• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Размисли за писането на критика за книги-игри

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
12 Фев 2026 09:59 13 Фев 2026 16:05 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2506
Topic Author
Размисли за писането на критика за книги-игри #144713
Модерация: Първите три мнения са преместени от тук: knigi-igri.bg/forums/other-new-gamebooks/6508-6

Offtopic: Berserk, чак се видях поста ти. Не съм прочел още всичко за годината, предпочитам да не пиша в момента финално за top/bottom, макар че непрочетените книги е много малко вероятно да попаднат там. Може би като прочета всичко ще направя една tier листа, макар че съм разколебан, даже насочих фокуса си към англоезичните издания последните месеци. Нивото на мнозина е толкова ниско, че да си изкажеш честно мнението си, ако е критично/не е хвалебствено за всичко, ти докарва омраза, фантазии за черни кампании и други подобни, ставаш съсипвач на жанра и човешките съдби, та се чудя има ли смисъл.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: dredknight, BERSERK

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Фев 2026 07:43
BERSERK's Avatar
BERSERK
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 215
Размисли за писането на критика за книги-игри #144715
Напротив критиката, когато е обективна според мен поддържа интереса към жанра. Ако някой се сърди, че критикуват творбите му, проблема е в него.

Та мисълта ми е, че подобни неща не бива да те спират да пишеш отзиви. Във форума има хора, които разбират игровите механики много добре и на мен винаги ми е интересно да чета обективните им мнения. А това е полезно и за издадените книги. По-зле от книга с лоши отзиви е такава с никакви отзиви - значи въобще не е предизвикала интерес.

А негативната обратна връзка, когато е обективна е единствения път към развитие. За това и очаквам с интерес топ 3 на най-добри и най-лоши произведения от теб. Или може би да направиш топ 10 класация със същия анализ като по-горе в темата за всяка от книгите попаднали в класацията ти :)

…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, lagrestin

13 Фев 2026 13:40
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1658
Размисли за писането на критика за книги-игри #144716

BERSERK писа:
....

На противоположното мнение съм - дори и най-обективната критика да предложиш на някой, като знаеш, че няма да я приеме, защо да го правиш? Или ще я приеме накриво, все тая. Защо да си губиш времето? Нима не си цениш времето?

Следващия момент - хората не приемат критика от този, от който не търсят съвет.

И третия момент - Торо вече дълги години си вкарва буквално brain damage, четейки подобни изпълнения, като Луска, Приключения в не-знам-какво-си, Пътят към-не-знам-си-къде, Завърти и се пребий и т.н. За същото време и усилия можехме да имаме Котарака 3, Зомбокалипсис 2 и кой знае още какво.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: dredknight

14 Фев 2026 00:02 14 Фев 2026 00:02 от BERSERK.
BERSERK's Avatar
BERSERK
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Размисли за писането на критика за книги-игри #144723

Efix7 писа:
[
Следващия момент - хората не приемат критика от този, от който не търсят съвет.

Кои са тези хора, които не приемат критика? И какво - ние да се съобразяваме с тях и да ги хвалим, сакън да не нараним чувствата им?

Основен закон на кибернетиката - положителната обратна връзка изкарва системата от равновесие. Премерената обратна връзка поддържа равновесието. Казано по просто - ако някой се мисли за толкова велик, че да не приема (еле пък да се сърди) критика, то този някой вече сам си е изкопал ямата. Човек трябва непрекъснато да търси обективна обратна връзка и да бъде достатъчно опен майнд за да вземе полезното от нея. Иначе нивото пада и преди да се усетиш си изпаднал от борда.

Освен това има хора като къртача и торо, които разбират страшно добре механиките на книгите игри. Те имат знанията и уменията да дадат гледна точка, до която аз като аматьор трудно бих достигнал. Това е изключително ценно и помага на читателите да видят и оценят неща които иначе биха пропуснали.

Не на последно място - ако има автори, които искат да получават само хвалби, сакън да не им накърнят егото - в грешка са и се заблуждават брутално. Ревюта има за всички книги и хората винаги ще търсят и намират такива. И ако не ги прави торо в сайта ще ги прави бай х*й от някой си сайт дето нищо не разбира от тематиката. Та мисълта ми е, че за да се четат обективни ревюта трябва хора като Торо да публикуват редовно.

…

14 Фев 2026 11:36 14 Фев 2026 13:43 от Etom. Причина: Грешка
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 414
Размисли за писането на критика за книги-игри #144724
Относно критиката - градивната критика винаги те прави по-добър ако си достатъчно разумен и зрял, за да го оцениш. Хората, които пишат го правят основно за забавление и за да се върнат в 90-те, когато КИ бяха огромна страст. В тази връзка за мен е по-важно да си правим удоволствието който както може, пък ако някой друг му хареса направеното - значи е достатъчно добро. За мен например писането е с терапевтичен ефект. Едва ли ще стана писател, но се забавлявам. При това без това да ми струва пари.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, Reiko, Count Monte Kristo

14 Фев 2026 14:01 14 Фев 2026 14:09 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 173
Размисли за писането на критика за книги-игри #144725
Eфикс според мен смесва нещата. Всеки нормален човек приема критика, стига тя да е аргументирана. Критика от типа "ти си идиот" или "щом това не е моята истина - значи е лъжа, а ти си лъжец!" е явен хейт и съвсем естествено повечето хора не я слушат. Следва да се добави, че вкусовете са различни, авторът знае най-добре какво иска да постигне и не е задължително да приема цялата критика. Но всеки разумен човек ще използва аргументираната критика, ще отсее ценното от неценното и ще се помъчи да използва съветите, за да подобри това което пише.

Едит - Берсесерк също смесва нещата. Човек може да приема критика, но не и задължително от хората, които той е посочил. Аз например често съм на напълно противоположни мнения със Сашо относно това какво е хубав филм/книга и едва ли бих го викнал за редактор на моя книга. Това не значи, че сред съвети, които ми е давал не е имало и ценни неща (от които съм се възползвал), но не бих приел всичко казано от него на сто процента. В този смисъл - човек може да приема критика, но да не се уповава на "безспорни авторитети". А приемането на критика също може да е в някаква степен - 20, 30,50,80 процента...не си длъжен да приемаш всичко едно към едно.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, Etom

14 Фев 2026 15:43
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2506
Topic Author
Размисли за писането на критика за книги-игри #144727
Критиката сама по себе си не е редакционна работа и не е необходимо да се чете, премисля или приема от автора или от когото и да било. Според мен е въпрос на зрялост, желание за развитие и професионализъм един автор да го прави, и да, често е неприятна и болезнена, но точно реакцията спрямо този тип критика отличава творците, които имат изброените качества. Хвалебствената всички "я могат". Да, критиката не бива да се приема директно, а интерпретирано от творците.

Тя е споделяне на мнение, не всеки може или иска да го аргументира, но дори и самото изразяване на такова е някаква обратна връзка, отделено време и ангажираност с дадено произведение. Разбира се, работа на читателите на критиката е да си преценят до колко тя им звучи смислена и аргументирана, до колко е вероятно същите сили и проблеми на дадено произведение да са валидни за тях (да, всички сме различни, съгласен съм с Джордж Ал с тази забележка и я уважавам като позиция). Според мен голяма част го правят. За мен е ценно дори да чуя критика на хора з(за чужди произведения), които често имат противоположно от моето мнение - получавам допълнителна гледна точка и дори да не съм съгласен с финални оценки, мога да получа допълнителна информация за произведение.

За мен безсмислена или дори вредна критика е вечно позитивната - тя няма особена стойност и ми се струва, че обективно читателите губят бързо интерес от нея; как да те развълнува препоръка за "всичко"? Нещо повече, според мен от това губят и истински качествените произведения, които по никакъв начин не могат да блеснат в море от празни хвалби. А човек уви няма време за всичко, годишно излизат милиони книги, а през живота си четем само хиляди, мнозина не четат и толкова. Не е ли най-нормалното човек да търси най-стойностното, вместо да си повтаряме че всичко е най-хубаво, и колко е то - едно на две, на сто, едно на милион? Нормално ли е наистина да се коментира всяко второ произведение все едно е новият "Властелина на пръстените"? Не съдя безкритичните хора, дори в някакъв смисъл им завиждам, но не мога да видя и защо е нормано те да съдят критичните. Няма и нищо лошо, дори е чудесно, ако всеки тук седне и изчете всяка книга-игра, но ако ще прочете само две, не е ли смислено да може да прочете мненията на няколко човека кои са най-добрите 5, кои са средна хубост и кои не стават?

Като цяло нямам колебания от ползата на изразяването на критика, мнения, писане на ревюта. Малко са по-лошите неща от пълната тишина при излизане на едно произведение и честно казано в този нишов жанр често сме точно там или поне много близо до това. Отзивите са важна част от цялата екосистема и емоция покрай изкуството и ценните от тях са честните такива. Колебанията ми са по-скоро на лично ниво, защото нося много шапки, които си пречат и защото не ми се занимава с хора, които пренасят на това лично и често на ниско ниво нещата, а това за съжаление е неизбежно, защото все пак хората са емоционални, вложили са сърце и труд в произведенията и имат неосъзнато високо его, което надделява. Тези емоции са нормални и човешки, но е важно да се разбере, че не водят до нищо градивно. Можем да си направим една секта от 50 човека, които само да се хвалим, но ще си останем тези 50 човека читатели.

Последно, относно това, което казва Efix - за вложеното време за изчитане на всичко интерактивно у нас и не малко произведения на английски не съжалявам, а причините са много - първо че съм огромен фен на жанра и обичам да си говоря за произведенията в него, по един или друг начин успяват да са ми интересни дори и повечето от по-слабите неща (без това да означава, че не виждам минусите), второ, искам да съм в крак със случващото се в някаква wannabe форма на автор, издател, аналитик и хроникьор; трето понякога успявам да помогна на авторите и освен голямото количество издадени книги-игри, на които съм официално редактор, съм връщал отзиви/препоръки/забележки за още толкова произведения, сумарно със сигурност трицифрено число; четвърто - помагам на някои издатели при подбор на произведения с препоръки и мнения... Писането на отзиви е просто едно от многото неща, не е единствена или основна цел, така или иначе бих чел нещата и дума да не обелвам за тях.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: BERSERK, Count Monte Kristo

14 Фев 2026 23:01
BERSERK's Avatar
BERSERK
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Размисли за писането на критика за книги-игри #144728
Торо да не ти пука кой какво ще си помисли. Пускай обективна критика, това е полезно за читателите и за жанра.

Няма ли критика за една книга това е най-лошата реклама за нея.

…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

14 Фев 2026 23:08
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 211
Размисли за писането на критика за книги-игри #144729

BERSERK писа:
Торо да не ти пука кой какво ще си помисли. Пускай обективна критика, това е полезно за читателите и за жанра.

Няма ли критика за една книга това е най-лошата реклама за нея.

Интересна презумция, но е напълно грешна - "Ал Торо" е най-лошата реклама :)

(Защото, и според мен, от "обективна критика" до "2 реда критика" има разлика :)

Clipboard_02-14-2026_01.png

Игри, както никога досега. И няма да спрем!
Прикачени файлове:
Clipboard_02-14-2026_01.png

14 Фев 2026 23:52
BERSERK's Avatar
BERSERK
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Размисли за писането на критика за книги-игри #144730
А ти си се засегнал нещо .

Аз въобще и не съм чувал за такава книга игра. Ако имаше написани критики тук можеше поне да стане viral

…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom

15 Фев 2026 02:16
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 173
Размисли за писането на критика за книги-игри #144731
Точно заради подобни "критики" в едно изречение, говоря че критиката трябва да е аргументирана. Аз също съм критикувал Дамян и за "Мемоарите на краля" и за "Мината", но му оставих солидни обяснения, какво смятам, че трябва да бъде подобрено (примерно в "Мемоарите" бях засегнал около 10 конкретни неща.* Специално за Мината съм казал на Дамян, че най-голямата слабост е, че не е завършена. Така някои интересни идеи - например парите с които може да се сдобиеш - не намират приложение.). Така накратко "това има потенциал, но не става" е несериозно. За сравнение - в ревюто за Луска, Сашо е много по-подробен, обяснява какъв точно е проблема с нереализираният потенциал, какво би променил и пр.
Разбира че всеки има право да критикува, но ако искаме Дамян да пише по-добри неща е добре да чува смислени аргументи, какво не е добре, а не просто "има потенциал, но не бива да се подава в този вид...".

*с една част от тях Дамян се е съобразил, с други не се е съобразил, но в "Мината" има подобрение, спрямо "Мемоарите"

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

15 Фев 2026 02:41
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 211
Размисли за писането на критика за книги-игри #144732

BERSERK писа:
Аз въобще и не съм чувал за такава книга игра.

Да, няма как да си я чувал въобще, защото твоят корифей (a. k. а.) "личен шампион на обективни ревюта" я осра в момента на излизането й :-)

Нека сме честни, днес хората не купуват нищо преди да "видят рецензиите", но когато НЕ говорим за "обективна критика", а "хейт", това става.

В този случай, обаче наблюдваваме нещо друго - "автор на някаква "Люска" получава адекватен коментар от "Ал Торо" и всички "я" чуват :-)

В същия момент, създателят на този форум, моя милост, бас държа, че не си ме чувал също, получава злостен хейт и "играта му е дотам".

Така, че да, засегнах се и по адски много причини, за които въобще не подозираш, затова и цялата ти презумция за "човека Торо" е грешна!

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

15 Фев 2026 08:20
MrMoustache's Avatar
MrMoustache
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 56
Размисли за писането на критика за книги-игри #144733
На сайта намерих отделна тема за Мината на орките, където Ал Торо е написал ревю не по-кратко от това за Луска и при все, че Yann е отговорил във въпросната секция сега да изважда коментарът му (на Торо) написан в сайтът на Озон (където лично аз не съм виждал някой да пише повече от 2-3 изречения за даден продукт) е пълна излагация за мен. И кой има нужда от това "хленчене"?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: BERSERK

15 Фев 2026 10:26
BERSERK's Avatar
BERSERK
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Размисли за писането на критика за книги-игри #144734
Чакайте малко, защо се концентрирате само върху Торо? Той е един от хората, които правят добри и обективни ревюта. Добри ревюта правят и Къртача (с разкостване на системите), графа монте кристо, турбо боби и много други, да не изброявам.

Проблема е, че напоследък критиката често мълчи за да пази крепкото его на авторите. И това не е в полза на никого повярвайте ми. Ето например за въпросната Мина. Автора е положил труд направил я е. Може Торо и графа да имат негативни коментари, но когато са обективни тя попада в полезрението на читателите. И някои биха я припознали като тяхното нещо. Докато други не.

Разбира се ако една книга е некачествена няма нищо, което да я направи желана за четене. Но ако критиката говори за нея, поне ще стигне до читателите и те ще преценят дали е за тях. Отмина времето , когато се купуваше на сляпо.

Ето например Ефикс наскоро издаде САЩ 94. Аз как да преценя тази книга за мен ли е или не? Тук обективни и разпарчетосващи ревюта няма. Обаче в рандом сайтове има и то от хора , които не са познавачи на жанра. Това прави лоша услуга на автора.

Аз специално доста подбирам хартиените книги, които купувам, основно защото нямам физическо място къде да ги складирам. Отмина времето когато взимах каквото излезе. И не цената не е фактор. Ако книгата е добра и 100 лева ще дам за нея. Въпроса е че за да взема нова трябва да снеса друга в мазето и преди да го направя искам да знам дали си струва по моите критерии

…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Etom, Count Monte Kristo

15 Фев 2026 10:45 15 Фев 2026 10:57 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1258
Размисли за писането на критика за книги-игри #144735

Yann Gamgee писа:

BERSERK писа:
Аз въобще и не съм чувал за такава книга игра.

Да, няма как да си я чувал въобще, защото твоят корифей (a. k. а.) "личен шампион на обективни ревюта" я осра в момента на излизането й :-)

Нека сме честни, днес хората не купуват нищо преди да "видят рецензиите", но когато НЕ говорим за "обективна критика", а "хейт", това става.

В този случай, обаче наблюдваваме нещо друго - "автор на някаква "Люска" получава адекватен коментар от "Ал Торо" и всички "я" чуват :-)

В същия момент, създателят на този форум, моя милост, бас държа, че не си ме чувал също, получава злостен хейт и "играта му е дотам".

Така, че да, засегнах се и по адски много причини, за които въобще не подозираш, затова и цялата ти презумция за "човека Торо" е грешна!

Яне, разбирам, че те е жегнало това и не можеш да се отърсиш от факта години по-късно, но е добре да се придържаме към истината и архивите на форума. Нека погледнем хронологията:

Когато Ал Торо публикува подробното си ревю за „Мината на орките“ в собствената ѝ тема на форума (knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/6206?start=0#140427), ти реагира по коренно различен начин.

Твоето мнение тогава: „Благодаря на Ал Торо... Ще му отговоря подробно и детайлно. Дори и негативно ревю, е ревю ;-)“

Ето и твоят приятел Рахвин, в същата тази тема, е определил това ревю не като „хейт“:
Рахвин: „Ревюто е позитивно всъщност, може би най-доброто за момента.“

Твърдението, че играта е „умряла“ заради критично ревю или че има нечестно отношение към нея спрямо книга като „Луска“, не кореспондира с присъствието на проекта в сайта:

Освен с въпросната тема и подробно ревю, Мината на орките е с безплатно демо в Каталога (с директни линкове за поръчка към Ozone и Biblio): knigi-igri.bg/catalogue/item/minata-na-orkite

В каталога на сайта имаш подробно оформена авторова страница: knigi-igri.bg/catalogue/item/jason-dark

В специалното интервю, посветено на теб като идеен създател на сайта и не само, също сме обсъдили и говорили за твоите epub книги-игри с линкове: knigi-igri.bg/articles/interviews/item/i...ith-damyan-christoff

Дотук аз виждам тенденциозност, но в обратната посока на това, което твърдиш.

Съзнавам, че жестът на Сашо да отиде в Озон ти изглежда като целенасочен удар под кръста. В малка общност като нашата си очаквал солидарност и твърда подкрепа. Но нека погледнем и другата страна – в момента, в който една книга излезе на свободния пазар, тя спира да бъде просто проект на приятел и става стока. Един критик там не оценява теб като личност или създател на форума, а оценява продукта, за който хората плащат с истински пари. Ако той е видял проблеми, неговата лоялност се прехвърля от автора към читателя.

А и истината е, че тези изречения в Озон са просто синтез на ревюто тук, за което ти лично му благодари. Самият ти се съгласи с мен преди време, че ревюто там по всяка вероятност не е повлияло съществено на продажбите, когато алгоритъмът не се е активирал поначало и не е имало „вирален ефект“. Сегашното ти говорене изглежда като опит да се намери външен виновен за липсата на търговски успех.

Обратните мнения от читателите – били те критика или не – са горивото на жанра. Когато те са аргументирани, би трябвало да носят ползи на създателите, а не сръдни.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Ал Торо, MrMoustache, kartacha, comics_ross, Etom, Count Monte Kristo, snake_fang

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.144 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

502 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Проклятието на меча (21 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Джордж М. Джордж
    • от Elan Morin Tedronai
    • Yesterday 01:40
    • Юбилеен конкурс - 35 години книги-игри в България (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Etom
    • 14 Юли 2026 22:43
    • ЗЛАТНИЯ ОРАКУЛ (25 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от Elan Morin Tedronai
    • 14 Юли 2026 22:25

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност