• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Сектор 49: Лабораториите (II част, коментарнта)

• 1
  • 1
03 Ян 2021 13:31 03 Ян 2021 23:48 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1043
Topic Author
Сектор 49: Лабораториите (II част, коментарнта) #137093
Вчера изиграх и последната книга-игра на страниците на Призвание герой 9 и останах цялостно доволен от броя.

Признавам, че първата част на Сектор 49 не беше успяла да ме грабне достатъчно и я изчетох предимно като история, за да разбера какво става. Учудващо за мен самия, въпреки леко скептичната нагласа, втората част успя да ми достави удоволствие. Това определено е най-времеотнемащата игра от трите в настоящия брой, отне ми може би около 4 или 5 часа. Играх на ниво "Читател" при Нормална трудност, защото бях притеснен от обемните правила, но след като свикнах със системата бих се пробвал и на ниво "Играч" сега, когато знам "метата". Въпреки името на трудността, според мен имаше немалко показатели за следене и лека тръпка, което беше приятна изненада, тъй като не исках просто да преминавам през текста и да лъжа на изборите.

Картографирах в дневника пътя си из космическия комплекс, което ми помогна много, за да се ориентирам къде съм и къде съм бил. Подобно на Никсата си отбелязвах на самата карта локациите вместо като кодови думи. Таблиците и правилата не ми се сториха тежки, всичко ми беше ясно, подредено и изпипано.

Относно текста имам смесени чувства. Въпрос на личен вкус е, но както не обичам sci-fi сериали, в които те заливат термини от псевдо-наука, така и книги, в които има "тахионни холограми", "кибернетични столове", "темпорален манипулатор", "генератори, които променят дименсионните честоти на самата реалност", "сензор, улавящ полидименсионни частици от повредения корпус на реактора" и т.н. ми идват в повече и вместо да ми звучат правдиво тези нови "технологии", в които да повярвам, става точно обратното. От друга страна авторите (или авторът?) определено могат да пишат хубав текст, да градят картина, да не изпадат в клишета, и успешно придават уникални характеристики на иначе еднообразни коридори и помещения в изоставения комплекс. Даже смятам, че текстът е на по-добро ниво от предходното произведение и успява да ме увлече, без опити да е свръх претенциозен.

Изборите в самата книга-игра са предимно свързани с обикаляне в лабиринт и въпреки пространственото накъсване на сюжета, той остава по-скоро линеен. За мен цялостното усещане е не на класическа книга-игра, а на соло бордова игра с текст, който пресъздава картината на локациите, които посещаваш и противниците, срещу които се изправяш. Това не е непременно минус за мен, тъй като на база първата част се бях подготвил именно за това. Системата обаче ми допадна много. Битката с финалния бос ме изкефи.

Поздравявам Тери Адамс и С. Блейк, справили са се страхотно. Мисля, че ако двете произведения се превърнат в стратегическа книга-игра с карта, маркери и т.н. (или просто съвременна бордова игра с опция за multiplayer) ще бъде изключително интересен продукт, на който бих се изкефил страшно много като дете и който бих подкрепил сега. Поместени на страниците на Призванието като книги-игри, изискват специфична нагласа, в която не всеки би влязъл.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG, kolender

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Ян 2021 22:48
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 77
Сектор 49: Лабораториите (II част, коментарнта) #137098
При мен чувствата са смесени. Правилата като ги видях ме смаяха с обема си. Като ги съпоставих спрямо обема на приключението - отказах се и от тях и от него. После пък го почнах без правила - просто на битките приемах че съм победил и продължавах напред. Много sci-fi термини, които са досадни, но пък те потапят в обстановката. И от тук нататък е хубавото - обикаляне, което изглежда на пръв поглед лабиринт, но ако си чертаеш карта - всичко си идва на мястото и изживяваш вълнуващо приключение.. Та силно негативната ми настройка в началото по време на приключението стана позитивна.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kolender

03 Ян 2021 23:44 03 Ян 2021 23:55 от kolender.
kolender's Avatar
kolender
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 57
Сектор 49: Лабораториите (II част, коментарнта) #137101
Тери Адамс отговаря:

Ringlas, радвам се, че продължението на Сектор 49 ти е доставило удоволствие и е било приятна изненада за теб!

vanio_l, благодаря за споделенотo мнение, и че все пак си дал шанс на историята, въпреки че игровата част не ти е допаднала.

Правилата не са малко наистина, но трябваше да сме максимално точни, за да няма двусмислици. На някои места правилата се повтарят с едиствената цел, играчът лесно да направи справка, ако се наложи, търсейки термините по азбучен ред.

Опитахме се да вземем под внимание забележките след първата част, като в същото време запазим установената форма. Ringlas точно е описал същността ѝ, а именно - опит за хибридна книга-игра, повлиян от настолните игри, но с желание за по-пълнокръвна история. Опитахме се да съчетаем тези елементи по начин, който да е колкото може по-елегантен, като в същото време обвържем игровите механики тематично с историята и сетинга. Доколко е успешно всеки читател ще прецени.

Благодарни сме, че, въпреки резервите, читателите отделят време за заглавието и, надявам се, се убеждават, че не е толкова тежко, както изглежда на пръв поглед. Това беше причина и да потърсим по-лек вариант (ниво "Читател"), който в основата си не е много по-различен от ниво "Играч", но е по-директен и без "бароковите" украси на системите със зарове, всъщност няма хвърляне на зарчета за битките, които са основната част от геймплея.

Относно авторството и как се случва работата в нашия тандем - текстът е написан от Саймън, а аз съм отговорен за геймплея. Даже, ако трябва съм съвсем точен - гейм дизайнът е общо дело, докато аз се явявам гейм дивелъпър. Разбира се, постоянно обсъждахме всички елементи и как се напасват.

Идеята за страт или настолна игра е много интригуваща и ни е минавала през ума, но зависи от доста фактори, но е възможност, по която може да се помисли :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ringlas

11 Апр 2021 11:31
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1185
Сектор 49: Лабораториите (II част, коментарнта) #137804
Сектор 492 или още от същото с щипка психика

По новата утвърдена оценка за книги игри:
Оформление
За оформлението на Призвание герой или добро или нищо, защото иначе ще ти обяснят колко си в грешка. Ама какво да се прави сърце юнашко не дава да изтърва цял раздал просто от притеснение да не засегна някои.
Като начало е повторена грешката с илюстрациите. Да може и да се добри на екран НО този тип илюстрации въобще не е е подходящ за този тип хартия и печат. Може би единствено тъмните петна в котарака са по зле от тъмните петна в сектора. Не ме разбирайте погрешно на илюстрацията се вижда горе долу какво има и каква му е идеята, но или е трябвало да се изсветлят още много или да се ползва гланцова хартия. Тук идва обаче и един парадокс. В първия сектор към всяко оръжие или устройство имаше картинка, враговете също бяха обособени като в бордова игра на отделни карти, не особено подходящо за книга но приятно. В новия сектор тези илюстрации липсват, дали защото правата са изтекли, пестено е място или редакторите са решили да не ги хранят толкова много за илюстрациите само един редакторски колектив знае. Ама все пак са оставили някакви илюстрации колкото да покажат че могат да повторят същата грешка.
Ще поднеса и два забавни факта свързани с оформлението на разказа, а именно, че на 375-та страница липсва зарчето и нямаше и да го забележа ако не ме накараха да точно там да хвърля зар извън битка за цялото ми изиграване.
Интересен факт 2: докато всички други разкази са форматирани със сричкопренасяне сектора е правен без такова, което може би също нямаше да забележа, ако не бях попаднал на „ред без интервали“ който се получава когато програмата опита да не пренася цяла дълга дума то края на реда на нов ред и сбие самите интервали.
Литература
Относно литературата ще започна с редовното си заяждане с редакция, където още в увода те посрещат някакви бродяги държащи „вили с ръждясали метални части“, като предполагам това е оставено така за да не рече някой, че вилите са изцяло от дърво (което всъщност е много по-вероятно за средновековието) или пък че са ръждясали и дървените им дръжки. Малко ми бръкна и в очите това, че държат „нещо като лъкове“, това нещо има тетива и използва стрели. Може и аз да съм с бедна обща култура, ама другото средновековно оръжие с тетива за което се сещам е арбалет, а арбалета би бил по близък до „нещо като пушка“.
По нататъка не съм се вталявал толкова. нашия смел космически рейнджър излиза то матрицата в контролната зала където е полегнал и е с чистак бърсак статистики като напълно е регенерирнал щетите от предишното ниво на сектора. Като компенсация обаче е открил че има и психика която пада като се срещне с противник или се надъни на нещо техионно. Та все пак ви се предоставя още един начин да умрете ли да ви се скофтят статовете и... ми да умрете. Почти всеки път като глезете в нова зона ви пращат да изчетете стена то текст и литературно описание, което в интерес на истината ми допадаше, защото да си го кажем честно освен тези текстова другото е тъмницолаз. Срещнах дори един интересен персонаж пътник във времето, на който нямам как да помогна дори и да искам да „спася вселената“.
Играта
Ако сте играли първата част, значи се играли и втората, играта ви предлага още от същото, като сипва с големия черпак. Разликите тук са две - първо имате показател психика който ви задухва характеристиките и... знаете какво е казал Пух преди да се гътне от свръх доза. Второто е, че удобните графики с карти от предишната част са изчезнали, което лично за мен е голям минус тъй като визуалната ми памет е доста по-добра. Сега оставате с насоки север, запад, изток, юг, северозапад. Малко като джипиес навигацията като я стартираш и ти изплеска: потеглете на север. Аз ако знаех къде е север щях да съм капитан на пиратски кораба, ма!
Та чертането на карта става почти задължително, за да не се оплетете съвсем, но и това е до време или докато не намерите телепорта и го активирате, тогава нещата рязко се смърандясват тъй като се озовавате от другата страна на лазерната завеса и каквото сте чертали до момента просто го хвърляте или хайде на да го хвърлите, а бутвате някъде на страна докато картите се снадят. Възможността да се движите напред назад из дънжъна поставя сектора на няколко нива над ББ, ама то май само ИСП е под него.
Кефометър
Амииии... първия сектор ми хареса повече като игра. Да знам че само психиката е разликата между двете и ако я игнорирам получавам първия сектор с нови врагове и по-калпави оръжия ама... Слагам половин звезда горница заради доктора и робата му. Ако първия сектор ви е изкефил добавете си още една звезда към крайната оценка.

Оформление ★✯☆☆☆ 1,5/5
Литература ★★★☆☆ 3/5
Игра ★★✯☆☆ 2,5/5
Кефометър ★★☆☆☆ 2/5

★☆✯

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, kolender, ivanatora

11 Апр 2021 21:55 12 Апр 2021 00:23 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Сектор 49: Лабораториите (II част, коментарнта) #137805
За мен най-голямата разлика в играта пък е това, че противниците са предефинирани, а не се падат произволни такива с хвърляне на зарове - така при преиграване можеш доста добре да си сметнеш къде и как можеш да се справиш. По повтаряеми са преиграванията, но по-стратегически, което за някои ще е плюс, за други - минус. Мен ми харесва това авторово решение.
Иначе и на мен малко ми липсваше картата и поспорихме (конструктивно, естествено) с авторите за телепортацията заради този момент с чертането, но фантастичният елемент и авторовата визия бяха по-важни.
Художник на илюстрациите е Саймън Блейк и момчетата си правят до голяма степен сами оформлението* и решават кое ще бъде илюлистрирано и кое не - със сигурност няма проблем с "изтичане на права" и подобни.

* Финалният предпечат си е на Джордж
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kolender

12 Апр 2021 21:54
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 227
Сектор 49: Лабораториите (II част, коментарнта) #137808

Сектор 492 или още от същото с щипка психика

По новата утвърдена оценка за книги игри:

Всъщност каква е тая "нова утвърдена оценка за книги-игри"? Кога се е появила, кой я е въвел, че е нова, и кой я е утвърдил, че да е утвърдена?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom

13 Апр 2021 09:40
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 594
Сектор 49: Лабораториите (II част, коментарнта) #137809
Вилроп е имаш проникновение. Обсъдил го е на бира с другарите и в чата и вече има нова и дори утвърдена оценка... като не пиеш бира у столицата или не си в чата не те броят.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

13 Апр 2021 23:40 13 Апр 2021 23:42 от kolender.
kolender's Avatar
kolender
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Сектор 49: Лабораториите (II част, коментарнта) #137812
Благодаря за споделеното мнение, Вилорп.

Причините за промените спрямо първия Сектор не са една. Например взехме под внимание читателските мнения и се опитахме да направим по-приятна и достъпна играта.
(Фиксираните врагове са част от тези избори - те бяха нужни за един по-фокусиран разказ, а ги използвахме и за да направим по-балансирана игра. Но ако някой реши да преиграва може лесно да опита битки на случаен принцип - така обаче може да се получат трудни комбинации с много загуба на Психика)

Друг фактор беше ограниченото време, с което разполагахме, а държахме да не изгубваме инерция и да завършим произведението в срок за брой 9 - съответно трябваше да решим над какво да съсредоточим усилията си. Поехме някои рискове с промените, единствено с цел да подобрим книгата-игра. Благодарни сме на екипа на Призвание "Герой", че се довери на нашите решения и ни даде отново поле за изява. Дали се е получило, както винаги всеки ще реши за себе си.

Стана ми любопитно защо смяташ, че новите Оръжия са по-калпави от старите, ако решиш да споделиш.
А как намираш въвеждането на Устройства, които можеш да използваш в допълнение на Оръжията?

Поздрави,
Тери Адамс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, ze BG

02 Авг 2021 13:41
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 176
Сектор 49: Лабораториите (II част, коментарнта) #138815
Здравейте всички,

Позволих си на моя глава да кача ревюто ми на "Сектор 49" и втората му част в сайта на ПС Мания. Дано съм помогнал, с каквото мога!

Тук само указвам пълния линк: pcmania.bg/2021/08/02/%d0%bf%d1%80%d0%b8...7%d0%b5%d1%81%d0%ba/

Игри, както никога досега. И няма да спрем!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, kolender

02 Авг 2021 17:18
kolender's Avatar
kolender
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Сектор 49: Лабораториите (II част, коментарнта) #138817
Голяма чест е да сме включени на страниците на PC Mania! Благодарим сърдечно за подкрепата и хубавите думи, Ян!

Поздрави,
Тери Адамс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

05 Ян 2024 17:28 05 Ян 2024 17:39 от kolender.
kolender's Avatar
kolender
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Сектор 49: Лабораториите (II част, коментарнта) #142277
Споделям отново ревюто за "Сектор 49" и Сектор 49: Лабораториите" на Дамян Христов (Ян) в сайта на PC Mania, тъй като линка по-горе е счупен.

Линк към ревю в PC Mania

Благодарност и към на Kartacha за неговото ревю на Сектор 49: Лабораториите", от поредицата ревюта на "Призание герой"!

Линк към ревю в Nerd Zone

Във връзка с объркването по интерпретацията на правилата за употреба на няколко Оръжия и Устройство от Kartacha, споделям и тук поясненията по споменатите в ревюто въпроси:

- Револвер
Това оръжие може да се използва за близкобойна атака и за атака от разстояние.
Това оръжие дава право да бъде използвано в допълнение към стандартната 1 атака на ход. Тази стандартна атака може да бъде с всяко оръжие, включително и с Револвера, но не може да се направи повече от 1 допълнителна атака с него („веднъж на ход“), дори и играчът да притежава 2 или повече Револвера.

- Шокова граната
Това оръжие може да се използва за близкобойна атака и за атака от разстояние.
Идеята тук е, че ако атакуваш враг с това оръжие, когато дойде ред за активацията му, той ще пропусне целия си ход, независимо в този или следващия рунд (ако вече е имал ход преди играча).

- Гравитационен модулатор
Това устройство „хваща“ врага като в гравитационни окови и ти дава право да го атакуваш с всякакво оръжие, независимо дали за близкобойна атака или атака от разстояние. Освен това, нападнатият враг получава повече щети (за режим „Читател“) или става по-лесна мишена за нанасяне на удари до края на хода на играча, в който е активирано това устройство (за режим „Играч“)

Поздрави,
Тери Адамс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi

16 Ное 2024 12:24 16 Ное 2024 12:31 от ivanatora.
ivanatora
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Сектор 49: Лабораториите (II част, коментарнта) #143064
Упражнение по посоките на компаса. Като ориентиране по карта, ама без карта. Един от готините елементи от първата част - разкриването на малките картови сегменти беше премахнат тук.

Картичките на оръжията и враговете също липсваха, заменени от скучни таблици.

Почнах да чета с идеята да го направя като с първата част - игнор на всички правила. Но нещо ми хвана окото. Режим "Читател" с олекотени правила и по-лирична игра - супер!
Само че парчетата със съкратената версия на правилата бяха разхвърляни из между "пълната версия". А тя е Приложение с главно П - обемът му беше по-голям от полезния обем на литературата. Ясно - пак изхвърлям всички правила и ще си играя моя режим "супер читател" - записване само на кодовите думи и четене на историята.

То пък една история... Уводът отново няма нищо общо. Виртуала реалност със средновековно градче. Интересно!
Но не. Върнахме се към стария dungeon crawl, но напомпан с пет пъти повече зали. Почна се едно бродене и лутане. Всяка от залите беше все едно генерирана на случаен принцип без конкретна връзка една с друга.
Описанията на средата - добре дошли в лабиринта на геометрията. Зала със сфери, зала с кубове, зала с правоъгълници, зала с пръстени... Прав коридор, крив коридор.
На всяка стъпка не знам нито къде съм попаднал, нито къде отивам. Всяко придвижване беше изпит по посоките на света. Често - без никаква идея и подсказка за избора, който правя. Ако се абстрахираме от геометрията в описанията на залите, друго почти нямаше.
Речникът - слаб. "Изроди", "лазерни лъчи", "непознати устройства", "счупен бетон" и тази лента се върти до откат. Клишета и напудрени изрази, за да изглеждат sci-fi.

Асинхронността на залите ми бръкна в душата. В началото имаше няколко свързани помещения на ресторант и това беше всичката логическа последователност в произведението. Всяка стъпка нататък води към нова зала, която беше бедно описана колко е различна от предната. (Тук бетонът е счупен, а там - здрав). Имам чувството че авторите са си поставили за цел определен обем на лабиринта и после са се чудили с какво да го запълнят.

На едно място както си бродя из подземието и виждам портал към пустинна планета. Цялата планета служи да намеря един пресен труп и толкоз. Трупът е още топъл, искам да намеря кой е утрепал човека - сигурно е още наблизо. Но на моя персонаж това въобще не му идва на акъла и решава да си губи времето да погребва непознатия. Мога ли да разгледам планетата? Не. Вързана ли е въобще някак с историята тази планета? Ами май не.

Съживявам андроид, който ми дава пътя към реактора. Супер - най-после някакъв информиран избор! Само че пътят "първо юг, после запад" води до задънена улица. Единственият изход от сегмента е телепортатор (ако го намеря), който на случаен признак ме изпраща кой знае къде и ми счупва и малкото подредена карта в главата.

Случи се специалното събитие "Ragequit" и за първи път в Призвание герой не завърших прочита. Сори. Вдъхновяващите елементи от първата част бяха разкарани. Обстановката беше като създадена от генератор на случайни числа. Имаше нещо като история, но поднасянето ѝ се случваше изкуствено. Лабиринтът ми се стори дълъг и изкуствен.

П.П. Изпуших една студена вода и от прост инат се върнах да прочета още малко.
Без никаква идея как - стигнах до някъде си. Появи се един байчо с изкрейзила история за пътуване на времето и извънземни. Умря. Прегледах епизодите на разклоненията. Ако му помогна, идвам аз от бъдещето и го убивам. Ако не му помогна, скача ми на бой и пак умира. После се връщаме обратно в релсите с цикленето в лабиринта.

Появи се друг байчо, направи тъжна физиономия че съм го победил и взриви подземието.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, kiril_ps

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.103 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (508 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 11:37
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (209 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Вилорп
    • 17 Юни 2025 15:20
    • Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • 16 Юни 2025 21:47

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност