• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Въпроси към автори и художници
/
Въпроси към Ейдриън Уейн

Въпроси към Ейдриън Уейн

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 12
24 Апр 2012 01:15
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Въпроси към Ейдриън Уейн #53012
За това, че идеята също не може без история, не мисля, че си прав. Мнозина са на обратното мнение - когато подсилиш една идея с удобни истории, отиваш към пропаганда. Наскоро прочетох "Аристос" на Джон Фаулз. Той е от онези, които смятат така и в тази книга се опитва да избегне пропагандата.

Доколкото за книгите-игри съм убеден, че схемата трябва да предхожда текста, когато поставяш акцент върху играта, за художествената литература почти не вярвам, че може да се започне, едва след като се завърши. Но, както е казало радио Ереван по един друг повод: "...в Турция опитите продължават".

От висотата на моите 40 години мога само да те посъветвам да побързаш с реализацията. Има и една трета школа творци - на които всичко им остава в главата. Животът може да е неочаквано коварен, както е споделил с нас на чудесен английски поетът Бърнс:
The best-laid schemes o' mice an' men
Gang aft agley,
An' lea'e us nought but grief an' pain,
For promis'd joy!".
Не мога да излъжа, че съм запленен от изказа на класика. Но все пак трябва да му признаем, че има право. И това го има в живота, и то в изобилие.

Как точно си представяш издаване на англоезичния пазар? Да поясня, имам предвид единствено това дали някой може да напише достатъчно качествен художествен текст на английски, ако не му е роден език.
Вярваш ли, че си втори Джоузеф Конрад (хрумна ми, понеже споменаваш точно английски и френски) или имаш друг план?

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

24 Апр 2012 02:57
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
Въпроси към Ейдриън Уейн #53015
Всичко, което ти трябва е добър преводач - самият той литератор, и живял в англоезична държава съществен период от време. И добър агент (за Щатите - тъй като там издателствата отдавна работят само с агенти). Разбира се, ако имаш добра история/книга, която да си заслужава целия труд. (Аз самият никога не бих си позволил да пиша директно на английски, въпреки двете Английски филологии, частично, и ежедневните ми занимания с езика. Ако поживея няколко години навън, едва тогава бих се замислил за това.)

И докато добър преводач човек все пак може да си намери и позволи, шансовете добър агент да ти обърне внимание са едно на хиляда. Едно на сто, ако имаш наистина велика история (която обаче не е за вампири или каквото там се харчи в момента).

Аз имах и двете още преди две години. Но съм много доволен, че не избързах и не си завещах книгите на някой издател (бил той и голям американски). Защото последните две години индустрията се промени като за две столетия. :) В повече подробности съм влизал само на Писателската работилница миналото лято обаче, така че спирам дотук. (Пък и сега видях, че си ме питал само за писането на чужд език.) Ще гледаме какво става идните година-две и ще си покаже кой е бил най-верният път.

Животът е това, което се случва докато си правим планове - съгласен съм. Но пък и без планове не става - нито в писането на романи, нито в издаването им.

24 Апр 2012 15:10
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Въпроси към Ейдриън Уейн #53030
Ти казваш, че имаш изцяло написана трилогия, включително и преведена на английски: "Танц с вятъра" (трилогия). Вярвам, че това означава "готов за предаване текст". Би ли публикувал достатъчно голям откъс от твой роман със съответния превод на английски, за да видим както стила на българския текст, така и качеството на превода?

Мисля, че за всички е ясно какво е мнението ми за твоите планове. Признавам, че нямам твърдо становище по въпроса дали сам си вярваш. Но това няма особено значение, казвам го просто, за да съм откровен. Не бих инвестирал 1 000 лева в теб сега, дори срещу железен договор за 10% от всички твои бъдещи хонорари. Но аз съм лош инвеститор по принцип, та може за твой късмет и тук да греша.

Вярвам, че за голяма част от аудиторията на форума ще е много интересно да прочетат дори само една страничка от произведение, което вече някой добър агент е одобрил поне в някаква степен. Доколкото съм запознат с правната страна на въпроса, дори да имаш предварителен договор с агент, публикацията на малка част от романа и то на етап преди редакция от страна на издателство, с което ще сключиш договор, не е забранена и не може да навреди на бъдещите ти планове. Разбира се, може да не съм достатъчно добре запознат, а също е възможно и да нямаш желание да споделяш дори нищожна информация преди реализацията.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

24 Апр 2012 16:42
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Въпроси към Ейдриън Уейн #53037
О, с удоволствие. :) Просто никой досега не си беше поискал. (Щото не са и знаели хората де, аз си мълча за тези неща. Но в случая мога да си позволя да вдигна малко завесата, макар да ми е против принципите.)

Стига да не е спойлър или нещо такова, не виждам никакъв проблем да пусна и на няколко пъти по една страница. В отделна тема в "моя" подфорум - сигурно още тази вечер.

24 Апр 2012 21:05
invincible
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Въпроси към Ейдриън Уейн #53067
Пусни повече. Аз, примерно, съм любопитен как пишеш сам, без Блонд.

<!-- w --> www.cherepov.free.bg <!-- w -->
... e=youtu.be

24 Апр 2012 21:07
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Въпроси към Ейдриън Уейн #53068
Бтв и аз се присъединявам към любопитните. Тва майстори на мечове, кухненски ножове си беше бая факсимилно...

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

24 Апр 2012 21:36
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Въпроси към Ейдриън Уейн #53070

invincible писа: писа:
Пусни повече. Аз, примерно, съм любопитен как пишеш сам, без Блонд.
Ами и без това мислех да пусна нещо, което се застъпва като история с началото на Асасините1. За да е ясен контекстът и за да няма спойлери. Така че ще може да се направи и директно сравнение с текста в КИ-то (мога и него да го пейстна анблок, за нагледност), писан от Боби по подробните ми записки - и текста в романа, редактиран/пренаписван от мен. (И двете по едни и същи събития.)

26 Май 2012 17:06
Timequake
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Topic Author
Въпроси към Ейдриън Уейн #54981
Мислено ли е да се довършва Магията на Мрака? Прочетох дигитализирания "Древен враг", но книгата свършва в нищото - Спъркланд просто казва "Това не е Езерния град". Има ли нещо написано, ако не - как сте мислили да свърши?

28 Май 2012 11:09
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Въпроси към Ейдриън Уейн #55029
Написано - не, измислено - разбира се.

Даже ще може да бъде и издадено нататък (в съкратен и променен вид - ще видите как), така че да бъде завършена историята. Така че засега няма да влизам в подробности (но мисля, че вече съм разказвал в темата на тетралогията как е трябвало да продължи/свърши).

04 Юни 2012 17:07
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Въпроси към Ейдриън Уейн #55418
Имам няколко въпроси относно премиерата на Патрула.

1) Уейн, мислиш ли този път да направиш премиери в други градове? Знаеш кой имам предвид...

2) Неколцина души изразиха притеснения относно дебелината на книгата. Смяташ ли, че ще е способна да се конкурира с останалите предложения на пазара като цена, качество и обем - например наскоро излязоха поредните тухли на Фийст - "Сага за Империята" и предполагам, че няма да са малко хората, които ще предпочетат да дадат по 17 лв за тях?

3) Кога реално можем да очакваме следващи "Асасини"?

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

04 Юни 2012 19:37
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Въпроси към Ейдриън Уейн #55427

Bloucester писа: писа:
Имам няколко въпроси относно премиерата на Патрула.

1) Уейн, мислиш ли този път да направиш премиери в други градове? Знаеш кой имам предвид...

2) Неколцина души изразиха притеснения относно дебелината на книгата. Смяташ ли, че ще е способна да се конкурира с останалите предложения на пазара като цена, качество и обем - например наскоро излязоха поредните тухли на Фийст - "Сага за Империята" и предполагам, че няма да са малко хората, които ще предпочетат да дадат по 17 лв за тях?

3) Кога реално можем да очакваме следващи "Асасини"?

1. Да. Но не премиери, а доста по-сериозни присъствия. Ще стигнем и дотам, но засега подсказвам, че става въпрос за Бургас и Варна края на юли и началото на август - а СЗ е на път. Има шанс и за Пловдив още тази седмица, но е на кантар още.

2. Дебелината (като брой страници) е ТОЧНО колкото Асасините, а реалният обем (като думи) - дори по-голям. 450 епизода все пак. Просто хартията не е толкова дебела, както ще разясня в предстоящата официална тема за Патрула. Не мисля, че с Фийст сме си каквато и да е конкуренция, аз съм си в доста специфичен, уникален жанр.

3. Надявам се още август (виж точка 1.) Но това може да означава и септември и какво ли не още. :) Да кажем, че ако септември най-късно още ги няма, ще ми е много мъчно/гузно/тъпо.

А и все пак трябва да остане време поне за "Воин на Съдбата" до Коледа.

04 Юни 2012 19:57
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Въпроси към Ейдриън Уейн #55431
Благодаря за бързия отговор. И миналия път СЗ беше напът, но тогава обстоятелствата бяха непредвидени. Дано сега успееш/успеем да се организираме по-добре.

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

06 Юни 2012 18:11
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Въпроси към Ейдриън Уейн #55599
Уейн ти явно си се срещал със старите автори и сте говорили за нови техни произведения.Из форума прочетох,че повечето казват,че пишат,но имат друга работа,книгите игри не са им приоритет и затова напредват бавно.Та въпроса ми е при разговорите си с тях как подходи?В смисъл удари го на носталгия и на това колко хубаво би било да се възроди жанра или им направи конкретни бизнес предложения?Имам предвид нещо от сорта: като издател,ако се съгласите да напишете нова книга ще искам да е в еди какъв си срок с еди какъв си обем,ще я издам в такъв и такъв тираж,ще ви дам такъв и такъв хонорар/там процент от продажбите не съм наясно с тия работи/.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

10 Юни 2012 03:01
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Въпроси към Ейдриън Уейн #55866
И двете - и нито едното.

Казах, че АКО им дойде музата и напишат нещо, професионалното издаване, популяризация и дистрибуция са предварително осигурени. Еди какъв си тираж и еди какъв си аванс, за начало (много по-добри пари от тези, дето ми подхвърляха навремето в старата вълна). Рекламите на гърба на Асасините са без буква издателска намеса. Няма срокове, обемите са препоръчителни, за темите се разбрахме взаимно, намеси, пак казвам, няма - всеки от тези автори си има опит и име. Сигурен съм, че самите автори биха се постарали да дадат НАЙ-доброто от себе си - и може би това е една от основните причини засега да сме в изчакване.

10 Юни 2012 08:56
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Въпроси към Ейдриън Уейн #55869
Защо Патрул за Ада се казва по този начин? Пародия на какво е?

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 12
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Въпроси към автори и художници
/
Въпроси към Ейдриън Уейн
Time to create page: 0.066 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1000 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от nixata
    • Yesterday 23:12
    • Най-слабият български автор. (52 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Etom
    • Yesterday 18:30
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • 21 Мар 2023 10:52

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg