Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Аз бих предложил "Правила при разрешаването на конфликтни ситуации в РИ", защото с решението на Ринглас темата не е само за бой. Но пък вероятно ще ми кажете, че звучи прекалено технически...Няма ли да е по-добре "Битки в ролевите игри"? Това "Правила при бой в РИ" изглежда много несериозно.
Хм...Аз мисля, че се увличате и прекалено усложнявате, детайлизитате и раздробявате. Без да искате с Ефикс си подкарахте ролева игра в сетинг "К'ви ша са битките, бате?". Като изтече наказанието на ДжорджАл няма да имате спирка.
Ами няма как. Някои от най-удачните решения за механики са всъщност в игри, които - по една или друга причина - не са най-популярните. Ако само качеството определяше популярността...Подкарахе го много несистематично. Скачате хаотично по темата без да довършите нещо до края. Аз вече се загубих. Давате примери от системи и игри, за които не съм чувал и нямам намерение да изучавам. Моите уважения за познанията ви, ама не всички сме спецове.
Напълно си прав. Но аз поне слагам препратки, само за да имаме база за сравнение, ако на някой нещо не му е ясно... в най-лошия случай можете да питате "това как работи".Понеже темите са от типа "Харесвате ли..." предлагам два примерни подхода:
1. Измисляте примерна бойна система, която да се надгражда и/или упростява или описвате конкретна реална система, която да се разчовърка.
2. Ако ще е "Обща Теория на Всичкото" дайте да е напълно абстрактна, без разни препратки насам натам.
Опитвам се...Направете го различно от "отвлечен спор на специалисти" и ще участвам и аз.
По широките простори на интернет има почти всичко...Виждал съм и опростени бойни системи, където битката се решава в 1 рунд, еднократно. А това си е също един вид проверка.
ОК - защо? Това е, което ми е интересно преди всичко !Привърженик съм на подобни "социални" битки,
Добре, конкретната механика е без особено значение. Това, което аз бих те питал в този пример, е:примерно героите отиват на пазара да купуват това-онова и могат да се пазарят и да преговарят за цените. Един вид, "търговска" битка в няколко последователни рунда. При успех се купува предмета на значително занижена цена, а при загуба - на същата или по-висока.
Каквото е нужно там, признавам. btw разговорът тук ми даде една интересна идея, за интерактивно произведение с име "Търговски войни", където главния герой е търговец, който обикаля Кралството и се опитва да достигне ранг в търговската гилдия, като натрупа богатство и популярност. Както се досещаш, ще спестя обем в игрови елементи, ако реша да използвам класическата форма с епизодите, ако за пазарлъците в отделните градове използвам подобна "търговска битка".Но ще признаеш, че повечето системи са формулирани така ....
Защото са нещо различно от стандартните тупа-лупа приключения. Ти го гледаш от гледна точка на РИ повече, отколкото мен - аз го гледам комплексно. За мен в една КИ Водещия е "минал", написал е правилата и си е заминал. А героя/героите идват след това, проправят си своя път сред правилата, оставени от "Автор=Водещия", отгатват логиката му (или пък не) и печелят наградата накрая (или пък не). И когато правилата се различават от масата, тогава е интересно.Привърженик съм на подобни "социални" битки,
ОК - защо? Това е, което ми е интересно преди всичко !
Краткия ми отговор е - в РИ можеш, защото Водещия може да променя всичко в движение, докато в КИ не можеш - спазваш правилото, оставено от Автора (виж по-горе). Много добра идея, btw, може да я използвам един ден.Добре, конкретната механика е без особено значение. Това, което аз бих те питал в този пример, е:
-Ако обявя цел "да купя за 20" и по време на "сблъсъка" стигна до извода, че може да загубя, но за момента имам преимущество - мога ли да купя вещта за 25-26? Ако видя, че губя, мога ли да "капитулирам" и да я купя "само" за 32 сребърника?
Е, тук просто няма да се съглася! На мен не ми е проблем да следя подобни препратки. Не мисля, че имам уникални способности.Звездичките в стил бележка на автора по мое лично мнение са особено неудобни за форум и се губи целият ефект, който се получава при наличието на страница.
Ами аз се опитах да го обясня в темата с примери...А на мен ми е особено интересно от гледна точка на гейм дизайн как са реализирани тези проблеми в различните непопулярни системи, които нямам време да проуча. Т.е. с Джордж се надяваме (да ме прощава, че му слагам думи в устата) на по-структиран подход.
Ами няма как. Някои от най-удачните решения за механики са всъщност в игри, които - по една или друга причина - не са най-популярните. Ако само качеството определяше популярността...
Ами няма как. Някои от най-удачните решения за механики са всъщност в игри, които - по една или друга причина - не са най-популярните. Ако само качеството определяше популярността...
Тука ми стана интересно. Дай конкретни примери със системи, да ги погледна.
One-Roll Engine е обобщеното име на правила, използвани в различни системи (StarORE и Nemesis са два от безплатните варианти от Арк Дрийм - първото са фенски правила за "Звездни войни", а второто - хорър). Интересни тактически решения, отново закодирани в системата от правила, да не говорим за факта, че във всеки рунд хвърляш веднъж, което определя атака, защита, щети и инициатива.
1. Виждам че имаме липса на бойна система. Според мен бойната система на битки безброй е най - добрата за случая...
2. Предлагам нещо кардинално. Ако има бой. Всеки описва действия в началото на боя. После разказвача ни казва как е минал първи рунда.
Кардиналното предложение на Рахвин много ми допада. На времето бях Водещ (Ендивал) и предпочитах битките да ги правим точно по този начин. Вкарвам Играчите в ситуация, описвам обстановката, вадя карта и т.н. и казвам действайте. Давам по 30 секунди(за малко реализъм и напрежение) на играч да скалъпи някакво действие и излагам логичните последици. Ако мисля, че някоя маневра би била много рискована или някой Играч е решил да хвърля кама, пък забравил, че си е навехнал китката вкарвам зар за шанс.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas