• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Асасините на Персия
/
"Пътуващият цирк" - рецензии

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
08 Юни 2014 12:25
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 87
Topic Author
"Пътуващият цирк" - рецензии #90275
Първо, мисля, че това е правилното място за темата, тъй като си е предисловие към "Асасините на Персия".
Второ, има едно мнение на Торо в съседна тема, което може би е удачно да бъде преместено тук.

МНЕНИЕТО СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ! ЧЕТЕТЕ НА СВОЯ ОТГОВОРНОСТ! :-) (да не каже пак Уейн, че се спойлва невероятната история на Самир :lol: )

Литература в разказа е, хмм, доста странна е според мен. Като нищо може да мине за неуспешен опит за "качествена литература". Аз по- скоро я определям като чисто литературничене. Изреченията са дълги, сложни, за момент дори се губи смисълът им. Има и едно описание на един цирков номер, който също ми остана доста неясен. Ще дам само едно за пример за подобно сложно изречение:

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Виждах и чувах ужасни неща, които късаха сърцето ми - но истинската ми награда беше да видя как някой нещастен човек си тръгва от шатрата ми с простичък и очевиден за мен, но безценен за нето съвет, озарен от облекчение.

Не става особено ясно, ако не се чете внимателно, кой е и бащата на Самир. Признавам си, че на първи прочет това ми убегна, след известно чудене и прерочитане на няколко пасажа установих, че той трябва да е "Индийският пихливанин" Ашхад. Цялостно историята е наблъскана с персонажи, за които не става ясно почти нищо. А и не бих казал, че е особено интригуваща съдбата Самир, на някой може и да им допадне, знам ли.

Книгата е разделена на пет случки и два салама:
- наблюдаване по избор на номерата на другите артисти (тук няма точки, получава се информация, която ще бъде полезна в случки четири и пет);
- цирковият номер на Самир - използват се точки за познавмането на предмета, но е напълно възможно и да го отгатнеш на базата на събраната информация; точките подсигуряват успешното отгатване;
- разговор със странника; две възможности за край на играта; при неправилно проведен раговор и провал в случка две - цели две възможности за край на играта;
- саламче от четири епизода;
- битка с хашишините, използва се информацията, придобита в първата случка - кой цирков артист с какво е най - добър в битка... Някои от изборите са си чисто налучкване;
- битката на баща ти, пехливанинът Ашдат, с хашишините - нещо като кулминация на сражението; тук има един невероятно странен момент; избираш как точно да се сражава той - изборите са шест на брой; при пет от тях развитието на битката се обощава в един ред - "Ашдат е повалил 5 противника"; обаче в епизод 38 има пространно описание на битката, което дори започва с изречението "Баща ми беше епицентърът на цялата битка"; не става ли пак въпрос за това, че един нормален текст е бил оформен като разказ - игра?; защо няма описание на сражението и при другите възможни избори?! или просто само един текст е имало в първоначалната история и той е сложен, а там където няма - три - четири думи;
- финален салам от пет епизода; Уейн няма да изневерява на стила си, нали? :grin:

Игра няма много, но и на толкова малко епизоди едва ли може да се очаква нещо по - различно. Стилът на книгата може да се обобщи като стил Майндкрайм - случка - обединяващ - епизод - нова случка - следващ епизод - случка... Само където тука има и едно саламче между случките и едно финално де. :-)

Като за финал - стори ми се една идея по - добре от Асасините. Но отново - прекалено линейна, няма алтернативни пътища и повествование. Не виждам смисъл да не е нормален разказ...а май и точно това е било преди да се прероди в разказче - игра. :-)

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

08 Юни 2014 17:14
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 72
"Пътуващият цирк" - рецензии #90286
Изиграх го набързо и бих казал, че като цяло остави добри впечатления в мен. Не ми стана ясно само защо историята се разказва от самия Самир. Според мен за да има цялост, може би трябваше пак историята да идва от трето лице, освен ако тук не се загатва, че старият разказвач от Асасините е всъщност той самия :-)

В момента съм адски изморен, предполагам ще напиша по-задълбочен анализ след още един прочит по-късно.

20 Юни 2014 18:46
Horacio B. Andreas's Avatar
Horacio B. Andreas
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 24
"Пътуващият цирк" - рецензии #90888
Сещам се как в един от броевете на "Мегаигра" редакцията беше отговорила на някого, че пълният анализ на играта му пречел да се забавлява. Подозирам, че и с Лисичков се получава нещо подобно. Аз обаче въобще не се концентрирам върху схеми и системи, та затова се изкефих много на разказа. :grin:
Определено ми хареса повече от "АнП" и даже дългите изречения, характерни за Блонд и Уейн, на които в края забравяш за какво е ставало дума в началото, не ме дразнеха.
Разказът успя да ме направи съпричастен на героите и да ми е мъчно, когато някои от тях загинаха и когато малкият Самир се раздели с Лей Ли (навярно бъдещата Ракса).
Не разбрах само спечелените точки при познаването на предмета за какво бяха? Никъде не ми беше поискана проверка после. :?

22 Юни 2014 21:16
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1481
"Пътуващият цирк" - рецензии #90945
На мен ми хареса разказа - вероятно защото не съм му правил дисекция едва ли не повече от автора. Къде имало салами, къде нямало луканки - на кого му трябва това ? Трябва ли да казвам с какви глупости Холивуд залива съвременния свят и колко "произведения" на развлекателните индустрии могат само да си мечтаят за качеството на дори един епизод от разказа ? Сигурно са безброй ...

Стилът на "Асасините" вече ясно е очертан - очаквам следващата част да е още на по-добро ниво. Уейнски пиши книги, а не пълни чатовете! :-)

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

23 Юни 2014 00:29
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 137
"Пътуващият цирк" - рецензии #90951
За моя изненада, чудесен разказ, допълващ чудесна книга! Направо, ако беше стотина епизода по-дълъг, щеше да се получи цяла Мегаигра 15 години по-късно, хахахахаха! 8-)

Историята разказана в "Пътуващия цирк" разказва за Самир и Хашишините повече от протяжното, досадно, и, въобще, с една дума безумно въведение на "Спящия убиец" разказано в най-задната одая. В интерес на истината салами присъстват и тук, но не дразнят - може би защото се разказва за нещо интересно?

Системата на играта е точно толкова натоварена, колкото да държи вниманието на играча, и в същото време да не затлачва играта, интересно е да се прочете повече от веднъж. Изчезнали са Сим-Николовите избори водещи до бонус точки, съмнително представени като награда за правилен житейски избор.

Литературния стил ми е в страни от и Блонд, Уейн и Блонд, както и Уейн (ако може да говорим за литература в Майстори на меча), не случайно попитах Чичо кой има повече пръст в тази работа. Много увлекателно ми се стори.

Ако това е предястието за "Асасините 2", да се нареждаме от сега на опашки. :-)

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

24 Юни 2014 13:42
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1188
"Пътуващият цирк" - рецензии #91013
Насам народе, насам, елата да видите най-големия, най-прочутия и най-най на най-цирковете по позната земя! Имаме змиеукротител, който говори със своите питомници и не не се казва Потър!
Имаме трупа виатнамски гимнастици, изключителни майстори на ръкопашния бой, по съвместителство и клоуните в нашето пътуващо позорище!
Имаме огнегълтач, който май може и да жонглира със запалени шашки!
Имаме индиец ножохвъляч изпълняващ най-добрия номер в целия пътуващ цирк!
Имаме и пехливанин с чук който може да свие жележен прът, а и да жонглира с гирички!
И накрая, но не на последно място имаме брадата жена която чете мисли!
Какво? Не е брадата? Ми не е, все пак още е малко момче ще порасне, спокойно! А сега моля някой от публиката да постави в това оловно сандъче кутия цигари, без начение каква марка са, а брадата жена... добре де, момчето ще познае какъв предмет е оставен. При това без да гледа защото както отбелязах сандъчето е оловно, а всички знаем че през олово дори демони с термално зрение не могат да виждат!

И така, поемате ролята на малкия Самирчо, въвлечен от баща си и кризата на петдесетте в обикалянето от град на град да показва панаирджийски номера, да гледа на боб и да успокоява бедните душичи като поглежда направо в душата им. Упс, айде не в душата защото в душата не може да се гледа, не може и в мислите, ама все пак нашето момче се оправя някак си. Вглъбено в себе си, обече за цял живот път с позорището не е могло да наблюдава номерата на останалите си спътници или да разбере нещо повечко за тях самите.
Да вземем за пример Брахмапутра и изпълнението му с ножовете, където постоянно се набляга на, че въпросния индиец се е къпал за последно когато се е родил, пиян е до чалмата и неможе да ходи по права линия, макар никой да не го е виждал да пие. Та докато гледах неговия номер през очите на Самирчо си представих една друга книжка в която имаше също едни цирк и присъстваше такъв номер с пиян въжеиграч. Там обаче беше казано, че човека се преструва, а тук оставаме със смесени чувства. Незнам защо е и непрестаното подтикване на автора да зарежа гледането на номера и да се върна до разпределителния епизод. Все едно ще спестя време или нещо друго. Не няма да спестите време. После идва и изпълнението на собствения ви номер където трябва да вземете няколко решенения за да налучкате дали в сандъчето е оставена кутия цигари. Печелите някакво количество точки и при грешни избори ви си казва че предмета е малък, при верни, че човека имам някаква страшна дълбока мъка и бил влюбен или обичал някого. После избираш между цели6 варианта за предмет, като 2 от тях са малки, две са... „дълги” и два са други. Ще си призная чистосърдечно че по отвлечените описания за мъка и любов не можах да позная искания предмет. Но това не е толкова болка защото идва основната част от работата на цирка - гледането на боб, то май никой друг освен теб не работи освен по време на представленията.
Та сблъскваш се ти с някакъм мълчалив тип който ти пробутва дебела сесия, но за разлика то длугите селяци неможеш да прочетеш нищо по него. Следват три варианта за завързване на разговор, като единствено челите Асасините могат да намерят някаква логика във „верния”. Човека иска да те вземе от цирка, ама ти зешеш, затова или защото в това село дето сте спрели няма препитание на следващия ден продължавате с пасмината.Загатнато е, че освен петимата изпълнители има и още нещо в тоя цирк, ама ти си измисляй какво. Малко след като потегляте идва и най добрия момент в историята...

...Пича ти обяснява за цветовете и за четенето на мисли и докато те гледа в очите ти казва: А пък когато някой иска да те нарани започва да свети в червено. Виждал ли си този цвят?
- Да точно в момента! - отвръща Самирчо.
...След което историята се завързва изключително разочароващо, поне за мен. и кервана е нападнат от банда самоубийци.

Във финалния кютек ти преценяваш как да разпределиш силите на няколко човека под формата на „чиста тактика” - да се чете по едно решение. Съответно броиш някакви фрагове и накрая се затъва в жестока мелодрама със смъртта на татко ти. Щото нищо по добро не е измислено то това да ти избият* семейството и да трябва да мъстиш за това.
Накрая като вижда, че нещата се смъръндясват пътника който се опитва да те вербува, се прежалва и решава да се включи в боя, като изколва подопечните си**, който изненадани че той се изправя насреща им мрът като мухи***. Та изколва що изколва, грабва те и ти прошепва, че са дошли да измърт пред вашия керван, защото сте чужденци****. Иключително идейно - мрън!

В заключение: Разказчето е с претупано начало, претупан край и орязано от към идей за развитие. Някой биха казали, като асасините и аз лично бих се съгласил с тях, макар че тук все пак има някаква логика в изборите. Интересно е да хвърлите по едно око на страничните варианти, но ако сте нацелили по описателните загубата няма да е голяма. Бих казал, че е книжка с пропуснат потенциал за развитие, но пък вече беше споменато, че сме станали доста разглезени. Личната ми препоръка би била да се пусне на тетрадака, за да зарибява децата, но издателя така е преценил така е направил. Все пак Циркът ми донесе повече приятни моменти отколкото неприятни, та съм доволен от него.

Игрите с вас! 6/10 от мен.

*Всичко на всичко само баща ти. Но пък така или иначе си нямаш друг.
**В текста не е казано, но силно подозирам, че той е поръчал атака.
***Над белите пижами на елитни нинджи са навлекли парцали, та да им е по удобно и да са по незабележими в средата на пустинята.
****Ново 20 дето се вика, чак накрая разбрах че сме чужденци в собствената си страна.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

24 Юни 2014 15:12
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
"Пътуващият цирк" - рецензии #91019
Горното не е рецензия, а опит за преразказ с елементи на разсъждение. Въпросните липсват като цяло, но затова пък изобилстват правописните грешки. Ако има нещо в него, това са СПОЙЛЪРИ , така че не би трябвало да се чете от някой с всичкия си, преди да е чел книгата (ако изобщо).

24 Юни 2014 16:38
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
"Пътуващият цирк" - рецензии #91028
След като това са рецензии, това означава, че хората, които постват тук са чели книгата, така че не са никакви спойлери.

Избери своето приключение

24 Юни 2014 16:48
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
"Пътуващият цирк" - рецензии #91029
Хората, които ЧЕТАТ тук обаче, или са я чели, или не. Така че трябва изрично и ясно да се означава в началото на всеки пост, ако съдържа спойлъри.

А постове, които съдържат САМО спойлъри, не знам защо изобщо някой си прави труда да ги пише (и чете - съответно). Рецензия означава да дадеш оценката си цялостно и на различните компоненти, като в процеса демонстрираш някакво аналитично мислене. Да преразказваш като първолак (неточно и объркано) е нещо съвсем друго.

24 Юни 2014 16:50
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
"Пътуващият цирк" - рецензии #91030
Щом са рецензии е нормално да съдържат спойлери.

Аз си правя труда да ги чета, защото си затвърждавам мнението за дадена игра, книга, програма и тн.

Избери своето приключение

15 Юли 2014 16:32
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 38
"Пътуващият цирк" - рецензии #92626
Снощи я превъртях, успяха да ме утрепят два пъти, браво на мен, а няма и 100 епизода :sad: Иначе историята ми хареса, доволен съм, макар да бе прекалено кратичка. Е, на моменти се почесвах където не ме сърби, опитвайки се да проумея логиката на Уейн, но на това съм му свикнал още от "Майстори на меча", така че не е кой знае какъв проблем :-) Довечера пак ще я преиграя, да видим ще успея ли да изкарам повече точки/претрепя повече противници :twisted:

19 Юли 2014 03:09
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
"Пътуващият цирк" - рецензии #92948

Branimer писа: писа:
Снощи я превъртях, успяха да ме утрепят два пъти, браво на мен, а няма и 100 епизода :sad:

Къде бе, Бранко? :sad:

Логиката на бойните избори е много по-добре от в МнМ, щото вече е а) под форма на система б) с акумулация/натрупване на резултата. Но си трябва и обяснения кое, какво и защо - та ще е оправено тва в пълната версия и занапред.

19 Юли 2014 07:29
Coblin King's Avatar
Coblin King
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
"Пътуващият цирк" - рецензии #92950
Рарцъках я и аз тия дни. Не видях някаква игра, по-скоро си беше въпрос на налучкване. Аз като читател нямам никаква идея как "действа" ясновидството, но авторът очевидно е убеден, че трябва да знам - при това по-добре от малкия Самир. Тъпо е да ме карат да налучквам нещо, което героят ми знае. Игра на мижанка и отгатване си беше. Втората част където трябва да позная кой герой с кои умения ще е най-ефективен също ми се видя доста странен и случаен. Би било хубаво да знам примерно колко кобри има чичко Шумкар, преди авторът да почне да ме пита искам ли да ги мятам по противниците. Нямаше голяма логика в това кои оръжия, атаки и комбинации са по-ефективни от другите. Стори ми се смешно и това че лошите се бяха заровили в пясъка. Върви си кервана и изведнъж - има нинджи в пясъка. Що? Колко време стоят тия нинджи в пясъка и колко време чакат кервана? Как дишат, не им ли е топло, имат съгледвачи, които следят за кервани и като видят някой им дава сигнал да се заровят или просто си киснат в дупките го дават на надежда? Как са стигнали там? Конете и камилите също ли са заровили или са оставили една от нинджите да ги откара някъде далеч от битката? Или са пристигнали пеша? Нулева идея. И ако някакъв керван попадне на нинджи в пясъка що им трябва да спират? Дий с камилите и конете и оставяш нинджите да ви дишат праха... И що кервана няма охрана, не се ли притесняват от разбойници и нямат ли няколко човека с лъкове които да отнесат нинджите като куцо пиле домат? Все въпроси без отговор. На автора му е харесала идеята за нинджи, които изкачат от пясъка и толкоз. Това са бели кахъри, аз хубава игра не очаквах така или иначе. Артистите нямаха някакъв характер, нито отношения към Самир, та не ми пукаше изобщо за тях. Иначе си бяха колоритни, почти пародийни със странностите си. Литературата е ок, но може би като разказ с поизрязани тия народни артисти и малко повече концентрация върху Самир и татко му щеше да ми хареса повече.

My deviantART page.

19 Юли 2014 13:54
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
"Пътуващият цирк" - рецензии #92959

Coblin King писа: писа:
Все въпроси без отговор.

Напротив, имат си всичките отговор, и точно в намирането му е интересното.

Може би просто не е за теб една по-интелигентна игра и история, както и картинното описание в началото на Валенс. Всеки си има вкусове и навици.

19 Юли 2014 14:38
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 38
"Пътуващият цирк" - рецензии #92960

Ейдриън Уейн писа: писа:

Branimer писа: писа:
Снощи я превъртях, успяха да ме утрепят два пъти, браво на мен, а няма и 100 епизода :sad:

Къде бе, Бранко? :sad:

Логиката на бойните избори е много по-добре от в МнМ, щото вече е а) под форма на система б) с акумулация/натрупване на резултата. Но си трябва и обяснения кое, какво и защо - та ще е оправено тва в пълната версия и занапред.

Поправка, извинявам се - един път ме утрепаха и един път не можах да продължа по-напред, завърших играта предсрочно :oops:

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Асасините на Персия
/
Time to create page: 0.081 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1009 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от zaek
    • 17 Юли 2025 22:24
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (523 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от zaek
    • 17 Юли 2025 22:11
    • P(L)AY THE GAME: Залози с живота (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • 14 Юли 2025 11:44

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност