• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
"Призвание герой" или самостоятелни книги?

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3

Анкета: Как да се издават произведенията от конкурса за Призвание герой?

В сборник като досега
28 73.7%
Като самостоятелни книги
4 10.5%
Все ми е тая
6 15.8%
Общ брой гласували: 38 ( kinez, George-AL, Pe6ka_S_Mnenie, mirgito, sarutobu ) See more
harlequin, vertigo13, Insane, thefamine, ze BG, Krassy, Mindcrime, knigi-igri, mu6-more-rock, nixata, Cliff_Burton, gbm, Цъфто, koleto, Wukong, Horacio B. Andreas, BatBoril, asen_berk, Opk, Der, Добромир, Mayday, Ейдриън Уейн, kiril_ps, Вилорп, ringlas, Monevwww, comics_ross, Leidrin, Лисичков, SatanicSlayer, the_arsonist, Ал Торо
Само регистрирани членове могат да участват в тази анкета
17 Юни 2017 11:43
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2370
Topic Author
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122516
Предимствата на сборника:
- има интервю
- лесно се вместват и малките заглавия - няма минимум на обема, който може да се издаде
- излиза по-евтино (сумарно)
- запазва се традицията
- отнема по-малко време на издателския екип
- запалените по едно от произведенията дават шанс и на другите

Предимства на самостоятелните книги:
- по-удобен формат
- излизат разпределени през годината, а не наведнъж
- единичната цена е по-малка
- читател може да пренебрегне заглавията, които не му харесват

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

17 Юни 2017 12:08
Away
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 616
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122517
Нека не е едното за сметка на другото. Направете не чак толкова дебело "Призвание" и пуснете по-обемните неща сами като "Призвание герой представя". Разбира се не всичко наведнъж, за да има до края на годината периодично нови неща.

Always Outnumbered, Never Outgunned
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Opk

17 Юни 2017 12:25 17 Юни 2017 12:25 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122518

Der писа: писа:
Нека не е едното за сметка на другото. Направете не чак толкова дебело "Призвание" и пуснете по-обемните неща сами като "Призвание герой представя". Разбира се не всичко наведнъж, за да има до края на годината периодично нови неща.
Това не е реалистична опция през повечето години. Дори и да имаме тази опция, тази анкета е за случаите, в които я нямаме.

17 Юни 2017 12:31
Добромир's Avatar
Добромир
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 91
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122519
Разбира се, че едното не обезмисля другото - Дер е го е написал добре.
Нека сборник да има - създали сте хубава традиция, която не е хубаво да прекъсва. Не е и хубаво да й променяте ритмичността - повече консерватизъм, повече устойчивост. Един брой на година е идеално, не псукайте 2 само защото има материал за 2 - да не дойде време да изпаднете във вакуум, поради лиспа на качествен материал. Отделете по-обемните или тези произведения, които смятате, че ще предизвикат досататъчен интерес и като отделни такива. Лично смятам, че таргет за сборника трябва да са:
1. по-кратки произведения
2. без или с малък дневник, досег с който да имаш възможно най-рядко.
3. произведения на неутвърдени автори или пълни дебюти.

Както дадох пример и в другата тема с Хуаранга(аз дори не съм го чел още), но:
1. обемът му(макар и това само по себе си да не е гаранця за качество);
2. оригиналният и малко по-екзотичен свят/сюжет, предполагащи и дори изискващи собствено оформление. Трябва да се уважава и стимулира всеки свеж и различен полъх;
3. фактът, че явно произведението е малко или повече познато на аудиторията с предишна/сурова версия и няма нужда да бъде промотиран допълнително в сборник;
4. коментарите в тази тема - knigi-igri.bg/forums/about-gamebooks/534...roto-ot-novata-valna - в почти всичките, от които е посочено като едно от топ-заглавията;
са все неща, които накланят везната към това да бъде в отделно издание.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Opk

17 Юни 2017 12:38
Away
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 616
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122520

Ал Торо писа: писа:

Der писа: писа:
Това не е реалистична опция през повечето години. Дори и да имаме тази опция, тази анкета е за случаите, в които я нямаме.
Доколкото разбирам, тази година я имате, затова го предложих. Всичко зависи от материала, с който разполагате. Тези неща трябва да се решават според броя и обема на разказите, а не просто да се каже: "Спираме сборника и започваме да пускаме само отделни книги.". Това е моето мнение, не мога да избера едното от двете в тази анкета.

Always Outnumbered, Never Outgunned

17 Юни 2017 13:04
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 797
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122521
Гласувах "все ми е тая" - смятам, че най-удачно е да се продължи със сборника, като произведенията не е задължително да са точно 3, може да са 2 или 4 - форматът със сборник е удачен, наистина е предимство, че от няколко произведения все едно може да ти допадне...а ако има нещо наистина много голямо (и добро) и сметнете, че е удачно да се пусне като самостоятелна книга - защо не!

17 Юни 2017 13:40
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 604
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122522
Според мен Призвание Герой трябва да се запази, защото е страхотна серия. Не харесвам обаче дебелите тухли. Ако зависеше от мен, щях да поддържам един брой на Призвание герой годишно, който да се придържа към някакъв нормален брой страници, с 2 или 3 произведения в него, плюс традиционното интервю. Ако се случи да има по-силна година, бих реализирал бонус брой с още 2-3 произведения или някое бих пускал самостоятелно, като "ПГ представя".

17 Юни 2017 13:47
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1534
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122523
Няма отговор, за който бих гласувал, но вижте по-долу моят отговор:

Рамката определя:

Списание за книги-игри - дебютни автори, по-нетрадиционни произведения, по-малък обем
Призвание Г - дебютни / утвърдени автори, по-класически произведение, среден обем
Отделна книга - утвърдени автори, произведения искащи по-голям обем, за да се разгърнат, за да заслужат вниманието на публиката

Така виждам аз "Новата вълна".

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

17 Юни 2017 15:37 17 Юни 2017 15:39 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122525
Благодаря на всички включили се дотук и за тези, които ще го направят занапред. Всичките неща, които казвате са ми интересни, надявам се някъде да не съм прозвучал и да не прозвуча сякаш имам решение за всичко и вие говорите глупости - и двете не са верни, напротив - нямаше да пускам анкета, ако беше така.

Der, Добромир, рабзира се, че това, което Der казва е смислено. Сега имаме много опции - два сборника, запазване на материал за следващия брой, сборник + отделни книги, всякакви рокади с текущите произведения. Да, интересно е какво да се направи в случая. Това е интересна тема и не пречи да я дискутираме, при това ни е доста актуална.

Анкетата обаче е за случаите, в които трябва да се избере ИЛИ едното, ИЛИ другото, няма опция за двете. Предложението на Efix също е логично, но да речем ако получим три произведения, 2 за самостоятелна книга и 1 за сборник какво да правим - да пуснем сборник само с третото, а другите да ги пуснем отделно? Не е толкова просто.

С едно нещо не съм съгласен и един фактор според мен пропускате.
- Според мен има нещо готино когато една серия е почнала вътре в сборника да продължи вътре в сборника. Това е първо чисто тематично, второ такова произведение носи някакъв "багаж" от това, че е поредица и като се пусне като самостоятелна книга може да е в малко неравностойно положение или да разочарова читателите, които не са чели предната част; или поне да не ги очарова толкова много. Това е фактор, който влияе в много малка степен, защото произведенията за ПГ са самостоятелно издържани, но все пак, колкото и малка да е зависимостта, колкото и да кажем, че такъв минус би имал същия ефект независимо дали е в ПГ или на отделна книга, с една идея е по-честно за читателя да се представи на страниците на сборника. Дребно е това, но го има.
- Не можем да разсъждаваме за произведенията на авторите като "разменни монети". Кандидатствали са хората за ПГ6, ние обаче решаваме, че ще ги издадем след година, защото така ни е удобно. Това може да не е никакъв проблем за някои от авторите, но може да е демотивиращо за много от тях, или най-малкото да не е стимулиращо (пропуснати ползи). Имат нужда от обратна връзка да пишат още, имат нужда от работа с редактори, за да се подобрят. Тази загубена година не би била мотивираща. Ако не бяхме издали "Хотелът" миналата година на Краси Стоева, щяхме ли да имаме сега "Онази зимна нощ"? Мисля, че не. Да не говорим, че може да има автори, които искат да са в сборника, а не отделно - има такива, които са изявявали такова предпочитание. Това също рядко би било проблем, но все пак трябва да се има предвид, че тук има 3 страни - екипът, читателите, но и авторите. Знаете, че една от основните цели за нас е да помогнем на тях в творческия им път и пътя до читателите.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, Mayday

17 Юни 2017 16:15
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1203
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122528
При кандидатстването вкарайте въпрос: как предпочитате да ви издадем?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

17 Юни 2017 16:23
Добромир's Avatar
Добромир
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122529

- Според мен има нещо готино когато една серия е почнала вътре в сборника да продължи вътре в сборника.
С това съм на 300% съгласен. Има ли досега случай на продължение? Знаеш, взех си всичките сборници накуп по Коледа, но досега съм прочел твърде малка част от нещата и не съм в течение.

Да не говорим, че може да има автори, които искат да са в сборника, а не отделно - има такива, които са изявявали такова предпочитание. .
Това дори не го допуснах. Автоматично предположих, че за всеки автор би било чест и признание да е отделно издаден( стига разбира се да говорим за достатъчно обемно за целта произведение) - със собствено оформление и тнт.. - да се открои някак си чисто формално от другите.

...ако получим три произведения, 2 за самостоятелна книга и 1 за сборник какво да правим - да пуснем сборник само с третото, а другите да ги пуснем отделно?
Ако надушиш такава опасност в някакъв необозрим момент в бъдещето - ми пишеш веднага. Тогава вече може и да се активирам и да взема да завърша някое от многото неща, които ферментират в момента в главата ми :lol: Ще спасим положението!

И в заключение, ако проблемът е времето и чак толкова не можете да смогвате с повече издания - ами обаждайте се за помощ от "популярен български издател с афинитет към маркетинга".

17 Юни 2017 16:44
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122530

Добромир писа: писа:
Автоматично предположих, че за всеки автор би било чест и признание да е отделно издаден( стига разбира се да говорим за достатъчно обемно за целта произведение) - със собствено оформление и тнт.. - да се открои някак си чисто формално от другите.
Генерално си прав, но има и изключения. Присъствието в сборника също си е някакъв престиж, автоматично гарантира някакво ниво, съществува и усещането, че си част от нещо готино и по-голямо.

Ако надушиш такава опасност в някакъв необозрим момент в бъдещето - ми пишеш веднага. Тогава вече може и да се активирам и да взема да завърша някое от многото неща, които ферментират в момента в главата ми :lol: Ще спасим положението!
Ето, пиша ти, активирай се. Надуших такъв момент.

Има ли досега случай на продължение?
"Продължение" не е точната дума, но имаме:
- "Падението на Мрак" и "Прах и Сол" от един свят и свързани с едни събития.
- "Зарево над Кордоба" и "Поробената принцеса" - планът тук е за 5 независими истории на 5 героя и шестата история - събирателна за всичките тези герои.
- Тази година имаме още 2 и то още по-свързани - с едни и същи герои.
- Не се знае колко от старите ще се продължат - Ако трябва да тегля чертата, мога да кажа, че има само три произведения, за които не съм чувал за планове за продължения или свързани истории досега - "Щурмберг", "Убежището" и "Хотелът". Можем да добавим и "Да намериш Дракон", където се говори за по-далечни spin-off-и.

17 Юни 2017 17:02 17 Юни 2017 17:32 от Leidrin.
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 152
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122531
Аз гласувах за варианта Призвание Герой.
Добромир няколко пъти цитира "Хуаранг и Кумихо" и затова ми се ще да дам и своята гледна точка.
Точно този разказ смятам, че е доста голямо изключение от всякакви правила на редакторския екип. Изглежда обемен, и си е такъв, но всъщност е съкратен вариант на онова, което си представях преди време за това произведение. Всъщност почти до края никой, самият аз в това число, не знаеше колко точно обемен ще стане. Което не е особено професионално от моя гледна точка, но случаят беше такъв. С напредването на времето и обема редакторския екип предложи да бъде издаден самостоятелно. Аз не се съгласих.
Първо, оказва се, че съм най-продуктивен и работя най-добре, когато съм притиснат от крайни срокове.
Ако се бях съгласил, щях да разширя нещата още и въщност не знам дали щях да съм ги завършил и до днес.
Второ, на практика това си е познатата история на доста хора от форума. Вярно - тя е много разширена има предистоия, много повече игра, повече второстепенни персонажи и т.н. Но историята свършва точно там, където свършваше и първата версия. Затова и не смятах, че е подходяща за самостоятелно издание. За да ставаше - трябваше да се разшири. А след като вече бях махнал няколко готови случки и бях решил как точно да ги сложа в следващата част - ами не, това би ми действало наистина демотивиращо.
Трето - с екипа бяхме набрали сериозна инерция по работата и такава отсрочка щеше да затлачи нещата, по мое скомно мнение.
Четвърто - Призвание Герой е утвърдена поредица с читателска маса по-широка от този форум. Тази читателска маса е с фрмирано мнение за качеството на изданието. Да, "Хуаранг и Кумихо" е различен, най-вече с това, че се развива в Древна Корея. Авторът му, обаче е непознато име извън този форум. Самостоятелното издание би било нещо с обем от около 100к думи. Смятам, че произведение с такъв обем от непознато име си е сериозен риск. Та ако ще и Призвание Герой да го представя.
И последно, но не и по важност, бях се съгласил това да е третото призведение в сборника и не исках да се отмятам, по чисто лични причини.
Та дали, по принцип, дадено произведение да е самостоятелно, или не, е сложен казус. И по скоро трябва да се решава самостоятелно за всеки отделен случай.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

17 Юни 2017 17:29
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 221
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122532
Щом имате 9 пратени произведения, издайте три сборника :woohoo:
Всъщност след, като Торо сам казва, че няма как да се издадат 6 самостоятелни книги поради липса на време, той сам си отговаря на въпроса. Две призвания.И без това доколкото помня такъв беше първоначалният замисъл при започване на серията - по две на година. Едва ли ще останете без произведения. Доколкото помня Торо беше споделил, че от миналата година има един разказ, който не е включен поради липса на място. Така, че има стабилен набор от неща за издаване. Ако в следващите конкурси няма толкова добри неща спокойно може да се върнете към варианта един сборник на година. Разбира се, ако Джордж наистина напише нещо, то е достатъчно обемно и предпочете Ски пред Икки задължително трябва да е самостоятелен. Комбинацията едно малко произведение с две по големи ми се вижда добра, ако приетите за издаване неща всичките са големи... ами ще преглътнем две тухли * ;)

*Добромире започвай да тренираш не се оплаквай

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

17 Юни 2017 17:33 17 Юни 2017 17:42 от Добромир.
Добромир's Avatar
Добромир
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
"Призвание герой" или самостоятелни книги? #122533
Мда, доста подробности от кухнята, които хвърлят допълнителна светлина по проблема.

Leidrin писа: писа:
Призвание Герой е утвърдена поредица с читателска маса по-широка от този форум.
Това е любопитно, и като се отворила приказка - ако не е някаква корпоративна тайна, какъв е тиражът на Призванията и каква част от тях се изкупуват реално? Има ли растеж на тиража при всеки следващ брой?

psicho_lg писа: писа:
*Добромире започвай да тренираш не се оплаквай
Предмишница ли? Тренирах вчера цял час с Петият принц :lol: Нали от това тръгна цялата тази тема! Че силно не ме радва тухла от 500 стр и половин кило. А не че имам против да се издават повече неща

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.160 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Ивайло - добрият цар (51 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Today 16:27
    • Ловец на сенки (6 Мнения)