• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Стратове
/
Походов футбол 1.0 ... 2.0

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 10
24 Авг 2011 12:01
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1459
Topic Author
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #25952
Увод:

Здравейте,

предлагам на вашето внимание и свободно време настоящия измислен много отдавна от мен ( и не само ) начин за развлечение. Чувствайте се всички поканени да тестват, дават мнения за промяна на правилата, творят критика и прочие. :) Това е отворен проект.

Този вариант е динамичен и опростен. Съществува и вариант със умения на всяка фигурка и проверка на резултата при сблъсък. Той е по-бавен и по-сложен. Ако има интерес ще го разпиша и него. :)

Разполагаме с терен за игра, както в стандартния футбол, с играчи от двете страни и топка. За пионки може да са изберат шахматни примерно, а топка да бъде „Не се сърди човече“ фигурка.

Играта се играе от двама човека – все още не съм измислил вариант за Single Player. За повече играчи може да направи турнир.

Игрално поле:

Основният проблем на игрището е да се намери точното съотношение на размера на терена спрямо играчите от двата отбора. Конкретния размер е 10 полета по хоризонтал обозначени от А до J и 13 полета по вертикала номерирани от 1 до 13. оттук общия брой полета е 13х10 = 130. Броя играчи с които разполага всяка от страните е 6 плюс вратаря. Така, че на терена има всичко на всички 14 фигурки и 1 топка. Така коефицента терен:играчи ( Т:И ) е по-малък от 10 ( 130:14= 9,29 ). Нямам никаква идея засега колко трябва да е и дали да вдигна играчите до стандартните 11 за отбор заедно с терена – ще се получи някакъв чаршаф. Айде лека нощ. :)

На полето се забелязват 2 врати оградени с полетата C1 – H1 и C13 – H13. Черните полета са гредите, които за изнесени в самото игрище заради рикошетите, които могат да се получават в тях. Иначе за какво са ми там ?!? Вратарските полета са сивите правоъгълници около вратите. В тях има право да влиза само вратаря !!! Това правило е въведено за да не се правят стени от играчи пред вратите и така да се убие удоволствието от играта. Засега вратаря може да си шари където си иска. Няма лошо да го ограничим, зависи от развитието на игралните правила за в бъдеще.

Очертан е и центъра на игрището при начало на полувремето. Тъчове и корнери засега няма и не може топката да излиза извън границите на полето. Просто си спира накрая на игралното поле. В гредите могат да възникнат рикошети, ако играч стреля по тях. Това е описано по-долу.

Другата променлива е размера на вратата, ако играта стане прекалено защитна и затворена. И не може да се отбележи гол дълго време, което може да откаже всеки ентусиазъм за нея. Ако максмалния размер на шута/паса е 3 полета, то вратата трябва да е поне 4 полета широка зад а възникнат т.н. двойни полета ( полета откъдето се матира вратаря в 2 посоки ). В конкретния пример такива полета са D4 и G4 откъдето може да се стреля и в дватата ъгъла, а вратаря може да покрие само единия ъгъл. Гол има когато топката попадне на линията оградена от двете греди. :)

Движение на топката и фигурките по терена:

Всяка фигурка може да се движи с 1 поле във всяка посока – по хоризонтал, вертикал и по диагонал. Само вратаря може да играе във вратарското поле, другите от отбора му не могат. Две фигурки не могат да заемат едно поле, както и фигурка и топка не могат да заемат едно поле. Топката винаги стои на отделно поле. В тази версия на играта не се различава пас от шут. Максималният размер на шута/паса е 3 полета по права линия – хоризонтал, вертикал, диагонал. Може и по-малко полета – зависи какво реши играчът. Не се допускат за момента криви траектории при движението си топката в продължение на тези 3 полета. Може би в течение на развитие на играта – ако има достатъчно желаещи да я тестват. :) На рисунката възможните премествания на фигурката са оцветени в червено. Това са и полетата, които фигурката контролира. Нещо много важно - както в шахмата.

Самото преместване на топката става по следния начин: Фигурката, която владее топката отива на мястото на топката ( те трябва да са в съседни полета ), а топката се слага до фигурката или се шутира/подава на някой съотборник – както реши играчът.Използването на диагоналите прави играта по-интересна. Може би и кривите траектории ще я направят такава за в бъдеще. Топката не може да мине през поле, на което има фигурка – няма значение от кой отбор. Всички пасове/шутова засега са по земя. Няма високи топки или центрирания все още. На рисунката възможностите за пас/шут на топката са оцветени в синьо.

Пасовете стават като се подаде топката на поле съседно до някой съотборник т.е. Той контролира това поле и не го дели с някой от противниковия отбор. Всеки ход всеки от играчите прави по 1 действие. Както в шахмата. Затова и времетраенето може да измерва в броя направени ходове. На примера възможните пасове са оцветени в зелено, тъй като има няколко полета под контрола на съотборника ( в случая те са точно 3 полета ).

Когато топката се удари в греда тя рикошира и си продължава движението според това колко полета има още да измине до максималния размер от 3 полета. Може и по-малко ако играчът реши това. Ако има няколко възможности ( а почти винаги има ) се хвърля зар за определяне къде ще отиде топката след рикошета. Топката не може да премине през гредата и да отиде от другата страна независимо дали там има фигурка или не. Рикошет се случва само настрани. На рисунката възможните посоки са означени с цифрите от 1 до 5. Който играч стреля си ги номерира като казва на противника какво означава всяко число от зара и къде отива топката след рикошета. Хвърля се зар и се определя посоката ( ако се падне 6 пак се хвърля ). Играчът, който стреля във гредата решава колко още полета ще продължи топката до възможните 3 полета дължина.

Естествено ако примерно на полето с цифра 1 е вратаря това поле отпада като възможно за рикошет – топката може да рикошира само на празно поле. Така и гредите влизат в играта посредством шанс.На рисунката е посочено как фигурка стреля към гредата и в съседство е вратаря. Нападателя номерира полетата и хвърля зар накъде ще рикошира топката 1-2, 3-4, 5-6 след което може тя да продължи до 3 полета оцветени в друг цвят, зависи как реши играчът. При хвърляне на 5 или 6 има гол в случая. :)

Топката не може да излиза извън полето дори и да още полета за движение по пътя си. Не може и да рикошира от края на игрището. Просто си спира накрая .... засега. :)

В началото на играта и след всеки отбелязан гол, играта започва от центъра като всеки играч си реди фигурките както намери за добре в своето поле ( вратаря започва на линията между двете греди винаги ).

Правило за засадата:

Това е много тънко настройване на правилата на играта, което може да внесе баланс или дисбаланс, ако го включа към активните за момента правила. Всичко зависи от практиката. Въпросът остава отворен.

Времетраене, записване на мача и други работи:

Един мач може да продължи примерно 90 хода ( всеки играч прави по 1 действие във всеки ход ). Това засега не е уточнено. Може и да се променя. Мача може да се записва както в шахмата се записват партиите – имат означения полетата и тук. Фигурките нямат строго разделение на защитници, халфове и нападатели – всеки играч си ги мести както намери за добре засега.

Бъдещо развитие, променливи за намиране:

Размер на игрището – колко на колко полета
Брой на играчите в отбор – коефицент спрямо големината на терена
Дължина на вратата и дължина на паса/удара – съотношение между двете величини
Разрешаване на криви траектории на движение на топката – по протежение на пътя й
Разрешаване на правило за засадата – баланс между защита и атака
Забрана на вратаря да напуска вратарското поле и ограничение при движение извън него
Времетраене на 1 мач – 2 полувремена по колко хода / минути игра

И така, който има желание за помощ, изказване на мнение, създаване на градивна критика, въпрос за питане или каквото да било друго, може да се включи както и когато намери за добре.

:)

Редактор - 33 произведения
Автор - 25 книги (10 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

06 Сеп 2011 12:09
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #28514
Тъй като няма реакция за този футбол реших да предложа нещо друго. Прилагам полето за игра:

dox.bg/files/dw?a=67d44691e9

Който има желание да спретне едно мачле с мен по горните правила в рамките на 90 хода ( 1 действие на играч на ход ) да си дръпне полето и да си разположи фигурките както желае в своето поле ( естествено вратаря е между двете греди ) и да пусне снимката за началото на мача. Ето и моята подредба:

Моите фигурки са с буквата Д(идо). Неговите може да са с друга буква. Ще помагам за правилата - те са лесни.

07 Сеп 2011 00:31
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 498
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #28563
Описаната от теб игра има много малко общо с футбола, така че не мога да помогна кой-знае колко.
Повече ми харесва игрално поле с шестоъгълници, понеже осигурават 6 равностойни посоки.
Бих направил броя на клетките на ширина нечетен, за да има една клетка за център - на врата, на терен...
Не виждам смисъл гредите да заемат цяла клетка от игралното поле. За да има рикошет, стига да са черти, а за да има гол, стига топката да мине голлинията.
Не съм сигурен как е правилно да се тълкува това правило: "1 действие на играч на ход ". Логично ми се струва в рамките на един ход всеки играч да движи всяка своя фигура, а не само една фигура.
Бих определял броя полета, които може да измине топката при всеки удар или пас, с d6.

На пръв поглед играта ми изглежда небалансирана, но нямам желание да я тествам. Пишеш, че не си я измислил сам, при това е измислена от вас много отдавна... би трябвало да сте я скъсали от тестване и да знаете какво се получава при твоите правила за 90 хода. Аз бих заложил на скучно 0-0, нещо подобно на морски шах.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

07 Сеп 2011 19:43
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #28651
Игрално поле с шестоъгълници дава по-малко посоки за действие - в моя вариант посоките са 8, а ти ми предлагаш по-малко - 6 посоки ?!? Не виждам смисъл да намалям възможностите пред играчите.

Ширината лесно ще я направя нечетен брой полета, но гредите дават голяма свобода за действие пред играчите. Това се вижда в полеви условия обаче само.

Едно действие на играч на ход е напълно достатъчно, тъй като ако са повече резултата ще става хандбален. Но може и това да се промени.

Писах, че не измислена не само от мен, защото само идеята е моя - всичко останало го напаснах четейки и сравнявайки с други настолни игри. Тествал съм я само сам, никой друг не ми е помагал и затова пиша тук.

За 90 хода бих могъл да вкарам 2-3 гола при тези правила, а те дори не са идеални. Ако се хвърля зар всеки път за пас/шут би станала по-небалансирана, защото ще се засили елемента на късмет и ще се намали умението на играча, което влага в играта. Но и това може да се тества.

Ако залагаш на скучно 0:0, аз пък залагам на поне един гол в рамките на 90 хода. В повечето случаи падат два.

08 Сеп 2011 00:30
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #28697
Предимството на шестоъгълниците спрямо квадратите е базово: равностойност на 6-те посоки. Трябваше малко повече да ми вярваш, че мога да броя и знам, че 8 е повече от 6.

Я да уточним: всеки играч в рамките на един ход мести само една от своите пионки. Ако топката е до нея, може да я ритне нанякъде, но на не повече от 3 квадратчета по права или диагонал. Ако топката не е до нея, прави ход с пионката нанякъде, най-вероятно към топката.

Под играч разбирам човек, а пионка използвам за фигурките на игрището.

Ако топката бъде подадена от мен на поле, което "се контролира" от моя и чужда пионка, в следващия ход чуждата пионка взема топката и дава пас, нали? Моята пионка няма какво да направи в случая?

Защото при такива правила съм готов да заложа, че ще ти хвана 0-0 и само си приказваш за голове. Просто ще движа двама-трима защитници около вратарското поле.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

08 Сеп 2011 20:19
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #28768
Може да я ритне, но може и да не я ритне нанякъде -въпрос на тактика.Няма значение дали владееш или не топката - можеш да движиш която си искаш фигура накъдето си искаш ( естествено в сила е ограничението за вратарското поле и вратаря ).

Ще си подаваш топката между твоите пионки и твоите полета на владеене иначе ще ти я отнема и ще ти вкарам гол. С двама-трима защитника би издържал не повече от 20 хода след като не "натисна" в твоята половина от игрището и без да се обзалагам просто, защото нямаш игрова практика засега.

След, което ще преправя играта според твоите съвети и можем да пробваме и по тях.

08 Сеп 2011 20:30
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #28772
"Може да я ритне, но може и да не я ритне нанякъде" - това не ми изглежда вярно. Ще обясня защо, ти ще ми посочиш къде греша.
Проблемът започва оттук: "Фигурката, която владее топката отива на мястото на топката..."
Аз не виждам смисъл в такъв термин. Няма фигура, която категорично да владее топката. Ако топката е на едно поле разстояние от моя пионка и аз съм на ход, тази пионка владее топката, без значение дали има твоя пионка, за която топката също е в зона едно поле разстояние.
Ако пионката отиде върху полето на топката, топката трябва да бъде преместена задължително.
Аз ще наредя играчите си така, че след твой ход да няма как да приближиш топката към вратата ми, без тя да попадне в моя зона на обсег. Най-лесно става като подредя трима в линия на едно поле пред вратарското поле. Ще ги подредя така: празно-защитник-празно-празно-защитник-празно-празно-защитник-празно и ще покрия линия с дължина 9 квадратчета. Това може и да го надценявам, но тогава с четирима ще стане: празно-защитник-празно-защитник-празно-защитник-празно-защитник
-празно.
Просто няма как да минеш през тях без да получа шанс моя фигура да изрита топката напред. А другите двама ще дебнат в полузащита и ннападение, за да ти вкарам гол.

Hater

08 Сеп 2011 20:43
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #28778
Не грешиш в първата част - и топката и пионката трябва да преместиш ( тук е тънкия момент да си развалиш строя ). Но въпреки това си прав.

Но във втората част грешиш, защото мога да те атакувам и без топка и тогава ще те принудя да чистиш напосоки и да си местиш пак пионките.

По-лесно щеше да бъде с няколко снимки да разиграем ситуацията.

08 Сеп 2011 23:05
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #28800
Кредитът на доверие към теб бързо се изчерпва, но когато се захвана с нещо и ми е по силите, докарвам го докрай. Или се изразяваш некоректно, или си се объркал за способността си да вкарваш голове... а може и аз да греша, ама ми е много трудно да го приема.

Със снимки няма да се занимавам, но ако имаш идея как да изписваме ходовете си шахматно, хайде да разиграем един мач от 90 хода.

Номерираш редовете от 1 до 13, а колоните от А до Й.
Твоите пионки са Х1-Х7, моите са О1-О7.
Топката се намира на поле Е7, гредите са на В1 и Ж1, както и на В13 и Ж13.

Моите пионки са разположени на следните полета:
О1 на Г6
О2 на Е6
О3 на З6
О4 на В5
О5 на Д5
О6 на Ж5
вратар О7 на Е1.

Твоите ги виждам къде са разположени, но е добре да смениш буквата на Х и да ги номерираш.
Когато просто местиш пионка, пишеш: Х2 от Е8 на Д7.
Когато риташ, пишеш: Х2 от Е8 на Д7 и топката отива на В7.

Ти играеш първи, напиши си хода.
Ако искаш, на всеки следващ ход можеш да пускаш актуализирана картинка... както ти е удобно. На мен записът на ходове ми стига.

Hater

09 Сеп 2011 20:20
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #28875
В процеса на игра ще се разберем мисля по-добре. Не искам кредита ти да доверие към мен да се изчерпа. Най-удобно е със снимки да работим, за да виждат и останалите какво става. Ти само пиши ходовете си, а аз ще ги изобразявам.

1 ХОД:
Дидо - X5 от Е8 на Е7 топка на Г9

10 Сеп 2011 00:14
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #28934

Не искам кредита ти да доверие към мен да се изчерпа.

Ами, гледай да ми вкараш гол, тогава:)

Като казваме 90 хода, това означава, че в един ход и двамата с теб местим по пионка.
Ход 1.
Мишо: О1 от Г6 на Г7

Hater

10 Сеп 2011 09:13
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #28959
2 ХОД:
Дидо - X1 от В10 на Г9 топка на Е9

Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

10 Сеп 2011 10:02
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #28962
Айдеее, вече усещам, че гостувам на Олимпик Галата и ако до двадесетата минута не получа гол, ще ми строшат крак на две-три места:)

С първия си ход преместих О1 на поле Г7 (има писмено доказателство), а на картинката ти си я сложил на В7. Нали не смяташ да изкараш отбора ми по тъчовете?:)

Ход 2
Мишо: О2 от Е6 на Ж7

Обмислях да ти предложа гросмайсторско реми, но май ще пробвам да те бия:)
Продуха ме яко един климатик и днес съм болен, така че докато гледаме мачовете от Германия, Испания и Англия, може да приключим с нашия.

Hater

10 Сеп 2011 10:34
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #28964
Моя грешка, бях сънен явно. Днес имам тежка програма - квалификация за Ф1 от 15:00 часа, волейбол България от 16:00 часа, и мачове от 14:00 часа нататък, инсталирах бетата на Diablo 3 ( сега чакам някой sandbox за нея ) .... не е леко. :D

3 ХОД:
Дидо - X2 от Е10 на Е9 топка на Е12

10 Сеп 2011 10:46
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Походов футбол 1.0 ... 2.0 #28967
Айде, айде, и аз съм залагал на 5 мача и от 4 до 11 ще съм вечно под напрежение, но не се оплаквам (а съм и болен за пореден път).
Ти обърка вратите, бе, пич!:) Да започнем наново? Не искам после да кажеш, че си бил сънен и си мислел, че ако хванеш 0-0, значи си доказал, че не съм прав.

Ход 3
Мишо: О1 от Г7 на Г8

Hater

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 10
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Стратове
/
Time to create page: 0.089 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Тема за въпроси и коментари (165 Мнения)
    • в от ИК "Книги-игри" / Пътят на Тигъра
    • от snake_fang
    • Today 15:27
    • Пролетен панаир на книгата 2025 г. (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от pycku
    • 20 Май 2025 10:59
    • Дуел Мечът на самурая VS Проклятието на меча (7 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Count Monte Kristo
    • 18 Май 2025 23:34

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg