• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Приключения в Балара

Приключения в Балара

• 1
  • ...
  • 11
  • 12
  • 13
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
03 Ян 2023 12:50
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1459
Topic Author
Приключения в Балара #141320
Покрай празниците успях да завърша следващите книги от поредицата.

"Лък и стрела"
4 Глави
20 Епизода
22К Думи

"Вятър в сенките"
4 Глави
115 Епизода
35К Думи

@Meriadoc - имам написана класическа книга-игра - "Юка-23" за конкурса "Черното петле" 2021

@rumen111 - благодаря за обратната връзка, планирам след време отново да изработя подобен мини-страт, но с иновация в други посока

@Etom - след "Мостът на Лагран" книгите имат значително по-леки механики за игра, просто така се случи на времето, че той излезе първи

Редактор - 33 произведения
Автор - 25 книги (10 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, George-AL, Etom, banskidedo, lagrestin

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Ян 2023 12:20
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #141442
Един от най-старите и активни все още проекти на този форум (и в тази общност изобщо) навърши 10 години.

Благодаря на всички, които подкрепиха поредицата през годините.

Пожелавам си в следващите 10 да я завърша!
History.png

Прикачени файлове:
History.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, kartacha, George-AL, Etom, BulgarianLion, lagrestin

21 Апр 2023 13:01
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #141671
Работата по следващите книги от поредицата започна.

345.jpg

Прикачени файлове:
345.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, ringlas, Etom, banskidedo

21 Апр 2023 22:00
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2307
Приключения в Балара #141672
Какви са плановете за структурата, ще има ли книги-игри от последните две?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

22 Апр 2023 21:15
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #141673

Ал Торо писа:
Какви са плановете за структурата, ще има ли книги-игри от последните две?

Като ги прочетеш ще кажеш твоята интерпретация, но според мен, да.

image_2023-04-22_211455073.png

Прикачени файлове:
image_2023-04-22_211455073.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

20 Сеп 2023 13:37
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #141983
Четири месеца по-късно...
На финалната права съм и се надявам следващия месец книгите да излязат от печатницата.
Художник на петата книга е Елена Жекова, а на шестата - Теди Димова TOSHA ART.

VayanDechkov-AdventuresInBalaraV-BowArrow-Presentation2.png

VayanDechkov-AdventuresInBalaraVI-WindInTheShadows-Presentation2.png

Прикачени файлове:
VayanDechkov-AdventuresInBalaraV-BowArrow-Presentation2.png
VayanDechkov-AdventuresInBalaraVI-WindInTheShadows-Presentation2.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, ringlas, dechoto, Monevwww, BulgarianLion, banskidedo

13 Окт 2023 11:03 13 Окт 2023 11:03 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #142039
Книгите излязоха от печатницата и ако някой желае бройки, знае как да ме намери.

Photo.JPG

Прикачени файлове:
Photo.JPG
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, ringlas, Coblin

16 Окт 2023 11:30
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2307
Приключения в Балара #142041
Грешки във "Вятър в сенките":
- камите са отбелязани с различна тежест в дневника и правилата, не е ясно дали 1 или 2 е правилната;
- препратката за победа от 111 изглежда грешна, трябва да води към 109, а не към 108.

28 Ное 2023 17:01
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #142135
Благодаря на всички, които през изминалите седмици си закупиха книги и подкрепиха проекта.

Ал Торо писа:
- камите са отбелязани с различна тежест в дневника и правилата, не е ясно дали 1 или 2 е правилната.
Тежестта на камите в дневника е сгрешена - трябва да 1 точка. Правилната препратка си я посочил, благодаря за което.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, dechoto, George-AL

22 Дек 2023 11:33
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #142221
Копирам двете ревюта на George Becali от по-миналата седмица, за да си вървят към темата.

"Лък и стрела"
Не съм чел все още всички Балари (3 и 4 не съм). Тази ме остави със смесени чувства. Харесвам експерименталния поглед на Ваян към някои стандартни инструменти, които ползваме в игрите (в случая стандартно тесте карти - 52, както и шестстенни зарове). И тук са вплетени в няколко миниигри, които супер много ми допаднаха. Проблемът е, че ги усещам като мини игри. Играта е прекалено фрагментирана за вкуса ми. Харесах life sim елемента, харесах изпитанията по стрелба, идеята за престрелката с бандата бандити, цялостно, ако ги разглеждам индивидуално, ми допадна, но сумата е по-малка от сбора на частите тука, защото не е SUM, а CONCATENATE (шегички от 2002, сори). Все още прозата не тече особено добре на места, защото има някои прекалено дълбокомислени разсъждения на героите, които прекъсват ритъма.

"Вятър в сенките"
Прозаично най-добрата Балара. Текстът е рязък скок над пета. Дразнещите за мен моменти в писането на Ваян тук ги няма (или почти ги няма). Напротив, има много красиви заигравки с езика, с пословици и прочее. Героите звучат натурално в разговорите си, в голяма степен. Играта не е никак лоша също. Тя е на практика няколко търсения с финален мини gauntlet накрая. Много ми допадна частта с търсенията и на всичко отгоре се оказа, че въпреки че си мислех, че съм изринал всичко, съм пропуснал доста неща. Със сигурност ще я преиграя при възможност. Противно на другите игри на Ваян, тук мини игрите ми бяха малко повече в тежест отколкото забавни. Хареса ми "Морски зар" като концепция за играя с няколко души, които не играят игри, но в самата игра системата, на която хората решават как да действат, ми се струва недоклатена и лесно експлоатируема. Преследването, осъществено с карти, ми допадна. Отключването на ковчега и битките - не дотам. Ако годината свърши сега, това е моят фаворит за "Златна никса". Не мога да го съпоставя като равен с някои от миналогодишните победители най-вече заради мащаба, но беше поне едно стъпало над всичко, което играх дотук.

30 Дек 2023 15:43 30 Дек 2023 15:43 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 598
Приключения в Балара #142249
Прочетох "Лък и стрела".

Произведението проследява приключения на емблематичния Керус, появил се за пръв път в Списание за КИ. Историята е по-скоро за фон и показва участието на Керус на турнир по стрелба и последващото му назначение в кралската стража, където той бързо напредва в йерархията. Книгата залага почти изцяло на игрови елементи, с множество мини-игри със зарове и карти. Казвал съм многократно, че не съм почитател на това течение в книгите-игри. Не мога да си представя да редя пасианс с карти през 2023/2024-та година, вместо да си пусна нещо на плейстейшъна или да наредя някоя шарена бордова игра на масата. В такъв смисъл не мога да оценя дали мини-игрите с карти са добре реализирани. Използването на зарове също не ми е по вкуса, но то е нещо, което все пак приемам за допустимо. В случая ми хареса как са замислени мини-игрите със зар. Тази, в която избираш дали да зачислиш хвърлянето към стрела или към лък изглежда интересна. Добре би било да се отпечатат зарове в самата книга, за да може да се играе и без физически зар. Аз щях да се възползвам от такава екстра в случая за да тествам игричката. Първата част с трупането на ресурси също е интересно замислена. Не ми хареса фрагментацията на структурата на книгата. Има твърде много Глави, Следи, Секции и е лесно да се загубиш къде си. На много места се казва "върни се откъдето си дошъл" - това не е юзър френдли практика, защото е съвсем очаквано играчът да не помни откъде е прелистил.

Като цяло - произведение с много интерактивност, което ще се хареса на нишова аудитория.

В края има поместен анализ за НТИ механики, който ми беше доста интересен. Използването на някои от тях има, според мен, място в модерните книги-игри. Само не разбрах защо Ваян казва в една част, че класическите кодови думи "Раздуват обема на произведението - авторът трябва да напише и варианта какво се случва ако няма кодова дума. В този случай се появява още един епизод". Не разбирам това твърдение.

Ако имаш вариант с кодова дума, имаш: "В кръчмата виждаш мошеник, който е седнал на една маса. Ако имаш код "чичо" иди на епизод 20, ако нямаш иди на 30".

При вариант с НТИ, ще имаш: "В кръчмата виждаш мошеник, който е седнал на една маса. Премини на 30" И ако си имал информацията за НТИ отпреди, пред теб ще е отключен и епизод 20.

Едно и също е като обем, просто едното е скрит преход.

30 Дек 2023 17:15
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 598
Приключения в Балара #142250
Минах и през "Вятър в сенките" - тук имаме по-класическа структура, като специфичното е, че читателят може да избира дали да чете книгата като обикновена книга, или да прескача в интерактивната секция и да моделира историята в някаква степен. Това го имаше и в предишна част от поредицата и не е лоша опция, която дава възможност за разширяване на аудиторията. Макар да е, разбира се, много по-смислено да се играе. Историята е стандартна - проследява опитите на един момък да стане част от властна гилдия в света на Балара. Имаме проучване на града, НТИ-механики, показани в действие, както и бойна система, използвана в за няколко битки. Книгата не е лоша и ми харесва повече от екстравагантните Балари тип "Пътешествие в съня", но не успява да бъде по-добра от фаворита ми за поредицата - "Елегия от сълзи".
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Efix7, turbobobi, Etom

30 Ян 2024 13:14
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #142375
Ревю на Dredknight за първата книга от поредицата.

Ревю на Книжни Криле за петата и шестата книга от поредицата.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: banskidedo

21 Апр 2024 13:41
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Приключения в Балара #142506
Вятър в сенките
Епизод 81 - да се чете "разликите", а не "приликите"

22 Апр 2024 00:26 22 Апр 2024 10:17 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1024
Приключения в Балара #142508
Изиграх Вятър в сенките по случай маратона, който си направих за Златна Никса и то в последния момент, след специална препоръка. Не се разочаровах, книгата успя да влезе под кожата ми! Игровата част е силно застъпена и ще се спра на много аспекти, свързани с нея.

Като за начало, обикалянето из Плаград, Хирул, Гилдията на сенките, Юстиян Керт и другите действащи лица ми бяха приятни. Според мен текстът попълва една ниша, която не силно застъпена в Новата вълна - леко приключенско фентъзи, по-ненатоварваща история, която става и за по-малки. Другото, което е, стилът на Деян започва да се изчиства и ми харесва посоката, в която отива. Използвани са типичните метафори тук-там, но не е така изпъстрено и абстрактно навсякъде, което лично за мен, е голямо подобрение.

Повествованието е разделено между секция с неинтерактивен текст и секция с епизодите на книгата-игра. Не съм почитател на преминаването от частта с епизодите към частта с текста. Разбирам, че така не се дублира излишно текст и не се раздува обемът, но просто е трудоемко. Номерата на епизодите са точни и ясни адреси, уникални и във възходящ ред, и човек лесно може да се ориентира къде да отиде без да използва страници. Обаче инструкции от порядъка на "Върни се на ГЛАВА ПЪРВА, на мястото, указано с „От епизоди 7, 9, 10, 11 и 14“ лично за мен са недобре реализирани.

Е, човек би могъл да изчете напълно свободно историята, без да я играе и да се занимава с епизоди. Разбира се, ние не сме тук за това! Това, което всъщност ме зариби е, че е бъкано със скрити преходи и загадки. Ако беше само текст, без тази игрова част, вероятно нямаше толкова да ме заинтригува. Знаете, че съм сериозен играч щом видя предизвикателство. И въпреки, че се опитах да съм яко try hard, не можах да се справя абсолютно честно с нея.

Неуказани в текста преходи, скрити препратки, скрити епизоди... Изследването на град Плаград е истинско предизвикателство и колкото и тайни да успявах да отключа, винаги бях изненадван с още нещо, което не съм измислил! Несравнима наслада за играч като мен. Слаб елемент ми се стори, че при първо, а и при второ изиграване, играчът лесно може да отключи поредица от събития, с която повествованието да го форсира напред в играта преди да е разкрил всичко. А това може да коства успеха на това разиграване, тъй като може да го лиши от така ценните точки Умелост...

В книгата има бойна система, която съвсем не е елементарна. Въпреки, че има броени битки вътре, много от които могат да бъдат пропуснати. Но финалната бос битка не е сред тях. Тази битка ми взе здравето. За да не съм голословен, реших да напиша скрипт - симулация на тази битка с различните параметри, които могат да се включват и изключват в зависимост от изборите. След което "разиграх" тази симулация 1000 пъти, за да видя какви са шансовете ми за победа в различните сценарии. Това, от което се опасявах, се потвърди - има прекалено голям шанс да си направил почти перфектна игра, и пак да загубиш тази битка.

Линк към скрипта, който може да се копира и изпълнява в браузъра: github.com/ringlas/WindInTheShadows/blob/main/index.js
Примерно изиграване от скрипта:

Първите атаки на героя попадат автоматично в целта:
Рунд 0: Хирул атакува и Зодаир се защитава
Хирул използва "Блясък" и добавя 1 зар 6 към атаката
Хирул атакува с стойност: 7 (3 от зарове + 4 модификатор)
Зодаир се защитава със стойност 4
Зодаир получава 9 точки щети от успешен удар (7 атака + 2 щети от оръжие), животът му сега е 21
Рунд 0: Хирул атакува и Зодаир се защитава
Хирул атакува с стойност: 6 (1 от зарове + 5 модификатор)
Зодаир се защитава със стойност 6
Зодаир получава 8 точки щети от успешен удар (6 атака + 2 щети от оръжие), животът му сега е 13
Хирул хвърля 1 за движение, Зодаир хвърля 5
Рунд 1: Зодаир атакува и Хирул се защитава
Зодаир атакува с стойност: 7 (7 от зарове + 0 модификатор)
Хирул се защитава със стойност 7
Атаката не беше успешна.
Рунд 1: Хирул атакува и Зодаир се защитава
Хирул атакува с стойност: 5 (2 от зарове + 3 модификатор)
Зодаир се защитава със стойност 4
Зодаир получава 7 точки щети от успешен удар (5 атака + 2 щети от оръжие), животът му сега е 6
Хирул хвърля 6 за движение, Зодаир хвърля 5
Рунд 2: Хирул атакува и Зодаир се защитава
Хирул атакува с стойност: 7 (4 от зарове + 3 модификатор)
Зодаир се защитава със стойност 9
Атаката не беше успешна.
Зодаир извършва контраатака и нанася 4 точки щети!
Хирул получава контраатака и животът му сега е 10
Рунд 2: Зодаир атакува и Хирул се защитава
Зодаир използва "Непримиримост" и добавя 1 зар 6 + 2 към атаката през четен рунд
Зодаир атакува с стойност: 20 (12 от зарове + 8 модификатор)
Хирул се защитава със стойност 8
Хирул получава 22 точки щети от успешен удар (20 атака + 2 щети от оръжие), животът му сега е -12
Хирул е повален!
 Зодаир побеждава, останал на 6 живот!

Моят герой имаше шанс да спечели само в 65% от случаите от 1000 битки, дори когато си мислех, че съм разкрил повечето тайни на книгата. А най-нагрухтяният възможен герой има шанс да спечели 93% от 1000 битки.

Да не говорим, че независимо от всички скрити преходи в книгата, въпреки всичкото трудоемко и поетапно събиране на Умелост, изходът от тази битка е в голяма степен предопределен от решението ти в 1 конкретен епизод, от чийто избор зависи дали ще се прецакаш много, малко или никак. Само че изборът за мен е недостатъчно информиран, а начинът, по който е изказан, не разкрива достатъчно ясно авторовата логика, така че да я предугадиш. Това за мен е едно лошо гейм дизайн решение, защото можеш да се пънеш много и пак да не разбереш къде бъркаш, ако не тръгнеш да четеш наред. Оставя ми по-лош вкус от "макарата" в Кръвта на зомбитата. Всичко можеше да е много по-елегантно ако стойността на Умелост влияяше много повече в тази последна битка.

Въпреки всичко, видях, че все пак имам шанс да хвърля правилните зарове и да ликвидирам тази гад, така че просто приех, че съм го направил и продължих нататък. И тук се сблъсквам със следващата стена - шахматната задача в книгата. Имам 2300 рейтинг на bullet, 2100 на блиц, 2200 на шахматни пъзели, и пак не можах да я направя. Първо - това е задача за гросмайстори. Второ - дори шахматен engine не може да я реши! Деян е подбрал една великолепна задача, зад която има много история. С нея се е мъчил самият Михаил Тал, забавлявала е Каспаров и Карпов, и изобщо е добила популярност сред шах елита. Проблемът е, че за средния читател... тя е просто харакири. Всеки може да налучка отговора от подадените епизоди с проба-грешка и да продължи. Не помага и фактът, че авторът е променил и премахнал простите, но необходоми инструкции - "white to move and to win". Също така, след ходовете на белите, Дидо е трябвало да укаже какъв ход правят черните, вместо да оставя това отново на играча. Това е в графата "да бъдем коректни", но задачата си остава едно шахматно бижу, с което се запознах и ме обогати, но не знам дали ще бъде достатъчно оценено и дали това е правилното място за такава загадка. Все пак е важно да се отбележи, че има начин тази задача да бъде изцяло заобиколена при оптимална игра!

Читателите на това ревю могат да си помислят, че съм залитнал в критики, но истината е, че си прекарах много добре с тази книжка и препоръчвам на тези, които като мен, обичат такъв тип игра. Накара ме да й отделя доста време, накара ме да изпитам разни емоции. Поздравявам Деян за реализацията! Все още предпочитам Мостът на Лагран от серията, но съм любопитен за бъдещето на Балара, и пожелавам на автора изпод перото му да излезе някой претендент за Златна Никса.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Mindcrime, Cliff_Burton, kartacha, gbm, ze BG, Efix7, Etom

• 1
  • ...
  • 11
  • 12
  • 13
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Приключения в Балара
Time to create page: 0.313 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Токораз Исто? Дали си заслужава? (20 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 19:03
    • Мистерията Царичина: Операция „Слънчев лъч“ (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 09:32
    • Грешни препратки в "Отмъстител" (2 Мнения)
    • в от ИК "Книги-игри" / Пътят на Тигъра
    • от snake_fang
    • Yesterday 00:43

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg