• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Как могат да се подобрят книгите-игри?

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
06 Фев 2020 11:03
Coblin's Avatar
Coblin
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134128

Асен писа: писа:
И като пример за литература намерихте да дадете точно Абъркромби и Сандърсън? Ами да ви напомня тогава, че Дик Чейни (ТнСМ и ЧО) е в пъти по-интересен като литература, а Кървав меч има далеч по-добър сетинг :evil: !

А от новата вълна чел ли си нещо? Примерно на Ал Гор КИЧН или КИАД? Много добра литература има и там!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin, nixata, zebra, Sando, Леден Дракон, comics_ross

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

06 Фев 2020 14:25
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134137

Sando писа: писа:
Хават, кой е Дик Чейни?
Дик Ченси, не Чейни. Така става, като поствам късно, но по-добре късно, отколкото никога :) .

Но грешката в имената не променя и на йота тезата в поста ми.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Darth Sparhawk, sipko1

06 Фев 2020 16:15
sipko1's Avatar
sipko1
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 95
Topic Author
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134147
Асене, благодаря ти за графата "Никому Ненужна Теория" по-горе! Ей такива неща имам нужда да чета повече тук във форума.

Дарвинист и Майндкраймист
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, Efix7

06 Фев 2020 17:04
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134148

sipko1 писа: писа:
Асене, благодаря ти за графата "Никому Ненужна Теория" по-горе! Ей такива неща имам нужда да чета повече тук във форума.
Моля! Идеята е, в крайна сметка, да сме си полезни (докато разтягаме локуми за различните КИ, което все пак ни е основното занимание :P ). Обмислям да напиша и продължение, но вероятно ще го направя, когато имам време.

А за тези, на които би им било скучно да четат сухата ми теория, съм го сложил в спойлърблок :hello: .

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.

06 Фев 2020 19:30 06 Фев 2020 19:34 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2493
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134149
Със сигурност в интерактивното разказвачество има (и) други "проблеми" спрямо неинтерактивното, които обаче добрите в това виждат и като "възможности". Произведението трябва да усеща "нагласата" на читателя и да реагира адекватно на нея, да го остави да е съавтор, да сменя настроенията на главния герой и да се опитва да даде възможност читателя да се изкефи максимално при все, че за различни читатели това би означавало ралични неща - нещо, което линейната литература не може да стори и в точно този аспект изостава от интерактивната (важи аналогично спрямо разказвачеството в игра, сравнено с това във филм).

Да, нужни са допълнителни умения, за да се направи добре, но и всички стандартни умения за писане на литература могат да бъдат използвани и са в сила. Да, на хартия това е ограничено - то и на компютър е ограничено, но в съвсем различни порядъци. Но е достатъчно мощно.

Може и да се "избегне" този елемент, когато главният герой е със силно изразен характер и в това отношение не се дава избор на чителя. Не можеш да простиш на ******, които са убили брат ти, можеш обаче да избереш как точно да ги убиеш и кой да е пръв. Примерно. Това е много по-застъпено, наистина, защото другото е трудно да се направи качествено. Но не е "слабост" на интерактивната литература.

По-сложно е да напишеш качествена литература, като не знаеш какво е станало преди това, но затова внимаваш колко разклоняваш и слагаш кодови думи, където е нужно да вземеш предвид бивши събития. При "sandbox" игри с повече независими една от друга случки и при по-линейни игри, не е толкова трудно и това. Тук майсторството е с малко разклонения да дадеш възможност за много различно усещане при разиграване, както и всеко едно от милионите възможни изигравания да се чувства консистентно. Тук и редакторите помагат много, особено в големи КИ. Важно е да държиш в главата си всички възможни начини да стигнеш до епизод Х и той да пасва на всичките - ако описва повече реакции, емоции, събития - трудно е.

Лесно се стига до извода, че ако не мога да напиша сцена или история, които да трогнат някого, няма да мога да го направя и в книга-игра. Ако не мога да изградя герой, ако текстът ми не е четивен, колко добри могат да са книгите ми игри? Обратното не е вярно - може да съм добър в права линия, но при разклонения да се губя.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Асен, ze BG, sipko1

06 Фев 2020 19:57 06 Фев 2020 21:42 от Асен.
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134152
Точно за sandbox смятам да пиша в продължението. Всъщност това водя обикновено на ролевата си група, така че проблемите там са ми близки.
Давай още, дотук нямаме противоречия независимо дали го наричаш проблем, особеност или предизвикателство :)!

08 Фев 2020 13:55
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1645
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134216

Моля! Идеята е, в крайна сметка, да сме си полезни (докато разтягаме локуми за различните КИ, което все пак ни е основното занимание :P ). Обмислям да напиша и продължение, но вероятно ще го направя, когато имам време.

А за тези, на които би им било скучно да четат сухата ми теория, съм го сложил в спойлърблок :hello: .

Ама пиши го, разтегли го още - може да стане като статия за списанието. "Никому ненужна теория" (размишленията на един ролеви ветеран) :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

08 Фев 2020 14:56
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 238
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134223
Какво е добра литература е доста субективно. За Киро Сандерсън е върха на сладоледа за някой друг същия е пълен смешник. Авторите трябва да се стремят да се усъвършенстват, но минимума е да не дразнят. Да не пишат пълни нелепици, нещата да са направени грамотно и да не карат читателя да се чеше по главата и да си казва: Какво значи тоя термин? От игра ли е жаргон ли е или правописна грешка? И друг път съм казвал, че за мен най-важно е писателя чрез текста да ме докосне,да създаде интерес към това, което пише. Не е задължително да е страхотно по някакви си там стандарти. А книгите могат да се подобрят освен чрез самоусъвършенстване, ползване на редактори и чрез сърце. Имам предвид автора да пише за неща, които на него му харесва, да твори с удоволствие, а не непрекъснато да мисли , за каква аудитория пише,какво се харесва на не знам, колко си годишните и тъй нататък. Едно от нещата, които не ми харесва в новата вълна е именно това непрекъснато говорене, как видите ли пишем за определяна категория хора.

ПП. Има някава тенденция във форума да се ползват много съкращения. Ще ви помоля да не го правите. Някой път въобще не мога да вдяна за какво става въпрос. Не, яе ако е написано изцяло е гаранция,че ще разбера, нопоне мога да проверя в нета за , какво става въпрос

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Асен, George-AL, Добромир

09 Фев 2020 03:56
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134233

Efix7 писа: писа:

Ама пиши го, разтегли го още - може да стане като статия за списанието. "Никому ненужна теория" (размишленията на един ролеви ветеран) :)
Че кой изобщо ми чете сухата теория за изграждането на персонажи? Ако ви е интересно обаче, давайте - ето още!

ННТ [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Основната трудност при изграждането на литературната страна на една КИ е липсата на единен главен персонаж.
Какво ще рече това?
Просто: в голяма част от КИ самият автор не знае какъв персонаж преминава през написаната поредица от епизоди! За справки вижте Пътя на Тигъра: за повечето истории въпросът дали главният герой използва отровни игли би бил важна част от характеризацията на персонажа, разкриващ "що за нинджа" е и дали си пада по коварни методи...
За Пътя на Тигъра това е въпрос, който е решен предварително от играча. Шансът за отговор "да" е 3/8.
След това стигаме до решенията в самата игра. Дали ще тръгне да спасява елфка, отвлечена, за да бъде принесена в жертва на скверното божество Нулак?
За автора на книга това е важен въпрос, разкриващ на какво държи персонажът - и като разкрие очевидният за него отговор, го разкрива и на читателите и може да "гради" върху него.
За автора на КИ това е въпрос, чийто отговор не е известен предварително и зависи от увереността на играча в собствените си способности. И в крайна сметка е въпрос, който най-вероятно няма да има отношение към последвалите събития: намирането на Скиптъра и Сферата. (Но може да е от значение в друга книга...почти съм сигурен, че в 7-а книха имаше такива моменти с действията на Отмъстителя в предишни книги).

Сега -има начини да се заобиколи този проблем. Можете да стартирате с предварително известен персонаж (например, Дик Чейни...и в по-малка степен, Отмъстителя). Можете да вземете важни решения за персонажа (каквото и да направите, Отмъстителят се бие с голи ръце, хвърля шакени и владее промъкването в сенките и Седемте Роли). Можете да направите определени избори вместо персонажа (просто не давайте избор в края на епизода). Всичко това не ви спира да напишете КИ с добра литература...
Но ви ограничава до голяма степен в това, какъв вид КИ ще напишете. И не винаги може да искате да пишете КИ, която ще намира начините да заобиколи тези проблеми.
В противен случай обаче, най-доброто, на което можете да разчитате, е да достигнете нивото на Кървав меч: серия КИ, в които литературата се фокусира основно върху разкриването на богатия гоблен на сетинга, антагонистите и второстепенните персонажи...а гглавните герои са преди всичко двигател на действието и ви показват това, което авторът е замислил.
Същата функция, между другото, изпълнява персонажът на Конан.

Никому Ненужна Теория 2 [ Click to expand ] [ Click to hide ]

Сега...да приемем че сте решили да пишете КИ без предварително установен главен персонаж. Или дори с установен такъв, но без предварително да вземете решение за характера на героя (което, както правилно отбеляза Ал Торо, ще ограничи вариантите - както за добро, така и за лошо.

Според мен обаче, тук преди да можете да определите било литературата, било играта, си задайте въпроса: Как точно ще структурирате действието в играта?
Има значение и за литературата, да. Защото това, как структурирате действието ще ви наложи донякъде различен подход при описанията.

Можете да я структурирате по метода "върви героя натам, не знае - къде, търси нещо - не знае какво и се чуди - абе знам ли какво правя и защо..."
Примери - Кървав меч, Пътят на Тигъра, Тайната на светещия мъх, Магията на мрака, Синът на пустинята, Приказки от 1001 кули, "Хлапето"...а, и всички "турнирни" :)!
По принцип тези се базират на събитие или серия от събития, които се случват при преследване на определена цел. Целта е важна. Дори в първата книга от Кървав меч не просто се разхождате из Бойните ровове, а търсите нещо конкретно - Емблемата на победата.
Тогава имате едно улеснение в изграждането на персонажи: знаете кога какво ще се случи (примерно, първо ще срещнете един противник или противници, като можете да си го спестите; после Варварите, после... хайде да не ви спойлвам прекалено много за Бойните ровове на Крарт - вероятно сте го чели, но схванахте идеята).
Така си решавате един от проблемите: знаете кога с какво се е сблъскал героят (или героите) и можете да определите реакцията им въз основа на това.
Но, както посочих в предишната си теория, си ограничавате възможностите самите герои да влияят върху играта. Което е част от идеята на "интерактивната" литература. Не, че някои от тези книги не са ми сред любимите... просто си имат някои ограничения.

От друга страна можете да структурирате вашата КИ по метода "паяжина" (по-известен като сандбокс, но на мен структурата ми прилича на паяжина - виж нататък). Независимо дали по локации или по нещо друго, но има групи от събития, които можете да разглеждате относително независимо едно от други. (В "Не поглеждай назад" се комбинират локациите с дните чрез използването на кодови думи, като всяка локация се променя в зависимост от времето).
Само че в добрите примери случилото се на различните места ще си влияе с това, което се случва на другите места - и затова го наричам "паяжина". Като дръпнете единия край на паяжината, паякът в центъра разбира къде сте, какво правите и преценява как да тръгне към вас. В ролята на паяк - авторът.

Примери - Герои, Не поглеждай назад, Замъка на таласъмите, Приказка за два свята, Вълшебната арфа, В Лабиринта на времето...

Тук имате едно основно затруднение при изграждането на герой. Ал Торо го определя като "възможност". Аз мисля, че дали го наричаме "възможност", "предизвикателство" или "проблем" е все тая: по същността си това е форматът, който ви позволява най-голяма интерактивност и най-много разнообразие при изграждането на персонажа. Но заедно с това върви и възможността да спечелите наградата "Най-плитко изграден основен герой".

Сега...според мен тук има два основни варианта как да изградите персонажа на главния герой:
Не описвайте какво чувства героят. Точно така, не го описвайте. Описвайте какво прави, какво казва, какво знае...но не и какво чувства. А дали мисли наистина това, което казва? Дали наистина ще го направи? Ще си промени ли мнението? Зависи от преценката на читателя...
Това ви позволява да оставите читателя като "съавтор". Тогава всеки вариант на Котарака (главният герой на Ал Торо) да бъде вариант именно такъв, какъвто си го представя читателят. Моят прочит на Котарака има много малко общо с този на други читатели...
Това е по-лесно и за вас като писатели, защото си спестявате един елемент. Но трябва да внимавате, защото каквото и да правите, ще си изградите някаква представа за персонажа. И после тя може да повлияе на възможните избори, които предлагате...макар че за човек с друга представа за персонажа те биха били съвсем логични.

Другият вариант е всъщност (каква изненада!) да описвате чувствата на персонажа. Проблемът е, че (в редица случаи) те биха се различавали в зависимост от случилото се на различните "локации". И говоря и за реакцитие на персонажа, а не само за реакцията на НИП-овете спрямо вас или другите възможности (което обикновено се покрива адекватно с предмети, допълнителни умения, информация за скрити преходи и кодови думи).
Но (почти) не съм виждал случай, в който някой автор да описва различно отношението на самия персонаж в зависимост от случилото се до момента... А жалко, защото точно това е една пропусната възможност. Все едно ви се налага да пишете различни епизоди за различните кодови думи и предмети и - ацетекският пантеон да ви е на помощ - комбинациите между тях...
Но поне можете да въведете леки разлики в текста, който описва реакциите на персонажа ви. Както казах, почти не съм го срещал в КИ (забавно, но факт: най-добрият ми пример е от финала на една приказка-игра, няма да ви кажа коя...опс, посочил съм я в примерите!). Но бих се радвал да видя повече!
Но, ако решите да правите това, направете си услуга: напишете си таблица с ключовите думи, предмети и всичко останало. И си отбележете срещу всяка какво означава. Досадно е - но ще ви спести грешки и в крайна сметка, ще направи играта по-добра.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, ze BG, Efix7, Nedelcho Bogdanov

09 Фев 2020 13:05 09 Фев 2020 13:09 от Nedelcho Bogdanov.
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 439
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134234
Добри разсъждения.
По-скоро бих добавил, дори чувстватана на героите да се описват чрез действия:
1.
Като виждаш кракена...
1) се насираш
2) се надъхваш допълнително

2.
Като виждаш кракена...
1) хукваш да бягаш
2) вадиш меча и се втурваш към него

По-скоро се включвам, заради последните ти две изречения!
Този допълнителен файл е много важен, когато се пише обемна книга-игра. Моите файлове изглеждат по следния начин:
1) имам графа: Имена: по време на историята, когато добавя ново име на човек или местност, веднага го допълвам във файла.
2) графа за точкова система (атака, отношение, мързел и т.н): същото - когато добавя нова точка, веднага я попълвам във файла: аз лично не си записвам местата, на които правя проверките, а само местата, на които се променят показателите.
3) графа Кодови думи: Когато вкарам нова кодова дума, пиша към нея номера на епизода, в който се получава - и след това добавям текст, за какво служи. Може накрая да се добави и номера на епизода, в който ти служи, аз това не го правя.
4) графа идеи: през процеса постоянно ми хрумват неща и ги попълвам в тази графа. В момента, в който вкарам някоя идея в книгата, я трия от файла.

Това е за този важен файл. Относно мрежата на епизоди я правя винаги на лист. Пиша си всичките цифри на епизодите и:
1) когато в даден епизод накрая пиша препратките към новите епизоди - ги ограждам с кръг в листа
2) когато напиша всеки нов (ограден с кръг) епизод - го задрасквам от листа.

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

09 Фев 2020 17:49
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 228
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134235
Може ли някой да оправи заглавието на темата?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, Leidrin

09 Фев 2020 18:00
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134236
Асене, виждаш ли как вече ННТ се превръща в ННТ (Някому нужна теория) ? ;)

1_2020-02-09.jpg

Иначе КИ могат да се подобрят, като еволюират, промени им се формата и с нововъведения те станат привлекателни и за нормалните читатели, не само за играчите. За целта обаче трябва да се познават "границите на клетката", за да може да се излезе от нея.

По същия начин трябва и да се познават принципите на приключенията в тях. Всичко е в това "Ала-бала", което може да се разтегля до безкрайност, но елементите на приключението спазват едни и същи рамки. Не е нужно да откриваме топлата вода - може просто да я пуснем от чешмата.

2_2020-02-09.jpg
Прикачени файлове:
1_2020-02-09.jpg
2_2020-02-09.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, George-AL

09 Фев 2020 18:49
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 152
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134237
Присъединявам се към молбата да се промени името на темата. Нещо от рода на Теория от непрактикуващи, или Как еди- кой- си смята, че се пишат книги- игри.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: psicho_lg, Добромир

09 Фев 2020 19:11
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1003
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134238
Май трябва да преосмисля мнението си за литературното ниво в книгите-игри. Сандърсън, Абъркромби, Кори и т.н. семки да чоплят...

kiril-ps.itch.io/

09 Фев 2020 19:21
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134239

Leidrin писа: писа:
Нещо от рода на Теория от непрактикуващи

По-скоро "Теория от практикуващи", защото Сандо влезе само за да сталкне стандартно Асен, както винаги.

Всички останали хора, писали в темата, практикуват писането на КИ.

Никсата е частен случай.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.151 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Пролетен панаир на книгата 2026 (9 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от pycku
    • Yesterday 18:06
    • Мочила (8 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от pycku
    • Yesterday 16:02
    • Бри и мистерията на Слендърмен (1 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от kiril_ps
    • Yesterday 15:38

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност