• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Мечът на хармонията

Мечът на хармонията

• 1
  • 1
05 Ян 2025 01:43
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 160
Topic Author
Мечът на хармонията #143293
Прехвърлям ревютата, които изписах във Facebook, директно, без да нанасям корекции. Започвам с това и с едно признание, не съм играл "Кървав меч" никога. Да, добре. "Бууууу", зная, зная!

Какво се опитва да направи играта?
Според мен отговорът на този въпрос не е еднозначен. Впечатлението ми е, че се опитва да емулира диетична ролева сесия. Дава ти да изградиш свой образ от множество валидни билдове, тъй като има много проста, но ефективна система в основата си. Всичко се основава на 4 показателя - Издръжливост, Бойно умение, Нюх и Психическо умение. Тези три показателя биват модифицирани от повечето предмети или умения. Всеки билд има някакви способности и в трите, а проверката им е фундаментално много издържана. Така става възможно уменията да украсяват героя, без да изкривяват коренно играта с него.
Друг показател, който ме води към идеята, че играем емулация на ролева сесия, е вариативността на дейностите. Бягаме от град, изкарваме пари, менажираме армия в обсада, крадем реликви и прочее.

Променлива успеваемост
Дали авторът е успял да изпълни целта, която аз мисля, че си е поставил? Да*
*Не съвсем. Тук отново опираме до проблеми с мащаба и обема.
Не можеш да събереш един чувал в една кофа. В рамките на 200 епизода е предвидено да преживееш множество приключения. За мен това е прекалено голям залък. Мисля, че и от изпълнението си личи. Имаме едни почти 50 епизода отделени на бягството от града, после още няма и 30-ина за вмъкването в друг град. След това на обсадата е могло да бъде отделено малко повече обем. А след нея действието препуска, телепортираме се из света, за финалната битка я има 10-15 епизода, 2/3 от които са резервирани за потенциални развръзки.
Тонът, зададен от творбата в първата половина въобще не е спазен във втората. Получило се е усещането, че е недовършена. На първо четене би следвало да е обяснено в "Думи от автора" с краткия срок, с който е трябвало да се справи той. Но там Мартин Дангов казва, че е знаел колко епизода ще има творбата (с други думи колко епизода ще трае даден пасаж), което пък за мен показва, че поначало втората половина е планирана по-форсирано.

Битки съсброй
Определено кустомизацията на героя (най-вече с бойни цели) е на най-голям фокус в "Мечът на хармонията". Както вече отбелязах, системата е много интересна, но за жалост битките не са достатъчно на брой и най-вече достатъчно вариативни, за да разкрият пълния потенциал на системата. Имаше една битка с магьосник с уникална механика и на практика всички други се свеждаха до унга-бунга с големите тояги, чак до последната битка, в която <противоспойлерен таг>
Друг, макар и по-малък проблем, е, че едно от уменията - Ловкост, е тотално счупено. С него, дори без добри предмети, си много труден за уцелване, а ако го подкрепиш с торнадо бронята (1 ниво магия) и подходящи предмети, си напълно невъзможен да удряне. Това е малък проблем, защото има толкова много вариации при билда, че можеш сам да избереш дали да го пропуснеш, ако решиш, че ти отнема от удоволствието. А е възможно и въобще да не го видиш.
По-голям проблем е това, че при обяснението на правила има доста място за интерпретация. Не е самообяснимо дали Издръжливост се лекува (със стойността на бонуса), когато вдигаш умението, повишаващо издръжливост, не е напълно интуитивна всяка употреба на "атакуваш"/"бъдеш атакуван" дали включва само физически или и магически атаки. Метаморфозата в "Белият тигър" оставя място за интерпретация как се изчисляват щети и защити.

Слонът в App Store-а
В живия стрийм, в който говорих за играта, изглежда, че е прозвучало, че не харесвам приложението към "Мечът на хармонията". Напротив, мисля, че наличието на такова има голяма стойност най-вече от гледна точка на това, че може да е добра патерица, чрез която прохождащи или по-неопитни играчи да си визуализират ефекта от уменията, да си скалъпят билд и да видят как работи. Да видят как се водят битките на практика. Да ги отмени в (явно) бремето да си водят дневника
Това, което имах предвид, е, че за мен ползването на автоматичния дневник е по-скоро в ущърб, защото ме отделя от процеса по случването на героя и впоследствие (ако реша да ползвам пълната му функционалност), би ми отнело от автономията при водене на битките.
Когато ползвах дигиталния дневник за своето първо разиграване, осъзнах, че не знам кои умения имам точно и непрекъснато при проверка прескачах до правилата, за да сравня иконките с имената. Отделно, не бях осмислил точно кое умение какво ми дава, нито пълната синергия между тях, защото не ги направих аз, а станаха автоматично. Не съм лудит, не казвам, че Diablo V трябва да ни кара да си смятаме бонусите от всички affix-и на ръка, но в кратка творба с много малко на брой механични интеракции като една книга игра, е полезно да няма посредник между мен и въпросните интеракции. Така че въпреки че с удоволствие споделих обратна връзка за дневника и се опитах да помогна за подобряването му, ако преиграя някога "Мечът на хармонията", ще пиша на ръка.

Кога?!?
Не се знае дали ще я преиграя повече от веднъж-дваж, защото ми се струва, че въпреки различните възможни билдове, лимитираната бройка ситуации за разрешаване ще доведе до доста предвидима и повтаряема игра. Зная, че авторът пише нещо съвсем друго, но ако някой ден реши да драсне нещо подобно с малко повече мръвка, или пък да модифицира това, аз ще съм на борда. Въпреки че сигурно и тук съм звучал критично, това, че критиката ми е, че искам повече от нещо, а не по-малко, показва положителната ми настройка към "Мечът на хармонията".

"Код за достъп"
Nerd Zone
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, turbobobi

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

09 Окт 2025 12:11 10 Окт 2025 11:34 от turbobobi.
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 118
Мечът на хармонията #144166
Голям фен съм на поредицата "Кървав Меч", като учудващо не съм чел първата книга, а я имам както на български, така и на английски.
Любими са ми втора, трета и пета като ми е трудно да избера фаворит измежду тях, защото всяка има своите уникално силни страни в моите представи.

Смятам, че "Мечът на хармонията" е много, много сполучлив опит да се изрази обичта към поредицата, да се представи нещо ново, но и интегрирано и да се сгъсти есенцията на аналогично епично приключение, разгърнато в пет книги само в 200 епизода. Да, това сгъстяване носи със себе си някои особености и рискове, но няма как.
Това, което ми идваше като асоциация е песента "Wheel of time" на Blind Guardian, обхващаща епос от хиляди страници в едва 9 минути. Именно това си пеех в главата си докато играех и "Мечът на хармонията"

Особено с дневникът-приложение ми беше много лесно да навигирам игровите части на приключението, така че, четейки на пресекулки и без лесен и спокоен достъп до хартия и зарове, се справих. Умрях си 2 пъти от проверки (по-късно в приключението ме лишиха от важни ресурси) и 3-4 пъти в битки като абсолютен пич.

Литература
Персонажи - главният герой е персонаж и то не полу-безличен такъв като в оригиналната поредица, а истински човек с конкретно минало ала поредицата "Legendary Kingdoms", за която има статия в текущия брой. Има своите трепети (ах, тези борови иглички като шашава аналогия, въй, въй), умения, потекло (майката и бащата се споменават от негови познати), минало и бъдеще, които го преследват и рано или късно го догонват. Охарактеризирането му с четирите видя класове и изборът на читателя към какво да се насочи е супер, НО и е яко как всеки един от четирите класа от миналото му може да се прояви в самия сюжет.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

Войнът е представен при обсадата. Магьосникът - загатнат при конфликта с Дарий, но и при разкриването на уникални магии и край, а Мъдрецът - чрез ситуационни избори, посещението в манастира и уникален завършек.
Единствено Тарикатът ми се стори най-малко сюжетно представен, а реално имаше възможност покрай търсенето на изменник и срещата с пиратите.

Съпътстващата героиня също ми беше интересна, макар и наистина охарактеризирана набързо. Мисля, че от противниците гадното магьосниче Дарий ми беше любимият келеш и даже при второто разиграване специално гонех изборите, чрез които мога да го замеря с камИк по чутурата. Ах, кеф! Тролът и възможността за сладкодумие при него също бяха много забавни.
Финалният лошковец ми беше ОК - той е по-скоро манифестация на идея, а не личност, така че нямах проблем как и колко бързо бе представен.

Магьосниците са точно такива каквито са и в оригиналната поредица - желанията и нравите им са точно такива, каквито очаквах.

Светоизграждане - това е Легенда, такъв какъвто стои в спомените ми и такъв, какъвто го искам! Помня колко бях запленен от представянето на местата в "Царство Уиърд" и "Демонския нокът" - особено в трета книга - и колко много "Мечът на хармонията" ми даде достатъчно места - като споменавания и посещения, така че да се почувствам като герой на мисия, която не би била по силите на някого другиго.

Сюжет - абсолютно закован! Запова бавно и с предвещания за зла участ - както в пролога, така и скрити в мистериозната и злокобна мъгла. След това нещата бързо стават ясни и е въпрос на действия. Да, съгласен съм, че някои неща са претупани, но изключае няколко конкретни случая, бързото темпо - особено от обсадата до края - изобщо не ми пречеше, а даже и доста приятно ме въвличаше. Предвидим и лесен за следене, но с детайли и контекст - точно това очаквам от такъв тип фентъзи епос, та дори и само в 200 епизода.

Развръзка - Хареса ми. Останах леко неудовлетворен от това какво се случи, но пък това неудовлетворение би било страхотен начин за подхващане на още истории. Допадна ми и връзката в самия край с "Бойните ровове на Крарт".
Ето какви приключения реших, че биха ми били интересни, използвайки "Мечът на хармонията" като отправна точка:
  • Така и не виждаме кога и как главния герой намира своята предизвестена участ. В следващо приключение може да разберем какво става с него - може би вървейки в паралел със събитията на "Кървав Меч"
  • Приключение с някой или дори с двамата родители на главния герой
  • Приключение с един или двата меча - Острието на прошката и Острието на възмездието. Може за съдбата на обединението им или какво се е случило с тях след текущото приключение
  • Приключение с Айкън и/или Сайки. Айкън все пак някак става могъщ войн и вещер/маг, а това си е дълъг и вероятно интересен път.
  • Приключение в миналото на главния герой - евентуално с още представяния на земите и местата, където е живял и хората, които е срещал

Игра
Битки и инвентар - Бомба е! Имаме дневник ала "Кървав меч" с максимално много от механиките от поредицата. Липсата на тактически карти е разбираемо при все че това е мини приключение. Обичам предметите в приключенията на Дейв Морис и тук не съм разочарован. Много приятно се изненадах и от едно сечиво от благороден метал B)
Кодови думи - много се впечатлих, че някои бяха изключително влиятелни!
Не-бойни ситуации - разследването на предателство беше интересно, както и възможностите за допълнително, рисково изкарване на пари и много редки случаи за допълнителни точки опитност.
Дървета на уменията - много, много сполучливи! Лично аз бях чел малко за това колко е "счупено" едно от уменията и затова гледах да залитна към него, а и обичам не-бойни умения, които тук също видяха употреба.
При първото си разиграване бях повече Мъдрец/Тарикат, а във второто си позволих да залитна повече към Тарикат/Мъдрец/Войн.
Нещо не успях да се събера и да се пробвам като чист или хибриден Магьосник ....
Смятам, че фактът, че Мартин позволи на Виктор да допълни творбата с мнението на втори фен и върл геймплей манЯк осезаемо обогати приключението. Браво и на двамата!

Викторе, ако четеш това, да си поискам "Мечът на хармонията" някой хубав бъдещ ден да е DLC на Blood Sword cRPG-то на Prime Games. Wink, wink. Nudge, nudge.

Определено за мен това е 9,5/10 приключение.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, ringlas

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Мечът на хармонията
Time to create page: 0.201 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Форумна среща - 14 ноември, петък, в бирария Донду... (6 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Branimer
    • 12 Ное 2025 14:46
    • Ледено Безмълвие (17 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Върджил Дриймънд
    • от Вълева
    • 12 Ное 2025 13:42
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (530 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 11 Ное 2025 09:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност