• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За авторите и художниците
/
за мен и МЕГА на БАРД

за мен и МЕГА на БАРД

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
18 Авг 2011 20:08
Сара Дженит's Avatar
Сара Дженит
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
за мен и МЕГА на БАРД #25003
[offtopic]Драго ми е да го чуя. :mrgreen:[/offtopic]

Гледам и не вярвам на ушите си!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Авг 2011 12:44
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 44
за мен и МЕГА на БАРД #25065
Като четох темата се сетих за нещо, което си бях мислил навремето. Не знам дали разсъждението ми е вярно, надявам се, че авторите ще ме коригират ако бъркам.

За всички нас си остава крайно неприятен начинът, по който издателствата са третирали книгите и авторите. Добър въпрос обаче е как са изглеждали за тях нещата. Ние ги обвиняваме, че са били късогледи и не са виждали как ще се развият нещата в дългосрочен план, но може би никой не смятал книгите-игри за дългосрочен бизнес.

Вземете например Бард. Бях прочел мнение на Майкъл, в което той казва, че те са наводнили пазара, което е стара тяхна тактика (това бяха точните думи). В интервю на Пепи Станимиров пък съм чел, че по това време на няколко дни са излизали книги-игри - почти като вестниците.

От гледна точка на Бард книгите-игри са били едно от многото неща, с които те могат да се занимават. Това им струва някакъв ресурс. Те са големи и ако възвращаемостта е под някакво ниво, няма смисъл да се занимават. От друга страна "модата" се променя често. Излизат например Тамагочитата, популярни са за половин година и след това - край. Излизат покемоните, всички деца си купуват разни покемон продукти и след това отново - край. Така издателството може да капитализира върху определени типове продукти само докато са на мода. В този смисъл от гледна точка на Бард нещата може да са изглеждали например така:

1. Чете се все по-малко.
2. Продават се все по-малко книги.
3. Бъдещето на игрите е в компютрите.
4. В игрите има все по-малко четене и повече визуални ефекти.
4. Поколението, което се запали по книгите игри вече навлиза в по-зряла възраст и скоро ще спре да купува.

Изводът е, че е много вероятно на книгите-игри да им изтича времето. Тогава един сравнително безопасен, но печеливш ход е бързо да изстискаш това, което е останало в тях и след това да преминеш на нещо друго.

Гадно е, защото ако вложиш достатъчно средства, вероятно ще можеш да дадеш нов тласък на жанра и да го поддържаш популярен за много по-дълго време. Само че от тяхна гледна точка, това не си е струвало, защото те са имали достатъчно други неща, които да правят и книгите-игри са били само нещо временно.

Също така съм останал с впечатлението, че Мега беше единственото издателство, чийто бизнес ексклузивно бяха книгите-игри. Всички останали си имаха и друго за издаване. Бард логично купуват именно Мега (която така или иначе не върви добре финансово), за да навлязат в жанра. Така на пазара не остава някой, който да има интерес да поддържа книгите-игри живи.

19 Авг 2011 15:16
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 574
Topic Author
за мен и МЕГА на БАРД #25109
Разсъжденията ти са правилни и нищо от вътрешната информация, с която разполагам, не ги коригира. Само за МЕГА мога да добавя, че Пепи правеше и няккави опити да издава други книги, не знам колко успешни. Например, Елена Павлова под псевдоним Лени Кинг.

И с войната е така. Турците не са имали нищо против нас лично, просто са им трябвали нови територии. Според мен повечето автори нямаха идея какво става, нямаха идея, че се води война и авторите я губят. И че докато ние сме автори само в книгите-игри, издателствата са издателства по принцип и за тях сме временен консуматив.

Блонд със сигурност тогава нямаше идея какво се случва, двамата с Уейн бяха наивни хлапета. Но дори да е имал, може би нямаше да тругне да се бори, защото неговия интерес към книгите-игри беше по-мимолетен и от този на Бард.

Мисля, че Любо Николов и по онова време беше достатъчно врял и кипял и е разбирал какво се случва. Струва ми се наивно мнението за него като за някакъв добродушен и благ човек§ не мисля, че е такъв и да си интелигентен, балансиран и ерудиран е различно от добродушен. Просто онова не беше неговата война, защото и той си имаше по-важни неща в дългосрочен план: преводите със сигурност, може би и литературни амбиции да продължи да пише, все пак е издал няколко книги преди да издаде книга-игра. Любо избухна в онзи материал с хиените не защото добрия човек търпя, търпя, пък накрая не издържа на нападките на лекето Майкъл, а защото започнах да му бъркам в здравето с разнообразяването на жанра и това го караше да влага повече усилия в следващите си книги-игри, съответно да мести ресурс от преводите към книгите-игри, което не му е харесвало. И това не го прави лош, това също е "пътя на воина" в този живот.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/