be
Demonic infection, a doomed changeling

8. Има "няколко думи от автора"!
9. Постижения - харесаха ми и ме предизвикаха да се ровя в ситуациите. Баш тамън са ми като количество и не са лигави.
10. Препратки към други книги-игри на Колин - малко са, не дразнят, а две даже са с игрова полза.
Визирам светещия мъх - за върколака и черното огледало - като обричащ предмет.

11. Илюстрациите на Ивайло Иванчев - аз знам за неговия текущ стил на рисуване от няколко години, така че знаех какво да очаквам, но ми се искаше да са още и да представят още от яките сцени в приключението.

Минуси (тук вече има леки спойлери):
1. Липсваше ми загатване, което другите лошковци от "Нощта на върколака" получиха специално за един ключов. Ще го нарека "Warlock-а", за да не издавам повече. Наистина 1-2 изречения из встъпителните епизоди щяха да ме подготвят за него.
Тук става въпрос за Аркал де Маладига - дойде ми от нищото и добре, че е представен с достатъчно пояснително описание

2. Има много епизоди, в които Анна е изписана като "Ани", което ако идва от баща й - ОК, но във всички други ситуации леко ме бъгваше, защото не ми стоеше на място.
3. Кодова дума "замък" - само защото ми дойде нелогично как така двамата (нашественикът и защитникът) се уселват точно в една и съща част на цял замък ...
4. Има няколко ситуации, в които второстепенните персонажи имат епизоди, в които просто споделят реакции/впечатления, без това да има игрова стойност ("flavor text", както се казва в Magic: The Gathering). На фона на игровата стойност на всички останали епизоди, точно тези реакции/впечатления ми дойдоха като "тупане на топката" без да усетя, че са полезни и съответно не ми бяха толкова приятни.
5. Ковачът ми дойде като най-плосък избираем второстепенен персонаж и прекалено много се губи измежду останалите, които все с нещо изпъкват.
6. Няколко думи от автора - само защото ми дойдоха прекалено скрити, а мисля, че е правилно да са приятен епилог на приключението. А и исках още малко за това как Стефан е написал приключението - атмосфера, персонажи, сцени и подбор на механики.
7.
стрелбата по уязвимо място ми се стори, че е с разточителство епизоди, които можеха да отидат за нещо по-приятно.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, Cliff_Burton, Radko, lagrestin, Reiko

19 Юли 2024 22:10 19 Юли 2024 22:11 от Radko.
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 304
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #142871
Започнах и аз томчето, засега с един прочетен разказ, а ако жегата не ме доумори и с другите. "Проклятието на върколака" на Димитър Стефанов е впечатляващо продължение и отдаване на почит на произведение/я отпреди 30 години. "Нощна на върколака" на Колин Уолъмбъри е една от тези книги-игри, трудни и интригуващи, визуално забележителни и запазили се в съзнанието ми, и без да съм го искал и дори очаквал, то неговото продължение си застава на заслужено място до него на лавицата с книги.

Но още в самото начало на ревюто ми ще изплюя камъчето, като кажа, че тази книга е и препратка към "Конникът на Апокалипсиса / Сянката на Сатаната". Досега не видях някой друг да е направил тази догадка и предположение, затова ще съм прощапулник, пък ако е тук авторът може да ме опровергае или да потвърди:

В течение на историята се срещаш с група арабски пътешественици, които търсят много ценни документи от Халифата, които са откраднати от Маладига. Последният е испанец пер се. А в Конникът на Апокалипсиса свитък с ценна информация за Пророка взима, че се намира тъкмо в земите на Реконкистата и става повод поне за борбата във втората книга. Логиката ми е, че в "Нощта на върколака" няма директна референция за локацията на кралството, освен в рисунките на Ивайло Иванчев, в които могат да се видят Маладига като типични конквистадори (т.е. са от по-късно време поне с 4-5 века). Не са споменати или поне нямат никаква роля и арабите в книгата (макар повече да дават вид на бербери в продължението). Оттам логичният за мен извод, че произведението е директен реверанс и към тази поредица на Любомир Николов - Нарви. :)

Ха, кажете сега, който е отворил спойлерчето, тъй не е ли? :hello:

За самата игра ми хареса основната игрова механика със събирането на чета от юнаци, която после постепенно да позагубваш. А също и разпределението ѝ за специални мисии. Това ме върна към "Вампирите на Флавия" като чувство и опит за преодоляване на предизвикателството. Хареса ми изключително много как е реализирано. Нито сложно, нито елементарно, а тъкмо както го исках - работещо. От предметите не събрах почти нищо, но ми е ясно, че изначално вероятно е заложен дуализма предмети или герои за събиране. Без спойлер - заложих на човешката сила и не сгреших. Провървя ли ми много или какво, справих се относително прилично с 11 точки краен резултат. Вие? :silly:

Историята като за продължение ми се стори прилична, наличното на протагонист девойка, царска щерка, не ми се стори никак досадно или нещо подобно. Напротив, много добре си беше реализирано и с риск да се повторя - наличието на спомагателни герои още повече разкраси историята. Връщането в земите от предната книга, вероятно щяха да имат по-силен ефект, ако бях прочел оригинала преди това, но се задоволих и със спомените ми от изиграването ѝ преди половин година. Картинките от Ивайло Иванчев са на високо ниво, но доста по-различни от каквкто съм свикнал негово. Засега не мога да преценя дали с + или -, може би ще си направя съпоставка с другите два разказа (като ги прелистя), които като арт са пак негово дело.

Няма как да го съпоставя и с другите два разказа за момента, но щом от него почнах, значи е била добра първа среща с новото томче.

Би-бийп!

„Мелонският завет“
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, kiril_ps, Reiko

20 Юли 2024 18:34
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1481
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #142874

Radko писа:
Провървя ли ми много или какво, справих се относително прилично с 11 точки краен резултат. Вие? :silly:
Ние - 14.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Radko

20 Юли 2024 18:46 21 Юли 2024 02:05 от Reiko.
Reiko's Avatar
Reiko
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 15
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #142875
В разказчето има доста easter eggs към творчеството на г-н Николов - някой вече бяха открити и отбелязани, други - не... и наистина догадките на Radko са търсен ефект... :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Radko

24 Юли 2024 00:12
gishena
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #142883
Огнена пустиня 2

Книгата, въпреки че обещаваше много, се оказа разочарование по няколко причини. Първото, което веднага прави впечатление, е количеството предмети, които се натрупват по време на играта и почти не се използват. Това не само пресолява излишно манджата, но и се губят драстично количесто епизоди, които иначе можеше да добавят някаква стойност към сюжета.

Друг проблем е присъствието на твърде много герои едновременно, което създава усещането за препълненост и хаос, подобно на филм за Отмъстителите, но като последните такива - без преди това героите да са се развили по какъвто и да е начин.
Различните пътища приличат на Трите камъка на съдбата, но отново се губят епизоди и дълбочина.

Антигероят, който играе важна роля в разказа, се появява едва в края на книгата. Това оставя малко време за развитие на конфликта и за изграждане на напрежение, което е критично за една успешна книга-игра. Не мога да не направя аналогия с последния сезон от Игри на тронове...

Също така, липсата на хумор и чар, които присъстваха в предишната книга, са осезаеми. Книгата е много, ама много нива под тези на Любо/Колин и може би най-хубавата част бе прекратките към тях...Нито го има хуморът от Таласъмите се завръщат, нито Магическата страна, която беше толкова завладяваща и изпълнена с живот в предишната история, тук изглежда бездушна и монотонна в частта от герои, които присъстват.

В крайна сметка, тази книга-игра не успява да се издигне до нивото на предшественика си. Въпреки интересните идеи и потенциала, който има. твърде многото герои и липсата на хумор и чар, правят преживяването по-малко приятно и ангажиращо.

П.с. Не съм чел книгата с арабина-крал, но не мисля, че това е фактор за оценката ми.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, kiril_ps, Reiko

31 Юли 2024 07:56
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 989
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #142895
Малко по-подробно мнение от предхотното относно:

Ангелите на Нео Токио - Саймън Блейк
Започва добре, криминалните елементи са завладяващи и изобщо концепцията е замислена интересно.
Усеща се огромно старание у Авторът да пресъздаде максимално плътно атмосферата от Торнадо на Стюарт Дарк/ ММ.
Главният герой, неговите постъпки и реакции (зависещи от играча), са описани умело и лично на мен не ми бе скучно, поне по време на завръзката. Изборите са интересни и сякаш усещаш, че навлизаш в "дълбокото", но...
За съжаление игровата част след началото на историята тръгва стремглаво надолу и изборите, съответно статовете, се обезсмилят дотолкова, че не можах да я довърша. По едно време имах усещането, че чета обикновен криминален разказ, само защото играта беше "права линия". Темпото на случващото постепенно се затлачи от излишни описателни сцени, в които аз лично не усещах никакво развитие, както в игрови план, така и в сюжетен. Получава се едно скучновато събиране на информация.
Признавам си, не успях да я завърша и вероятно няма да го направя.
Все пак отдавам значимото на Автора, че се е постарал, но като че ли слабата игрова редакция и/или липсата на интересна литература е причината да не ми допадне. Мога само да гадая.
Но пробвайте, на Вас може да ви хареса.
*това не е ревю, а лично впечатление.

kiril-ps.itch.io/

31 Юли 2024 19:33
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 338
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #142900
Като цяло изпълнението на сборника е страхотно, на нивото на Призвание Герой. И авторите са се постарали доста и екипът зад сборника също. За мен беше супер подарък. Заслужава се да се работи по този формат, или формата на ПГ. Имам усещането, че пазара на КИ се пораздвижи сериозно последните 2 години и общността се разраства.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, turbobobi

09 Авг 2024 21:48
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 77
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #142916
Моето мнение
1. Огнена пустиня 2: Долината на откраднатите сънища - .... трудно е да започна ... пълен ужас (в лошия смисъл) :( Тотално не се е получило. Идеята е да се окаже почит към велик автор, но на практика се е получила жестока подигравка с творчеството му. Зная че намеренията са добри, но ... по-голяма издънка трудно може да се получи :(
Лично мнение

2. Ангелите на Нео Токио - мнението ми е точно обратното на горното. Ето за такива неща е фразата, че ученикът е надминал учителя. Хареса ми повече (много повече) от произведението на което се оказва почит. Само заради този разказ си струва всяка стотинка дадена за тази книга ... и даже евтино сте минали! Поздравления за автора - напълно ме спечели!

3. Проклятието на върколака - ... ами тук получих общо взето каквото очаквах. Почит към велик автор с разказ в свят измислен от него. Въпреки, че е по-голямо от оригинала, на това продължение някак ми убягна чара на Нощта на върколака (може би заради възрастта ми сега, може би защото стила на Любомир Николов е неподражаем, а може би заради нещо друго, не мога да уточня какво точно ми липсваше - уж всичко си е както трябва, но някак си вътрешното ми усещане е друго). Така или иначе препоръчвам задължително само след като сте разнищили отвсякъде оригиналната книга. Иначе много неща няма да ги разберете. Та тук се е получило точно каквото си трябва според мен.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, kiril_ps, turbobobi, pachev_24, Reiko

14 Авг 2024 15:28
lagrestin
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 37
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #142924
По мое мнение,в "Проклятието на върколака",освен познатите ни герои от "Нощта на върколака" са прибавени такива от "Конникът на апокалипсиса",като например Пако,който е оръженосец на граф Диего де Алтасар.Предполагам,че пратениците от Арабският халифат също са взети от тази книга.
Стрелбата по уязвимо място я приветствам като идея.Макар да съм привърженик на опростени правила за битки,харесва ми в книгите-игри да има умения,логически избори и тактика,в противен случай играта би се ограничила само до хвърлянето на зарчета,т.е.шанс,сравняване на точки и използване на предмети.
Относно имената,знаете,че много хора се обръщат по различни начини към близките и познатите си.Нормално е Анна да стане Ани,както Гергана става Гери,или Георги става Гошо или Жоро.Така че,всичко е в реда на нещата.
Хубав ден на всички!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL, Reiko

19 Авг 2024 15:37 19 Авг 2024 15:45 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #142927
Огнена пустиня 2: Долината...
Краткото ми мнение е, че е станал някаъв невероятен миш-маш. Има неща от Огнена пустиня, от Синът на Пустиня, от Древното зло.. А те са на други автори. Опититите за омешване на сетинга не е добра, идеята да използваш гръмотевична топка срещу противниците на Дърваря ми се стори безумна. Цялата книга е много зле, няма нищо общо с Колин. На няколко пъти спирах и се питах дали има смисъл да продължавам нататък? След като свърших, си казах че дори книгите на Сим и Джак Блъд са по-добри. (а аз не харесвам Сим)
Отделно от това често сме коментирали че в "Бога" има огромно количество предмети, които не се използват. Е, тук предметите са в пъти повече.
Имаи други глупости - например Алтрас почти не се е подговил, действал е набързо, пък видите ли Пазителя на Кристала си помъкнал цяла раница с предмети.
Впрочем не става ясно как един принц от пустинен сетинг се свързва с Пазителя на кристала, който действаше в джунгла.

Ангелите на Нео Токио
Тук съм на обратното мнение, доста добре се е получило. Авторът е използвал книги само от един автор (Майкъл Мандкрайм), всичките - на фантастична тематика и е успял да свърже в едно Торнадота и Гносириул от Клопка за победители и да работи в този сетинг. Така се прави. Браво!

За Върколака важи същото като за Огнена пустиня 2 - и тук има омешване на герои, сетинги и пр. което яко ме издразни.
В допълнение има огромен пролог, невероятно дълга литературна част и пр. Не ми стана ясно и какво е спал този баща две десетилетия та не е разказал на дъщеря си истинската история.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, Reiko

20 Ное 2024 20:22
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1481
Неразказани Легенди: коментари и ревюта #143070
Сериозно ли краят на Нео Токио е така? Все едно поднасяте на тепсия цялата история на читателя и му казвате "Чийтвай & чети спокойно, няма проблем."

И това няма нужда да се слага в спойлер, то всичко си е показано на светло в книгата.

Определено съм разочарован на финала, а литературата в разказа не е слаба!

Untitled_2024-11-20.png

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Прикачени файлове:
Untitled_2024-11-20.png

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Time to create page: 0.105 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Всички грешки в книгите-игри на 1 място (111 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / No Exit?
    • от Вилорп
    • 10 Юли 2025 16:04
    • Поредица "Приключенията на Лорън" (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • 08 Юли 2025 13:35
    • Fighting Fantasy от 80те на Puffin и други (25 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 07 Юли 2025 15:22

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност