• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Кино
/
Качествени фентъзита

Качествени фентъзита

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
13 Ян 2015 21:19
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Качествени фентъзита #100202
Хахде пак да и помоля да пишете на нашенски че да разбирам за , кои филми става въпрос. Иначе Соломон Кейн е доста посредствен филм

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Ян 2015 22:09
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 488
Качествени фентъзита #100206

Mindcrime писа: писа:
Meriadoc, аз казах, че на "Аватар" не му се даде време да се превърне в класика от ранга на Междузвездни войни, просто защото много скоростно наизлязоха още триизмерни филми. И, разбира се, нямаше да е лошо да стане трилогия.

Mindcrime писа: писа:
Докато Властелинът и Хобит са си добри на книга и филмът по никакъв начин не допринесе за величието им. Да го имаше Марлон Брандо, можеше да се получи нещо като "Кръстникът". Пък в тези 6 филма и актьорска игра няма. Много въртене на мечове и скокове, летежи, огньове, ама... свикнахме отдавна и с битките, и с триизмерността. Ако Джаксън беше направил от Властелинът първия 3D филм, можеше да го носим на ръце и поне едно-две поколения да намерят своите Междузвездни войни. Особено ако имаше налагане на един-двама актьори-титани.

Според мен Властелина се превърна в Междузвездните войни на поколението на 90-те. Когато излизаха филмите еуфорията по тях беше огромна. Направиха се играчки, видео игри, разпечатаха се за пореден път всички Толкинови произведения. Днес, 10-15 години по-късно, не виждам нещо, което да е надскочило Властелина като култов франчайз през новия век(пропускам Хари, понеже за мен е дебилен и въпреки че има своите фенове, не мисля че сериозно може да се сравнява с Властелина). Аватар получи доста добри отзиви и сериозна гледаемост, но някак бързо-бързо изстина и сега хората си го спомнят като един от първите 3д филми и дотам. Не мисля, че създаде силна фен база, която може да се мери с тази на Властелина или Хари.

14 Ян 2015 00:44
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 487
Качествени фентъзита #100212
Абе, прав си. Брат ми работи шест месеца в един хотел в Нова Зеландия, продаваше забавления в един луксозен хотел. Върволици идвали, само за да отидат на няколко от местата, където е сниман филма.

Аватар има банална история за основа, а основното му предимство много бързо беше иззето. И май ще си остане просто първия триизмерен филм.

Властелинът има много силна фенска база още от книгата, има и добра история, после един добре направен филм може би е поразочаровал някои твърди фенове, но пък много други са останали щастливи, че масата е отворила очи за магията на Толкин и тяхното увлечение не се приема за извратено и детинско.

И май не съм прав, наистина след филма се развихри мания по Толкин.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

14 Ян 2015 00:50
Сара Дженит's Avatar
Сара Дженит
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 9
Качествени фентъзита #100213

Ал Торо писа: писа:
Сара, грам не мога да се съглася с това за драмите, дори за една сърна или първобитно общество можеш да направиш такава. Почти те виждам да го казваш за Под Игото, Гладиатор, Смело сърце, Апокалипто и т.н. Не виждам какво е общото между добрия сюжет и сетинга - дето се вика вземи двама човека, ако трябва и в пустиня ги пусни да няма нищо наоколо - пак можеш да направиш гениален сюжет и "многопластова" драма (каквото и да имаш предвид под това).
Принципно си прав, но идеята ми е друга. Ако ще правиш филм за сърна или за двама души в пустинята, тогава за какво ти е да вкарваш фентъзи-частта? Теб те интересува драмата на сърната или отношенията на двамата пустинници и някакви летящи и светещи неща ще са ненужна кръпка. Двама души в пустинята е една история, а двама души и горящото дърво в пустинята е съвсем друга история - и това са два съвсем различни сетинга, въпреки че и в двата случая ще имаш пустиня и хора. ("Първият рицар" е много изразителен пример - уж това е легендата за крал Артур, но режисьорът съзнателно е махнал Мерлин, Граала и другите фентъзи-кхъм-мистични мотиви, защото е искал да се фокусира върху любовния триъгълник.)

Според мен фентъзи-елементите същностно (а не само визуално) променят света, защото полагат основните антагонизми по други оси (човешко-свръхестествено) в сравнение с историческите филми. В тези, които си изброил, протагонистите се противопоставят на по-силен/многократно превъзходащ ги противник. В хода на историите им винаги идва един момент, в който почти стопилата се надежда за успех внезапно се разлиства и героите започват да вярват, че могат пък и да победят, нищо че противникът е все така многоброен и отнийде надежда взорът не види. Защо става така? Според мен защото в крайна сметка противниците им са хора като тях самите, макар и по-силни. Зер, и турчинът кърви, англичаните са страхливи псета, а ацтеките са религиозни кукунделници.

Ако имаш фентъзи сетинг обаче, как може човешкият протагонист да се противопостави на все така превъзхождащ противник, който тук обаче има и свръхчовешки качества?
Вариант 1 - човешкият протагонист, понеже е избран, или късметлия, или със сини очи - също има или получава свръхчовешки качества, които да му дадат възможност да се конкурира с антагониста. Вариант 2 - сдобива се със силни съюзници, които също имат свръхчовешки качества и ги оставя да свършат работата вместо него (елфи, дракони, джедаи и каквито още фентъзи персонажи се сетиш). Обаче като вкараш в играта твърде много от яките си съюзници, в един момент ти и драмата ти почвате да се губите във величието им. Кой ще започни наистина изстрела на Бард срещу дракона, като през всичките шест филма Леголас пробива с по една стрелица черепите на тролове, орки и земеслони? Има ли значение, че Еовин е добър воин и състрадателна мома, щом Арвен спаси с две трънки протагониста от неспасяемата му рана и направи речно цунами за две секунди?
Та имам предвид, че когато правиш филми за хора, базата за сравнение е човешкото. Затова Максимий, Уилям и онзи от Апокалипто изпъкват. Но ако напраскаш по един елф или джедай до тях, ще изглеждат смотани и те, защото почваш да ги мериш по критерии за елфи и джедаи, не по критерии за хора.

П.С. "Под игото" не знам какво му се радваш толкова. За мен е умряла работа. :grin:
П.С.2. Аз въпреки всичко харесвам "Властелина".

Гледам и не вярвам на ушите си!

14 Ян 2015 08:59
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1106
Качествени фентъзита #100227
Мойте 5 стинки по песен за огън и лед. Сцената в която на дезертьора му резват главата, въпросната глава не е резната от началника на граничарите а от самия цар на царщината. Негово верою е, че който издава смъртни присъди трябва и да ги изпълни, за да не лежи смъртта на нечия чужда съвест. Във филма не знам доколко беше показано това. По натам в сериала го бъзикът, че не може да си позволи палач и май тогава им обясняваше защо и как. Колкото до стената, тя е нещо като граница между тъмничните измерения: Ние пазим земята от боклука на вселената - образно казано. Лично на мен книгите доста ми харесаха, сериала - не толкова.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

14 Ян 2015 10:31
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Качествени фентъзита #100234
Абе аз останах с впечатлението, че представеното общество в Игра на тронове, е по - напред от родово- общинния строй. :grin: Пък може и да бъркам и да са в каменната епоха.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

14 Ян 2015 10:39
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 818
Качествени фентъзита #100235

Лисичков писа: писа:
Абе аз останах с впечатлението, че представеното общество в Игра на тронове, е по - напред от родово- общинния строй. :grin: Пък може и да бъркам и да са в каменната епоха.
Ако не ти е харесал Игра на тронове, щото имало циркаджийство, то тогава как ти е харесал "Властелинът на пръстените" - може би си се изкефил на сърфиращия по стъпала Леголас, стрелящ с лък в движение безупречно :wink:

knigi-igri.bg/shop/

14 Ян 2015 10:53
Сара Дженит's Avatar
Сара Дженит
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 9
Качествени фентъзита #100236
Лисичков, явно си почнал да гледаш със строги предварителни очаквания и затова сцената с екзекуцията ти се е видяла пресилена. :-) Сериозно, дай шанс на книгата. (IMO, игнорирай сериала засега, в 99% от случаите книга > филм).

Гледам и не вярвам на ушите си!

14 Ян 2015 11:24
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Качествени фентъзита #100241

kiril_ps писа: писа:
Ако не ти е харесал Игра на тронове, щото имало циркаджийство, то тогава как ти е харесал "Властелинът на пръстените" - може би си се изкефил на сърфиращия по стъпала Леголас, стрелящ с лък в движение безупречно :wink:

Абе, Кире, ако не си забелязал, говорим за филмите по "Игра на тронове", не за филмите по "Властелина".
А и доколкото разбрах, това с обезглавяването го има в книгите.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

14 Ян 2015 11:25
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Качествени фентъзита #100242
[offtopic]Лисичков просто тролствува :8-):[/offtopic]

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

14 Ян 2015 11:30
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 235
Качествени фентъзита #100243
Доста по-съществено, по мое мнение в "Игра на тронове" се явява изключително принципното поведение на Едард Старк при разплитането на загадките на управлението на седемте кралства.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Именно тук Мартин се опитва да покаже, че един човек, колкото и да е принципен, само с това си качество, не може да стигне до краен успех, игнорирайки или подценявайки редица други обстоятелства като дворцовите интриги, скритите противоборства, силата на враговете му. В този смисъл справедливостта на Старк се явява като цвете в пустиня - самото то, не е в състояние да промени нищо на фона на общия пейзаж. Може само да бъде погълнато от пустинята, както и става. През цялото време обаче Старк действа и мисли така, сякаш действията му са единствено правилните. И с това печели читателите/зрителите на своя страна. За да се стигне до обезглавяването му пред Септата на Белор, което е още по-внушително от коментираната екзекуция на дезертьор от Нощния страж. Четейки предисторията на Седемте кралства, човек си дава сметка, че Северът, всъщност дълго време е оставал незасегнат от борбите за власт и даже от Завоеванието на Егон. Вместо това, кралят на Севера Торен Старк, коленичи пред Егон Завоевателя и неговите дракони и спасява страната си от разорение, приемайки васалното си положение спрямо него. Именно този период на благоденствие и стабилност за Севера, претърпява крушение в книгите "Песен за огън и лед", които ние сме чели.

Изводът? Принципните действия могат да доведат и до безпринципни резултати и често водят до много тежки последици.

"Intellect is invisible to the man who has none".

14 Ян 2015 11:43
ПъленАматьор
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Качествени фентъзита #100244
Пич, спойлери!!!

14 Ян 2015 11:49
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Качествени фентъзита #100245
Съжалявам ако съм спойнал в известна степен, но някакси трудно се нагаждам към този начин на общуване. Предпочитам по директния стил. Но доколкото такива са правилата, ще го имам предвид в бъдеще! :-)

14 Ян 2015 11:58
ПъленАматьор
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Качествени фентъзита #100247
Просто си едитни поста! :-) Спойлерите не са директност, просто са спойлери :-)

14 Ян 2015 12:02
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Качествени фентъзита #100249
Ха сега, готово! По-голям спойлер от този не можах да сложа, пък дано всички са доволни... :grin:

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Кино
/
Качествени фентъзита
Time to create page: 0.073 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Флууд (5579 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Rahvin
    • 01 Юни 2023 13:44
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (28 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Rahvin
    • 01 Юни 2023 13:05
    • "Патрул за Ада" (20 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Radko
    • 31 Май 2023 19:28

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg